Naujienos kraunasi...

Gardėsis užnuodytoje lėkštėje: tūkstančiai lietuvių plūsta į krepšinio dievų pamirštą miestą

Autorius: Mindaugas Augustis, specialiai Delfi iš Kelno, Krepsinis.lt.
Gardėsis užnuodytoje lėkštėje: tūkstančiai lietuvių plūsta į krepšinio dievų pamirštą miestą
DELFI montažas
Rokas Giedraitis dvejus metus gyveno Vokietijoje, bet dangų remiančias Kelno katedros bokštų smailes pirmą kartą iš arti išvydo tik atvykęs į Europos čempionatą su Lietuvos rinktine. Ketvirtas pagal dydį Vokietijos miestas kadaise buvo ryškus taškas krepšinio žemėlapyje, kol vieną dieną viskas išlėkė į orą – teliko aferų tvaiko prisigėręs krateris, rašo Krepšinis.lt.

Europos čempionatą priimantis Kelnas jau keliolika metų neturi profesionalios krepšinio komandos.

Klesti futbolas, ledo ritulys ir rankinis, o krepšinis – išnykęs

Plačioje „Lanxess“ arenos paunksmėje rymo 13 stiklo obeliskų, skirtų įamžinti tiek pat čia vykusių rankinio Čempionų lygos finalo ketverto turnyrų bei jų nugalėtojų.

Lietuviams įdomiausias turėtų būti vienas naujesnių, pastatytas 2018 metais „Montpellier“ (Prancūzija) ekipos garbei – jos sudėtyje stipriausias planetos rankinio pirmenybes laimėjo ir Jonas Truchanovičius.

Pačioje „Lanxess“ arenoje akylesnė akis pro laikinai koridorių sienas užpildžiusias Europos krepšinio čempionato afišas įžvelgs nuolatinių šeimininkų buvimo pėdsakų.

Tai – aštuonis kartus Vokietijos ledo ritulio čempione tapusi Kelno „Haie“ komanda.

Didžiausioje bei moderniausioje uždaroje šalies arenoje jau du kartus vyko pasaulio ledo ritulio ir sykį – rankinio pirmenybės (2024-aisiais užsuks ir Europos rankinio čempionatas).

Nėra ko ir kalbėti apie didžiausią visos Vokietijos aistrą – futbolą. Ar galingiausią miesto klubą „Koln“.

Trečiadienį net ir trečiame pagal pajėgumą divizione rungtyniaujanti Kelno „Viktoria“ galėjo pasimėgauti 50 tūkst. žiūrovų užnugariu – vien dėl to, jog Vokietijos taurės turnyro burtai į svečius pakvietė šalies čempioną Miuncheno „Bayern“.

Bet retas čionykštis galėtų pasigirti gyvai matęs aukščiausio lygio krepšinį – nors Kelnas ir laikomas itin sportišku miestu.

Pernai situaciją bent šiek tiek galėjo pakeisti Eurolygos finalo ketvertas. Tačiau dėl Vokietijoje tuo metu tebegaliojusių karantino ribojimų Stambulo „Anadolu Efes“ (Turkija) titulą iš Šarūno Jasikevičiaus treniruojamos „Barcelona“ (Ispanija) ekipos nudžiovė tuštutėlėje „Lanxess“ arenoje.

O iki tol krepšinio mėgėjai neturėjo nė menkiausios dingsties užsukti į milijoninį Šiaurės Reino-Vestfalijos didmiestį. Kaip neturėjo ir profesionalai.

„Vienintelį kartą čia buvau su komanda, kai vykome žaisti į Boną – pervažiavome ir tiek. Net nežinau, ar Kelnas turi savo klubą“, – Delfi sakė buvęs Berlyno ALBA legionierius R. Giedraitis.

Klubą Kelnas vis dėlto turi, tik jis ateinantį sezoną turėtų žaisti ketvirtoje pagal pajėgumą Vokietijos lygoje.

Tame pačiame klube šiame amžiuje dirbo tokie treneriai kaip Svetislavas Pešičius ir Saša Obradovičius, žaidė Marcinas Gortatas, Ademola Okulaja ir Tiboras Pleissas.

Kelno „99ers“ (kitaip, „RheinEnergie“) net rungtyniavo Eurolygoje. Bet pasaulį užvaldęs godulys ir masinis proto užtemimas visas ambicijas pavertė pelenais.

Sudegino rėmėjų santaupas

Krepšinio invazijos į Kelną pradžią išduoda pats senasis komandos pavadinimas – 1999 metais įkurtas klubas vos per du sezonus komerciniu keliu prisibeldė į „Bundesliga“ pirmenybes.

Plačių užmojų debiutantai komandą patikėjo į dabartinio Serbijos rinktinės vairininko S. Pešičiaus rankas, ir šis nenuvylė: jau pirmais metais „99ers“ tapo šalies vicečempionais.

Derbį su kaimyninės Bonos „Telekom“ ekipa „Lanxess“ arenoje tuomet, skirtingais duomenimis, stebėjo nuo 15 iki 18 tūkst. žiūrovų.

Klubo tituliniu rėmėju tapo energetikos milžinas „RheinEnergie“, biudžetas siekė 6 mln. Vokietijos markių, o sudėtį sustiprinę pajėgūs vietos ir užsienio krepšininkai nešė titulus: tris šalies taures ir galiausiai čempionų laurus, nuskintus 2006-aisiais.

Tuomet Kelno atstovai ir debiutavo Eurolygoje, bet tai jau buvo pabaigos pradžia.

Scenarijus, galbūt įprastas praėjusio amžiaus pabaigos Lietuvos futbole, sujaudino Vokietijos krepšinį.

„99ers“ ėmė merdėti 2007-aisiais, o po metų 600 tūkst. eurų skolų kupros slegiamo klubo valdymą perėmė bankroto administratorius.

Vokietijos žiniasklaidoje tuomet linksniuotos nepasiteisinusios viltys: iš pradžių minias žiūrovų traukęs projektas palaipsniui prarado susidomėjimą, žiūrovų tribūnose retėjo, tai vertė kraustytis į mažesnę areną, o tuomet entuziazmo neteko ir rėmėjai.

Tačiau dabar Europos krepšinio čempionato organizaciniam komitetui Kelne priklausantis ilgametis „99ers“ darbuotojas Delfi papasakojo subtilesnę nuosmukio istoriją.

„Vienas klubo finansus tvarkęs žmogus rūpinosi ir Kelno verslininkų investicijomis į nekilnojamąjį turtą JAV, Teksase. Kuomet kilo JAV paskolų rinkos krizė, ten „sudegė“ šimtai milijonų. O tai juk buvo pinigai žmonių, sėdėdavusių VIP ložėse per mūsų rungtynes. Dėl to rėmėjai ir nusisuko nuo klubo, dėl to jie dar ilgai nenorės turėti nieko bendro su krepšiniu“, – teigė pašnekovas, nenorėjęs viešinti savo pavardės.

Kai kurie šaltiniai tuometėje Vokietijos spaudoje išties siejo ūmią „99ers“ prapultį su pasauline finansų krize – tik kiek kitu rakursu. Esą bėdos ištiktą klubą gelbėti buvo pasiryžę verslininkai iš Hamburgo, bet tuomet griausmingai žlugo bankas „Lehman Brothers“, ir investuotojai išgaravo.

Rinktinė vokiečius domina

Kaip ten bebūtų, „RheinStars“ dabar besivadinanti Kelno komanda buvo nublokšta į mėgėjišką lygmenį ir savo ateitį sieja su tolima, bet galbūt patvaresne jaunimo ugdymo perspektyva.

O prisiekusiems krepšinio mėgėjams Kelne – jei tik tokių dar išlikę – kito stambaus įvykio mieste prie Reino teko laukti net keliolika metų.

Kol galiausiai į „Lanxess“ areną atbildėjo Europos čempionatas – progą pasidairyti po Kelną gavo ir R. Giedraitis.

„Gražu, tipiška Vokietija – labai jau panašu į Berlyną. Man Vokietija visada asocijuojasi su laisve: tą jausdavau Berlyne, pasirodė, kad žmonės labai laisvi ir čia“, – įspūdžiais dalinosi 30-metis gynėjas.

O kokia yra Vokietijos krepšinio publika?

„Žmonių į „Bundesliga“ rungtynes renkasi daug, tik jie ramesni. Ateina į krepšinį kaip į šventę, padaužo „bananais“ (pripučiamomis lazdomis – Delfi) ir viskas – nėra tokie emocingi kaip mes.

Nors Kelnas ir nėra krepšinio miestas, esu tikras, kad vokiečių tribūnose per Europos čempionatą bus daug. Vis tiek palaikys savo rinktinę, juk žaidžia namuose. Čia – ne klubinis krepšinis, čia visi už tėvynę. Turbūt ir iš kitų miestų susirinks – girdėjau, ALBA fanai atvažiuoja“, – svarstė R. Giedraitis.

Ir Lietuvos rinktinės snaiperis, panašu, neapsirinka.

Lietuvos sirgalių – tūkstančiai

Netiesiogiai tai liudija žiniasklaidos susidomėjimas: Kelne akredituota iš viso maždaug trys šimtai jos atstovų, iš kurių dauguma – vokiečiai. Bet yra ir dar tiesmukesnis faktas.

Bilietai į pirmąsias šeimininkų rungtynes ketvirtadienį su Prancūzija beveik išparduoti – prekyboje vėlų trečiadienio vakarą buvo likę tik šiek tiek brangesnių kategorijų bilietų (kainos svyruoja nuo 31,5 iki 171,5 euro).

Daugiausiai „Lanxess“ arenoje gali susigrūsti iki 20 tūkst. žiūrovų, bet per tokius renginius kaip Europos čempionatas nemaža dalis tribūnų būna atriekiama žiniasklaidai ir kitiems svečiams. Tad dabar maksimali arenos talpa siekia maždaug 17 tūkst. vietų.

Pagal bilietų prekybos rezultatus, keliolika tūkstančių krepšinio mėgėjų turėtų susirinkti ir į kitas pirmosios čempionato dienos Kelne rungtynes.

Tiesa, dalis jų pirko dienos bilietus arba palaikomos komandos abonementą, tad nebūtinai pasirodys visuose mačuose.

Bet ir čempionato organizatoriai, ir patys Lietuvos delegacijos nariai Kelne laukia daugiatūkstantinės tautiečių armijos.

Lietuvos krepšinio federacijos atstovų vertinimu, pirmame etape Kazio Maksvyčio auklėtinius galėtų palaikyti 3-3,5 tūkst. aistruolių.

Organizatoriai teigia, jog susidomėjimas „arbūziniais“ marškinėliais vilkinčia komanda bilietų kasose – dar didesnis. Jų skaičiavimu, parduota 8 tūkst. abonementų į visas Lietuvos rinktinės rungtynes, be to, lietuviai esą išpirkę dar 6 tūkst. kitų rūšių bilietų.

„Mes jau seniai skaičiuojame, kiek alaus arenoje išgers jūsiškiai“, – juokėsi anksčiau minėtas „99ers“ darbuotojas iš čempionato organizacinio komiteto Kelne.

Skaičiuoti vokiečiai išties pradėjo dar prieš pusantrų metų, kai pasinaudojo šeimininkų teise pasikviesti vieną komandą į savo grupę apeinant burtus – ir pasirinko Lietuvą.

Šįkart paskaičiavimai, panašu, bus tikslesni nei seniai į užmarštį nugarmėjusių „99ers“ vadovų atveju. Belieka tikėtis, kad vokiečiai teisingai įvertino pajamas iš krepšinio turistų – bet ne komandų pajėgumą ant parketo.

Primename, kad lietuviai Europos čempionatą pradės ketvirtadienį, nuo 18.15 val. Lietuvos laiku, maču su titulą ginančia Slovėnija. Susiremti su Vokietijos komanda teks sekmadienį.

B grupėje taip pat varžysis prancūzai, bosniai ir vengrai.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Giedraitis ir "Crvena Zvezda" nutraukė nesėkmių seriją
Giedraitis ir "Crvena Zvezda" nutraukė nesėkmių seriją
Keturių nesėkmių iš ilės sriją Eurolygoje nutraukė Roko Giedraičio atstovaujama Belgrado "Crvena Zvezda" (11-20).Ioannio Sfairopoulo auklėtiniai namie 94:79 (21:23, 27:19, 26:23,
Motiejūno ekipa nesulaikė uraganinio "dizainerių" puolimo, Grigonis pranoko Giedraitį
Motiejūno ekipa nesulaikė uraganinio "dizainerių" puolimo, Grigonis pranoko Giedraitį
Skaudžią nesėkmę Eurolygoje patyrė Donato Motiejūno atstovaujama „Monaco“ (19-11), kuri namuose 80:98 (20:27, 24:31, 23:18, 13:22) neatsilaikė prieš Milano „Emporio Armani“
Paaiškėjo galimi Lietuvos varžovai olimpiniame Paryžiuje
Paaiškėjo galimi Lietuvos varžovai olimpiniame Paryžiuje
Antradienį ištraukti olimpinio vyrų krepšinio turnyro burtai, po kurių galimus konkurentus grupių etape sužinojo ir Lietuvos komanda, prieš tai dar žaisianti lemiamoje atrankoje,
Rezultatyvaus Giedraičio komanda išsivežė pergalę iš Kroatijos
Rezultatyvaus Giedraičio komanda išsivežė pergalę iš Kroatijos
Rokas Giedraitis svariai prisidėjo prie Belgrado "Crvena Zvezda" (20-3) triuškinančios pergalės Adrijos lygoje.Ioannio Sfairopoulo auklėtiniai išvykoje 82:59 (21:14, 21:16,
Paaiškėjo, kokių varžovų grupių etape Paryžiuje išvengtų olimpinę atranką įveikusi Lietuva
Paaiškėjo, kokių varžovų grupių etape Paryžiuje išvengtų olimpinę atranką įveikusi Lietuva
FIBA suskirstė būsimo Paryžiaus olimpinių žaidynių krepšinio turnyro dalyvius į keturis burtų krepšelius, rašo Krepšinis.lt.Tapo aišku, kad jeigu Lietuva įveiks
Nebo karjeros pasirodymas lėmė "Maccabi" pergalę prieš Giedraičio ekipą
Nebo karjeros pasirodymas lėmė "Maccabi" pergalę prieš Giedraičio ekipą
Blankiai pasiroidžiusio Roko Giedraičio atstovaujama Belgrado "Crvena Zvezda" (10-19) Eurolygoje patyrė penktą nesėkmę iš eilės.Ioannio Sfairopoulo auklėtiniai namie po atkaklios
Giedraitis – minusinis, bet "Crvena Zvezda" pasityčiojo iš varžovų
Giedraitis – minusinis, bet "Crvena Zvezda" pasityčiojo iš varžovų
Rokas Giedraitis pasirodė itin blankiai, tačiau Belgrado "Crvena Zvezda" (19-3) tiesiog pasityčiojo iš absoliučių Adrijos lygos autsaiderių.Ioannio Sfairopoulo auklėtiniai namie
Dviejų lietuviškų Eurolygos klubų mūšyje Ispanijoje – "Baskonia" pegalė prieš "Barcą"
Dviejų lietuviškų Eurolygos klubų mūšyje Ispanijoje – "Baskonia" pegalė prieš "Barcą"
Dviejų Eurolygos komandų, kurių garbę gina krepšininkai iš Lietuvos, dvikovą Ispanijos pirmenybėse laimėjo Tado Sedekerskio atstovaujma Vitorijos "Baskonia" (13-11).Duško
Motiejūno klubas įveikė Giedraičio ekipą, Eurolyga turi naują taškų karalių
Motiejūno klubas įveikė Giedraičio ekipą, Eurolyga turi naują taškų karalių
Užtikrintą pergalę Eurolygoje šventė Donato Motiejūno atstovaujamas Monako "AS Monaco" (18-10) klubas.Sašos Obradovičiaus auklėtiniai namie 98:80 (25:17, 21:21, 23:22, 29:20)
Giedraitis svariai prisidėjo prie triuškinančios pergalės
Giedraitis svariai prisidėjo prie triuškinančios pergalės
Rokas Giedraitis svariai prisdėjo prie triuškinančios Belgrado "Crvena Zvezda" (18-13) pergalės Adrijos lygoje.Ioannio Sfairopoulo auklėtiniai išvykoje 102:66 (21:23, 26:13,
"Crvena Zvezda" su minusiniu Giedraičiu krito Vokietijoje
"Crvena Zvezda" su minusiniu Giedraičiu krito Vokietijoje
Penktą nesėkmę per pastaruosius šešis mačus Eurolygoje patyrė itin kukliai pasirodžiusio Roko Giedraičio atstovaujama Belgrado "Crvena Zvezda" (10-16).Adrijos lygos vicečempionai
Latvija pakilo į rekordines aukštumas, o niuksą gavusi Lietuva – ties FIBA reitingo dešimtuko riba
Latvija pakilo į rekordines aukštumas, o niuksą gavusi Lietuva – ties FIBA reitingo dešimtuko riba
Pasibaigus pirmam atrankos langui Afrikoje, Amerikoje, Azijoje ir Europoje FIBA paskelbė atnaujintą rinktinių reitingą, rašo Krepšinis.lt.Jame nepakito Lietuvos krepšininkų vieta.
Vieną kamuolį puolime atkovojusi rinktinė krito Estijoje
Vieną kamuolį puolime atkovojusi rinktinė krito Estijoje
Nuožmi kova Estijos sostinėje baigėsi pirmąja Lietuvos rinktinės (1-1) nesėkme atrankoje į 2025 m. Europos čempionatą.Sausakimšai užpildytoje Talino arenoje Kazio Maksvyčio vyrai 59:65
Rinktinės senbuviai mūru stojo už strategą: tikrai nėra maloni situacija
Rinktinės senbuviai mūru stojo už strategą: tikrai nėra maloni situacija
Lietuvos krepšinio rinktinei prireikė pusantro kėlinio, jog pristabdytų svečius iš Lenkijos bei išsiveržtų į priekį, o po pertraukos pasiektų tvirtą pergalę Europos čempionato
Kelias link Eurobasket 2025 pradėtas lenkų sutriuškinimu
Kelias link Eurobasket 2025 pradėtas lenkų sutriuškinimu
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (1-0) pergalingai pradėjo atranką į 2025-ųjų Europos čempionatą.Kazio Maksvyčio auklėtiniai sostinėje 83:64 (16:19, 19:11, 27:19, 21:15) užtikrintai
Lenkija paskelbė sudėtį rungtynėms su Lietuvos rinktine
Lenkija paskelbė sudėtį rungtynėms su Lietuvos rinktine
Lenkijos vyrų krepšinio rinktinė paskelbė sudėtį 2025 m. Europos čempionato atrankos mačui su Lietuva. Šioje – du Eurolygos krepšininkai.Rungtynės vyks ketvirtadienį,
Lietuviai svetur: kas stebina, kas nuvilia, o kas banguoja?
Lietuviai svetur: kas stebina, kas nuvilia, o kas banguoja?
Po Europą išsibarstęs būrys lietuvių, kurių atstovaujamos komandos vietiniuose Ispanijos, Graikijos, Italijos ir Serbijos čempionatuose jau sužaidė daugiau nei pusę rungtynių, rašo
Olimpiniame atrankos turnyre – Lietuvos rinktinės rungtynės naktimis
Olimpiniame atrankos turnyre – Lietuvos rinktinės rungtynės naktimis
Lietuvos rinktinė Puerto Rike vyksiančiame olimpinės atrankos turnyre žais tada, kai mūsų šalyje jau bus vidurnaktis, rašo Krepšinis.lt.FIBA paskelbus tvarkaraštį paaiškėjo,
Valančiūnas ir Petronytė – 2023-iųjų Lietuvos krepšininkai
Valančiūnas ir Petronytė – 2023-iųjų Lietuvos krepšininkai
Po vienerių metų pertraukos moterų ir vyrų rinktinių aukštaūgiai susigrąžino geriausių Lietuvos krepšininkų titulus. Visą mėnesį trukęs sirgalių balsavimas lėmė, kad geriausiais
Lenkai paskelbė sudėtį mačui su Lietuvos rinktine
Lenkai paskelbė sudėtį mačui su Lietuvos rinktine
Lenkijos krepšinio rinktinė paskelbė 14-os žaidėjų sąrašą, kuris artėjančio 2025 metų Europos čempionato atrankos lango metu mes iššūkį Lietuvos ir Šiaurės
Prieš mūšį su "Žalgiriu" – "Crvena Zvezda" sutriuškinimas Adrijos lygoje
Prieš mūšį su "Žalgiriu" – "Crvena Zvezda" sutriuškinimas Adrijos lygoje
Rokas Giedraitis ir jo atstovaujama Belgrado "Crvena Zvezda" (16-3) netikėtai buvo sutriuškinta Adrijos lygoje.Ioannio Sfairopoulo auklėtiniai išvykoje 62:84 (18:22, 18:24, 15:13,
Jokubaičio ir Giedraičio akistatoje – "Barcos“ pergalė prieš būsimus "Žalgirio" varžovus
Jokubaičio ir Giedraičio akistatoje – "Barcos“ pergalė prieš būsimus "Žalgirio" varžovus
Dviejų lietuvių – Roko Giedraičio ir Roko Jokubaičio – susidūrime Eurolygoje pergale džiaugėsi antrasis, rašo Krepšinis.lt.„Barcelona“ (17-8) išvykoje
Giedraitis buvo pastebimas, Sedekerskis nuo suolo stebėjo įspūdingas taškų lenktynes
Giedraitis buvo pastebimas, Sedekerskis nuo suolo stebėjo įspūdingas taškų lenktynes
Užtikrintą pergalę Eurolygoje pasiekė Roko Giedraičio atstovaujama Belgrado „Crvena Zvezda“ (10-14). Lietuvio klubas namuose 82:64 (11:12, 28:18, 22:19, 21:15) sutriuškino „Valencia“
Po pergalės prieš "Žalgirį" – dramatiškas "Partizan" pralaimėjimas Giedraičio klubui
Po pergalės prieš "Žalgirį" – dramatiškas "Partizan" pralaimėjimas Giedraičio klubui
Po pergalęs Eurolygoje prieš Kauno "Žalgirį" Belgrado "Partizan" (13-5) laukė Serbijos krepšinio grandų mūšis Adrijos lygoje.Željko Obradovičiaus auklėtiniai
Giedraitis ir Grigonis atakavo daug, o Brazdeikis žaidė starto penkete, bet visi pralaimėjo
Giedraitis ir Grigonis atakavo daug, o Brazdeikis žaidė starto penkete, bet visi pralaimėjo
Skaudžią nesėkmę Eurolygoje patyrė dėl vietos įkrintamosiose kovojanti Belgrado „Crvena zvezda“ (9-14), rašo Krepšinis.lt.Ioannio Sfairopoulo auklėtiniai svečiuose 80:89
Giedraitis kukliai prisidėjo prie varžovų sumindymo
Giedraitis kukliai prisidėjo prie varžovų sumindymo
Rokas Giedraitis kukliai prisidėjo prie triuškinančios Belgrado "Crvena Zvezda" (15-2) pergalės Adrijos lygoje.Ioannio Sfairopouolo auklėtiniai namie 87:54 (26:13, 20:19, 18:14, 23:8)
Giedraitis kaip reikiant pranoko Sedekerskį, tačiau dramatiška pergale džiaugėsi pastarasis
Giedraitis kaip reikiant pranoko Sedekerskį, tačiau dramatiška pergale džiaugėsi pastarasis
Rezultatyvaus ir naudingo Roko Giedraičio žaidimo nepakako Belgrado "Crvena Zvezda" (9-13) pergalei Eurolygoje.Ioannio Sfairopoulo auklėtiniai savo gerbėjų akivaizdoje dramatiškai
Padalinta valstybės sporto piniginė: į pirmą vietą grįžo krepšinis
Padalinta valstybės sporto piniginė: į pirmą vietą grįžo krepšinis
Krepšinis vėl tapo gausiausiai iš valstybės biudžeto finansuojama sporto šaka Lietuvoje, kartu su lengvąja atletika ant trečio laiptelio nustūmęs praėjusių metų lyderį plaukimą.Nacionalinė

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime