Naujienos kraunasi...

R.Kurtinaitis: ką "Žalgiryje" išgąsdino Sabas?

R.Kurtinaitis: ką "Žalgiryje" išgąsdino Sabas?
Du legendiniai Lietuvos krepšininkai – Rimas Kurtinaitis ir Arvydas Sabonis – visada buvo greta vienas kito. Šešerius metus jie abu vilkėjo Kauno „Žalgirio“ marškinėlius ir ne kartą klupdė tuometinius didžiausią varžovę – Maskvos CSKA ekipą, kartu žaidė Madrido „Real“ (Ispanija) klube.

Abu šie žaidėjai gynė Lietuvos garbę, kovodami rinktinėje ir iškovojo, bene, skambiausias šalies istorijoje pergales.

Galbūt ir atsitiktinumas, tačiau jų vilkimų marškinėlių numeriai taip pat rikiavosi greta – 10 ir 11.

„Aš visada žaisdavau 10 numeriu, o A. Sabonis – 11. Ir mes visada kažkur atrasdavome tuos skaičius. Pamenu, važiuoja 10 troleibusas, jau aš jį rodau Arvydui. Kur toliau paėję matome namą pažymėtą 11 numeriu, jau man Arvydas jį rodo. Mes visur tuos du skaičius rasdavome.

Buvo toks atvejis, kad nusipirkau namą, kurio numeris buvo 11, vėliau nusipirkau kitą namą – numeriu 11a. Galiu pasakyti, kad mane šitas skaičius persekioja, bet mes visi suprantame, kad Arvydas – tai 11, o 11 – tai Arvydas. Manau, kad A. Sabonis ir šitas skaičius visada bus neišskiriami“, – prisiminė buvęs žaidėjas, o dabar garsus strategas R. Kurtinaitis.

Ką „Žalgiryje“ išgąsdino Sabas?

Pirmi A. Sabonio ir R. Kurtinaičio susitikimai krepšinio aikštelėje buvo skirtingose barikadų pusėse. 1980 metais Sabas savo karjerą pradėjo „Žalgiryje“, tuo pat metu R. Kurtinaitis apsivilko CSKA komandos marškinėlius.

„1980 metai mums abiem su Arvydu buvo įsimintini. Jis pradėjo žaisti „Žalgiryje“, o aš – CSKA, nes turėjau atlikti karinę tarnybą. Jis buvo didžiulis talentas, todėl taip anksti savo karjerą pradėjo „Žalgiryje“, dar būdamas vos septyniolikos. Mums teko žaisti Tarybų Sąjungos pirmenybėse būnant skirtingose komandose, tada mes nugalėjome „Žalgirį“, bet jau po metų, kai ir aš pats prie jų prisijungiau, rezultatai pasikeitė“, – prisiminimais dalijosi R. Kurtinais.

Kuomet A. Sabonis pasirodė „Žalgiryje“, R. Kurtinaitis prisiminė, kad tai lėmė tam tikrus pasikeitimus komandoje. Sabo atėjimas į komandą kitiems žaidėjams leido suprasti, kad Lietuvos krepšinyje prasidėjo naujo talento era.

„Prieš A. Sabonio pasirodymą „Žalgiryje“, komandoje žaidė labai geras krepšininkas, aukštaūgis, tačiau po pirmos A. Sabonio treniruotės „Žalgiryje“, jis iš komandos išėjo, nors jam buvo gal vos 25-eri. Jis išėjo ir niekas nežinojo, kodėl taip įvyko. Kai jį sutikau ir paklausiau, kodėl jis išėjo, sulaukiau tokio atsakymo: „Kai pamačiau, koks žmogus atėjo į „Žalgirį“, aš supratau, kad man čia nebėra ką veikti“. Manau, kad šitas pavyzdys puikiai pasako, koks talentas jau savo karjeros pradžioje buvo A. Sabonis“, – negirdėtais faktais apie vieno žalgiriečio žodžius mįslingai filme „Arvydas Sabonis. 11“ prabils Kurtis.

Kovos su CSKA ir nešventinis banketas

Baigęs savo karinę tarnybą, R. Kurtinaitis sugrįžo į „Žalgirį“. Dabar R. Kurtinaitis neslepia, kad prisijungti prie kauniečių jį paskatino ir komandoje žaidęs Sabas.

„Kai baigiau savo karinę tarnybą, sulaukiau pasiūlymų likti CSKA, nes tik tai galėjo garantuoti vietą Tarybų Sąjungos rinktinėje, bet kai pamačiau, kaip klostosi „Žalgirio“ reikalai ir kokias perspektyvas žada A. Sabonis, nedvejodamas nusprendžiau grįžti į „Žalgirį“. Matėsi, kad šita komanda įveiks ir CSKA“, – prisimena R. Kurtinaitis.

Kuomet A. Sabonis ir R. Kurtinaitis vienu metu vilkėjo legendinio „Žalgirio“ marškinėlius, abiejų žaidėjų tikslai tapo tie patys – įveikti tuo metu neįveikiamą CSKA klubą. Kaip filme pasakos Kurtis, kovos su CSKA jam įsiminė iki šių dienų. Kaip atsimena R. Kurtinaitis, yra tekę su Sabu švęsti ne tik pergales.

„Kovos su CSKA man yra labiausiai įstrigusios. Mes ilgai vargome, kol 1985 metais tapome Tarybų Sąjungos čempionais, nes prieš tai tris kartus iš eilės buvome pralaimėję, nors ir turėjome aiškią persvarą. Pamenu, kai finalo serijoje prieš CSKA turėjome pranašumą, nes buvome laimėję išvykoje. Buvo tik likę juos nugalėti namuose.

Grįžę iš Maskvos po pergalės užsisakėme banketą, nes namuose tiesiog privalėjome laimėti. Deja, bet tų rungtynių namuose mes nelaimėjome, o banketas buvo užsakytas, bet švęsti jau niekas nebevažiavo, tik mes su Arvydu. Atsisėdome už to ilgo stalo dviese ir „atsėdėjome“ tą vakarą už visą komandą. Tuomet mes neturėjome dar tokio mentaliteto, kad prasidėjus svarbioms ir lemiamoms kovoms galėtume jas laimėti“, – pasakojo dabartinis Maskvos srities „Chimki“ ekipos strategas R. Kurtinaitis.

Nelemtas Achilas, paženklintas sėkme Seule

R. Kurtinaitis kaip ir daugelis prisimena nelemtus metus, kuomet A. Saboniui buvo atliktos net dvi Achilo sausgyslių operacijos. Pasak Kurčio, tuometinė medicina nebuvo tokia pažengusi, todėl tikimybė, kad Sabas dar sugrįš į aikštelę buvo 20 ant 80 procentų.

„Manau, kad tuometinė Tarybų Sąjungos medicinos sistema net nežinojo, ką reikia daryti, kai žaidėjas patiria tokias traumas kaip Arvydas. Kai mes pasakydavome, kad skauda Achilą, mums tiesiog suleisdavo vaistų į patį Achilą ir eidavome toliau žaisti. Buvo toks atvejis, kai po taurės varžybų, kuomet Arvydui dviem valandoms buvo suleista vaistų į Achilą, pasibaigus vaistų veikimui, mes Arvydą išnešėme iš salės ir nunešėme į lėktuvą. Jis tiesiog nebegalėjo paeiti, tai puikiai parodo, kokio lygio medicina tada buvo“, – dokumentiniame filme „Arvydas Sabonis. 11“ pasakos Kurtis.

1988 metais vykusiose Seulo olimpinėse žaidynėse A. Sabonio išvysti niekas nesitikėjo. Pasak R. Kurtinaičio, savo dideliu atkaklumu į rinktinę tada jį priviliojo tuometinis Tarybų Sąjungos krepšinio rinktinės treneris Vladimiras Gomelskis. Ką iš Seulo olimpinių žaidynių geriausiai prisimena R. Kurtinaitis?

„Kuomet po dviejų Achilo operacijų Arvydas išvyko į Seulo olimpines žaidynes, visiems tai buvo labai netikėta. Jis net Lietuvoje per televiziją buvo davęs, galima sakyti, priesaiką, kad nežais, nes tai galėjo baigtis blogai. Tačiau V. Gomelskis sugebėjo jį prikalbinti. Pirmose rungtynėse mes pralaimėjome tuometinei Jugoslavijos rinktinei 16 taškų skirtumu.

Gerai pamenu Arvydo žodžius, kuomet sėdėjome visi nusivylę po nesėkmingo olimpiados starto: „Vyrai, pakeiskite savo filosofiją. Aš nesu tas pats Arvydas, kuris buvau prieš metus. Aš dabar atėjau tik jums padėti, jūs turite žaisti, o ne žiūrėti į mane“. Šie žodžiai mus pastatė į vietą. Žinoma, Arvydas per tą olimpiadą susigrąžino savo formą ir išsprendė visus reikalus pusfinalyje ir finale. Manau, kad jei nebūtų buvę A. Sabonio, mes nebūtume laimėję aukso“, – įsitikinęs R. Kurtinaitis.

Gruodžio 19 dieną Lietuvos kino teatruose pasirodys filmas apie A. Sabonį - „Arvydas Sabonis. 11“.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Žalgiriečius užstojęs Kurtinaitis prisiminė halės laikų istoriją: šiuo klausimu "Žalgirį" lydi sėkmė
Žalgiriečius užstojęs Kurtinaitis prisiminė halės laikų istoriją: šiuo klausimu "Žalgirį" lydi sėkmė
Andrea Trinchieri negailėjo karčių žodžių Panevėžyje išsiblaškiusiems savo auklėtiniams, tačiau Rimas Kurtinaitis nebuvo toks kategoriškas svečių iš Kauno atžvilgiu,
Algos Azerbaidžane dar negavęs Kurtinaitis nesuka dėl to galvos: yra svarbesnių dalykų
Algos Azerbaidžane dar negavęs Kurtinaitis nesuka dėl to galvos: yra svarbesnių dalykų
Jau du mėnesius Baku „Sabah“ klubo vairą savo rankose laikantis Rimas Kurtinaitis už savo triūsą dar negavo jokio atlygio, rašop Krepšinis.lt.63-ejų metų kaunietis Azerbaidžano
Kurtinaitis ir Čeponis: apie "Žalgirio" viltį, "Ryto" sudorotus "Vilkus" ir Eurolygos lietuvius
Kurtinaitis ir Čeponis: apie "Žalgirio" viltį, "Ryto" sudorotus "Vilkus" ir Eurolygos lietuvius
„Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ treneris Rimas Kurtinaitis ir komentatorius Vaidas Čeponis dalinasi mintimis apie naujausias aktualijas bei aptariamas temas.Šį
Kurtinaitis pakabino lubas "Lietkabeliui", šaipėsi iš naujoko ir turėjo pastabų Tubeliui
Kurtinaitis pakabino lubas "Lietkabeliui", šaipėsi iš naujoko ir turėjo pastabų Tubeliui
Pažemintas Vilniuje Panevėžio „Lietkabelis“ vis labiau tolsta nuo trečios vietos Lietuvos krepšinio lygos (LKL) lentelėje, kuri potencialiai padėtų pusfinalyje išvengti
"Wolves" finalo ketverte pasigendantis Kurtinaitis – "Žalgiris" turėtų laimėti
"Wolves" finalo ketverte pasigendantis Kurtinaitis – "Žalgiris" turėtų laimėti
Jau greitai – vasario 17–18 dienomis – Kaune vyks vienas laukiamiausių metų krepšinio renginių – Citadele Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertas.Aiškios keturios
Sabonio pasveikintas Grigonis numojo ranka į "Žalgirio" fanus, bet ne į rinktinę
Sabonio pasveikintas Grigonis numojo ranka į "Žalgirio" fanus, bet ne į rinktinę
„Nu duodi, neatsipalaiduoji, sėkmės tau“, – tarė Marių Grigonį po rungtynių su „Žalgiriu“ šiltai pasveikinęs Arvydas Sabonis. Tokios pačios meilės gynėjas
Kurtinaitis regi įtemptą grandų mūšį sostinėje: derbyje jėgų santykis apsilygina
Kurtinaitis regi įtemptą grandų mūšį sostinėje: derbyje jėgų santykis apsilygina
„Betsafe-LKL“ čempionate atėjo laikas pirmajam šio sezono grandų mūšiui – Vilniaus „Rytas“ sekmadienio vakarą sostinėje priima Kauno „Žalgirį“.Tai
Prieš akistatą su "Žalgiriu" – Sabonio vertas Davieso benefisas
Prieš akistatą su "Žalgiriu" – Sabonio vertas Davieso benefisas
Įspūdingą pasirodymą, priminusį Arvydo Sabonio dominavimo Ispanijoje laikus, surengė buvęs žalgirietis Brandonas Daviesas, rašo Krepšinis.lt.Aukštaūgio iš JAV pakylėti
Istorija, kaip Sabonis, Kurtinaitis, Krapikas ir kiti žalgiriečiai pirmą kartą išvydo trispalvę
Istorija, kaip Sabonis, Kurtinaitis, Krapikas ir kiti žalgiriečiai pirmą kartą išvydo trispalvę
Edmundo Jakilaičio krepšinio dokumentika „BILIETAS. The Ticket“, režisuojama Vytauto Dambrausko, kinuose pasirodys spalio 20 d. Filme savo prisiminimais dalinasi legendiniai Kauno
Lietuvą kompiuterizavęs Kurtinaitis: Tarybų Sąjungoje apie tokią naujovę mažai kas žinojo
Lietuvą kompiuterizavęs Kurtinaitis: Tarybų Sąjungoje apie tokią naujovę mažai kas žinojo
Spalio 17 d. kinuose pasirodys dokumentika „Bilietas. The Ticket“ apie legendinę 1979–1989 m. Kauno „Žalgirio” komandą ir jos kovas prieš Maskvos CSKA. Filme prisimenamos
Triskart NBA čempiono pareiškimas: Jokičiui – toli iki Sabo
Triskart NBA čempiono pareiškimas: Jokičiui – toli iki Sabo
Šiemet NBA čempionu ir finalo serijos MVP tapęs Nikola Jokičius nėra net arti Arvydo Sabonio ar Draženo Petrovičiaus demonstruoto krepšinio lygio, pareiškė buvęs legendinių
"Žalgirio" legendos Sabas, Kurtis, Jankūnas bei kiti žinomi veidai įvertino naują komandos įvaizdį
"Žalgirio" legendos Sabas, Kurtis, Jankūnas bei kiti žinomi veidai įvertino naują komandos įvaizdį
Ketvirtadienį „Žalgirio“ arenos SDG amfiteatre pristatytas nuo šiol žaliai baltų organizaciją lydėsiantis įvaizdis. Pagrindiniu renginio akcentu tapo naujojo Kauno „Žalgirio“
Walkupas paaiškino: kaip ruošis akistatai su emocijų jam nekeliančia Lietuva ir kodėl priminė Sabonio "ančiuką"
Walkupas paaiškino: kaip ruošis akistatai su emocijų jam nekeliančia Lietuva ir kodėl priminė Sabonio "ančiuką"
Prastai startavusi ir dviženkliu skirtumu nuo Naujosios Zelandijos atsilikusi Graikijos rinktinė pabudo po ilgosios pertraukos ir galiausiai iškovojo vietą pasaulio čempionato antrajame etape,
"Pirmyn į praeitį": Kurtinaičio prisiminimai apie Kalmanovičių bei paskutinį sezoną "Žalgiryje"
"Pirmyn į praeitį": Kurtinaičio prisiminimai apie Kalmanovičių bei paskutinį sezoną "Žalgiryje"
Nenumaldomai artėjant laikui iki pirmosios Kauno „Žalgirio“ krepšininkų priešsezoninės treniruočių stovyklos dienos, „Žalgiris Insider“ turinio platforma žaliai
Geriausių LKL krepšininkų momentai įamžinti kolekcinėse NFT kortelėse
Geriausių LKL krepšininkų momentai įamžinti kolekcinėse NFT kortelėse
30 metų jubiliejaus proga Lietuvos krepšinio lyga kartu su partneriu parduotuvių tinklu DEPO organizavo sirgalių balsavimą, kurio metu paaiškėjo 30 geriausių visų laikų Lietuvos krepšinio
Išrinkta LKL 30-mečio svajonių komanda
Išrinkta LKL 30-mečio svajonių komanda
1993 m. įkurta Lietuvos krepšinio lyga (LKL) šiemet švenčia 30 metų jubiliejų. Šia proga LKL kartu su DEPO sirgaliams pristatė 30 geriausių visų laikų krepšininkų
Butkevičiaus perdavimą palygino su Sabonio šedevru: kuris geresnis?
Butkevičiaus perdavimą palygino su Sabonio šedevru: kuris geresnis?
Kauno „Žalgiris“ antradienį persvėrė Lietuvos krepšinio lygos (LKL) finalo serijos rezultatą, o pergalę papuošė ne vienu įspūdingu epizodu. Vienas jų – meistriškas
 Įžymybių gausa arenos tribūnose: užsuko Karnišovas, Sabonis ir virtinė "Žalgirio" trenerių
Įžymybių gausa arenos tribūnose: užsuko Karnišovas, Sabonis ir virtinė "Žalgirio" trenerių
Eurolygos finalo ketvertas kartu su daugiatūkstantine Pirėjo „Olympiakos“ gerbėjų gvardija bei pavieniais likusių ekipų aistruoliais į Kauną priviliojo būrį garsenybių, taip pat
Kemzūra neneigia Kurtinaičio nuopelnų "Wolves" rezultatams
Kemzūra neneigia Kurtinaičio nuopelnų "Wolves" rezultatams
Trečią vietą „Betsafe-LKL“ reguliariajame sezone užėmusi BC „Wolves“ komanda pradeda savo pirmąjį žygį link Lietuvos krepšinio lygos apdovanojimų. Ketvirtfinalio
Mirė Arvydo Sabonio mama
Mirė Arvydo Sabonio mama
Mirė garsiausio visų laikų Lietuvos krepšininko Arvydo Sabonio mama. 84-erių Mildos Sabonienės gyvybė užgeso netikėtai ją išvežus į Kauno klinikas pirmadienį, rašo Lrytas.lt.Jos
Buvęs bendražygis – apie galimą Kurtinaičio atleidimo priežastį: Jasikevičius tuomet turėtų Aliaskoje treniruoti
Buvęs bendražygis – apie galimą Kurtinaičio atleidimo priežastį: Jasikevičius tuomet turėtų Aliaskoje treniruoti
„Organizacija – viena geriausių, kurioje man yra tekę būti tiek kaip žaidėjui, tiek kaip treneriui. Ir aš manau, kad turime labai didelę perspektyvą, jeigu ta linkme viskas judės“,
"Wolves" sukrėtė permainos: Kurtinaitį vyr. trenerio poste pakeitė Kemzūra
"Wolves" sukrėtė permainos: Kurtinaitį vyr. trenerio poste pakeitė Kemzūra
BC „Wolves“ krepšinio komandai likusioje debiutinio sezono dalyje vadovaus patyręs treneris Kęstutis Kemzūra, su kuriuo pasirašyta sutartis iki kito sezono pabaigos.Jis pakeis
"Žalgirio" šansus Eurolygoje įvertinęs Kurtinaitis pateikė savo prognozę Maksvyčio kompanijai
"Žalgirio" šansus Eurolygoje įvertinęs Kurtinaitis pateikė savo prognozę Maksvyčio kompanijai
Pirmadienį vakare užtikrintą pergalę Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) iškovojo Alytaus „Wolves“ (16-8). Rimo Kurtinaičio auklėtiniai savo arenoje be
Kurtinaičio kompaniją pranokęs "Gargždų" vedlys: gyvenime daug ką lemia tikėjimas
Kurtinaičio kompaniją pranokęs "Gargždų" vedlys: gyvenime daug ką lemia tikėjimas
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) antradienį vyko itin dramatiškos rungtynės, kuriose retą bei sunkią pergalę pasiekė „Gargždai“ (5-18). Namų arenoje
Blogų komentarų rubrikoje kliuvo Kurtinaičiui, Lukauskiui ir Juškevičiui
Blogų komentarų rubrikoje kliuvo Kurtinaičiui, Lukauskiui ir Juškevičiui
Betsafe-LKL TV blogų komentarų rubrikoje šįkart internetiniuose portaluose parašytus sirgalių komentarus skaitė Alytaus „Wolves“ komandos treneris Rimas Kurtinaitis bei krepšininkai
Kurtinaitis gyrė pergalingą Šeškaus sumanymą: aukštas meistriškumas
Kurtinaitis gyrė pergalingą Šeškaus sumanymą: aukštas meistriškumas
Pirmadienio vakarą papuošė „Betsafe-LKL“ čempionato rungtynės Alytuje. Čia šeimininkė „Wolves“ savo žiūrovų ir net dalininko Gedimino Žiemelio akivaizdoje
Įspūdingai sugrįžusi Šeškaus kariauna per pratęsimą patiesė Kurtinaičio vilkus
Įspūdingai sugrįžusi Šeškaus kariauna per pratęsimą patiesė Kurtinaičio vilkus
„Betsafe-LKL“ antrąjį ratą vienu įspūdingiausių sugrįžimu lygos istorijoje uždarė Jonavos „CBet“ (13-9) ekipa.23 taškų deficitą panaikinę Virginijaus Šeškaus
LKL svajonių komandos rinkimuose – aiškūs favoritai
LKL svajonių komandos rinkimuose – aiškūs favoritai
Prieš mėnesį asociacija Lietuvos krepšinio lyga (LKL) kartu su partneriu DEPO pristatė kiekvienam krepšinio sirgaliui svarbią žinią ­– 30-mečio svajonių komandos

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime