Naujienos kraunasi...

Opiausia rinktinės žaizda ir jos gydymas: ką rinksis D.Adomaitis?

Autorius: Marius Milašius, Alfa.lt.
Opiausia rinktinės žaizda ir jos gydymas: ką rinksis D.Adomaitis?
fiba.com nuotr.
žaidėjai – Mantas Kalnietis ir Lukas Lekavičius. Atakuojantieji gynėjai – Marius Grigonis ir Renaldas Seibutis. Lengvieji krašto puolėjai – Mindaugas Kuzminskas, Jonas Mačiulis ir Edgaras Ulanovas. Vidurio puolėjai – Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis.

Kažko trūksta?

Taip, nepaminėti liko tik vienos pozicijos žaidėjai Lietuvos rinktinėje – sunkieji krašto puolėjai. O to priežastis paprasta – vieninteliais tikrais ketvirtaisiais numeriais nacionalinėje komandoje galima laikyti vyriausią ir jauniausią rinktinės krepšininkus, toli gražu neprimenančius žaidėjų, galinčių užkamšyti šią plačiai atsivėrusią skylę – Paulių Jankūną ir Gytį Masiulį, rašo Alfa.lt.

Be abejo, sunkiaisiais puolėjais klubuose ar net rinktinėje pastaraisiais metais daugiau ar mažiau žaidė ir daug kitų Palangoje šiuo metu sportuojančių rinktinės kandidatų – M. Kuzminskas, J. Mačiulis, E. Ulanovas, Arnas Butkevičius, Eimantas Bendžius ir net D. Sabonis.

Vis dėlto visi šie krepšininkai patogiau jaučiasi išnaudojami kituose vaidmenyse, tad rinktinės strategui Dainiaus Adomaičiui per iki pasaulio čempionato likusį mėnesį teks spręsti, kurių pozicijų ir žaidėjų sąskaitą verta lopyti ketvirtojo numerio grandyje atsivėrusią opą.

Kokie yra D. Adomaičio variantai?

Nenori, bet reikia

Pagrindiniai žaidėjai, kuriems Lietuvos rinktinėje piešiamas sunkiųjų kraštų vaidmuo, yra M. Kuzminskas ir J. Mačiulis.

Abu jie prie šios pozicijos buvo pratinami dar 2017 m. Europos čempionate, taip pat nesvetimas šis vaidmuo jiems buvo ir jų atstovautuose klubuose – atitinkamai Milano „AX Armani Exchange“ ir Atėnų AEK.

Tiesa, bent jau M. Kuzminskas ne sykį garsiai kalbėjo apie tai, jog arčiau krepšio rungtyniauti jam nėra prie širdies. Vilnietis pyko ant „AX Armani Exchange“ stratego Simone Pianigiani, kuris sulaužė jam prieš sutarties pasirašymą duotą pažadą ir Kuzią aikštėje laikė praktiškai vien sunkiojo krašto vaidmenyje.

Visgi atvykęs į rinktinės stovyklą 29 metų krepšininkas jau pakeitė savo toną ir kalbėjo apie tai, kad rungtyniauti ketvirtuoju numeriu jam nebūtų tokia didelė problema.

„Negaliu sakyti, kad noriu rungtyniauti trečiuoju numeriu, ir viskas. Šiais laikais krepšinis yra toks, kad gerai, kai žaidėjas gali žaisti keliose pozicijose. Manau, kad aš tai galiu daryti. Viskas priklausys nuo trenerio strategijos. Pavyzdžiui, 2017 m. Europos čempionate žaidžiau ketvirtojoje pozicijoje, tačiau žaisdavau kartu su Jonu Mačiuliu, su kuriuo galėdavome keistis gynyboje ar puolime atakuoti žaidėjus, prieš kuriuos turėdavome pranašumą. Man nėra svetimos abi pozicijos, o didesnė esmė yra ta, kaip mane išnaudoja“, – kalbėjo M. Kuzminskas.

Būtent puolėjo paminėtas J. Mačiulis turėtų tapti pagrindiniu D. Adomaičio pasirinkimu ieškant sunkiojo krašto puolėjo žemesnių komandos žaidėjų gretose.

Vos 198 cm ūgio, tačiau galingo kūno sudėjimo ir milžiniškos valios žaidėjas Atėnuose praėjusį sezoną žaidė beveik vien ketvirtuoju numeriu bei puikiai atitinka šiuolaikinio krepšinio tendencijas – jos verčia trenerius vis dažniau sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje laikyti žemesnius, tačiau vikresnius ir pataikyti iš toli galinčius žaidėjus.

Maža to, J. Mačiulis turėtų puikiai derėti su bet kuriuo iš rinktinės lyderių „centro“ pozicijoje – J. Valančiūnu arba D. Saboniu. Jie taip pat gali pataikyti iš toli, tačiau D. Adomaitis veikiausiai juos norės matyti baudos aikštelėje, kurioje dėl J. Mačiulio buvimo ir grėsmės ant tritaškio linijos NBA krepšininkams turėtų atsiverti dar daugiau erdvės.

„Jonui (Mačiuliui) ne naujiena buvo žaisti ketvirtojoje pozicijoje. Jis žaidė ir rinktinėje, žaidė ir klube, tad jis yra vienas iš tų, kuris gali žaisti abiejose pozicijose“, – kalbėdamas apie skylės ketvirtojoje pozicijoje kamšymą pirmiausia J. Mačiulį išskyrė ir D. Adomaitis.

Teks prisiminti įgūdžius

Kitas akivaizdus problemos sprendimas gali būti D. Adomaičio bandymas aikštėje „sukišti“ abu NBA vidurio puolėjus. Tokiu atveju ketvirtuoju numeriu tektų žaisti D. Saboniui, o tai jam taip pat nebūtų naujiena.

Nors per pastaruosius du sezonus jauniausias Arvydo Sabonio sūnus Indianos „Pacers“ gretose atsiskleidė kaip „centras“, o pernai sunkiuoju kraštu sužaidė vos kiek daugiau nei 10 proc. savo aikštėje praleistų minučių, dar pirmajame savo sezone NBA D. Sabonis rungtyniavo ketvirtuoju numeriu.

Nors 23 metų bokštas nėra pats patikimiausias metikas iš toli, žaisti sunkiuoju kraštu jam leidžia kitos žaidimo savybės – greitis, puikūs perdavimo įgūdžiai ir universalumas.

Žinant tai, jog tiek „Pacers“, tiek jo tėčio Arvydo didžiausias noras dar prieš kelis mėnesius buvo D. Sabonio tritaškių metimų taiklumo gerinimas, verta tikėtis, jog ir šis aspektas per kelis vasaros mėnesius bus pasistūmėjęs į priekį, o tai leistų lietuviui išvilioti iš baudos aikštelės varžovų sunkųjį kraštą ir taip palikti daugiau erdvės J. Valančiūnui.

Kiti variantai

Be jau įvardytų žaidėjų, į ketvirtojo numerio poziciją dar gali stumtis tokie krepšininkai, kaip E. Ulanovas, A. Butkevičius ar E. Bendžius. Visgi kiekvienas iš jų turi savų minusų.

E. Ulanovas ir A. Butkevičius fiziškai nedaug nusileidžia J. Mačiuliui, o savo klubuose jiems ne sykį teko užimti sunkiųjų kraštų pozicijas. Visgi abiejų krepšininkų ūgis nesiekia dviejų metrų, taip pat jiems, ypač A. Butkevičiui, dar kiek trūksta pataikymo iš toli, dėl to jiems sunkiau tapti vadinamaisiais „stretch four“ tipo žaidėjais, galinčiais žaisti ketvirtojoje pozicijoje ir išplėsti aikštę savo pataikymu iš toli.

Savo ruožtu situacija su E. Bendžiumi priešinga – jis turi itin taiklią ranką, tačiau stokoja fiziškumo, dėl to stabdyti grėsmingus varžovų ketvirtuosius numerius jam gali tapti praktiškai neįmanoma misija.

Teoriškai ketvirtuoju numeriu dar galėtų žaisti ir tokie krepšininkai kaip Martynas Echodas ar net Rokas Giedraitis, tačiau abu jie stokoja arba patirties (M. Echodo atveju), arba ūgio ir fiziškumo (R. Giedraičio atveju), dėl ko D. Adomaitis greičiausiai rinksis kitus variantus.

Kas jų laukia?

Ketvirtojo numerio problemai skirti ypatingą dėmesį D. Adomaitį verčia ne tik noras sustyguoti komandos žaidimą, bet ir laukiantys varžovai pasaulio čempionate.

Nors nei australų, nei kanadiečių gretose sunkieji krašto puolėjai negriežia pirmaisiais smuikais, abi komandos turi, ką pasiūlyti.

Ypač pajėgiai atrodo Kanados rinktinės ketvirtųjų numerių grandis, kurioje yra bent du solidūs NBA krepšininkai – vos prieš kelias savaites sutartį su San Antonijaus „Spurs“ sudaręs Trey‘us Lylesas ir Majamio „Heat“ gretose pernai rungtyniavęs Kelly Olynykas.

Be to, juos pakeisti gali dar ir prieš kelerius metus Pirėjo „Olympiakos“, o praėjusiame sezone – Malagos „Unicaja“ aprangą vilkėjęs Kyle‘as Wiltjeras.

Australų gretose stipriai išreikštų ketvirtųjų numerių mažiau – čia labiausiai išsiskiria lietuviams puikiai pažįstamas Brockas Motumas.

Visgi dar 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpiadoje Lietuvos rinktinei teko susidurti su itin galingu ir kartu aikštėje būti pasiruošusiu australų duetu – Andrew Bogutu ir Aronu Baynesu. Nors meistriškumu šie žaidėjai gal kiek nusileidžia lietuvių NBA aukštaūgiams, fizine jėga jiems sunkiai prilygtų bet kurios pasaulio čempionato komandos priekinė linija, tad lietuviams jau grupės etape tikrai bus ką veikti.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Prancūzai plūsta ašaromis: sudegė istorinė arena, kurioje kadaise šeimininkavo Adomaitis
Prancūzai plūsta ašaromis: sudegė istorinė arena, kurioje kadaise šeimininkavo Adomaitis
Šiaurės Prancūzijoje įsikūręs BCM „Gravelines-Dunkerque“ krepšinio klubas per Kalėdas tapo benamiu – liepsna sunaikino dar 1986 metais pastatytą „Sportica“
Japonijoje – pergalių seriją nutraukęs skaudus niuksas Adomaičio ir Gudaičio klubui
Japonijoje – pergalių seriją nutraukęs skaudus niuksas Adomaičio ir Gudaičio klubui
Skaudžią nesėkmę Japonijos lygoje patyrė Dainiaus Adomaičio treniruojama Tokijo „Alvark“ (20-4) ekipa, kuriai atstovauja Artūras Gudaitis, rašo Krepšinis.lt.Lietuvių klubas
Japonijoje – eilinė lietuviškojo "Alvark" klubo pergalė
Japonijoje – eilinė lietuviškojo "Alvark" klubo pergalė
Japonijos pirmenybėse Dainiaus Adomaičio vadovaujama Tokijo „Alvark“ (19-3) su Artūru Gudaičiu savo žiūrovų akivaizdoje 83:68 (19:19, 26:18, 21:14, 17:17) nugalėjo Nagojos „Diamond
Lietuviškasis "Alvark" Japonijoje žygiuoja pergalių keliu
Lietuviškasis "Alvark" Japonijoje žygiuoja pergalių keliu
aponijos „B1 League“ čempionate pergales ir toliau štampuoja Dainiaus Adomaičio ir Artūro Gudaičio Tokijo „Alvark“ (14 pergalės-1pralaimėjimas) ekipa, rašo Krepšinis.lt.Lietuviškasis
Japonijoje – triuškinanti Adomaičio ir Gudaičio ekipos pergalė
Japonijoje – triuškinanti Adomaičio ir Gudaičio ekipos pergalė
Japonijos krepšinio čempionate ir toliau sėkmingai žaidžia Dainiaus Adomaičio treniruojama Tokijo „Alvark“ (10-1) su Artūru Gudaičiu – šeštadienį savo aikštėje
Japonijoje – dar dvi Adomaičio ir Gudaičio ekipos pergalės
Japonijoje – dar dvi Adomaičio ir Gudaičio ekipos pergalės
Japonijos krepšinio lygoje pergales skina Dainiaus Adomaičio treniruojama Tokijo „Alvark“ (8/1) ekipa, kurioje žaidžia vidurio puolėjas Artūras Gudaitis. „Alvark“ sekmadienį
Adomaičio komanda laimėjo Japonijoje, Gudaitis – tarp rezultatyviausių
Adomaičio komanda laimėjo Japonijoje, Gudaitis – tarp rezultatyviausių
Ketvirtą pergalę penktose Japonijos krepšinio čempionato rungtynėse iškovojo Dainiaus Adomaičio treniruojama Tokijo „Alvark“ (4-1) komanda – 72:58 (17:12, 19:13, 21:15,
Japonijoje – dar vienas solidus Gudaičio pasirodymas
Japonijoje – dar vienas solidus Gudaičio pasirodymas
Trečią pergalę Japonijos lygoje iškovojo Tokijo „Alvark“ (3 pergalės-0 pralamėjimų). Dainiaus Adomaičio auklėtiniai savo arenoje 75:60 (10:12, 20:22, 24:16, 21:10) nugalėjo
Japonijoje – galinga Adomaičio ir Gudaičio komandos pergalė
Japonijoje – galinga Adomaičio ir Gudaičio komandos pergalė
Japonijos pirmenybėse antrą pergalę prieš tą patį varžovą iškovojo Tokijo „Alvark“ (2 pergalės-0 pralaimėjimų) klubas, rašo Krepšinis.lt.Dainiaus Adomaičio
Japonijoje Adomaitis trina rankomis: malonu dirbti su tokia komanda
Japonijoje Adomaitis trina rankomis: malonu dirbti su tokia komanda
Japonijos sostinėje Tokijuje daugiau nei pusmetį dirbantis Dainius Adomaitis socialiniuose tinkluose įvertino pirmą sezono pusę ir turėjo kuo pasigirti, rašo Krepšinis.lt.„Praėjo
Adomaičio komandoje žais Europos taurės žvaigždė
Adomaičio komandoje žais Europos taurės žvaigždė
Dainiaus Adomaičio naujoji komanda Japonijoje sulauks rimto pastiprinimo gynėjų grandyje – tikros Europos taurės žvaigždės.Tokijo "Alvark" klubas prisiviliojo patyrusį atakų organizatorių
Oficialu: Adomaitis turi naują darbovietę
Oficialu: Adomaitis turi naują darbovietę
Klaipėdos „Neptūnui“ praėjusio sezono antroje pusėje vadovavęs Dainius Adomaitis palieka ne tik Lietuvą, bet ir Europą: krepšinio specialistas kelsis į Japoniją.48-erių D.
"Neptūnas" oficialiai atsisveikino su Adomaičiu
"Neptūnas" oficialiai atsisveikino su Adomaičiu
Klaipėdos "Neptūnas" ketvirtadienį oficialiai paskelbė, kad komandos vairą palieka praėjusio sezono metu prie jos prisijungęs bei uostamiesčio krepšininkų žaidimą pastebimai
"Neptūnui" ranka pamoti neskubantis Adomaitis kalbasi ir su klubais iš užsienio
"Neptūnui" ranka pamoti neskubantis Adomaitis kalbasi ir su klubais iš užsienio
Sezono eigoje Klaipėdos „Neptūno“ trišakį į savo rankas paėmęs Dainius Adomaitis pastatė uostamiesčio komandą ant kojų – klaipėdiečiai iš priešpaskutinės
Šviesą tunelio gale išvydęs Maksvytis turėjo žinučių ir "Lietkabeliui", ir saviems sirgaliams
Šviesą tunelio gale išvydęs Maksvytis turėjo žinučių ir "Lietkabeliui", ir saviems sirgaliams
Kazys Maksvytis viliasi, kad Panevėžio „Lietkabelio“ barjeras jo auklėtiniams nebus toks aukštas kaip maksimalų iššūkį pasiūlęs Klaipėdos „Neptūnas“.Kauno
Adomaitis atskleidė, ko reikia Kaune, jog sukurtų didžiausią sensaciją LKL istorijoje
Adomaitis atskleidė, ko reikia Kaune, jog sukurtų didžiausią sensaciją LKL istorijoje
Klaipėdos „Neptūnas“ „Betsafe-LKL“ ketvirtfinalio ketvirtosiose rungtynėse nukovė Kauno „Žalgirį“ ir dar kartą išlygino serijos rezultatą. Dar trečiajame
Maksvytis: važiuosime į Klaipėdą pabaigti seriją; Adomaitis: jie pamatė, kad spaudimu gali mus nužudyti
Maksvytis: važiuosime į Klaipėdą pabaigti seriją; Adomaitis: jie pamatė, kad spaudimu gali mus nužudyti
Kauno „Žalgiris“ nekartojo pirmosios dvikovos klaidų ir Garliavoje 87:71 (20:11, 31:22, 23:19, 13:19) susitvarkė su Klaipėdos „Neptūnu“ bei LKL ketvirtfinalio serijoje iki
Maksvytis: negalime laimėti su pusantro žaidėjo; Adomaičiui apmaudu, kad serija ne 2:0
Maksvytis: negalime laimėti su pusantro žaidėjo; Adomaičiui apmaudu, kad serija ne 2:0
Šio LKL sezono atkrintamosios varžybose žeria staigmenas vos ne kiekvieną dieną.Favorito statuso kol kas nesiseka pateisinti ne tik reguliariojo sezono nugalėtojui Vilniaus „Rytui“,
Maksvytis patenkintas pergale, bet ne žaidimu; Adomaitis prisiminė lemiamą švilpuką
Maksvytis patenkintas pergale, bet ne žaidimu; Adomaitis prisiminė lemiamą švilpuką
„Betsafe-LKL“ nervingai startavo ketvirtoji ketvirtfinalio serija Kaune: „Žalgiris“ savo arenoje tik po atkaklios kovos 92:88 (22:17, 26:23, 28:14, 16:34) nugalėjo Klaipėdos
Maksvyčio sugrįžimas į Klaipėdą pažymėtas lengva "Žalgirio" pergale
Maksvyčio sugrįžimas į Klaipėdą pažymėtas lengva "Žalgirio" pergale
Trečiadienio vakarą „Betsafe-LKL“ čempionate svarbią pergalę sezono finišo tiesiojoje iškovojo Kauno „Žalgiris“ (25-3). Kazio Maksyvčio auklėtiniai išvykoje
Ir Sireika, ir Adomaitis paaiškino, kodėl greta aikštės užvirė emocijų katilas
Ir Sireika, ir Adomaitis paaiškino, kodėl greta aikštės užvirė emocijų katilas
Drama nuo pradžios iki pat pabaigos – taip atrodė pirmadienio rungtynės Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“). Jose Klaipėdos „Neptūnas“ (10/13) išvykoje
Parkeriui šypseną sukėlusi "Ekinsta" ir teisėjų klaidą 2019-aisiais pripažinęs prancūzų treneris
Parkeriui šypseną sukėlusi "Ekinsta" ir teisėjų klaidą 2019-aisiais pripažinęs prancūzų treneris
„Tony Parkeris kuria filmą su mano auksu“, – 2013-ųjų Europos čempionato finalą su skauduliu „Krepšinio namų“ dokumentikos trečioje dalyje prisimena Linas Kleiza.Būtent
"Žalgirio" žaidime Zdovcas mato per daug savanaudiškumo; Adomaitis pyksta dėl klaidų
"Žalgirio" žaidime Zdovcas mato per daug savanaudiškumo; Adomaitis pyksta dėl klaidų
Eurolygoje kelio į pergales nerandantis Kauno „Žalgiris“ sekmadienį dešimtą kartą iš eilės nugalėjo „Betsafe-LKL“ čempionate. Lietuvos čempionų vyriausiasis
Adomaičio sugrįžimas pažymėtas nelengva "Neptūno" pergale Kėdainiuose
Adomaičio sugrįžimas pažymėtas nelengva "Neptūno" pergale Kėdainiuose
Po ketverių su puse metų pertraukos į Klaipėdos „Neptūno“ (5-7) vyriausiojo trenerio kėdę grįžęs Dainius Adomaitis startavo pergalingai.Uostamiesčio ekipa „Betsafe-LKL“
Oficialu: Adomaitis ir Brazys grįžo į "Neptūną" ir jau vadovavo treniruotei
Oficialu: Adomaitis ir Brazys grįžo į "Neptūną" ir jau vadovavo treniruotei
Klaipėdos krepšinio klubas „Neptūnas“ turi naują vyriausiąjį trenerį. Šeštadienį uostamiesčio ekipa pasirašė pusantrų metų sutartį su Dainiumi Adomaičiu.Šeštadienį
Adomaitis grįžta prie darbų – treniruos "Neptūną" (asistentu ima Brazį)
Adomaitis grįžta prie darbų – treniruos "Neptūną" (asistentu ima Brazį)
Dainius Adomaitis grįžta į Klaipėdos "Neptūną", kuriame užims vyriausioje trenerio pareigas, praneša 15min.lt žurnalistas Rokas Pakėnas.47-erių specialistas asistentu pasirinko
Buvęs "Lietuvos ryto" treneris Adomaitis atskleidė komandų konkurencijos užkulisius
Buvęs "Lietuvos ryto" treneris Adomaitis atskleidė komandų konkurencijos užkulisius
Jau šį šeštadienį televizijos žiūrovus prie ekranų pakvies naujas, Lietuvoje kurtas projektas „Protas ir jėga“, kurį ves Rolandas Mackevičius ir Dalia Belickaitė.
Adomaičio atleidimas "Hapoel" nepadėjo – nepasipriešinta čempionams
Adomaičio atleidimas "Hapoel" nepadėjo – nepasipriešinta čempionams
Praėjusią savaitę iš Jeruzalės "Hapoel" (13-9) vyriausiojo trenerio posto atleidus Dainių Adomaitį komandos į pergalių kelią nesugrąžino – Izraelio pirmenybėse triuškinamai

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime