Naujienos kraunasi...

K.Maksvytis: "Neturime skubinti jauno žaidėjo meistriškumo kėlimo proceso"

K.Maksvytis: "Neturime skubinti jauno žaidėjo meistriškumo kėlimo proceso"
Šarūno Dužino nuotr.
Laiptelis po laiptelio. Taip nuosekliai rinkdamas titulus su mūsų šalies jaunimo krepšinio rinktinėmis dabartinis Klaipėdos „Neptūno“ treneris Kazys Maksvytis pravėrė duris į vyrų klubus. Tiesa, net ir po to sekusios skambios pergalės su uostamiesčio ekipa LKL čempionate strategui neleidžia užmiršti trenerio darbo ištakų – darbo su jaunaisiais talentais. 

„Žinoma, šiuo metu esu atitolęs nuo darbo su jaunimu praktikos, dirbu vyrų krepšinyje. Bet šios veiklos pasiilgstu – čia mažiau spaudimo, daugiau vietos išradingumui, ugdant žaidėjų technines savybes“, - pasakojo buvęs „auksinės“ 1992-ųjų metų gimimo kartos rinktinių vairininkas. 

Net ir dirbdamas Klaipėdoje K.Maksvytis, suradęs laisvą progą ir pakviestas kolegų dirbančių su jaunimu, grįžta prie savo pirmojo kaip trenerio darbo etapo – padeda ugdyti krepšinio abėcėlę kremtančius vaikus ir paauglius. Šią vasarą, birželio 22-29 dienomis, Kretingoje gimęs strategas taps vienu iš talentų stovyklos „Talent Camp“ treneriu bei dalins patarimus penkiolikos metų amžiaus bei jaunesniems vaikams.

K.Maksvytis specialiame interviu pasidalijo mintimis apie sugrįžimą prie savo kaip trenerio karjeros pradžios, naujosios strategijos diegimą Lietuvos jaunimo krepšinyje bei talentingosios 1992-ųjų metų gimimo kartos krepšininkų savybes. 

-Treneri, iki atėjimo į vyrų krepšinį ilgą laiką dirbote su jaunimu ir padėjote išugdyti ne vieną gabų Lietuvos krepšininką. Kiek dabar savo asmeninio laiko skiriate domėjimuisi tuo, nuo ko pradėjote stratego karjerą?

-Žinoma, dabar mano sąsajų su jaunimo krepšiniu yra likę mažiau. Kaip bebūtų, esu perėjęs visas darbo su krepšininkais pakopas – nuo jaunučių iki vyrų krepšinio, todėl esu susidaręs nuomonę apie žaidėjo paruošimą. Iki šiol domiuosi darbu su jaunimu, nes ir dabartinėje mano komandoje - „Neptūne“ kartas nuo karto sulaukiame papildymo perspektyviais krepšininkais.

-Dirbant su įvairaus amžiaus jaunimu, tikriausiai turėjote susidurti su nemenkais iššūkiais. Kokios yra didžiausios kliūtys, pasitaikančios tokiame darbe?

-Išlieka ta pati problema, kurią Lietuvos krepšinio pasaulyje siekiama išspręsti – šiuo metu per daug orientuojamasi į greito rezultato siekimą, dėl ko nukenčia ateities pergalės. Ilgą laiką didžiausias dėmesys skirtas komandinio žaidimo propagavimui, dėl to kentėjo individualios kai kurių krepšininkų savybės. Jauniems žaidėjams derėtų parengti labiau individualizuotas užduotis tiek gynyboje, tiek puolime, jei mes galvojame apie pajėgių krepšininkų ugdymą nacionalinei rinktinei.

-Ar galime tikėti, jog taikant naująją strategiją užauginsime daugiau talentų, kurie stipriausiuose klubuose bus vieni pagrindinių žaidėjų jau būdami dar labiau jauni?

-Jeigu mes norėsime, jog jaunas krepšininkas būtų lyderis profesionaliame klube, galime pažeisti visą žaidėjo ugdymo metodologiją. Priešingai, reikėtų neforsuoti žaidėjo meistriškumo kėlimo proceso ir anksčiau laiko jo nesiųsti į aukšto pajėgumo komandą. Krepšininkas turėtų gauti pakankamai laiko pasireikšti žemesnėse lygose – RKL, NKL. Turime Lietuvoje krepšinio lygų sistemą, kuri nėra ypatingai ydinga. Pastaruoju metu rezultatai nebuvo tragiški, kalbant apie atskirų žaidėjų pasirodymą, tik jaunimo rinktinių medalių badas visus pradėjo spausti.

-Koks galėtų būti pirmasis krepšinio mokyklų, trenerių žingsnis, keičiant komandinio ugdymo strategiją į tokią, kurį padėtų užauginti daugiau individualiai stiprių krepšininkų?

-Pritariu esamoms mintims, jog jaunieji krepšininkai turėtų žaisti mažiau rungtynių. Galbūt derėtų įvesti taisykles, kuriose labiau vyrauti asmeninės gynybos sistemos, o ne komandinės. Tai galioja ir taikant techninius, taktinius dalykus. Žaidėjams reikia suteikti daugiau individualių užduočių, organizuojant gynybą bei puolimą.

Kalbant apie treniruočių procesą, žaidimo „vienas prieš vieną“ propagavimas gali būti vienas iš metodų, tačiau labiausiai akcentuočiau vengti klaidos, kurią ir pats esu daręs – treniruotes lankantis jaunimas neturėtų būti pertemptas sunkiu procesu, dideliu rungtynių skaičiumi bei krūviu apskritai.

-Dirbote su Jonu Valančiūnu, Edgaru Ulanovu ir kitais talentingiausiais 92-ųjų metų gimimo kartos krepšininkais. Kai kurie jų, pavyzdžiui, Rokas Giedraitis „iššovė“ kiek vėliau nei kiti. Kokios savybės išduoda, jog jaunas žaidėjas gali būti aukšto lygio krepšininku ateityje? 

-Paminėjote kelis krepšininkus, kurie skirtingai išnaudojo savo galimybes. Tas pats Jonas Valančiūnas gana ilgai augo ir žaidė provincijoje ir „išlindęs“ vėlesniame amžiuje tapo savo kartos žvaigžde. Rokas Giedraitis – vėlyvesnio brendimo žaidėjas, jis buvo mažiausias, vėliausiai brandą pasiekęs ir savo dabartiniame „Šiaulių“ klube. Tiesa, šio vaikino greičio, charakterio savybės išaugo, prisidėjo sėkmės faktorius ir matome, jog krepšininkas sužydėjo. Rokas buvo žaidėjas, kuris balansuodavo ties patekimo į jaunimo rinktinių dvyliktuko riba, tačiau dabar jis tapo geresniu nei daugelis buvusių jo komandos draugų. Tą patį tikslą galima pasiekti skirtingais keliais. Išskirčiau ir minėtą Edgarą Ulanovą, kuris ne visuomet žaisdavo brandžiai, tačiau buvo dvyliktuke, augo geroje sistemoje ir kantrybė davė puikių vaisių. 

-Birželio 22-29-ąją dienomis dirbsite krepšinio stovykloje „Talent Camp“. Kuo svarbios tokios stovyklos kylantiems krepšininkams?

-Dirbant su savo komandomis yra siekiama komandinių tikslų, naudojamos komandinės taktikos. Vasara, savo ruožtu, yra geras laikas patobulinti asmeninius techninius įgūdžius, fizinį pasirengimą. Tai gerai žaidėjo individualiam tobulėjimui, kuriam galbūt skiriama mažiau dėmesio sezono metu. Būtent stovykloje „Talent Camp“ bus kreipiamas dėmesys į asmenines žaidėjo savybes, todėl norintiems tobulėti tai taps prasmingu laiko praleidimo būdu.

-Ar laukiate dar vienos galimybės padirbėti su jaunaisiais talentais?

-Be abejo. Neslėpsiu, jog ilgą laiką svajonių darbas buvo su jaunimu Kauno krepšinio mokykloje „Aisčiai“. Dabar, žinoma, esu atitolęs nuo tokios darbo praktikos, dirbu vyrų krepšinyje. Bet šito darbo pasiilgstu – čia mažiau spaudimo, daugiau vietos išradingumui, ugdant žaidėjų technines savybes.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Maksvytis įvertino olimpinio turnyro burtus
Maksvytis įvertino olimpinio turnyro burtus
Antradienį Mieso mieste (Šveicarija) buvęs NBA krepšininkas ir triskart olimpinis čempionas Carmelo Anthony padėjo ištraukti Paryžiaus Olimpinių žaidynių krepšinio turnyro
"Neptūnas" išbarstė 23 taškų persvarą, tačiau visgi dramatiškai nukovė "Rytą" Vilniuje
"Neptūnas" išbarstė 23 taškų persvarą, tačiau visgi dramatiškai nukovė "Rytą" Vilniuje
Vienintelis Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) šeštadienio mačas virto tikrų tikriausiu trileriu. Vilniaus „Rytas“ (16/4) po dramatiškos
Įtemptose rungtynėse – "Neptūno" pergalė prieš "Šiaulius"
Įtemptose rungtynėse – "Neptūno" pergalė prieš "Šiaulius"
Antrąją pergalę iš eilės Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) pasiekė Klaipėdos „Neptūnas“ (8-12), kuris apgynė tvirtovę nuo „Šiaulių“
Karalienės taurę pirmąkart laimėjo "Neptūnas-Amberton", "Kibirkščiai" – bronza
Karalienės taurę pirmąkart laimėjo "Neptūnas-Amberton", "Kibirkščiai" – bronza
Pirmą kartą „SMART WAY Karalienės taurės” istorijoje čempionėmis tapo Klaipėdos „Neptūnas-Amberton”. Martyno Airošiaus auklėtinės finale Vilniuje 84:62 (20:20,
"7bet-NKL" aštuntfinalių spėjimais dalinasi garsūs Lietuvos krepšinio žmonės
"7bet-NKL" aštuntfinalių spėjimais dalinasi garsūs Lietuvos krepšinio žmonės
Kasmet prieš prasidedant Nacionalinės krepšinio lygos (7bet-NKL) atkrintamosioms garsūs Lietuvos krepšinio žmonės tradiciškai pateikia savo spėjimus.Laukiant pirmojo „7bet-NKL“
Ketvirtas LKL klubas – Newkirkas keliasi į "Neptūną"
Ketvirtas LKL klubas – Newkirkas keliasi į "Neptūną"
Klaipėdos „Neptūną” papildys ne vieną sezoną Lietuvoje rungtyniavęs gynėjas Joshas Newkirkas. 2021-2022 m. sezone krepšininkas atstovavo Alytaus „Dzūkijai“, 2022-2023
Sargiūnas – apie pusmetį su Braziu ir naująjį "Neptūno" strategą
Sargiūnas – apie pusmetį su Braziu ir naująjį "Neptūno" strategą
Klaipėdos „Neptūnas“ šiuo metu „Betsafe-LKL“ yra ilgiausiai nelaiminti komanda. Iš krepšinio žemėlapio išnykus „Gargždams“, klaipėdiečiai
"Neptūnas" sudarė ilgalaikę sutartį su perspektyviu klaipėdiečiu
"Neptūnas" sudarė ilgalaikę sutartį su perspektyviu klaipėdiečiu
Klaipėdos „Neptūnas” susiejo ateitį su vienu perspektyviausių savo kartos krepšininkų Kristupu Leščiausku. 18-metis gynėjas su uostamiesčio klubu sudarė naują ilgalaikę
Po šalto dušo Taline ir strategas, ir kapitonas linksniavo tas pačias rinktinę kamavusias bėdas
Po šalto dušo Taline ir strategas, ir kapitonas linksniavo tas pačias rinktinę kamavusias bėdas
Nuožmi kova Estijos sostinėje baigėsi pirmąja Lietuvos rinktinės (1-1) nesėkme atrankoje į 2025 m. Europos čempionatą, rašo Krepšinis.lt.Sausakimšai užpildytoje Talino arenoje
Pralaimėjimo estams nesureikšminęs Maksvytis paaiškino įvykusias permainas sudėtyje
Pralaimėjimo estams nesureikšminęs Maksvytis paaiškino įvykusias permainas sudėtyje
Lietuvos krepšinio rinktinė pirmadienį sieks antrosios pergalės atrankos lange į Europos čempionatą. Lietuviai atvyko į Taliną, kur testuos šeimininkų estų išbandymą, rašo
Prie "Neptūno" vairo stojo žinomas Graikijos treneris
Prie "Neptūno" vairo stojo žinomas Graikijos treneris
Klaipėdos „Neptūnas” pasiekė susitarimą su Georgios Vovoras, kuris perims uostamiesčio komandos vyr. trenerio postą. Graikas ilgus metus leido Atėnų „Panathinaikos“
Maksvytis lyderiui turėjo amerikietišką posakį, sirgaliams – pastabą: nepykite, tai visiška nesąmonė
Maksvytis lyderiui turėjo amerikietišką posakį, sirgaliams – pastabą: nepykite, tai visiška nesąmonė
„Startavome nuo geros gynybos, užbaigėme solidžiu puolimu. Nusipelnėme šios pergalės“, – tvirtino K. Maksvytis, kurio auklėtiniai užtikrinta pergale pradėjo tiek atranką
Maksvytis apsisprendė dėl dvyliktuko mače su Lenkija
Maksvytis apsisprendė dėl dvyliktuko mače su Lenkija
Kazys Maksvytis išsirinko Lietuvos rinktinės dvyliktuką ketvirtadienį vyksiančioms Europos čempionato atrankos rungtynėms su Lenkija, rašo Krepšinis.lt.Trenerio sprendimu šį
Maksvytis prieš Eurobasket atrankos startą su Lenkija: taktikos bus minimaliai
Maksvytis prieš Eurobasket atrankos startą su Lenkija: taktikos bus minimaliai
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė ketvirtadienį maču su Lenkija pradės pasirodymą atrankoje į kitų metų Europos čempionatą. Treneris Kazys Maksvytis sako, kad susitikime svarbiausią vietą
Įspūdingą sezoną žaidžiantis Tubelis stengiasi blokuoti triukšmą dėl savo ateities
Įspūdingą sezoną žaidžiantis Tubelis stengiasi blokuoti triukšmą dėl savo ateities
Įspūdingai į Lietuvos krepšinio padangę po etapo JAV įsiveržęs Ąžuolas Tubelis prisijungė prie nacionalinės komandos, kuriai padės kovoje dėl bilieto į kitų metų Europos čempionatą,
Maksvytis – apie komplikuotą rinktinės pasirengimą, netikėtus pokyčius ir lenkų iššūkį
Maksvytis – apie komplikuotą rinktinės pasirengimą, netikėtus pokyčius ir lenkų iššūkį
Pirmadienį vakare Vilniuje į pirmąją treniruotę susirinko Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, pradėjusi pasiruošimą atrankos langui į 2025 m. Europos čempionatą. Treneris Kazys
"Žalgiris" Klaipėdoje sutriuškino "Neptūną" su debiutavusiu Ginevičiumi
"Žalgiris" Klaipėdoje sutriuškino "Neptūną" su debiutavusiu Ginevičiumi
Vidas Ginevičius debiutavo prie Klaipėdos „Neptūno“ (6-12) vairo, bet sukurti sensacijos nepavyko.Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) mače klaipėdiečiai namie
Iš JAV Maksvytis grįžo turėdamas tvirtus Lietuvos žvaigždžių atsakymus dėl vasaros
Iš JAV Maksvytis grįžo turėdamas tvirtus Lietuvos žvaigždžių atsakymus dėl vasaros
Pirmadienį Lietuvos krepšinio rinktinės strategas Kazys Maksvytis įvertino nacionalinės komandos gretas, kurios vasario antroje pusėje pradės 2025-ųjų Europos čempionato atrankos kovas,
LKL pripažino rungtynių baigtį galėjusią nulemti teisėjų klaidą
LKL pripažino rungtynių baigtį galėjusią nulemti teisėjų klaidą
Savaitgalį „Betsafe-LKL“ čempionate dėl taško turnyrinėje lentelėje susitiko Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ ir Klaipėdos „Neptūno“ komandos. Itin dramatiškoje
"Nevėžio" ir "Neptūno" dvikovoje prireikė pratęsimo
"Nevėžio" ir "Neptūno" dvikovoje prireikė pratęsimo
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) susikovė du vietos atkrintamosiose siekiantys klubai. Kėdainių „Nevėžis-Optibet“ (4-13) savo arenoje po pratęsimo 96:92 (26:22,
"Wolves" lengvai įveikė "Neptūną"
"Wolves" lengvai įveikė "Neptūną"
Vilniaus „Wolves“ (13-5) pasiekė nesunkią pergalę savo namų tvirtovėje.Nedo Pacevičiaus treniruojama komanda sostinėje 92:73 (30:17, 23:17, 22:21, 17:18) užtikrintai
Maksvytis iškeliavo už Atlanto
Maksvytis iškeliavo už Atlanto
Į Jungtines Amerikos Valstijas išvykstantis Lietuvos rinktinės vyr. treneris Kazys Maksvytis stebės NBA komandų treniruotes ir rungtynes bei planuoja susitikti su NBA rungtyniaujančiais lietuviais
"Lietkabelis" dramatiškai žengė į KMT finalo ketvertą, "Neptūnui" pritrūko taško
"Lietkabelis" dramatiškai žengė į KMT finalo ketvertą, "Neptūnui" pritrūko taško
Karaliaus Mindaugo taurės (Citadele KMT) finalo ketverto dalyvių gretose liko tik vienas nežinomasis. Trečiąjį iš keturių bilietų į pusfinalį iškovojo Panevėžio „7bet-Lietkabelis“,
Pajūrio komandų akistatoje – triuškinanti "Neptūno" pergalė
Pajūrio komandų akistatoje – triuškinanti "Neptūno" pergalė
Pajūrio komandų akistatoje Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) pergalę įsirašė Klaipėdos „Neptūnas“ (8-9), kuris namie 100:81 (17:28, 30:12, 29:22, 24:19)
Rinktinės vairą susigrąžinęs Maksvytis: būtų juokinga, jei Giedrius plėšytųsi per dvi kėdes
Rinktinės vairą susigrąžinęs Maksvytis: būtų juokinga, jei Giedrius plėšytųsi per dvi kėdes
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerių štabo sutarimu ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) Vykdomojo komiteto sprendimu, 2025 m. Europos čempionato atrankos varžybų lange
Sargiūno baudos metimas išplėšė "Neptūno" pegalę prieš "Lietkabelį"
Sargiūno baudos metimas išplėšė "Neptūno" pegalę prieš "Lietkabelį"
Trečiadienio vakarą nedidelį žingsnį link Citadele Karaliaus Mindaugo taurės (Citadele KMT) finalo ketverto žengė Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkai.Pirmajame ketvirtfinalio
Šokas Klaipėdoje – netikėtai apie karjeros pabaigą paskelbė vienas "Neptūno" lyderių
Šokas Klaipėdoje – netikėtai apie karjeros pabaigą paskelbė vienas "Neptūno" lyderių
Klaipėdos „Neptūną“ palieka Sterlingas Gibbsas. Dėl šeimyninių priežasčių amerikietis nusprendė baigti krepšininko karjerą ir dar prieš naujuosius metus
Maksvytį prie "Žalgirio" vairo keičia Trichieri
Maksvytį prie "Žalgirio" vairo keičia Trichieri
Po šeštojo Kauno „Žalgirio“ pralaimėjimo Eurolygoje iš eilės, komandos trenerių štabe įvyko pokyčiai. Lietuvos čempionų klubą abipusiu sutarimu palieka

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime