Naujienos kraunasi...

LKL'25. Kaip nutrūko 15 metų besitęsusi finalų tradicija

LKL'25. Kaip nutrūko 15 metų besitęsusi finalų tradicija
Lietuvos krepšinio lyga per jubiliejinį 25-ąjį sezoną prisimena svarbiausius lygos gyvenimo momentus. Kiekvieną savaitę trečiadieniais pateikiame LKL.LT skaitytojams straipsnius apie istorines asmenybes, įvykius ar pasiekimus. Šį kartą – straipsnis apie 2013–2014 m. sezoną, kuomet 15 metų paeiliui finale kovojusios Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ ekipos susirėmė jau pirmenybių pusfinalyje.

Nuo lygos įkūrimo LKL čempionate buvo užsitęsęs Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ ekipų dominavimas, tačiau 2013–2014 metų sezone pirmą kartą po 15 metų sirgaliai neišvydo principinių varžovų akistatos svarbiausioje sezono stadijoje.

Tokiam įvykių posūkiui tašką reguliariojo sezono pabaigoje padėjo vilniečių vidurio puolėjo Antano Kavaliausko pergalingas metimas Kaune, kuris nustūmė žalgiriečius į ketvirtąją lentelės poziciją. Prieš mėnesį prie sostinės ekipos prisijungęs A. Kavaliauskas pataikė metimą, kuris iš esmės pakeitė lygos istoriją.

„Mes taškų neskaičiavome. Galėjome pralaimėti Kaune, tačiau galvojome, kad norint tapti čempionais, jokio skirtumo, kada nugalėti „Žalgirį“, – prisiminimais dalijosi tuometis „Lietuvos ryto“ kapitonas Steponas Babrauskas, dabar atstovaujantis Pasvalio „Pieno žvaigždėms“. – Galvojome, kad tuos, kurie skaičiuoja taškus, likimas baudžia, o mes norėjome sąžiningai.“

Dėl žaidimo VTB Vieningoje lygoje ir didelio rungtynių kiekio buvo nuspręsta, kad „Žalgiris“, „Lietuvos rytas“ bei Klaipėdos „Neptūnas“ šalies pirmenybėse žais tik du ratus, kitos komandos – keturis, o komandų išsidėstymą lems pergalių procentas.

Nors kauniečiams geriau nei „Lietuvos rytui“ sekėsi Eurolyoje („Lietuvos rytas“ per pirmą etapą iškovojo 1 pergalę, o į „Top 16“ etapą patekęs „Žalgiris“ – 5), tačiau LKL pirmenybėse dominavo Vilniaus klubas.

Per 20 LKL mačų 6 pralaimėjimus patyrę kauniečiai liko ketvirti, į priekį užleisdami „Neptūną“ (14-6), Prienų „TonyBet“ (25-9) bei „Lietuvos rytą“ (18-2).

„Žalgiris“ strigti ėmė jau sezono pradžioje, o po dviejų pralaimėjimų Eurolygoje bei „Šiauliams“ vietiniame čempionate iš pareigų atleistas buvo strategas Ilias Zouros, jį pakeitė Saulius Štombergas.

Visgi buvusio ekipos krepšininko vadovaujama ekipa Eurolygos „Top 16“ etape laimėjo tik dukart per 14 susitikimų, o LKL pirmenybėse „Lietuvos rytui“ nusileista 32 taškų skirtumu.

„Ir žaidimas, ir rezultatai rodė, kad „Lietuvos rytas“ tą sezoną buvo geresnė komanda, – tinklalapiui LKL.LT pasakojo ilgametis žalgirietis Artūras Milaknis. – Mes tuomet tikrai prastai rungtyniavome tiek Eurolygoje, tiek LKL. Trenerių kaita buvo užsisukusi nuo pat sezono pradžios. Manau, kad rezultatai kalbėjo patys už save, kad vilniečiai tą sezoną buvo tikrai stipresni.“

Čempionų laivo neišplukdęs S. Štombergas balandį atsistatydino, o jo vietą perėmė ir sezoną užbaigė asistentu buvęs Gintaras Krapikas. Su šiuo specialistu kauniečiai pralaimėjo lemtingąsias A. Kavaliausko metimu pažymėtas rungtynes Kaune, tačiau žaidimas ėmė keistis į gerąją pusę.

„Iki tol tą sezoną mes prieš juos dominavome, tačiau G. Krapikui atėjus „Žalgiris“ pakeitė gynybos sistemas. Jie pakeitė gynybą bei uždarė stipriąsias mūsų puses. „Žalgiris“ išlipo iš duobės, kai pasikeitė treneris“, – įsitikinęs S. Babrauskas.

Ketvirtfinalyje Dainiaus Adomaičio diriguojami vilniečiai sutraiškė Kėdanių „Nevėžį“ vidutiniu 41 taško pranašumu, tuo metu čempionų titulą gynęs Kauno klubas vargo su pasvaliečiais. „Pieno žvaigždės“ pranoktos vidutine 8 taškų persvara.

15 metų nusistovėjusi tvarka nutrūko ir krepšinio gerbėjų Lietuvoje laukė pusfinalis su principiniais varžovais jame. Abiejų komandų žaidėjai sutartinai teigia, kad nepatekimas į finalą yra katastrofiškas rezultatas ir niekas nenorėjo būti tokios istorijos dalimi.

„Tai vienareikšmiškai būtų katastrofiškas rezultatas. Kad ir kokia ta „Žalgirio“ sudėtis bebūtų, tačiau įeiti į istoriją kaip pirmam, nežaidusiam finale, tikrai niekam nesinorėjo. Pamenu, kad tų minčių apie tai buvo visokių. Manau, kad būtent tai mus ir mobilizavo žūtbūtinei kovai. Tai buvo pati didžiausia motyvacija“, – neabejojo vis dar „Žalgiryje“ žaidžiantis A. Milaknis.

Pirmajame pusfinalio mače ryškiausiai žibėjo Dariaus Songailos, tuomet gynusio „Lietuvos ryto“ garbę, žvaigždė. 35-erių veteranas į „Žalgirio“ krepšį pataikė 12 dvitaškių iš 16, pelnė 28 taškus, atkovojo 6 kamuolius bei surinko 34 naudingumo balus.

Pavyzdinį kovingumą pademonstravęs „Žalgiris“ atsitiesė namie. Kauniečiai laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių rezultatu 47-27, „Lietuvos rytas“ per susitikimą pataikė vos vieną tritaškį, o serijos rezultatas tapo lygus.

Serijoje tuomet buvo kovojama iki dviejų pergalių. Lemiamas serijos mačas Vilniuje priminė tikrą trilerį, kuriame didžiausias atotrūkis tarp ekipų buvo 7 taškai, o nugalėtojas sprendėsi paskutinėmis mačo sekundėmis.

Rankos drebėjo labiausiai patyrusiems „Lietuvos ryto“ žaidėjams. Likus 13 sekundžių iki rungtynių pabaigos ir esant minimaliam deficitu (71:72), D. Songaila prametė abu baudų metimus, į kuriuos viena taiklia bauda atsakė žalgirietis Robertas Javtokas. „Žalgirio“ persvara pasiekė 2 taškus.

Likus 5 sekundėms, abu baudų metimus prametė ir „Lietuvos ryto“ gynėjas Omaras Cookas, su sirena laisvas iš toli neįmetė jo komandos draugas Zabianas Dowdellas, o „Žalgiris“ šventė istorinę pergalę. Tai pirmasis ir vienintelis kaip krepšininko LKL žiedas dabartiniam Kauno ekipos strategui Šarūnui Jasikevičiui.

„Lengvas šokas visiems, – tuometėmis nuotaikomis dalijosi S. Babrauskas. – Turėjome viską savo rankose, tačiau nesumetėme metimų. Įtampa slėgė ir juos, ir mus, tačiau kauniečiai ją atlaikė geriau.“

Po šio sezono lyga prailgino ketvirtfinalių ir pusfinalių serijas iki trijų laimėtų rungtynių.

„Manau, kad trumpesnė serija buvo mums naudingesnė, nes to meto poros favoritas buvo „Lietuvos rytas“. Stipresnėms komandoms savo pranašumą lengviau įrodyti ilgesnėje serijoje, o silpnesnėms parankesni yra finalo ketvertai ar trumpos serijos“, – aiškino A. Milaknis.

„Žalgiris“ finale 4-2 įveikė „Neptūną“ bei iškovojo tuomet 4-ąjį čempionų titulą paeiliui, o „Lietuvos rytas“, pranokęs Prienų ekipa, tenkinosi pirmaisiais bronzos apdovanojimais klubo istorijoje.

„Žinojome, kad kovoje dėl trečios vietos laimėsime tikrai. Rūbinėje sakėme, kad turime seriją laimėti per trejas rungtynes, varžovams negalime palikti jokių šansų. Džiaugsmo nebuvo jokio, tiesiog formalumas“, – prisiminė S. Babrauskas.

Nors vilniečiai į finalą grįžo jau kitą sezoną, tačiau 2013–2014 metų sezone įvyko pagrindinis lūžis, kuomet į LKL finalus ėmė belstis kitos komandos. „Neptūnas“ tą pakartojo 2016-aisiais, o po metų pirmą kartą dėl svarbiausio sezono trofėjaus klubo istorijoje kovojo ir Panevėžio „Lietkabelis“.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
"Wolves" sugrąžins LKL kovas į  į Prienus
"Wolves" sugrąžins LKL kovas į į Prienus
Puiki žinia Prienų gyventojams – trečiąją vietą turnyro lentelėje šiuo metu užimantys Vilniaus „Wolves“ sužais vienerias „Betsafe-LKL“ čempionato rungtynes
Įvertino galimus scenarijus: „Žalgiriui“ – vos 2 proc., jog įšoks į Eurolygos Top-10
Įvertino galimus scenarijus: „Žalgiriui“ – vos 2 proc., jog įšoks į Eurolygos Top-10
Kauno „Žalgiris“ turi kukliausias teorines galimybes pakliūti į Eurolygos dešimtuką lyginant su artimiausiais konkurentais, taip pat pretenduojančiais į 9-ą ar 10-ą vietas, leidžiančias
Mažeikiškiai atsilaikė prieš "Pieno žvaigždes"
Mažeikiškiai atsilaikė prieš "Pieno žvaigždes"
Mažeikių „M Basket-Delamode“ (10-12) komanda pratęsė Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ (4-19) duobę Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“).Mažeikiškiai
Maldūnas: apie laukiančias akistatas namuose su "Rytu" ir "Žalgiriu"
Maldūnas: apie laukiančias akistatas namuose su "Rytu" ir "Žalgiriu"
Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ pasitinka du rimtus išbandymus: jau kovo 28 d. (ketvirtadienį) Panevėžyje stoja į kovą su Vilniaus „Rytu”, o balandžio 1 d. (pirmadienį)
"Žalgiris" – pagrindinis kandidatas prisivilioti Jokubaitį?
"Žalgiris" – pagrindinis kandidatas prisivilioti Jokubaitį?
Kauno "Žalgiris" kitą sezoną gali susigrąžinti karjerą gimtojo miesto komandoje pradėjusį Roką Jokubaitį.Krepšinio apžvalgininkas Alessandro Luigi Magi skelbia, kad Lietuvos
Išparduotas paskutinysis Eurolygos reguliariojo sezono mačas "Žalgirio" arenoje
Išparduotas paskutinysis Eurolygos reguliariojo sezono mačas "Žalgirio" arenoje
Eurolygos reguliariajame sezone bilietų į rungtynes „Žalgirio“ arenoje nebeliko. Sirgaliai pasirūpino, kad ir šios savaitės Kauno „Žalgirio“ krepšininkų susitikimą
Luktelk, Eurolygos įkrintamųjų traukiny: kokie "Žalgirio" šansai pratęsti sezoną?
Luktelk, Eurolygos įkrintamųjų traukiny: kokie "Žalgirio" šansai pratęsti sezoną?
„Luktelk, luktelk, Evansai, dar sezoną luktelk“. Tokį plakatą į viršų kėlė Kauno „Žalgirio“ sirgaliai, tačiau šių metų Lietuvos atstovo Eurovizijoje Silvesterio
LKL Drausmės komisija nepatenkino Viliaus apeliacijos
LKL Drausmės komisija nepatenkino Viliaus apeliacijos
Kovo 16 d. vykusiose Vilniaus „Ryto“ – Klaipėdos „Neptūno“ rungtynėse dirbę teisėjai ketvirto kėlinio pabaigoje suklydo, neužfiksuodami „Ryto“ komandos
"Wolves" laukia medikų uždegtos žalios šviesos Žagaro sugrįžimui
"Wolves" laukia medikų uždegtos žalios šviesos Žagaro sugrįžimui
Reabilitaciją po sunkios traumos tęsiantis Vilniaus „Wolves“ legionierius iš Latvijos Artūras Žagaras nekantrauja prisijungti prie komandos treniruočių. Vis tik, kovo mėnesio
Tobulą kovo mėnesį "Neptūnas" užbaigė nutrauktu Utenos prakeiksmu
Tobulą kovo mėnesį "Neptūnas" užbaigė nutrauktu Utenos prakeiksmu
Klaipėdos „Neptūnas“ (10-12) tobulai užbaigė kovo mėnesį „Betsafe-LKL“ čempionate.Georgios Vovoro auklėtiniai išvykoje 96:83 (22:16, 29:21, 18:30, 27:16)
Kurtinaitis ir Čeponis: apie "Žalgirio" viltį, "Ryto" sudorotus "Vilkus" ir Eurolygos lietuvius
Kurtinaitis ir Čeponis: apie "Žalgirio" viltį, "Ryto" sudorotus "Vilkus" ir Eurolygos lietuvius
„Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ treneris Rimas Kurtinaitis ir komentatorius Vaidas Čeponis dalinasi mintimis apie naujausias aktualijas bei aptariamas temas.Šį
"Žalgiris" pardavė visus bilietus į mačą su Eurolygos čempionais, dar yra vietų šios savaitės rungtynėse
"Žalgiris" pardavė visus bilietus į mačą su Eurolygos čempionais, dar yra vietų šios savaitės rungtynėse
Eurolygos reguliariojo sezono paskutiniąsias rungtynes stebės sausakimša „Žalgirio“ arena – į sustikimą tarp Kauno „Žalgirio“ ir Madrido „Real“ komandų
"Betsafe Mic'd Up": Vovoro emocijos ir pergalė prieš "Rytą"
"Betsafe Mic'd Up": Vovoro emocijos ir pergalė prieš "Rytą"
Praėjusį savaitgalį Vilniaus „Rytas“ po dramatiškos kovos namie 83:84 krito prieš Klaipėdos „Neptūną“.„Neptūnui“ tai buvo trečioji pergalė paeiliui,
Fanams nusilenkęs Žibėnas pagarsino svarbiausią sezono tikslą ir iškėlė retorinį klausimą
Fanams nusilenkęs Žibėnas pagarsino svarbiausią sezono tikslą ir iškėlė retorinį klausimą
LKL vicečempionai Vilniaus „Ryto“ (17-4) krepšininkai atsikvošėjo po dviejų nesėkmių iš eilės prieš Kauno „Žalgirį“ ir Klaipėdos „Neptūną“
Tragiškai iš toli atakavę žalgiriečiai po pratęsimo krito finale
Tragiškai iš toli atakavę žalgiriečiai po pratęsimo krito finale
Kauno „Žalgirio“ jaunuoliams nepavyko laimėti Dubajuje vykusio Eurolygos jaunimo atrankos turnyro. Sekmadienį finale Vytauto Pliaugos auklėtiniai rezultatu 84:89 (19:11, 19:22, 18:23, 21:21,
"Lietkabelis" pranoko Šeškaus karius
"Lietkabelis" pranoko Šeškaus karius
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) susidūrė dvi savo pozicijas pagerinti nusiteikusios ekipos. Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ (13-8) namie 90:80 (15:14, 22:21,
Karštame Viniaus derbyje – "Ryto" pergalė
Karštame Viniaus derbyje – "Ryto" pergalė
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) įvyko trečiasis sostinės derbis. Jame sudėtingą pergalę pasiekė Vilniaus „Rytas“ (17-4), kuris 99:83 (27:19, 23:25, 19:25,
Paskutiniame kėlinyje atitrūkęs "Žalgiris" iš Šiaulių išsivežė triuškinančią pergalę
Paskutiniame kėlinyje atitrūkęs "Žalgiris" iš Šiaulių išsivežė triuškinančią pergalę
Kauno „Žalgiris“ (20-2) turėjo pavargti, tačiau Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) trečiąkart nugalėjo „Šiaulių“ (5-17) ekipą.Andrea Trinchieri
Kurtinaitis pakabino lubas "Lietkabeliui", šaipėsi iš naujoko ir turėjo pastabų Tubeliui
Kurtinaitis pakabino lubas "Lietkabeliui", šaipėsi iš naujoko ir turėjo pastabų Tubeliui
Pažemintas Vilniuje Panevėžio „Lietkabelis“ vis labiau tolsta nuo trečios vietos Lietuvos krepšinio lygos (LKL) lentelėje, kuri potencialiai padėtų pusfinalyje išvengti
Suspenduotas teisėjas Vilius pateikė apeliaciją LKL drausmės komisijai
Suspenduotas teisėjas Vilius pateikė apeliaciją LKL drausmės komisijai
Kovo 16 d. vykusiose Vilniaus „Ryto“ – Klaipėdos „Neptūno“ rungtynėse dirbę teisėjai ketvirto kėlinio pabaigoje suklydo, neužfiksuodami „Ryto“ komandos
Nepaisant tolstančios pirmosios vietos, "Rytas" neatsisako ambicijų: norime sugrąžinti titulą Vilniui
Nepaisant tolstančios pirmosios vietos, "Rytas" neatsisako ambicijų: norime sugrąžinti titulą Vilniui
Ilgiau nei metus „Jeep“ arenoje Vilniaus „Rytas“ neleido šeimininkauti nė vienam varžovui. 2023-ųjų kovo 5-ąją čia buvo nusileista Utenos „Uniclub Casino –
Furmanavičius: apie karjeros sezoną, saldžias pamokas "Wolves" ir šansą įkąsti "Lietkabeliui"
Furmanavičius: apie karjeros sezoną, saldžias pamokas "Wolves" ir šansą įkąsti "Lietkabeliui"
Justas Furmanavičius šį sezoną yra vienas ryškiausių Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) žaidėjų. Prieš tai „Gargžduose“ dominavęs puolėjas
Atsitiesusios "Pieno žvaigždės" dramatiškai nusileido svečiams iš Kėdainių
Atsitiesusios "Pieno žvaigždės" dramatiškai nusileido svečiams iš Kėdainių
Turnyrinės lentelės kaimynų akistatoje svarbią pergalę Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) pasiekė Kėdainių „Nevėžis-Optibet“ (6-16), kuris svečiuose 76:74
Vilniaus derbio laukiantis "Wolves" centras: beprotiškos rungtynės su beprotiška atmosfera
Vilniaus derbio laukiantis "Wolves" centras: beprotiškos rungtynės su beprotiška atmosfera
Sekmadienį šalies krepšinio mėgėjų dėmesį kaustys Vilniaus derbis tarp „Wolves“ ir „Ryto“ komandų. Po dviejų „Betsafe-LKL“ ratų šių komandų
Vaitkus – apie sezoną Kėdainiuose bei kitą trenerio Petrausko pusę
Vaitkus – apie sezoną Kėdainiuose bei kitą trenerio Petrausko pusę
„Betsafe-LKL“ reguliarusis sezonas nenumaldomai artėja prie pabaigos, tad komandos siekia pasinaudoti paskutinėmis progomis pagerinti savo pozicijas turnyrinėje lentelėje. Viena iš
Kaukėnas – apie dvi komandas Vilniuje, "Wolves" bendruomenės auginimą ir savo karjerą pas "sunkius" trenerius
Kaukėnas – apie dvi komandas Vilniuje, "Wolves" bendruomenės auginimą ir savo karjerą pas "sunkius" trenerius
Vargu, ar tuometis devintokas Rimantas Kaukėnas, nusprendęs, kad reikia po treniruočių likti salėje ir padirbėti papildomai, galėjo įsivaizduoti, kad jo ateityje laukia puiki klubinė karjera Europoje,
Žalgiriečiai Eurolygos turnyre Dubajuje sumindė "Virtus" bendraamžius
Žalgiriečiai Eurolygos turnyre Dubajuje sumindė "Virtus" bendraamžius
Labai galingai pergale Eurolygos jaunimo (U 18) turnyre Dubajuje startavo Kauno "Žalgirio" (1-0) krepšininkai.Vytauto Pliaugos auklėtiniai net 77:47 (16:7, 18:6, 23:18, 20:16) sutriuškino
"Žalgiris" ir antrą kartą užtikrintai nukovė baskus
"Žalgiris" ir antrą kartą užtikrintai nukovė baskus
 Kauno „Žalgirio“ (13-18) krepšininkai dvigubą Eurolygos savaitę užbaigė iškovodami ir antrą pergalę. Andrea Trinchieri auklėtiniai pilnutėlėje „Žalgirio“

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime