Naujienos kraunasi...

Lietuvos moterų krepšinio situacija: apsišarvuokime kantrybe (Paulausko, Gusto, Čerškaus komentarai)

Autorius: Vaidas Čeponis, "Olimpinė panorama".
Lietuvos moterų krepšinio situacija: apsišarvuokime kantrybe (Paulausko, Gusto, Čerškaus komentarai)
Sauliaus Čirbos nuotr.
Lietuvos moterų krepšinis – gilioje duobėje. Atsigavimo požymių beveik nematyti. Mūsų šalies elitinėje lygoje žaidžia tik penkios komandos, iš kurių dvi – Vilniaus „Kibirkšties“. Lietuvos moterų rinktinė 1997-aisiais iškovojo Europos auksą, bet dabartinė net nepateko į dvejas pastarąsias žemyno pirmenybes. Jose lietuvės prieš tai dalyvavo 11 kartų.

Atsisako žaisti rinktinėje

Mūsiškės liko ir už trijų pastarųjų pasaulio čempionatų borto. Nieko stebėtina, kad Lietuvos nacionalinė ekipa nė karto nerungtyniavo olimpinėse žaidynėse.

Mūsų šalies klubai jau seniai nedalyvauja Europos turnyruose, nors kadaise Vilniaus „Lietuvos telekomas“ buvo dukart patekęs į Eurolygos finalo ketvertą.

Lietuvos jaunučių, jaunių, jaunimo rinktinėms daugybę metų Europos čempionatuose tenka našlaičių dalia. Dalis šių mūsų komandų net iškrenta iš elitinės Senojo žemyno komandų grupės ir ritasi į žemesnį divizioną.

Dalis merginų atsisako atstovauti savo šaliai. Šiemet Lietuvos krepšinio federacijos atstovams reikėjo įkalbinėti, kad vasarą merginos rungtyniautų jaunių ir jaunimo rinktinėse. Ypač sunku surinkti 20-mečių rinktinę, nes kai kurios merginos tokių metų jau būna nusprendusios baigti karjerą. Jos tiesiog neturi kur žaisti. Tiesa, dabar, įsikūrus moterų krepšinio B lygai, šios merginos jau turi galimybę rungtyniauti su moterimis.

Bene vieninteliai pragiedruliai – įsižiebusi 14-metės Justės Jocytės žvaigždelė. Daugiausia jos ir Audronės Zdanevičiūtės pastangomis pernai iš Europos 16-mečių pirmenybių buvo parsivežti sidabro medaliai. Prieš tai Lietuvos merginos (įskaitant visas amžiaus grupes) prizinę vietą buvo užėmusios tik 2008 m. Europos 18-mečių čempionate.

Trūksta trenerių

Pagrindinės priežastys, dėl ko susidarė tokia prasta padėtis – kad jau ilgą laiką krepšinį renkasi vis mažiau mergaičių. Taip yra ir dėl to, jog labai stinga trenerių, ypač moterų, kurios motyvuotų mergaites, sudomintų jas krepšiniu. Kaltos ir mažos trenerių algos.

Tą pripažįsta visi „Olimpinės panoramos“ kalbinti pašnekovai – buvęs Lietuvos moterų rinktinės ir Vilniaus „Teo“ komandos vyriausiasis treneris, krepšinio ekspertas Rūtenis Paulauskas, Moterų krepšinio lygos direktorius Giedrius Gustas, Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) vadovas Andrius Čerškus.

Pasak A. Čerškaus, sudėtinga įtikinti trenerius vyrus darbuotis su mergaitėmis. Jaunų, įdomių trenerių moterų, kurios sugebėtų pritraukti mergaičių į krepšinį, stinga kaip oro. SKM vadovo teigimu, vyresnio amžiaus trenerėms, kurios dirba valstybinėse krepšinio mokyklose, sunkiai sekasi rasti bendrą kalbą su šių laikų mergaitėmis, todėl dalis jų meta krepšinį.

O smarkiai sumažėjus masiškumui natūralu, kad ir talentų vis mažiau atsiranda, be to, itin susitraukė konkurencija. Tad jaunoms gabioms krepšininkėms, kurių nėra daug, tiesiog nėra su kuo kaip lygus su lygiu pasigrumti aikštėje.

Su A. Čerškumi sutinka R. Paulauskas. Jo manymu, mergaites krepšiniu gali sudominti tik tie treneriai, kurie be galo myli savo darbą.

Pinigai metami į balą

R. Paulausko teigimu, iš biudžeto gyvenančiose valstybinėse sporto mokyklose neretai mergaičių grupės yra netikros, butaforinės, tai yra joms net nevyksta treniruotės. Mat kai kurie treneriai, norėdami gauti algą, mergaičių sąrašus iš esmės nurašo nuo lubų, o savivaldybės vis tiek tam skiria lėšų. Tokiu būdu ne tik į balą išmetami pinigai, bet ir laužoma sistema, kuri tampa visiškai nekonkurencinga.

Be to, trenerių atlyginimai niekaip nesusiję su pasiektais rezultatais. O privačių mokyklų treneriai turi būtinai patys susirasti krepšiniu besidominčių mergaičių, taip pat ir sporto salę.

SKM, kuri yra didžiausia Lietuvos krepšinio mokykla, iš viso turi 5,5 tūkst. auklėtinių, iš kurių mergaičių – tik apie 150. Daugiausia jų – darželių grupėse, vėliau nemažai jų meta krepšinį. Meta ir dėl to, kad tėvams reikia nemažai mokėti.

„Savivaldybės ir federacija iš esmės nepadeda, o mums būtina mokėti už salės nuomą, algą treneriui, mokesčius valstybei. Nedidelės mergaičių grupės yra itin nuostolingos. Trenerio algą privačioje mokykloje lemia grupės dydis. Finansiškai paremti mergaičių grupes reikėtų keletą metų, tada jų atsirastų daugiau“, – sako A. Čerškus.

Net 30 savivaldybių neturi nė vienos mergaičių krepšinio grupės. Moksleivių krepšinio lygoje (MKL) rengiami tik 12-mečių, 14-mečių, 16-mečių ir 18-mečių merginų čempionatai. Berniukų ir vaikinų grupėse organizuojamos visų amžiaus grupių (nuo 12 iki 19 m.) pirmenybės. Šiemet MKL varžybose iš viso žaidžia apie 60 mergaičių ir merginų komandų, o berniukų ir vaikinų – per 300.

Steigti centrus ir gimnazijas

R. Paulauskui patinka ankstesnės Krepšinio federacijos vadovų idėja įsteigti mūsų šalyje mergaičių krepšinio centrus – bent du. Tarkim, Prancūzijoje veikia panašus centras – Tony Parkerio akademija. Trenerio samprotavimu, į tuos centrus būtų galima sukviesti talentingiausias jaunas žaidėjas. Savivaldybės, federacija turėtų remti ir privačias mokyklas, kad jos galėtų privilioti daugiau mergaičių. Miestų ar rajonų savivaldybės net galėtų pasirūpinti bazėmis. Jų klausimas – itin aktualus, nes salių, kuriose būtų galima treniruotis, trūksta.

Be to, R. Paulausko teigimu, būtų į naudą, jei Lietuvoje atsirastų ir viena kita sporto gimnazija, kur būtų sudarytos palankios sąlygos derinti mokslą ir sportą.

Elitinėje lygoje – tik penkios komandos

Šalies Moterų krepšinio lygos elitinėje grupėje (A divizione) rungtyniauja vos penkios ekipos, žaidėjos (ir tai ne visos) gauna labai mažas algas, socialinių garantijų nėra, todėl daug krepšininkių tiesiog meta profesionalųjį sportą.

Praėjusį sezoną startavo naujo formato Moterų krepšinio lyga, kurios A ir B divizionuose iš viso žaidžia 15 ekipų. Kitą sezoną A grupėje gali atsirasti ir Alytaus komanda, tuomet iš viso žaistų šešios ekipos.

Pasak G. Gusto, proveržis moterų krepšinyje gali įvykti po kelerių metų, todėl reikia apsišarvuoti kantrybe. Nemažai mergaičių žaisti krepšinį renkasi Marijampolėje, Alytuje. Ukmergėje, gerėja padėtis Kėdainiuose, Jonavoje.

Lygos direktoriaus teigimu, Lietuvoje randasi jaunų, talentingų, savo darbą mylinčių trenerių, kaip antai Vilius Stanišauskas, Gitautas Kievinas, Rokas Kondratavičius.

Anksčiau lyga turėjo generalinius rėmėjus, bet šį sezoną tokio nepavyko rasti. Pasak G. Gusto, palyginti su ankstesne Lietuvos krepšinio moterų lyga, dabartinė žengė žingsnį į priekį tuo aspektu, kad visos rungtynės, jų santraukos, interviu po dvikovų tiesiogiai rodomi feisbuke ir „YouTube“ kanale, o savaitės mačas – ir per „Delfi TV“.

Šį sezoną trys klubai – Vilniaus „Kibirkštis-MRU“, Kauno „Aistės-LSMU“ ir „Šiauliai“ – rungtyniavo Baltijos moterų krepšinio lygoje, kuri turėjo generalinį rėmėją.

G. Gustas sakė, kad kitą sezoną tikimasi pritraukti ir estes, todėl Baltijos lygoje žaistų aštuonios ekipos – po tris iš Lietuvos ir Latvijos bei dvi iš Estijos.

Ant dviejų kėdžių

Prastoki pastaruoju metu ir Lietuvos moterų rinktinės popieriai. Ji bando prasibrauti į 2021 m. Europos čempionatą, bet šansai nėra dideli. Mūsiškės E grupėje 108:43 nušlavė silpną Albanijos komandą, bet 51:74 neprilygo Turkijai. Atrankos kovos atsinaujins lapkritį.

Lietuvėms dar teks po kartą žaisti su albanėmis ir turkėmis bei dusyk su grupės favorite Serbija. Į žemyno pirmenybių finalo turnyrą iškart prasimuš pirmąsias vietas devyniose grupėse užėmusios ekipos bei penkios tos, kurių rezultatai bus geriausi tarp antrąsias vietas užėmusių rinktinių.

Mūsų nacionalinę komandą toliau treniruoja Mantas Šernius, kuris yra ir vyrų krepšinio klubo Prienų „CBet“ vyriausiasis strategas. Buvęs moterų rinktinės vyr. treneris Vydas Gedvilas, kuris su ja 1997 m. iškovojo Europos auksą, yra teigęs, kad tokia situacija, kai vairininkas sėdi ant dviejų kėdžių, – nenormali. V. Gedvilo nuomone, Lietuva ir dabar yra pajėgi patekti į Europos čempionatus.

Bet R. Paulauskas mano kitaip. „Mūsų rinktinei dabar trūksta aukšto lygio krepšininkių, todėl treneris nelabai ką gali pakeisti per keletą dienų, kai žaidėjos susirenka į treniruotes prieš atrankos rungtynes. Juk neišmokysi krepšininkių per labai trumpą laiką mesti į krepšį, varytis kamuolio.

Mantas moka nuteikti krepšininkes kovai, jas gerai motyvuoja. Be to, treneriui reikia iš kažko gyventi. Tą būtų sunku padaryti dirbant tik su moterų rinktine. Manau, kad nelabai kas veržiasi treniruoti mūsų moterų rinktinę ir nelabai yra tinkamų kandidatų“, – gana pesimistiškai kalba krepšinio ekspertas.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Panevėžyje oficialiai pasitikta atsinaujinusi Moterų Lietuvos krepšinio lyga
Panevėžyje oficialiai pasitikta atsinaujinusi Moterų Lietuvos krepšinio lyga
Penktadienį, rugsėjo 15 dieną, Panevėžyje surengtas Moterų Lietuvos krepšinio lygos (MLKL) atidarymas. Artėjantį 2023-2024 m. sezoną lyga pasitinka atsinaujinusi – iškilmingo
"Kibirkšties" gretose – 3x3 čempionė: norėjau išbandyti save
"Kibirkšties" gretose – 3x3 čempionė: norėjau išbandyti save
Vilniaus „Kibirkšties“ komandą sustiprino 2023-aisiais Krokuvoje vykusio Europos žaidynių moterų 3×3 krepšinio turnyro čempionė Martyna Petrėnaitė.25-erių metų
"Kibirkšties" gretose – puolėja iš Ukrainos
"Kibirkšties" gretose – puolėja iš Ukrainos
Vilniaus „Kibirkšties“ puolėjų grandį papildė iš Latvijos atvykstanti 183 cm ūgio lengvojo krašto pozicijoje žaidžianti ukrainietė Viktorija Babych.„Nekantrauju
Susirūpinimas "Žalgirio" pergalių architektu: be didesnio poilsio – ilgiau nei metus
Susirūpinimas "Žalgirio" pergalių architektu: be didesnio poilsio – ilgiau nei metus
„Kauno „Žalgiris“ Eurolygos atkrintamosiose – tarsi į prabangų vakarėlį atvykęs svečias, kurio tikslas – labai gerai praleisti laiką. Taip turėtų jaustis komanda“,
Po žygio Eurolygoje – klaustukas dėl Evanso, diskusija dėl Sirvydžio ir Normanto kandidatūra
Po žygio Eurolygoje – klaustukas dėl Evanso, diskusija dėl Sirvydžio ir Normanto kandidatūra
Nors Eurolygos atkrintamosiose Kauno „Žalgiriui“ nepavyko dar kartą nustebinti ir bent kartą įkąsti Šarūno Jasikevičiaus „Barcelonai“, Kazio Maksvyčio pajėgos nusipelno
14-metė Kaukėno dukra debiutavo "Kibirkšties" gretose
14-metė Kaukėno dukra debiutavo "Kibirkšties" gretose
Mikrotraumoms įsisukus į Vilniaus „Kibirkšties“ komandą – šansas jaunosioms Lietuvos krepšininkėms. Prie sostinės ekipos prisijungė Venessa Kaukenas ir Sintija
Kaip niekada atviras SKM steigėjas ir "Ryto" valdybos narys: į sostinės klubą atėjome mažiausiai dešimtmečiui
Kaip niekada atviras SKM steigėjas ir "Ryto" valdybos narys: į sostinės klubą atėjome mažiausiai dešimtmečiui
Sostinės krepšinio mokykla (SKM) 2023 m. pradeda savo bendruomenei pristatydama išskirtinę tinklalaidę su mokyklos steigėjais – Andriumi Čerškumi, Andriumi Jančiausku ir
Geros žinios sirgaliams: Delfi – NKL ir Moterų lygos transliacijos (komentarai)
Geros žinios sirgaliams: Delfi – NKL ir Moterų lygos transliacijos (komentarai)
Krepšinio sirgaliams nuobodžiauti nebus kada – naujienų portale Delfi jie jau gali stebėti Nacionalinės krepšinio lygos transliacijas, o netrukus jas papildys ir tiesiogiai transliuojama
Triumfas Vilniuje: viena geriausių Lietuvos krepšininkių Petronytė žais "Kibirkštyje"
Triumfas Vilniuje: viena geriausių Lietuvos krepšininkių Petronytė žais "Kibirkštyje"
Lietuvos moterų krepšinyje – išskirtinė naujiena. Aukščiausio lygio patirtį sukaupusi Gintarė Petronytė po dešimties metų grįžta rungtyniauti į Lietuvą ir atstovaus
RKL laimėjusios ir NKL debiutuosiančios "Rivile" vadovas: neturime tikslo būti jaunimo klubu
RKL laimėjusios ir NKL debiutuosiančios "Rivile" vadovas: neturime tikslo būti jaunimo klubu
Pirmąjį sezoną buriamas kolektyvas, antrąjį – šlifuojamas žaidimas, trečiąjį – renkami titulai. Ši sena krepšinio taisyklė pasitvirtino Regionų krepšinio
Vilnietės apgynė Lietuvos čempionių titulą
Vilnietės apgynė Lietuvos čempionių titulą
Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ krepšininkės apgynė Moterų lygos A diviziono čempionių vardą. Gitauto Kievino vadovaujama komanda trečiose finalo rungtynėse „Jeep“
Vilnietės žengė antrą žingsnį čempionių titulo link
Vilnietės žengė antrą žingsnį čempionių titulo link
Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ krepšininkes nuo ginamo Moterų lygos A diviziono čempionių titulo skiria viena pergalė.Gitauto Kievino vadovaujama komanda antrajame finalo mače
Dviženklį deficitą panaikinusios vilnietės Lietuvos pirmenybių finalą pradėjo pergale
Dviženklį deficitą panaikinusios vilnietės Lietuvos pirmenybių finalą pradėjo pergale
Pirmoje mačo pusėje atsiliekančiųjų vaidmenyje buvusi Vilniaus „Kibirkštis-MRU“ sugebėjo pergale pradėti Moterų lygos A diviziono finalą.Gitauto Kievino ir Sandros Linkevičienės
Su 13 trenerių "Ryte" dirbęs Gronskis: su Kurtinaičiu – geriausias sezonas, su Maskoliūnu pritrūko vieno metimo
Su 13 trenerių "Ryte" dirbęs Gronskis: su Kurtinaičiu – geriausias sezonas, su Maskoliūnu pritrūko vieno metimo
Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) podkaste apsilankė vienas labiausiai žinomų Lietuvos jaunimo krepšinio specialistų Arvydas Gronskis.Trenerio karjerą A. Gronskis pradėjo vos 27-erių,
Paulauskas: krepšinis – puiki priemonė integruoti į Lietuvą atvykstančias ukrainiečių šeimas ("Rytas" kviečia į treniruotes)
Paulauskas: krepšinis – puiki priemonė integruoti į Lietuvą atvykstančias ukrainiečių šeimas ("Rytas" kviečia į treniruotes)
Vilniaus „Ryto“ klubas dar labiau padės sparčiai augančiai ukrainiečių bendruomenei Lietuvoje.Sostinės ekipa, kartu su krepšinio mokyklomis, „Jeep“ arenoje organizuos
Paulauskas: didžiausia šiuolaikinio gyvenimo bėda yra tingėjimo ekonomika (interviu)
Paulauskas: didžiausia šiuolaikinio gyvenimo bėda yra tingėjimo ekonomika (interviu)
Vienas žymiausių Lietuvos krepšinio specialistų, Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijos profesorius ir dėstytojas Rūtenis Paulauskas neabejotinai yra įkvepiantis pavyzdys
Karjeros vakarą prisiminusi Slavickaitė:draugai lygino su Milakniu
Karjeros vakarą prisiminusi Slavickaitė:draugai lygino su Milakniu
Kauno „Aistės-LSMU“ gruodį Baltijos čempionate skynė pergales, o proveržį demonstravo komandos gynėja Urtė Slavickaitė.Ji per trejas laimėtas rungtynes vidutiniškai rinko po
Sostinės krepšinis vienijasi: "Sieksime užtikrinti sklandžią integraciją", – pasakė Gudelis
Sostinės krepšinis vienijasi: "Sieksime užtikrinti sklandžią integraciją", – pasakė Gudelis
Šią savaitę Vilniaus „Rytas“ po savo sparnu priėmė ir oficialiai tapo Vilniaus „Kibirkšties“ klubo dalininku. Nuo šiol „Rytui“ priklausys pusė
Naujasis Šiaulių komandos generolas: apie komplektaciją, mokymosi procesą ir tikslus
Naujasis Šiaulių komandos generolas: apie komplektaciją, mokymosi procesą ir tikslus
Šiaulių „Šiaulių-Vilmers“ ekipa 2021-2022 metų sezoną pasitiko gerokai atsinaujinusi. Vienas iš pagrindinių pasikeitimų – naujasis ekipos vyriausiasis treneris
Moterų lygai startą davusi naujoji vadovė Valentienė: jaučiu didelę atsakomybę
Moterų lygai startą davusi naujoji vadovė Valentienė: jaučiu didelę atsakomybę
„Huawei Moterų lygos“ ir klubų atstovai ketvirtadienį Krepšinio namuose pakėlė 2021-2022 m. sezono uždangą. Kaune surengtoje spaudos konferencijoje oficialiai buvo pristatyta
Moterų lygos vadovo poste Gustą keičia Valentienė
Moterų lygos vadovo poste Gustą keičia Valentienė
Lietuvos moterų krepšinyje – naujas etapas. Pastaruosius trejus metus veikusi Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) struktūroje, lyga vėl gyvuos autonominiu režimu – šią
Kievinas: mano tikslas buvo, kad trofėjai grįžtų į mano miestą Vilnių
Kievinas: mano tikslas buvo, kad trofėjai grįžtų į mano miestą Vilnių
2014 metai – tai buvo paskutinieji metai, kai Vilniaus „Kibirkštis“ kėlė į viršų dar tuo metu Lietuvos moterų lygos (LMKL) titulą. Praėjo kone septyneri metai, kuomet
Prakeiksmas nutrauktas: "Kibirkštis-MRU" tapo Lietuvos čempione po 7 metų pertraukos
Prakeiksmas nutrauktas: "Kibirkštis-MRU" tapo Lietuvos čempione po 7 metų pertraukos
Vilniaus „Kibirkštis-MRU“ nutraukė titulų badą „Huawei Moterų lygoje“. Gitauto Kievino auklėtinės klampiose ketvirtose finalo rungtynėse Klaipėdoje 61:52 (10:9,
"Ryto" Tarybai atstovaus sostinės krepšinio bendruomenės lyderiai (komentarai)
"Ryto" Tarybai atstovaus sostinės krepšinio bendruomenės lyderiai (komentarai)
Vilniaus „Rytas“ išrinko devynis sostinės krepšinio bendruomenės atstovus, kurie artimiausius trejus metus sudarys klubo Tarybą bei trečiadienį surengė pirmąjį susirinkimą.
Rima Daunienė: krepšinis teka mano gyslomis (interviu)
Rima Daunienė: krepšinis teka mano gyslomis (interviu)
Gimtajame Panevėžyje moterų krepšinį puoselėjanti Rima Daunienė su pasididžiavimu stebi po „Huawei Moterų lygos“ žemėlapį pasklidusias auklėtines. Šį sezoną dėmesys
"Neptūno" pasaka tęsiasi: finalo starte paguldyta "Kibirkštis-MRU" (komentarai)
"Neptūno" pasaka tęsiasi: finalo starte paguldyta "Kibirkštis-MRU" (komentarai)
Klaipėdos „Neptūno“ sezono pasaka tęsiasi. Andros Gabalytės vadovaujamas uostamiesčio klubas „Huawei Moterų lygos“ pirmose finalo rungtynėse Vilniuje 72:69 (20:8, 14:24,
Kievinas – apie grėsmingą "Neptūną", nueitą kelią iki finalų ir darbo malonumą
Kievinas – apie grėsmingą "Neptūną", nueitą kelią iki finalų ir darbo malonumą
Kai Vilniaus „Kibirkšties-MRU“ komanda 2014-aisiais paskutinį kartą į viršų kėlė Lietuvos čempionių trofėjų, dabartinis jos strategas Gitautas Kievinas buvo ką tik
Jocytės komanda Eurolygos ketvirtfinalį pradėjo triuškinamu pralaimėjimu
Jocytės komanda Eurolygos ketvirtfinalį pradėjo triuškinamu pralaimėjimu
Pirmose moterų Eurolygos ketvirtfinalio rungtynėse skaudžiai nudegė Vilerbano „LDLC ASVEL Feminin“ komanda, kuriai atstovauja Justė Jocytė.Valery Demory auklėtinės trečiadienį Vengrijoje

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime