Naujienos kraunasi...

Žvilgsnis į H grupę: du favoritai, ryškiausia žvaigždė ir didžiausias talentas

Autorius: Alfa.lt.
Žvilgsnis į H grupę: du favoritai, ryškiausia žvaigždė ir didžiausias talentas
„Jei visi norai virstų žirgais, joks elgeta nevaikščiotų pėsčias“, – šia sena škotų patarle pasaulio krepšinio čempionato H grupės apžvalgą pradeda FIBA. Jei tik tai būtų įmanoma, į kitą etapą žengtų visos šios grupės komandos. Tačiau kelialapių tolyn yra viso labo tik du.

Donguane dėl vietų antrajame etape kovos trys geriausiai savuose žemynuose per planetos pirmenybių atrankas pasirodžiusios šalys – Australija, Kanada ir Lietuva, o greta jų bus ir antra geriausia Afrikos komanda buvęs Senegalas, rašo Alfa.lt.

Jau pakrikštyta „mirtininkų“, H grupė privers visas keturias komandas pasaulio čempionate visu pajėgumu startuoti nuo pat pirmųjų turnyro akimirkų.

FIBA rinktinių reitingas:

6. Lietuva

11. Australija

23. Kanada

37. Senegalas

Favoritė: Lietuva

2014-ųjų pasaulio čempionato pusfinalio dalyviai nuolat minimi kaip vieni pretendentų į medalius ar net titulą, o šiemet, kai kuriems iš pagrindinių varžovų nukraujavus, lietuviai atrodo kaip niekad stiprūs ir galintys pakovoti dėl aukščiausių pozicijų.

Treneris Dainius Adomaitis surinko subalansuotą sudėtį, kurioje netrūksta nei patirtį sukaupusių žaidėjų, nei jaunatviškos energijos. Tai atrodo kaip puikus derinys, norint pirmą kartą žengti į planetos pirmenybių finalą.

Iš 2014-ųjų komandos, kuri liko ketvirta, į Kiniją grįš penki krepšininkai. Vienas iš jų – Jonas Valančiūnas, per pastaruosius metus tapęs patyrusiu krepšio saugotoju bei galintis rinkti įspūdingą atkovotų kamuolių statistiką prieš bet kurį pasaulio čempionato oponentą.

Kartu su planetos pirmenybių debiutantu Domantu Saboniu bei Mindaugu Kuzminsku Lietuvos rinktinės baudos aikštelėje bus itin karšta – tą „žalioji mašina“ jau spėjo pademonstruoti ir draugiškuose susitikimuose.

Perimetro pozicijose lietuvius į priekį ketina vesti veteranas Mantas Kalnietis, o būtent nuo jo ir dar kelių žaidėjų pasirodymo priklausys, kaip lietuviams seksis tvarkytis su grėsmingais varžovais. Visgi šie metai gali tapti Lietuvos metais – rungtynės po rungtynių jie turėtų žengti toli į priekį.

Kita favoritė: Australija

Taip, šioje grupėje yra dvi favoritės – ne veltui ji vadinama „mirtininkų“. Po to, kai draugiškose rungtynėse nugalėjo JAV, „boomeriai“ (Australijos rinktinės pravardė – Alfa.lt) kaip reikiant sustiprino pasitikėjimą savimi ir niekas dėl to jų negali kaltinti.

Su puikią formą pagavusiu Patty Millsu, dominuoti vis dar galinčiu Andrew Bogutu ir abiejose aikštės pusėse žibančiu Matthew Dellavedova australai atrodo itin rimtai. Be to, jie turi ir Joe Inglesą, kuris užpildo fantastišką komandos startinį penketą.

Australijos komanda, kurios amžiaus vidurkis – 30 metų, yra viena vyriausių visame čempionate, tačiau tai neabejotinai yra viena geriausių šios šalies rinktinių per visą jos krepšinio istoriją.

Svarbiausios rungtynės: Lietuva prieš Australiją

Didžiausia grėsmė lietuvių laukia per rungtynes su Australiją. „Boomeriai“ pasaulio čempionatuose prieš Baltijos gigantus laimėjo dvejas iš trejų rungtynių, o pastaroji pergalė buvo iškovota dar 2014 m., kai australai užtikrintai laimėjo 87:75.

Visgi per paskutinius penkerius metus daug kas pasikeitė ir Lietuva atrodo pasiruošusi atsirevanšuoti varžovams, kurie juos eliminavo ir iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių. Panašu, kad būtent lietuvių ir australų rungtynių gali nuspręsti, kuri iš šių komandų grupių etapo pabaigoje atsidurs jos viršūnėje.

Tiesa, Kanada taip pat nėra toli nuo varžovų pagal savo kokybės lygį. Vedami Kevino Pangoso, kanadiečiai sieks pateisinti augančios krepšinio valstybės vardą ir užfiksuoti geriausią savo pasiekimą pasaulio čempionatą. Kas čia žino, galbūt – net pakovoti dėl medalių.

K. Pangosas, su Kauno „Žalgiriu“ dusyk tapęs Lietuvos čempionu, Donguane sutiks pažįstamus varžovus ir nors Kanados rinktinė gali pasirodyti pažeidžiama, jų lyderis padarys viską, kad užglaistytų bet kokias komandos spragas.

Senegalas H grupėje gali atrodyti kaip autsaideris, tačiau su Maurice‘o Ndouro ir Hamady Ndiaye lyderių savybėmis ši komanda turi šansų nustebinti „mirtininkų“ grupės favoritus.

Grupės žvaigždė: J. Valančiūnas

Kalbant paprastai, J. Valančiūnas yra žmogus-kalnas. Būdamas 213 cm ūgio, Lietuvos „centras“ kelia grėsmę bet kam, bandysiančiam pelnyti taškus žaidžiant prieš jį. Joks kitas H grupės žaidėjas nepritrauks tiek varžovų gynybų dėmesio, kiek jis.

Viską pasako vien jau jo statistika praėjusiame sezone, kai lietuvis buvo iškeistas į Memfio „Grizzlies“ klubą. Tenesio valstijos komandos žaidėjas, puikiai suprantantis atsakomybę žaidžiant Lietuvos rinktinėje, rinko po 19,9 taško ir 10,7 atkovoto kamuolio, taip išsiųsdamas ankstyvą įspėjimą visoms jį sustabdyti Donguane mėginsiančioms rinktinėms.

Didžiausias talentas: D. Sabonis

Kai tavo tėvas yra FIBA krepšinio šlovės muziejaus narys, keliami lūkesčiai gerokai išauga, o tėvo šešėlis nenustoja tavęs sekti visą karjerą. Būtent tai išgyvena Domantas.

Arvydas Sabonis 2010-aisiais buvo įtrauktas tarp FIBA legendų, o D. Saboniui tuo metu buvo vos 14-a. Visgi dabar jau 23-ejų „centras“ pamažu kuriasi savo kelią krepšinyje, o čempionatas Kinijoje jam bus puiki proga pranešti apie save.

Iš pasaulio čempionato debiutanto bus tikimasi labai daug. Kairiarankis aukštaūgis dar jaunimo krepšinyje įrodė, kad gali tempti Lietuvos rinktinę, o dabar tą patį jis turės padaryti ir vyrų komandoje. Domantas spėjo apšilti kojas 2015 m. Europos čempionate ir 2016 m. Rio žaidynėse, o nuo tada jo žaidimo kreivė kilo tik aukštyn, tad Kinijoje jau turėtume išvysti jo aikštėje kuriamą krepšinio magiją.

Pažįstamas veidas: M. Ndouras

Senegalo rinktinės kapitonas M. Ndouras ves Vakarų Afrikos komanda penktojo jų pasirodymo planetos pirmenybėse metu. Antrajame savo pasaulio čempionate žaidžiantis 27-metis į Kiniją vyksta sukaupęs didžiulę patirtį bei rodęs pavyzdį komandos draugams per Afrikoje vykusias atrankines kovas į planetos pirmenybes.

Jei ne M. Ndouro indėlis, vargu, ar senegaliečiai buvo išsikapstę iki šio turnyro. 206 cm ūgio puolėjas jau įrodė savo vertę ir pasirengimo cikle bei Donguane grasins varžovams baudos aikštelėje.

Be to, M. Ndouras pasižymi tikro kovotojo charakteriu – jis yra pasiruošęs kone mirti už savo šalį, o taip pat savo kovingumu ir energija jis gali įkvėpti ir komandos draugus.

Tiesa, nors M. Ndouras Kinijoje savo komandoje atliks didžiulį vaidmenį, niekas H grupėje savo patirtimi pasaulio čempionatuose negali prilygti Pauliui Jankūnui. Jam tai bus jau ketvirtas turnyras iš eilės, o kiekviename iš jų „Žalgirio“ kapitonas žaidė vadovaujamas vis kito vyriausiojo trenerio.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Paaiškėjo, kokių varžovų grupių etape Paryžiuje išvengtų olimpinę atranką įveikusi Lietuva
Paaiškėjo, kokių varžovų grupių etape Paryžiuje išvengtų olimpinę atranką įveikusi Lietuva
FIBA suskirstė būsimo Paryžiaus olimpinių žaidynių krepšinio turnyro dalyvius į keturis burtų krepšelius, rašo Krepšinis.lt.Tapo aišku, kad jeigu Lietuva įveiks
Rezultatyviai žaidusio Rubštavičiaus sezonas Australijoe – baigtas
Rezultatyviai žaidusio Rubštavičiaus sezonas Australijoe – baigtas
Mantas Rubštavičius žaidė rezultatyviai, tačiau jo atstovaujama komanda baigė pasirodymą šio sezono Australijos pirmenybėse.Naujosios Zelandijos "Breakers" išvykoje
Latvija pakilo į rekordines aukštumas, o niuksą gavusi Lietuva – ties FIBA reitingo dešimtuko riba
Latvija pakilo į rekordines aukštumas, o niuksą gavusi Lietuva – ties FIBA reitingo dešimtuko riba
Pasibaigus pirmam atrankos langui Afrikoje, Amerikoje, Azijoje ir Europoje FIBA paskelbė atnaujintą rinktinių reitingą, rašo Krepšinis.lt.Jame nepakito Lietuvos krepšininkų vieta.
Rubštavičiaus komanda čempionus eliminavo be išvaryto lietuvio
Rubštavičiaus komanda čempionus eliminavo be išvaryto lietuvio
Preliminariame Australijos krepšinio lygos atkrintamųjų varžybų etape Mano Rubštavičiaus atstovaujama Oklando „New Zealand Breakers“ komanda išvykoje 83:76 (15:22,
Vieną kamuolį puolime atkovojusi rinktinė krito Estijoje
Vieną kamuolį puolime atkovojusi rinktinė krito Estijoje
Nuožmi kova Estijos sostinėje baigėsi pirmąja Lietuvos rinktinės (1-1) nesėkme atrankoje į 2025 m. Europos čempionatą.Sausakimšai užpildytoje Talino arenoje Kazio Maksvyčio vyrai 59:65
Kelias link Eurobasket 2025 pradėtas lenkų sutriuškinimu
Kelias link Eurobasket 2025 pradėtas lenkų sutriuškinimu
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (1-0) pergalingai pradėjo atranką į 2025-ųjų Europos čempionatą.Kazio Maksvyčio auklėtiniai sostinėje 83:64 (16:19, 19:11, 27:19, 21:15) užtikrintai
Lenkija paskelbė sudėtį rungtynėms su Lietuvos rinktine
Lenkija paskelbė sudėtį rungtynėms su Lietuvos rinktine
Lenkijos vyrų krepšinio rinktinė paskelbė sudėtį 2025 m. Europos čempionato atrankos mačui su Lietuva. Šioje – du Eurolygos krepšininkai.Rungtynės vyks ketvirtadienį,
Olimpiniame atrankos turnyre – Lietuvos rinktinės rungtynės naktimis
Olimpiniame atrankos turnyre – Lietuvos rinktinės rungtynės naktimis
Lietuvos rinktinė Puerto Rike vyksiančiame olimpinės atrankos turnyre žais tada, kai mūsų šalyje jau bus vidurnaktis, rašo Krepšinis.lt.FIBA paskelbus tvarkaraštį paaiškėjo,
Valančiūnas ir Petronytė – 2023-iųjų Lietuvos krepšininkai
Valančiūnas ir Petronytė – 2023-iųjų Lietuvos krepšininkai
Po vienerių metų pertraukos moterų ir vyrų rinktinių aukštaūgiai susigrąžino geriausių Lietuvos krepšininkų titulus. Visą mėnesį trukęs sirgalių balsavimas lėmė, kad geriausiais
Lenkai paskelbė sudėtį mačui su Lietuvos rinktine
Lenkai paskelbė sudėtį mačui su Lietuvos rinktine
Lenkijos krepšinio rinktinė paskelbė 14-os žaidėjų sąrašą, kuris artėjančio 2025 metų Europos čempionato atrankos lango metu mes iššūkį Lietuvos ir Šiaurės
Padalinta valstybės sporto piniginė: į pirmą vietą grįžo krepšinis
Padalinta valstybės sporto piniginė: į pirmą vietą grįžo krepšinis
Krepšinis vėl tapo gausiausiai iš valstybės biudžeto finansuojama sporto šaka Lietuvoje, kartu su lengvąja atletika ant trečio laiptelio nustūmęs praėjusių metų lyderį plaukimą.Nacionalinė
Lietuvos rinktinė sužinojo varžovus olimpiniame atrankos turnyre (žais Puerto Rike)
Lietuvos rinktinė sužinojo varžovus olimpiniame atrankos turnyre (žais Puerto Rike)
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pirmadienį sužinojo varžovus olimpiniame atrankos turnyre. Kazio Maksvyčio auklėtiniams teks keliauti į Puerto Riką, rašo Krepšinis.lt.Burtai
FIBA paskelbė olimpinės atrankos krepšelius: Lietuva – pirmajame
FIBA paskelbė olimpinės atrankos krepšelius: Lietuva – pirmajame
Jau kitą pirmadienį, lapkričio 27 dieną, Šveicarijoje bus ištraukti 2024-ųjų Paryžiaus žaidynių olimpinio krepšinio turnyro papildomos atrankos varžybų burtai, rašo
Iš daugkartinio NBA čempiono – liaupsės Lietuvai: ji galėtų būti pasaulio krepšinio sostinė
Iš daugkartinio NBA čempiono – liaupsės Lietuvai: ji galėtų būti pasaulio krepšinio sostinė
Neseniai karjerą baigęs keturiskart NBA čempionas Andre Iguodala skambiai pasisakė apie Lietuvos krepšinį, prisiminęs 2010 m. akistatą pasaulio čempionate ir kovą prieš Liną Kleizą,
Buzelis sklaido bet kokias abejones – per komandos pristatymą pozavo su Lietuvos vėliava
Buzelis sklaido bet kokias abejones – per komandos pristatymą pozavo su Lietuvos vėliava
Potencialus pirmasis kitų metų NBA naujokų biržos šaukimas Matas Arvidas Buzelis netrukus pradės G lygos sezoną, rašo Krepšinis.lt.Artėjant jo startui unikalių fizinių sugebėjimų
Trumpą laiką naudingai išnaudojęs Rubštavičius debiutavo Australijos čempionate
Trumpą laiką naudingai išnaudojęs Rubštavičius debiutavo Australijos čempionate
Po traumos pasveikęs Lietuvos krepšinio talentas Mantas Rubštavičius debiutavo Australijos krepšinio lygoje, rašo Krepšinis.lt.Lietuvio atstovaujama Naujosios Zelandijos
Legendinis treneris Garastas – apie netikėtą tapimą "Žalgirio" treneriu bei olimpines rinktines
Legendinis treneris Garastas – apie netikėtą tapimą "Žalgirio" treneriu bei olimpines rinktines
Jau šio mėnesio pabaigoje, spalio 20 d., kinuose galėsime išvysti legendines Kauno „Žalgirio“ ir Maskvos CSKA kovas – šįkart E. Jakilaičio dokumentinio filmo „Bilietas.
Krepšinio šalyje – medalių sausra: kur sisteminės Lietuvos krepšinio problemos?
Krepšinio šalyje – medalių sausra: kur sisteminės Lietuvos krepšinio problemos?
Net ir stiprų antausį nuo latvių gavusi Lietuvos rinktinė Maniloje finišavusiame pasaulio čempionate užfiksuos trečią geriausią savo rezultatą istorijoje, rašo Krepšinis.lt.Taikliausiai
FIBA reitinge – Lietuvos kritimas žemyn, aplenkė ir įspūdingą šuolį atlikusi Latvija
FIBA reitinge – Lietuvos kritimas žemyn, aplenkė ir įspūdingą šuolį atlikusi Latvija
FIBA paskelbė atnaujintą vyrų rinktinių reitingą, kuriame Lietuva prarado dvi pozicijas ir buvo aplenkta Latvijos, rašo Krepšinis.lt.Pasauliniame reitinge Lietuva dabar užima 10-ąją
Kunigėlis apie triumfą 2003-iais metais: Lietuva žaidė gražiausią krepšinį Europoje
Kunigėlis apie triumfą 2003-iais metais: Lietuva žaidė gražiausią krepšinį Europoje
Rugsėjo 14 diena Lietuvos krepšinio istorijoje paženklinta auksine spalva. Šią dieną 2003 metais Lietuvos rinktinė triumfavo Švedijoje vykusiame Europos čempionate. Minint šios
Artimiausios Lietuvos rinktinės kovos – kitų metų vasarį
Artimiausios Lietuvos rinktinės kovos – kitų metų vasarį
Pasaulio čempionate 6-ą vietą užėmusią Lietuvos krepšinio rinktinę sirgaliai dabar išvys tik beveik po pusmečio atrankoje į Senojo žemyno pirmenybes, rašo Krepšinis.lt.Lietuvos
Stebuklingai pratęsimą ištraukę amerikiečiai liko be medalių – bronzą iškovojo Kanada
Stebuklingai pratęsimą ištraukę amerikiečiai liko be medalių – bronzą iškovojo Kanada
2023 metų pasaulio krepšinio čempionato bronzos medalius pirmą kartą istorijoje iškovojo Kanados rinktinė. Sekmadienį mažajame finale Maniloje Jordi Fernandezo Torreso auklėtiniai
Pasaulio čempionate lietuviai finišavo triuškinamu pralaimėjimu
Pasaulio čempionate lietuviai finišavo triuškinamu pralaimėjimu
Lietuvos rinktinei nepavyko pergalingai atsisveikinti su pasaulio čempionatu.Kazio Maksvyčio auklėtiniai Baltijos derbyje 63:98 (20:28, 18:21, 9:28, 16:21) nepasipriešino Latvijos rinktinei ir
Ir kanadiečius gynyboje dusinę serbai – pasaulio čempionato finale
Ir kanadiečius gynyboje dusinę serbai – pasaulio čempionato finale
Pasaulio krepšinio čempionate penktadienį pirmame pusfinalyje Serbija 95:86 (23:15, 29:24, 23:24, 20:23) pranoko Kanados rinktinę ir žengė į pirmenybių finalą, rašo Krepšinis.lt.Dvikovos
Lietuviai neturėjo vargo su Dončičiumi ir slovėnais
Lietuviai neturėjo vargo su Dončičiumi ir slovėnais
Lietuvos rinktinė sugebėjo atsitiesti po skaudaus pralaimėjimo pasaulio čempionato ketvirtfinalyje.Kovą dėl 5-8 vietų pradėję Kazio Maksvyčio auklėtiniai 100:84 (33:21, 20:22, 22:20, 25:21)
Dončičius išvarytas, Slovėnija sustabdyta – lietuviai kovos su slovėnais
Dončičius išvarytas, Slovėnija sustabdyta – lietuviai kovos su slovėnais
Luka Dončičius dėl dviejų techninių pražangų nebaigė ketvirtfinalio mačo su Kanada, kuri įveikė Slovėniją ir žengė į pasaulio čempionato pusfinalį. Kartu su šia kanadiečių pergale
Kelionė link medalių lietuviams baigėsi kertvirtfinalyje
Kelionė link medalių lietuviams baigėsi kertvirtfinalyje
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei nepavyko prasimušti tarp keturių geriausių planetos komandų.Kazio Maksvyčio auklėtiniai pasaulio čempionato ketvirtfinalyje 68:87 (25:24, 13:25, 17:24,
Paaiškėjo, kas pasaulio krepšinio čempionate užėmė 9-16 vietas
Paaiškėjo, kas pasaulio krepšinio čempionate užėmė 9-16 vietas
Pasaulio krepšinio čempionate išdalintos 9-16 vietos. Šios paskirstytos pagal komandų pasiektas pergales ir taškų santykį, rašo Krepšinis.lt.Kiek anksčiau

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime