Naujienos kraunasi...

E.Ulanovas prisiminė auksinio kelio pradžią: jausmas - neįtikėtinas

E.Ulanovas prisiminė auksinio kelio pradžią: jausmas - neįtikėtinas
A.Pliadžio nuotr.
1992 metais gimusių vaikinų karta Lietuvos krepšinyje yra vadinama auksine, tačiau vos trys žaidėjai gali save vadinti tikraisiais „auksiniais berniukais“. Vieninteliai visus penkis trofėjus jaunimo amžiaus grupėse iškovojo tik Vytenis Čižauskas, Dovydas Redikas ir Edagaras Ulanovas. Nei Jonas Valančiūnas, nei Žygimantas Skučas, nei Tautvydas Sabonis negali pasigirti Europos jaunimo olimpinio festivalio (EJOF) čempiono titulu. „Važiavome kovoti tik dėl pergalės“, – kalbėdamas su LTeam.lt savo pirmąjį triumfą su Lietuvos marškinėliais prisiminė 27 metų E. Ulanovas.

„Su juo perėjome visas įmanomas pakopas. Iš pradžių jį į dvyliktuką įtraukiau šiek tiek avansu, bet paskutiniais metais jis tą avansą su kaupu grąžino. Toks trenerių darbas – jeigu matai potencialą, vieną kitą žaidėją avansu pagloboji“, – viename interviu yra pasakojęs „auksinės kartos“ treneris Kazys Maksvytis.

Ir pats E. Ulanovas prisimena, kad tais 2007 metais Serbijos sostinėje Belgrade jis buvo tik atsarginis rinktinės žaidėjas. Vis tik jau tuomet puolėjas suprato, kad šios amžiaus grupės krepšininkai – ypatingi.

Tiesa, EJOF tuomet 15-mečiams nesiklostė itin lengvai. Nors K. Maksvyčio auklėtiniai taip nė sykį ir nesuklupo, tačiau finale jų laukė itin sunki ir dramatiška kova – ant aukščiausio apdovanojimų pakylos laiptelio buvo lipta prieš ispanus laimėjus tik dviejų taškų persvara 74:72.

Per kitas vasaras prie šio trofėjaus dabar Kauno „Žalgirio“ klubo garbę ginantis kaunietis pridėjo Europos 16-mečių, 18-mečių ir 20-mečių bei pasaulio 19-mečių čempionatų aukso medalius. Ir kaskart jo indėlis būdavo vis solidesnis – rezultatyvumo vidurkiai per pakilo nuo 5,5 iki 14,3 taško.

Šiuo metu vyrų krepšinio rinktinės treniruočių stovyklai besiruošiantis E. Ulanovas su LTeam.lt pasidalijo savo prisiminimais apie pirmąjį „auksinės kartos“ susibūrimą į vieną komandą, papasakojo savo įspūdžius iš prieš 12 metų vykusio olimpinio festivalio ir davė patarimą 67 jauniesiems Lietuvos sportininkams, kurie liepos 21-27 dienomis dalyvaus jau 15-ą kartą rengiamame EJOF.

– Europos jaunimo vasaros olimpinis festivalis, 2007 m., Belgradas, Serbija. Kokie pirmiausiai atsiminimai sugrįžta, išgirdus šiuos faktus?

– Labiausiai prisimenu, kad buvo labai karšta (šypteli) – turėjom prisitaikyti prie karščio, kuris tuo metu buvo Serbijoje. Dar atmintyje įstrigo pats mūsų susibūrimas į vieną komandą. Žaidžiant Moksleivių krepšinio lygoje (MKL) kiekviena komanda turėjo po 2-3 lyderius – ir kad mes galėjome susijungti į vieną komandą buvo kažkas neįtikėtino. Reikėjo daug nuveikti, kad patekti į galutinį dvyliktuką, nes mūsų karta buvo labai gera. Tuo metu į pirmąsias atrankų stovyklas net po 30 žaidėjų susirinkdavo ir tik tuomet iš jų treneriai atsirinkdavo pačius geriausius.

– Kaip ir minėjai, visi buvote savo komandų lyderiai, o kaip jums pavyko susilipdyti tarpusavyje patekus į vieną komandą ir kovojant dėl bendro tikslo?

– Kai dabar pagalvoju, tai mums net nereikėjo to susilipdymo – mes turėjome labai daug talento lyginant su tuo, ką galėjo pasiūlyti kitų šalių komandos. Nors kalbant apie festivalį, tai mes jį tikrai nelengvai laimėjome. Bet tąkart ir nebuvo mūsų pati pajėgiausia surinkta komanda – kitą vasarą 16-mečių rinktinės sudėtyje jau buvo daug naujų veidų. Bet vien draugiškos rungtynės parodė, kad turime daug talento, galime eiti toli – važiavome kovoti tik dėl pergalės.

– Atstovauti Lietuvai aukščiausio lygio varžybose – kiekvieno sportininko tikslas ir svajonė. O koks jausmas užplūsta 15-metį, kai jis pirmą kartą apsivelka marškinėlius su užrašu „Lietuva“?

– Jausmas neįtikėtinas, kad būdamas 15 metų gali važiuoti į užsienį žaisti už savo šalį – viskas suorganizuota, viskas apmokėta ir dar su geriausiais važiuoji žaisti. Ko daugiau norėti? Aišku, mes tuo metu nelabai dar suprasdavome, kad čia rinktinė, kokia viso to svarba – tik žinojome, kad esame geri ir važiuojame žaisti (juokiasi).

Edgaras Ulanovas | Fotografas: A.Pliadis

– Pirmas turnyras ir iškart aukso medalis. Vėliau jūsų karta jų iškovojo dar keturis ir buvo praminta auksine. Bet ar galima sakyti, kad būtent tas pirmasis medalis EJOF pridėjo pasitikėjimo savo jėgomis vykstant į tolimesnius čempionatus?

– Po 15-mečių festivalio į Europos 16-mečių čempionato komandą – prisijungė Jonas Valančiūnas, Deividas Pūkis ir kiti žaidėjai. Mes tuomet dar labiau pradėjome savimi pasitikėti – buvo galima labai lengvai paslysti. Bet tiesiog talento turėjome labai daug – 16-mečių čempionate labai smarkiai dominavome, pergalingų rungtynių persvarų vidurkiai buvo tiesiog kosminiai. Papildomų žaidėjų prisijungimas mums užaugino sparnus, bet gerai, kad nepaslydome – treneriai ir mes patys bendromis jėgomis neleidome sau niekada atsipalaiduoti, nes daug komandų laukė mūsų paslydimo – ir serbai, ir ispanai, ir prancūzai.

– Jaunimo lygmenyje dalyvavai trijuose Europos ir viename pasaulio krepšinio čempionate, bet vieninteliame EJOF buvai kur kas didesnėje Lietuvos delegacijoje kartu su kitų sporto šakų atstovais. Olimpinis festivalis – pirmoji sportininkų olimpinė patirtis. Ar pats pajutai kitokią varžybų dvasią?

– Mes 15-mečiai tuo metu nelabai dar ir supratome. Aišku, buvo įdomu eiti ir palaikyti kitus lietuvius ar su jais susitikus pabendrauti, smagu ir išėjus po kaimelį pasivaikščioti, matyti sportininkus besitreniruojančius ar kartu laisvalaikį leidžiančius. Olimpinių žaidynių patirties dar neturiu, bet esu dalyvavęs Universiadoje, tai didžiausias panašus man su šiuo sporto renginiu. Bet itin daug neatsimenu – tiesiog treniravomės, ėjome žaisti ir norėjome laimėti (šypsosi).

– 15-16 metų dažnai yra tas laikas, kai jauni sportininkai galutinai apsisprendžia, ar nori tęsti sportininkų karjeras. Ar pats po EJOF pajutai kažkokį lūžį, motyvaciją toliau siekti aukštumų krepšinyje?

– Festivalyje nebuvau pagrindinis žaidėjas, daug nerungtyniavau, 16-mečių rinktinėje taip pat buvo panašus vaidmuo. Visas kilimas prasidėjo nuo 18 metų. Bet apskritai kalbant, tai pas mus viskas yra labai gerai – MKL vesdavo statistikas, smagu būdavo jas sekti, tarpusavyje konkuruoti. MKL taip pat rengdavo „Žvaigždžių dienas“, tai smagu būdavo ten pakliūti ir sudalyvauti. Visi šie dalykai stumia į priekį, todėl kaskart norisi vis geriau. Juolab, kad mūsų kartos žaidėjus dažnai kviesdavo ir į tarptautines stovyklas, todėl galėdavome kažko naujo pasisemti, išmokti, o grįžę į savo komandas galėdavome visas naujas pamokas pademonstruoti. Mano atveju visada norėjosi eiti į priekį ir nesustoti, nes nebuvau iš karto pats geriausias, todėl norėjosi po truputį tobulėti.

– Šiemet Baku vyks jau 15-asis EJOF, kuriame Lietuvai atstovaus 67 sportininkai. Daugeliui jų – tai pirmasis tarptautinis startas karjeroje. Esi perėjęs visas jaunimo rinktinių pakopas, jau vilkėjęs ir vyrų rinktinės marškinėlius. Iš visos šios patirties koks būtų tavo patarimas būsimiems festivalio dalyviams?

– Turiu labai paprastą patarimą. Jeigu laimėsi medalį, tai jį turėsi visą gyvenimą, o jeigu neiškovosi, tai galbūt ilgam liks mintys, kad praleidai progą. Jeigu tik yra galimybė, reikia bandyti ja pasinaudoti bet kokia kaina, nes ne bet kuris paauglys galėtų pasigirti tokiais pasiekimais.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Metus į dvi dalis skėlęs Ulanovas – apie trenerių kaitą, rinktinę ir "Žalgirio" va bank planą prieš "Real"
Metus į dvi dalis skėlęs Ulanovas – apie trenerių kaitą, rinktinę ir "Žalgirio" va bank planą prieš "Real"
Kauno „Žalgirio“ vyrai Eurolygos reguliariojo sezono finiše namuose vos per plauką neįkando titulą ginantiems čempionams Madrido „Real“ krepšininkams –
Ulanovas pasisako prieš įkrintamąsias bei nori gražiai užbaigti sezoną
Ulanovas pasisako prieš įkrintamąsias bei nori gražiai užbaigti sezoną
Kauno „Žalgirio“ komanda ketvirtadienį namų arenoje žais paskutines šio sezono Eurolygos rungtynes. Žalgiriečiai sezono uždangą nuleis susitikdami su praėjusio sezono čempionais
Koks sezonas, tokia ir kulminacija: paskutinės vilties žaltvykslės nepaviję žalgiriečiai sunkiai gaudė kvapą
Koks sezonas, tokia ir kulminacija: paskutinės vilties žaltvykslės nepaviję žalgiriečiai sunkiai gaudė kvapą
Tarsi būtų pusvalandžiu pramiegoję žadintuvą ir po to visą dieną turėtų tekinomis vytis suplanuotą darbotvarkę – taip Kauno „Žalgiriui“ klostėsi šis Eurolygos sezonas,
#ArPažįstiŽalgirietį: netvarkingiausi, ilgiausiai duše trunkantys bei kvepiantys
#ArPažįstiŽalgirietį: netvarkingiausi, ilgiausiai duše trunkantys bei kvepiantys
Kauno „Žalgirio“ kūrybinė komanda pristato dar vieną laidų rubrikos #ArPažįstiŽalgirietį epizodą. Šį kartą „Žalgiris TV“ laidų vedėja Eglė Jurgaitytė žalgiriečius
Kauniečių vedlys juokėsi iš pasklidusių gandų, kapitonas žvelgė į artėjantį išlikimo mūšį
Kauniečių vedlys juokėsi iš pasklidusių gandų, kapitonas žvelgė į artėjantį išlikimo mūšį (1)
Puikią pergalę Nemuno saloje iškovojęs Kauno „Žalgiris“ (14-18) išlaikė viltis užimti 9-ą arba 10-ą vietą Eurolygos reguliariajame sezone. Andrea Trinchieri auklėtiniai
NKL pusfinalių prognozės: Maksvytis mato autsaiderių finalą
NKL pusfinalių prognozės: Maksvytis mato autsaiderių finalą
Intriguojančios Nacionalinės krepšinio lygos (7bet-NKL) atkrintamųjų kovos nenustoja stebinti komandų sirgalių, o prieš naują etapą garsūs Lietuvos krepšinio žmonės tradiciškai
Maksvytis įvertino olimpinio turnyro burtus
Maksvytis įvertino olimpinio turnyro burtus
Antradienį Mieso mieste (Šveicarija) buvęs NBA krepšininkas ir triskart olimpinis čempionas Carmelo Anthony padėjo ištraukti Paryžiaus Olimpinių žaidynių krepšinio turnyro
Žalgiriečiai įvertino šansus žengti į atkrintamąsias bei komentavo olimpinius burtus
Žalgiriečiai įvertino šansus žengti į atkrintamąsias bei komentavo olimpinius burtus
Kauno „Žalgiris" (12-18) pergalingai paminėjo Eurolygos titulo 25-metį, kurį kauniečiai iškovojo 1999 metais. Andrea Trinchieri auklėtiniai Nemuno saloje 96:81 pranoko Bolonijos
"7bet-NKL" aštuntfinalių spėjimais dalinasi garsūs Lietuvos krepšinio žmonės
"7bet-NKL" aštuntfinalių spėjimais dalinasi garsūs Lietuvos krepšinio žmonės
Kasmet prieš prasidedant Nacionalinės krepšinio lygos (7bet-NKL) atkrintamosioms garsūs Lietuvos krepšinio žmonės tradiciškai pateikia savo spėjimus.Laukiant pirmojo „7bet-NKL“
Suskaičiavo patys: FIBA atrankose – 99 Eurolygos žaidėjai
Suskaičiavo patys: FIBA atrankose – 99 Eurolygos žaidėjai
Pirmadienį užsivėręs kontinentinių pirmenybių atrankos „langas“ buvo neeilinis: dėl pirmą kartą suderinto tvarkaraščio savo šalių rinktinėms padėjo net 99 Eurolygoje
LKL žaidėjų pasirodymai rinktinėse: lyderiavę žalgiriečiai ir jonaviečių gynėjo nuotykiai Azijoje
LKL žaidėjų pasirodymai rinktinėse: lyderiavę žalgiriečiai ir jonaviečių gynėjo nuotykiai Azijoje
Pirmadienį finišavo pirmasis atrankos „langas“ į 2025-ųjų Europos krepšinio čempionatą. „Betsafe-LKL“ komandos į Senojo žemyno rinktines išsiuntė penkiolika
Po šalto dušo Taline ir strategas, ir kapitonas linksniavo tas pačias rinktinę kamavusias bėdas
Po šalto dušo Taline ir strategas, ir kapitonas linksniavo tas pačias rinktinę kamavusias bėdas
Nuožmi kova Estijos sostinėje baigėsi pirmąja Lietuvos rinktinės (1-1) nesėkme atrankoje į 2025 m. Europos čempionatą, rašo Krepšinis.lt.Sausakimšai užpildytoje Talino arenoje
Pralaimėjimo estams nesureikšminęs Maksvytis paaiškino įvykusias permainas sudėtyje
Pralaimėjimo estams nesureikšminęs Maksvytis paaiškino įvykusias permainas sudėtyje
Lietuvos krepšinio rinktinė pirmadienį sieks antrosios pergalės atrankos lange į Europos čempionatą. Lietuviai atvyko į Taliną, kur testuos šeimininkų estų išbandymą, rašo
Rinktinės senbuviai mūru stojo už strategą: tikrai nėra maloni situacija
Rinktinės senbuviai mūru stojo už strategą: tikrai nėra maloni situacija
Lietuvos krepšinio rinktinei prireikė pusantro kėlinio, jog pristabdytų svečius iš Lenkijos bei išsiveržtų į priekį, o po pertraukos pasiektų tvirtą pergalę Europos čempionato
Nedrąsiai akistatos su Lenkija laukęs Ulanovas: suprantu sirgalius, norėjusius jauno kraujo
Nedrąsiai akistatos su Lenkija laukęs Ulanovas: suprantu sirgalius, norėjusius jauno kraujo
Lietuvos krepšininkai (FIBA-10) Vilniaus „Avia Solutions Group“ pradėjo 2025-ųjų Europos čempionato atrankos kovas. Pirmame mače lietuviai užtikrintai 83:64 (16:19, 19:11, 27:19,
Maksvytis lyderiui turėjo amerikietišką posakį, sirgaliams – pastabą: nepykite, tai visiška nesąmonė
Maksvytis lyderiui turėjo amerikietišką posakį, sirgaliams – pastabą: nepykite, tai visiška nesąmonė
„Startavome nuo geros gynybos, užbaigėme solidžiu puolimu. Nusipelnėme šios pergalės“, – tvirtino K. Maksvytis, kurio auklėtiniai užtikrinta pergale pradėjo tiek atranką
Maksvytis apsisprendė dėl dvyliktuko mače su Lenkija
Maksvytis apsisprendė dėl dvyliktuko mače su Lenkija
Kazys Maksvytis išsirinko Lietuvos rinktinės dvyliktuką ketvirtadienį vyksiančioms Europos čempionato atrankos rungtynėms su Lenkija, rašo Krepšinis.lt.Trenerio sprendimu šį
Maksvytis prieš Eurobasket atrankos startą su Lenkija: taktikos bus minimaliai
Maksvytis prieš Eurobasket atrankos startą su Lenkija: taktikos bus minimaliai
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė ketvirtadienį maču su Lenkija pradės pasirodymą atrankoje į kitų metų Europos čempionatą. Treneris Kazys Maksvytis sako, kad susitikime svarbiausią vietą
Į rinktinę grįžęs Ulanovas pamena estų niuksą ir stebisi viena krepšinio tendencija
Į rinktinę grįžęs Ulanovas pamena estų niuksą ir stebisi viena krepšinio tendencija
Tris pastarąsias vasaras Lietuvos rinktinės marškinėlių neapsivilkęs Edgaras Ulanovas – vėl su nacionalinės komandos apranga. 32-ejų krepšininkas sako, kad su amžiumi vis labiau
Maksvytis – apie komplikuotą rinktinės pasirengimą, netikėtus pokyčius ir lenkų iššūkį
Maksvytis – apie komplikuotą rinktinės pasirengimą, netikėtus pokyčius ir lenkų iššūkį
Pirmadienį vakare Vilniuje į pirmąją treniruotę susirinko Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, pradėjusi pasiruošimą atrankos langui į 2025 m. Europos čempionatą. Treneris Kazys
Ulanovas: pagrindinė motyvacija – iškovoti titulą (interviu)
Ulanovas: pagrindinė motyvacija – iškovoti titulą (interviu)
Citadele Karaliaus Mindaugo taurės (Citadele KMT) kulminacija – jau visai čia pat. Jau šį savaitgalį Kauną sudrebins didžiausia krepšinio šventė Lietuvoje.Nuo 2020-ųjų
Iš JAV Maksvytis grįžo turėdamas tvirtus Lietuvos žvaigždžių atsakymus dėl vasaros
Iš JAV Maksvytis grįžo turėdamas tvirtus Lietuvos žvaigždžių atsakymus dėl vasaros
Pirmadienį Lietuvos krepšinio rinktinės strategas Kazys Maksvytis įvertino nacionalinės komandos gretas, kurios vasario antroje pusėje pradės 2025-ųjų Europos čempionato atrankos kovas,
Trinchieri gyrė žaidėjus už parodytą širdį, Ulanovas kvietė nesiliauti žavėtis Evansu
Trinchieri gyrė žaidėjus už parodytą širdį, Ulanovas kvietė nesiliauti žavėtis Evansu
„Neįtikėtinai sunkios ir sudėtingos rungtynės, bet svarbiausia, kad laimėjome. Tai – geriausias dalykas, kas galėjo nutikti čia“, – po trečios iš eilės pergalės
Eurobasket 2025 atrankos languose – net penki žalgiriečiai (Ulanovo video komentaras)
Eurobasket 2025 atrankos languose – net penki žalgiriečiai (Ulanovo video komentaras)
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis paskelbė žaidėjų sąrašą, kurie artimiausiame FIBA 2025 m. Europos čempionato lange atstovaus Lietuvai. Šį
"Žalgirio" virsmą analizavęs Ulanovas: ne mūsų nosiai dabar dairytis į lentelę
"Žalgirio" virsmą analizavęs Ulanovas: ne mūsų nosiai dabar dairytis į lentelę
Rungtynių pradžioje Kauno „Žalgirio“ kapitonui Edgarui Ulanovui buvo neramu, viduryje jis jautėsi nuostabiai, o pabaigoje – užtikrintai. Lietuvos čempionų žaidimas persimainė,
Po "Žalgirio" pergalės Ulanovas paskelbė sugrįžtantis į rinktinę
Po "Žalgirio" pergalės Ulanovas paskelbė sugrįžtantis į rinktinę
Po triuškinančios pergalės Kauno „Žalgirio“ kapitonas džiaugėsi komandos parodytu žaidimu bei atskleidė, jog gins Lietuvos rinktinės garbę artėjančiame atrankos lange, rašo
Maksvytis iškeliavo už Atlanto
Maksvytis iškeliavo už Atlanto
Į Jungtines Amerikos Valstijas išvykstantis Lietuvos rinktinės vyr. treneris Kazys Maksvytis stebės NBA komandų treniruotes ir rungtynes bei planuoja susitikti su NBA rungtyniaujančiais lietuviais
"Žalgirio" arenos koridoriuose – Jasikevičiaus, Trinchieri ir kitų žalgiriečių susitikimas
"Žalgirio" arenos koridoriuose – Jasikevičiaus, Trinchieri ir kitų žalgiriečių susitikimas
Šarūnas Jasikevičius tapo dažnu svečiu Lietuvoje – šią savaitę 47-erių metų lietuvis su Stambulo „Fenerbahče“ (13-8) lankosi įprastoje sau vietoje, Kaune, Nemuno

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime