Naujienos kraunasi...

Š.Marčiulionis apie krepšinio agentus: bent jau Lietuvoje, yra visiška netvarka

Autorius: Rytis Sabas, „Mūsų krepšinis“.
Š.Marčiulionis apie krepšinio agentus: bent jau Lietuvoje, yra visiška netvarka
Olimpinis čempionas ir prizininkas Šarūnas Marčiulionis tapo pirmuoju lietuviu, rugtyniavusiu NBA ir vienu pirmųjų lietuviu profesionalų, pasirašiusiu sutartį su krepšinio agentūra.

LKL ir Šiaurės Europos krepšinio lygos (NEBL) įkūrėjo nuo 2014 m. įrašyta Jameso Naismitho krepšinio šlovės muziejaus (James Naismith Hall of Fame) narių sąraše. Praėjusį rudenį Š.Marčiulionis įtrauktas ir į FIBA Šlovės muziejaus narius.

Nepaisant to, kad krepšininko karerą Š.Marčiulionis baigė seniai, jis ir toliau susiduria su krepšinio agentais. Pirmiausia – per jaunus krepšininkus, lankančius jo krepšinio akademiją.

Būtent apie savo ir jaunimo santykius su krepšinio agentais – pokalbis su Š.Marčiulioniu.

– Šarūnai, krepšinio agentai – gerai ar blogai?

– Vienareikšmio atsakymo nėra. Jaunam krepšininkui, pradedančiam profesionalo karjerą, reikia atstovauti pasirašant profesionalią sutartį, tai – faktas. Reikia finansinio patarėjo. Didelės agentūros turi finansinius patarėjus, gali pasirūpinti krepšininkais. Juk daugeliu atvejų tėvų fantazija baigiasi ir prireikia oficialaus patarėjo.

Tačiau šiuo metu krepšinio pasaulyje, bent jau Lietuvoje, yra visiška netvarka. Jau 14-os metų vaikus agentais prisistatę žmonės tampo už skvernų, prižada aukso kalnus. Dažniausiai jie nesako teisybės. O juk krepšininko karjera yra paprastesnė, nei pateikinėjama rožinėmis spalvomis.

Vaikams jau tarsi kultas – turiu agentą. Jie arba jų tėvai dažnai pasirašo ilgamečius kontraktus ir nežino, kad per mėnesį sutartį galima nutraukti, nes agentas to nepasako.

– Kiek pačiam teko susidurti su agentais dar žaidžiant krepšinį?

– Sovietų Sąjungoje supratimas apie agentus ir jų veiklą buvo labai ribotas. Išvykti į NBA pasisiūlė toks žinomas veikėjas Arkadijus Gaidamakas. Prižadėjo, pripūtė miglos, kad dovanos mersedesą, vos ne iki gyvenimo galo aprangas neš dėžėmis. Viskas liko tik kalbomis.

Pasirašiau sutartį su Marcu Fleisheriu, kuris tuomet dirbo vienoje didžiausių pasaulio agentūrų IMG (International Management Group). Man buvo 25-eri. Jokių problemų nebuvo.

– Prižiūrint krepšinio akademiją nori nenori tenka bendrauti su agentais. Daugelis jų, kaip sakėte, ima kalbinti dar vaikus. Kaip tokie reikalai tvarkomas ŠMKA?

– Pradėkime nuo to, kad būti geru agentu yra labai sunku. Turi būti labai teisingas ir drąsus. Teisingas – pasakyti daug tiesos ir šeimai, ir jaunuoliui. Drąsus todėl, kad renki svetimą derlių ir turi pripažinti, kad tai darai.

Man tokių drąsių rasti nepavyko. Savotiška epopėja buvo su Stepu Kairiu, kuris įrodinėjo, kad yra tik treneris. Ne ypač graži patirtis buvo su Maurizio Balducci. Mūsų akademijos auklėtinis Jokūbas Švambaris vienoje talentų stovykloje pridėjo parašų, o pats M.Balducci net labas nesugebėjo pasakyti.

Mūsų akademijoje turime, ko gero, geriausiai subalansuotą modelį. Dažnai agentas, parduodamas „prekę” (atsiprašau už išsireiškimą), net nežino jos sudėties. Jis negali prisidėti prie žaidėjo gerinimo, neturi galimybės tobulinti vaikus. Jie yra komersantai.

Tuo tarpu mūsų akademija dirba su viena agentūra, kuri nuolat stebi vaikus, o jos atstovas Rolandas Jarutis yra ir vyr. treneris. Man tada ramu, kad vaikai yra tobulinami, jais besirūpinantis žmogus suinteresuotas, kad jie būtų kuo geresnis. Žinoma ir jaunuolių ateitis ateitis – RKL, NKL, LKL. Toks modelis man labiausiai suprantamas.

Tačiau visų vaikų sukontroliuoti negaliu. Mano misija baigiasi kai krepšininkui sukanka 18 metų. Aišku, kartais būna skaudu, kai už kai kuriuos vaikus moki iš savo kišenės už maitinimą ir kitokius dalykus, o paskui…

– Nuo kelerių metų, jūsų nuomone, jaunas krepšininkas galėtų ar turėtų pasirašyti sutartį su agentu?

– Svarbu sudėlioti savo prioritetus ir jiems pasirengti. Reikia žinoti, ko nori – ar keliauti į JAV ar kitą užsienio valstybę ir įgyti išsilavinimą, ar likti Lietuvoje. Šiais laikais pasirengti reikia poros metų. Jei pasirenki užsienį, reikia tobulinti anglų kalbą, galbūt važiuoti toje šalyje baigti mokyklą. Tokiu atveju turi atsirasti pagalbininkas. Daugeliu atvejų 18-os metų spręsti jau vėlu. Tad patarėjas galėtų atsirasti nuo 16 metų. Aišku, profesionalaus kontrakto, pagal kurį gautum pinigus, važiuojant studijuoti į JAV negalima, nes negalėsi žaisti.

Tačiau juo tau daugiau metų, juo geriau supranti pasaulį, krepšinio pasaulį. Tad kai kuriais atvejais, jei nereikia adaptacijos, bet prireikia agento paslaugų, sutartį galima sudaryti ir vėliau.

Labai gera Lietuvos krepšinio federacijos iniciatyva globoti jaunuosius krepšininkus iki 18 metų, geriausiems skirti finansavimą. Vaikai gauna garantuotą priežiūrą, dėmesį, geriausių šalies sporto medikų paslaugas – visa tai, ką vargiai galėtų pasiūlyti agentas.

– Kokia jūsų nuomonė apie jaunų krepšininkų vežimą į JAV universitetus ir Europos klubus?

– Negalime tam prieštarauti. Tėvų noras kai kada didesnis nei vaikų. Tačiau jaunimas vis labiau supranta, kad geresnis kelialapis į ateitį yra Lietuvos rinktinė. Jei patenki į jaunimo rinktinę, jau esi stebimas ir norimas.

Reikia suprasti, kad jei pasirenki kelionę į JAV, patenki į savotišką piltuvėlį. Ypač jei tave įmeta į neaiškų universitetą. Tų universitetų JAV yra šimtai, vien pirmajame divizione daugiau nei 300. Būti pastebėtam labai sunku. Geriau tikslo siekti per Lietuvos rinktinę.

– Į ką turėtų atkreipti dėmesį tėvai ir vaikai, agentams siūlant išvykti į Ameriką ar Europą?

– Dėl JAV svarbiausia, kad treneris tavęs norėtų. Turi matyti savo vietą žaidime, kiek komandoje yra veteranų, kiek naujokų. Reikia analizės. Be to, pasirengti rimtiems išbandymams. Juk ten visai kitokios treniruotės, kitoks darbas.

Svarbu ir tai, į kokį universitetą važiuoji. Pirmasis divizionas yra žymiai daugiau matomas siekiant karjeros ar NBA, ar Europoje. Išsilavinimą ir diplomą galima gauti ir mažesniuose universitetuose. Beje, mano nuomone, dabar pusę Moksleivių lygos finalo ketverto vaikų galėtų žaisti I divizione.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Tik "Žalgiriui" atstovauti svajojęs Jasikevičius ir du atletai, galėję sustabdyti Marčiulionį
Tik "Žalgiriui" atstovauti svajojęs Jasikevičius ir du atletai, galėję sustabdyti Marčiulionį
Lietuvos ir Graikijos susitikimai didžiojoje krepšinio scenoje – dažni atvejai, per istoriją padovanoję mūsų šaliai tiek saldžių pergalių, tiek skaudžių pralaimėjimų. Įsimintinų
Pagalbos ranką ukrainiečiams ištiesęs Marčiulionis sulaukė JAV spaudos dėmesio
Pagalbos ranką ukrainiečiams ištiesęs Marčiulionis sulaukė JAV spaudos dėmesio
Buvęs bendražygiai Šarūnas Marčiulionis ir Aleksandras Volkovas, kartu su SSRS rinktine triumfavę 1988-aisiais Seulo olimpinėse žaidynėse, suvienijo savo jėgas tam, kad padėtų karo niokojamoje
Svajonių komanda: paskelbta Lietuvos šimtmečio rinktinė
Svajonių komanda: paskelbta Lietuvos šimtmečio rinktinė
Lietuvos krepšinio šimtmečio vyrų rinktinėje – visų laikų geriausi šalies krepšininkai. Lietuvos krepšinio federacija (LKF) skelbia vyrų rinktinės dvyliktuką
Istorinė "Hawks" kelionė į SSRS ir Marčiulionio apsisprendimas
Istorinė "Hawks" kelionė į SSRS ir Marčiulionio apsisprendimas
NBA naujokų biržoje Arvydą Sabonį pirmasis pašaukė Atlantos „Hawks“ ir tuometinis vanagų treneris Mike‘as Fratello trynė rankomis, tačiau šis šaukimas buvo
Geriausių visų laikų NBA europiečių rinkimuose – Sabonis ir Marčiulionis
Geriausių visų laikų NBA europiečių rinkimuose – Sabonis ir Marčiulionis
75-ąjį gimtadienį mininti NBA lyga kviečia pažymėti šią sukaktį, išrenkant visų laikų geriausius NBA žaidusius europiečius.Europos krepšinio ekspertai išrinko 20
Marčiulionis – apie Vilniaus ir Kauno priešpriešą bei tėčio raumenis
Marčiulionis – apie Vilniaus ir Kauno priešpriešą bei tėčio raumenis
LKL TV rubrikoje „Bzz! Pokalbiai“ kelionėje „CityBee“ automobiliu Paulius Vaitiekūnas kalbino jaunąjį Lietuvos krepšinio talentą.Keleivio vietoje šįkart atsidūrė
A.Marčiulionis – apie D.Kairio filosofiją ir tėvo patarimus
A.Marčiulionis – apie D.Kairio filosofiją ir tėvo patarimus
Pokalbiui su LKL TV prieš kameras atsisėdo Vilniaus „Ryto“ jaunoji viltis – Augustas Marčiulionis.Pastaruoju metu 18-metis 193 cm ūgio gynėjas ant parketo dažnai praleidžia
Į rinktinę patekęs A.Marčiulionis: apie tėvo pamokas ir karjeros svajonę
Į rinktinę patekęs A.Marčiulionis: apie tėvo pamokas ir karjeros svajonę
Lietuvos krepšinio padangėje žiebiasi nauja žvaigždė – Augustas Marčiulionis. Nemažai specialistų prognozuoja, kad po kelerių metų jis gali tapti tvirtu Lietuvos vyrų rinktinės
A.Marčiulionis į geriausių visų laikų "Ryto" sudėtį įtraukė ir savo legendinį tėtį
A.Marčiulionis į geriausių visų laikų "Ryto" sudėtį įtraukė ir savo legendinį tėtį
Geriausias NKL 2019-2020 metų sezono jaunasis krepšininkas ir vienas Vilniaus "Ryto" dublerių komandos "Perlas" lyderių Augustas Marčiulionis įvardijo sostinės klubo visų
LKL įkūrimą prisiminęs olimpinis čempionas Š.Marčiulionis: tikiuosi, tapsime moraliai švaresni
LKL įkūrimą prisiminęs olimpinis čempionas Š.Marčiulionis: tikiuosi, tapsime moraliai švaresni
Anapus Atlanto šiuo metu esantis Šarūnas Marčiulionis nesitiki, kad šią vasarą dar išvysime krepšinio varžybas. Nors ateitis atrodo kaip niekada miglota, olimpinis
A.Marčiulionis: apie treniruotes su tėčiu ir pasirinkimą tarp Europos ir JAV
A.Marčiulionis: apie treniruotes su tėčiu ir pasirinkimą tarp Europos ir JAV
Lietuvos krepšinio legendos Šarūno Marčiulionio sūnus septyniolikmetis Augustas Marčiulionis seka tėvo pėdomis ir šį sezoną VIKINGLOTTO Nacionalinėje krepšinio lygoje
Shaqas palygino L.Dončičių su Š.Marčiulioniu: jis yra geriausias NBA žaidėjas
Shaqas palygino L.Dončičių su Š.Marčiulioniu: jis yra geriausias NBA žaidėjas
Vienu rezultatyviausių ir naudingiausių NBA krepšininkų šiemet tapęs Luka Dončičius sulaukia vis daugiau liaupsių iš lygos žvaigždžių ir legendų.Slovėnu susižavėjęs
A.Marčiulionis - apie tėčio įtaką, "Ryto" reikšmę, "B Tribūną" ir kita
A.Marčiulionis - apie tėčio įtaką, "Ryto" reikšmę, "B Tribūną" ir kita
Šeštajame RYTO podkasto epizode prie mikrofonų atsisėdome su jaunuoju Augustu Marčiulioniu. Legendinio krepšininko Šarūno Marčiulionio sūnus ir Vilniaus „Perlo“
V.Šeškus tapo LKL ekspertu, lyga sezoną pasitinka su nauja studija ir kokybiškomis transliacijomis
V.Šeškus tapo LKL ekspertu, lyga sezoną pasitinka su nauja studija ir kokybiškomis transliacijomis
Jau rytoj geriausi Lietuvos krepšinio klubai stos prie naujojo sezono starto linijos, o Lietuvos krepšinio lyga atliks kokybinį transliacijų šuolį.Naują LKL sezoną papuoš
NBA finansų analizė: tarp užjūrio miestų nėra lygių Kaunui
NBA finansų analizė: tarp užjūrio miestų nėra lygių Kaunui
Kokio ūgio žaidėjai NBA uždirba daugiausiai? Koks yra optimalus amžius tikintis maksimalios vertės sutarties? Kokių tautybių krepšininkai pajėgiausioje planetos lygoje kiečiausiai prisikemša
Š.Marčiulioniui įteikta Olimpinė žvaigždė
Š.Marčiulioniui įteikta Olimpinė žvaigždė
Tradiciškai kas mėnesį Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete (LTOK) pagerbiami sportui ir olimpizmui nusipelnę asmenys. Trečiadienį LTOK apdovanojimai buvo įteikti keturiems garbiems asmenims,
16-metis talentas A.Marčiulionis- apie tėčio patarimus, NBA svajonę ir pergalę prieš "Žalgirį"
16-metis talentas A.Marčiulionis- apie tėčio patarimus, NBA svajonę ir pergalę prieš "Žalgirį"
Prasidėjus ilgai lauktam NKL sezonui, Vilniaus „Perlo“ komanda jį pasitinka gerokai atsinaujinusi. Vienas iš komandos naujokų – RKL pirmenybes prašokęs ir tiesiai į
Žinomas Turkijos treneris papasakojo, kaip atsidūrė prie Jonavos komandos vairo
Žinomas Turkijos treneris papasakojo, kaip atsidūrė prie Jonavos komandos vairo
Jonavos „Sintek-Jonava“ klubas baigė pasiruošimą naujajam sezonui ir jau šiandien Šilutėje su vietos „Šilutės“ ekipa žais pirmąsias 2018-19 m.
Naujasis "Žalgirio" dublerių treneris T.Keršis: mano trenerio epocha Vilniuje baigėsi
Naujasis "Žalgirio" dublerių treneris T.Keršis: mano trenerio epocha Vilniuje baigėsi
Kauno „Žalgirio-2“ komanda naująjį Nacionalinės krepšinio lygos sezoną pasitinka gerokai atnaujinusi trenerių štabą, tačiau krepšininkų sąraše atliktos
Rinktinės aprangą apsivilkęs Š.Marčiulionio sūnus: galbūt yra šiokia tokia našta
Rinktinės aprangą apsivilkęs Š.Marčiulionio sūnus: galbūt yra šiokia tokia našta
Serbijoje vykstančiame Europos jaunučių (iki 16 metų) čempionate jau rytoj prasidės atkrintamosios kovos, o jose varžysis ir kol kas varžovus tiesiog traiškantys Lietuvos jaunieji krepšininkai.Nors
A.Sireika: apie išvykusius lyderius, universalesnę komandą bei bandymą keisti sirgalius
A.Sireika: apie išvykusius lyderius, universalesnę komandą bei bandymą keisti sirgalius
Didžiausia sezono staigmena tapęs ir penktąją vietą praėjusiame sezone iškovojęs „Šiaulių“ klubas ateinanį sezoną kreips dėmesį ne tik rezultatus.Antanas Sireika
J.Kazlauskas: apie įtampos nejaučiančius vilniečius bei daug pasirinkimo turintį "Žalgirį"
J.Kazlauskas: apie įtampos nejaučiančius vilniečius bei daug pasirinkimo turintį "Žalgirį"
Vilniaus „Lietuvos rytas“ finalo serijoje laikomas aiškiu poros autsaideriu, tačiau pirmajame susitikime Kaune Rimo Kurtinaičio varžovams įkandin sekė tris kėlinius, kol rungtynes
LKL sukanka 25-eri, savaitgalį laukia šventinės rungtynės
LKL sukanka 25-eri, savaitgalį laukia šventinės rungtynės
Lietuvos krepšinio lyga šį sekmadienį švęs 25 metų jubiliejų. Šia proga LKL parengė dvejas šventines rungtynes.1993 metų balandžio 22 d. daugiausia Šarūno
LKL'25. Bronzinė "Statyba": įsimintinas šventimas bei išaugę specialistai
LKL'25. Bronzinė "Statyba": įsimintinas šventimas bei išaugę specialistai
Lietuvos krepšinio lyga per jubiliejinį 25-ąjį sezoną prisimena svarbiausius lygos gyvenimo momentus. Kiekvieną savaitę trečiadieniais pateikiame LKL.LT skaitytojams straipsnius apie istorines
Pagerbimas: Vilniaus legendų marškinėliai pakils į "Siemens" arenos palubes
Pagerbimas: Vilniaus legendų marškinėliai pakils į "Siemens" arenos palubes
„Lietuvos ryto“ krepšinio klubo naujieji vadovai priėmė sprendimą, kad ryškiausios sostinės krepšinio legendos privalo būti pagerbtos ypatingai. Todėl dar šį
LKL’25 legendos. Šarūnas Marčiulionis
LKL’25 legendos. Šarūnas Marčiulionis
„Aš negalvojau, kad LKL taip gerai atrodys“, – žvelgdamas į šių metų „Betsafe–LKL“ čempionatą pareiškė Šarūnas Marčiulionis.Legendinis
Gaidamavičius: "Išmaišiau daug pasaulio šalių, tačiau namuose - geriausia"
Gaidamavičius: "Išmaišiau daug pasaulio šalių, tačiau namuose - geriausia"
„Dirbti mėgstamą darbą ir gyventi Klaipėdoje - nuostabus jausmas. Tai mano pirmi metai, kai per 18 su profesionaliu krepšiniu susijusių metų esu namuose. Išmaišiau daug
A.Sireika: "Šiaulių" sirgaliai galės mėgautis gražia ir garbinga kova (interviu)
A.Sireika: "Šiaulių" sirgaliai galės mėgautis gražia ir garbinga kova (interviu)
Praėjusį sezoną "Šiaulių" klubą kamavo visos įmanomos problemos, o vienu metu buvo iškilusi reali grėsmė, kad žymus Lietuvos krepšinio klubas tiesiog dings

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime