Naujienos kraunasi...

Kaip viena nekalta žinutė įplieskė neregėto masto konfliktą, dėl kurio NBA gali prarasti milijardus

Autorius: Alfa.lt.
Kaip viena nekalta žinutė įplieskė neregėto masto konfliktą, dėl kurio NBA gali prarasti milijardus
Viskas prasidėjo nuo nekalto pasidalinimo žinute socialiniame tinkle. Galiausiai tai peraugo į sužlugusią beveik du dešimtmečius trukusią sėkmingą Hjustono „Rockets“ ir Kinijos sąjungą bei grėsmę milijardų JAV dolerių netekti ir visai NBA lygai.

Hjustono „Rockets“ generalinis vadybininkas Darylas Morey veikiausiai negalėjo nė susapnuoti to, ką iššauks jo praėjusią savaitę „Twitter“ socialiniame tinkle paskelbta žinutė, rašo Alfa.lt.

„Kovokite už laisvę. Palaikykite Honkongą“, – parašė šiuo metu su komanda Tokijuje esantis amerikietis, apeliuodamas į jau kelis mėnesius besitęsiančius ir praėjusį penktadienį savo piką pasiekusius protestus, kuriuos Honkongo gyventojai pradėjo dėl Kinijos valdžios noro priimti prieštaringai vertintą ekstradicijos įstatymą, o vėliau tęsė dėl esminių demokratijos laisvių pažeidimų.

Nors „Twitter“ Kinijoje yra blokuojamas, D. Morey žinutė netruko išplisti didžiausioje pasaulio valstybėje. „Rockets“ vadovą ėmė atakuoti tūkstančiai kinų, o pats ilgai šios šalies krepšinio sirgalių garbintas Hjustono klubas, kuriame visą savo NBA karjerą praleido legendinis šalies krepšininkas Yao Mingas, imtas maišyti su žemėmis.

Į situaciją greitai sureagavo „Rockets“ savininkas milijardierius Tilmanas Fertitta, pareiškęs, kad pasidalintoje žinutėje išsakyta pozicija yra tik D. Morey, o ne viso Teksaso valstijos klubo nuomonė. Kaipmat padaręs klaidą suvokė ir D. Morey, kuris išsyk ištrynė žinutę iš „Twitter“ ir patikino nenorėjęs įžeisti „Rockets“ sirgalių iš Kinijos.

„Savo žinute nenorėjau įžeisti komandos aistruolių ir savo draugų Kinijoje, – praėjus parai po neapdairios žinutės paskelbimo sakė D. Morey. – Paprasčiausiai pasidalinau mintimi, susijusia su komplikuoto įvykio interpretacija. Po to, kai paviešinau tą mintį, turėjau daug laiko ir galimybių apgalvoti visas tų įvykių (protestų Honkonge – Alfa.lt) perspektyvas. Visada vertinau Kinijos žmonių ir rėmėjų palaikymą, tad tikiuosi, kad tie, kuriuos nuvyliau, supras, kad juos įžeidžiau dėl nesusipratimo. Mano žinutė niekaip nebuvo susijusi su „Rockets“ arba NBA pozicija.“

Visgi žala jau buvo padaryta. Nepraėjus nė 48 valandoms nuo D. Morey žinutės, nuo „Rockets“ atsiribojo kone visi su klubu susiję kinai – šalies krepšinio federacija, valdoma Yao Mingo, pagrindiniai rėmėjai ir net nacionalinė Kinijos televizija CCTV, pareiškusi, jog nebetransliuos „raketų“ rungtynių.

Hjustono klubui tai turėtų būti didžiulis smūgis. Dar nuo pat tada, kai raudonus šios komandos marškinėlius vilkėjo Yao Mingas, „Rockets“ buvo bene mėgstamiausia NBA komanda Kinijoje.

Savo didžiulės gerbėjų bazės Azijos šalyje garbei „raketos“ bent kelerias rungtynes per sezoną žaisdavo su Kinijos rinkai pritaikytais marškinėliais su hieroglifais, o Hjustono klubo vedlio Jameso Hardeno marškinėliai Kinijoje eilę metų puikuojasi arti perkamiausių sąrašo viršūnės. Dar prieš mažiau nei savaitę „Rockets“ rungtyniavo ir prieš Kinijos klubą, kai namie didžiuliu skirtumu (141:70) sutriuškino Šanchajaus „Sharks“ ekipą su Donatu Motiejūnu priešakyje.

Nutrūkę ryšiai su Kinija skaudžiai smogs ir pačiam T. Fertittai, mat šis amerikietis verslininkas prieš dvejus metus už „Rockets“ suplojo tuo metu rekordinę 2,2 mlrd. JAV dolerių sumą. Viena iš tokios didelės sumos priežasčių buvo ir „raketų“ populiarumas Kinijoje, nešęs šiai komandai šimtus milijonų dolerių kasmet.

Daugelis tikėjosi, jog įsiplieskusį konfliktą padės numalšinti įtakingų asmenybių – NBA komisaro Adamo Silverio ir pirmojo NBA komandos savininko iš Kinijos – Joe Tsai – įsikišimas. Vis dėlto jų komentarai tik dar labiau įprasmino skirtis, kuriomis pasižymi JAV ir Kinija.

A. Silveris pirmąjį savo pranešimą šia tema išplatino dar sekmadienį, tačiau jį sukritikavo ne tik krepšinio gerbėjai, bet ir JAV prezidento rinkimų kandidatai ir JAV Senato nariai.

Ištikimas „Rockets“ sirgalius, senatorius Tedas Cruzas tikino, jog Kinijos veiksmų nepasmerkęs A. Silveris elgiasi gėdingai.

„Kaip ilgalaikis „Rockets“ aistruolis, didžiavausi tuo, jog Darylas Morey atkreipė dėmesį į Kinijos komunistų partijos veiksmus Honkonge. Dabar, vaikydamasi pinigų, NBA gėdingai atsitraukia“, – rašė 2016-aisiais nesėkmingai JAV prezidento posto siekęs politikas.

Sulaukęs dar ir tokių JAV politikos įžymybių, kaip Elizabeth Warren ir Marco Rubio, kritikos, A. Silveris antradienį pakoregavo ir papildė savo pranešimą, kuriame pareiškė, jog vertina D. Morey ir kitų krepšinio pasaulio atstovų teisę laisvai pasisakyti sau norima tema.

„NBA nežada užsiimti žaidėjų, komandų darbuotojų ar savininkų pasisakymų reguliavimu, – teigiama NBA komisaro pranešime. – Mes tiesiog negalime taip elgtis. Neišvengiama, kad žmonės – tarp jų ir amerikiečiai bei kinai – turės skirtingas nuomones skirtingais klausimais. Vis dėlto ne NBA lygai spręsti, kuri nuomonė yra teisinga, o kuri – ne. Lygybės, pagarbos ir laisvės vertybės ilgus metus apibrėžė NBA lygą ir toliau tą darys.“

Nors NBA komisaro antrasis pasisakymas pasižymėjo diplomatiškumu ir laviravimu tarp skirtingų pozicijų, toks A. Silverio atsakymas kinų nesužavėjo ir pyktis ant „Rockets“ peraugo į konfliktą su visa NBA lyga. CCTV netruko pranešti, jog atšaukia visų NBA ikisezoninių rungtynių transliacijas, tačiau manoma, kad jeigu A. Silveris nepakeis tono ir nenubaus D. Morey, Kinijoje greičiausiai nebus rodomi ir reguliariojo sezono susitikimai.

NBA mačų transliacijos didžiausioje pasaulio valstybėje kasmet sulaukia bemaž 800 mln. žiūrovų. Skaičiuojama, kad per metus stipriausia planetos krepšinio lyga ir jos komandos iš Kinijos atsiriekia apie 4 mlrd. dolerių kąsnį.

Situacijos nesušvelnino ir J. Tsai, kontrolinį Bruklino „Nets“ akcijų paketą iš ruso Michailo Prochorovo įsigijęs dar 2017 m. rudenį, o sandorį baigęs šį rugsėjį, kai galutinai perėmė viename iš Niujorko rajonų reziduojantį klubą.

Vienas iš „Alibaba“ kompanijos įkūrėjų, patenkantis tarp 150 turtingiausių pasaulio žmonių, pirmadienį pasisakė „Rockets“ konflikto su kinais klausimu, stodamas į pastarųjų pusę.

„Kai rugsėjį baigiau „Nets“ įsigijimo sandorį, nesitikėjau, kad pirmas mano viešas pareiškimas sirgaliams bus komentuojant politinį pareiškimą, kuriuo pademonstruotas šiurkštus nesupratingumas – taip šią situaciją suvokia šimtai milijonų NBA sirgalių iš Kinijos, – tikino Taivane gimęs ir Kanados pilietybę vėliau įgijęs J. Tsai. – Kai kurios temos kitose šalyse yra kontraversiškos, o būtent taip galima pavadinti NBA komandos generalinio vadybininko išreikštą paramą separatistiniam judėjimui Kinijos teritorijoje.

Vakarų žiniasklaida ir Kinijos kritikai ignoruoja faktą, kad 1,4 mlrd. šalies piliečių vieningai palaiko Kinijos teritorinį vientisumą. Ši tema net neturėtų būti situacijos nežinančių žmonių diskusijų objektu.“

Pasak žymaus kinų tinklaraštininko Kai Qu, ši A. Silverio ir J. Tsai pozicijų skirtis tik parodo, jog už „Rockets“, NBA ir Kinijos konflikto slypi tikra kultūrinė sandūra.

„Amerikiečiai tviteryje kritikuoja NBA už tai, kad ši ne iš karto palaikė žodžio laisvę. Tuo tarpu kinai „Weibo“ tinkle, kuris yra „Twitter“ atitikmuo Kinijoje, kritikuoja NBA dėl D. Morey nepasmerkimo ir nenubaudimo.

Tai – tikras kultūrinis susikirtimas. Visi, kurie pateko į jo sūkurį – tarp jų ir „Rockets“ bei A. Silveris, – neturi šansų iš šios situacijos išlipti sausi“, – tikina Kai Qu.

Akivaizdu, kad iš pažiūros nekalta žinutė įplieskė tokį konfliktą, kuris išryškino didžiąją dilemą tarp racionalaus išskaičiavimo ir vertybinio pamato gynimo. Laimėtojų šioje situacijoje, veikiausiai, nebus, o „sniego gniūžtės“ efektą įgavęs konfliktas gali sugriauti kelis dešimtmečius kurtą stipriausios pasaulio lygos vienos galingiausių pasaulio valstybių bendradarbiavimą. 

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Sabonis pergalingai užbaigė reguliarųjį sezoną ir sužinojo varžovą įkrintamosiose
Sabonis pergalingai užbaigė reguliarųjį sezoną ir sužinojo varžovą įkrintamosiose
Paskutinėse reguliariojo sezono rungtynėse Sakramento „Kings“ (46-36) namų arenoje 121:82 (30:18, 35:19, 34:21, 22:24) nepaliko vilčių Vakarų konferencijos autsaiderei Portlando „Trail
Jameso kompanijai pralaimėję "Pelikanai" sezoną pratęs įkrintamosiose
Jameso kompanijai pralaimėję "Pelikanai" sezoną pratęs įkrintamosiose
Naujojo Orleano „Pelicans“ (49-33) sekmadienį namuose 108:124 (24:30, 29:40, 24:29, 31:25) neprilygo Los Andželo „Lakers“ ekipai (47-35) bei reguliariajame sezone Vakaruose užėmė
Po Sabonio ir Foxo klaidų "Kings" apmaudžiai paleido pergalę ir dar labiau komplikavo savo situaciją (rezultatai)
Po Sabonio ir Foxo klaidų "Kings" apmaudžiai paleido pergalę ir dar labiau komplikavo savo situaciją (rezultatai)
Domantas Sabonis surengė fantastišką pasirodymą, liko per plauką nuo trigubo dublio, tačiau Sakramento „Kings“ po dramatiškos kovos paskutinę minutę 107:108 (27:22, 27:23,
Valančiūnas su "Pelicans" nuginklavo "Warriors" (rezultatai)
Valančiūnas su "Pelicans" nuginklavo "Warriors" (rezultatai)
Naujojo Orleano „Pelicans“ su Jonu Valančiūnu penktadienį svečiuose 114:109 (17:26, 45:22, 26:27, 26:34) įveikė „Golden State Warriors“ krepšininkus ir iškovojo
Wembanyama su "Spurs" paskutinę sekundę sensacingai patiesė NBA čempionus
Wembanyama su "Spurs" paskutinę sekundę sensacingai patiesė NBA čempionus
Victoras Wembanyama ir Vakarų konferencijos autsaiderė San Antonijaus „Spurs“ komanda tėškė nelauktą antausį NBA čempionų titulą ginantiems Denverio „Nuggets“ krepšininkams,
Buzelis pateikė paraišką dalyvauti NBA naujokų biržoje
Buzelis pateikė paraišką dalyvauti NBA naujokų biržoje
Didžiausias Lietuvos krepšinio talentas Matas Buzelis oficialiai paskelbė dalyvausiantis NBA naujokų biržoje, rašo Krepšinis.lt.Šią informaciją paskelbė ESPN žurnalistas
Lietuvos bokštų akistatoje Sabonis žaidė rezultatyviau, bet pergale džiaugėsi Valančiūnas
Lietuvos bokštų akistatoje Sabonis žaidė rezultatyviau, bet pergale džiaugėsi Valančiūnas
Ketvirtadienį naktį NBA pirmenybėse Sakramento „Kings“ (45-34) namuose priėmė Naujojo Orleano „Pelicans“ (48-32) ir jai nusileido 123:135 (23:34, 35:30, 31:34, 34:37) bei patyrė
33-ejų NBA lyderių veteranas pratęsė sutartį ketveriems metams
33-ejų NBA lyderių veteranas pratęsė sutartį ketveriems metams
Praėjusį rugsėjį po mainų karuselės iš Milvokio 'Bucks" Finikso "Suns", o po kelių dienų – "Celtics" atsidūręs Jrue Holiday Bostone liks ilgam.Nors veteranas
Dviguba nesėkmė: nutrūko rekordinė Sabonio serija, o "Kings" išbarstė 20 taškų persvarą
Dviguba nesėkmė: nutrūko rekordinė Sabonio serija, o "Kings" išbarstė 20 taškų persvarą
Trečią niuksą per ketverias paskutines rungtynes NBA reguliariojo sezono finiše gavo dėl vietos atkrintamosiose besikaunantys Sakramento „Kings“ (45-34) krepšininkai, rašo
"Pelicans" su Valančiūnu skrieja į atkrintamąsias: laimėjo patys ir sulaukė palankių rezultatų
"Pelicans" su Valančiūnu skrieja į atkrintamąsias: laimėjo patys ir sulaukė palankių rezultatų
Naujojo Orleano „Pelicans“ (47-32) krepšininkai net ir be traumuoto vieno komandos lyderių Brandono Ingramo gerina savo pozicijas kovoje dėl tiesioginio bilieto į NBA atkrintamąsias
NBA lygoje – nulis baudų metimų, Giannio trauma ir pusšimtis Edwardso taškų
NBA lygoje – nulis baudų metimų, Giannio trauma ir pusšimtis Edwardso taškų
Keistas, bet išskirtines rungtynes NBA istorijoje sužaidė Rytų konferencijos lyderiai, rašo Krepšinis.lt.Antri žengiantys Milvokio „Bucks“ (48-31) namuose 104:91 (37:21,
Sabonis atskleidė, kad ispanai norėjo matyti jį savo rinktinėje, bet kalbas griežtai nukirto tėvas
Sabonis atskleidė, kad ispanai norėjo matyti jį savo rinktinėje, bet kalbas griežtai nukirto tėvas
Nuostabų sezoną NBA lygoje žaidžiantis Domantas Sabonis atskleidė, kad jaunystėje ispanai turėjo vilčių jį prisikviesti į savo šalies rinktinę, tačiau bet kokias jų viltis griežtai
Pergalingame "Pelicans" mače Valančiūno paslaugų beveik neprireikė
Pergalingame "Pelicans" mače Valančiūno paslaugų beveik neprireikė
NBA pirmenybėse Naujojo Orleano „Pelicans“ (46/32) svečiuose 113:105 (19:26, 37:24, 34:33, 23:22) pranoko Finikso „Suns“ ekipą ir nutraukė 4 nesėkmių seriją, rašo
Nepalanki "Lakers" pergalė žemyn nustūmė Sabonį ir "Kings", "Nuggets" sugrįžo į viršūnę
Nepalanki "Lakers" pergalė žemyn nustūmė Sabonį ir "Kings", "Nuggets" sugrįžo į viršūnę
Los Andželo „Lakers“ (45-33) iškovojo ketvirtą pergalę iš eilės ir Vakarų konferencijoje žemyn nustūmė Domanto Sabonio atstovaujamą Sakramento „Kings“ (44-33),
"Kings" su Saboniu prieš NBA lyderius krito po aukštaūgio metimo (konkurentai skynė pergales)
"Kings" su Saboniu prieš NBA lyderius krito po aukštaūgio metimo (konkurentai skynė pergales)
Skaudų pralaimėjimą išvykoje patyrė Domanto Sabonio atstovaujamas Sakramento „Kings“ (44-33). Lietuvio ekipa 100:101 (15:27, 35:27, 22:30, 28:17) nusileido Bostono „Celtics“
Ties trigubo dublio riba rungtyniavusio Valančiūno ekipa krito prieš autsaiderį
Ties trigubo dublio riba rungtyniavusio Valančiūno ekipa krito prieš autsaiderį
Jonas Valančiūnas sužaidė vienas geriausių sezono rungtynių, bet Naujojo Orleano „Pelicans“ (45-32) 109:111 (27:18, 34:33, 25:35, 23:25) nusileido San Antonijaus „Spurs“ (19-58),
Pralaimėję "Karaliai" tolsta nuo tiesioginio bilieto į atkrintamąsias (rezultatai)
Pralaimėję "Karaliai" tolsta nuo tiesioginio bilieto į atkrintamąsias (rezultatai)
NBA pirmenybėse Sakramento „Kings“ (44/32) svečiuose 109:120 (35:20, 25:32, 27:35, 22:33) nusileido Niujorko „Knicks“ ekipai (45/31) ir turnyro lentelėje smuktelėjo į 8-ą
Smūgis "Knicks" ambicijoms: klubo žvaigždės sezonas baigtas
Smūgis "Knicks" ambicijoms: klubo žvaigždės sezonas baigtas
Niujorko „Knicks“ (44-31) pasiekė prastos žinios – komandos žvaigždei Juliusui Randle’ui prireiks peties operacijos, kuri pabaigs puolėjo sezoną, rašo Krepšinis.lt.29-erių
Namuose kritę "Pelikanai" suteikė progą juos aplenkti būriui varžovų (rezultatai)
Namuose kritę "Pelikanai" suteikė progą juos aplenkti būriui varžovų (rezultatai)
NBA čempionate Naujojo Orleano „Pelicans“ (45-31) trečiadienį naktį namų arenoje 108:117 (26:24, 29:34, 21:33, 32:26) neprilygo Orlando „Magic“ kompanijai (45-31), rašo
Laimėję "Lakers" didina įtampą Vakaruose, rekordus gerinęs "Pistons" atsarginis suvertė 50 taškų
Laimėję "Lakers" didina įtampą Vakaruose, rekordus gerinęs "Pistons" atsarginis suvertė 50 taškų
NBA pirmeybėse Los Andželo „Lakers“ (44-33) svečiuose 125:120 (39:29, 28:31, 34:26, 24:34) pranoko Vašingtono „Wizards“ (15-62) bei Vakarų diviziono turnyro lentelėje
Dončičiaus trigubas dviženklis neišgelbėjo "Mavericks" San Fransiske (rezultatai)
Dončičiaus trigubas dviženklis neišgelbėjo "Mavericks" San Fransiske (rezultatai)
NBA čempionate pirmadienio naktį Luka Dončičius fiksavo trigubą dviženklį, tačiau tai neišgelbėjo „Mavericks“ (45-30) pajėgų „Golden State Warriors“ arenoje: čia
52 taškus pelniusio Bookerio nesulaikę "Pelikanai" neprilygo "Suns" (rezultatai)
52 taškus pelniusio Bookerio nesulaikę "Pelikanai" neprilygo "Suns" (rezultatai)
NBA čempionate Naujojo Orleano „Pelicans“ (45-30) namuose 111:124 (28:46, 26:28, 36:29, 21:21) neprilygo turnyro lentelės kaimynei Finikso „Suns“ (44-31), rašo Krepšinis.lt.„Pelikanai“
Tarp elitinių pavardžių įsirašęs Sabonis su "Kings" nutraukė nesėkmių seriją
Tarp elitinių pavardžių įsirašęs Sabonis su "Kings" nutraukė nesėkmių seriją
Dvigubus dublius toliau štampuojantis Domantas Sabonis įsirašė į elitinę kompaniją, o Sakramento „Kings“ (43-31) nutraukė dviejų nesėkmių seriją NBA pirmenybėse, rašo
Nesenstantis LeBronas pakartojo karjeros rekordą ir prisijungė prie Jordano
Nesenstantis LeBronas pakartojo karjeros rekordą ir prisijungė prie Jordano
LeBronas Jamesas senti nesiruošia – 39-erių puolėjas pakartojo karjeros rekordą ir prisijungė prie Michaelo Jordano, rašo Krepšinis.lt.Los Andželo „Lakers“ (42-33)
Įspūdingas Dončičius atšaldė karščiausią NBA komandą, Niujorke – pergalingas metimas
Įspūdingas Dončičius atšaldė karščiausią NBA komandą, Niujorke – pergalingas metimas
Luka Dončičius surengė įspūdingą pasirodymą ir nutraukė Hiustono „Rockets“ pergalių seriją, o Niujorke – pergalingas Oklahomos „Thunder“ žvaigždės metimas, užtikrinęs
Vezenkovas: NBA žmonėms nusispjauti, kad esi Eurolygos MVP
Vezenkovas: NBA žmonėms nusispjauti, kad esi Eurolygos MVP
Praėjusiame Eurolygos sezone turnyro MVP tapęs Pirėjo "Olympiacos" lyderis Saša Vezenkovas nutarė laimę pabandyti už Atlanto ir tapo Domanto Sabonio komandos draugu Sakramento "Kings"
McGrady surinko idealų krepšininką iš įvairių žaidėjų: jis turėtų 45 taškų vidurkį
McGrady surinko idealų krepšininką iš įvairių žaidėjų: jis turėtų 45 taškų vidurkį
Buvusi Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) žvaigždė Tracy McGrady surinko savo idealų žaidėją sulipdydamas įvairių atletų lygos istorijoje geriausias savybes.Kūnas: LeBronas JamesasMentalitetas:
Rungtynėse prieš NBA lyderius – kuklus Valančiūno pasirodymas (rezultatai)
Rungtynėse prieš NBA lyderius – kuklus Valančiūno pasirodymas (rezultatai)
Pralaimėjimą NBA lygoje patyrė Jono Valančiūno atstovaujamas Naujojo Orleano „Pelicans“ (45-29) klubas, kuris namuose 92:104 (37:28, 20:31, 11:24, 24:21) nusileido Bostono „Celtics“

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime