Naujienos kraunasi...

Rinktinė Vilniuje kibs į atlapus pakilimą išgyvenantiems čekams (komentarai, apžvalga)



Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė vasario 24 d. (pirmadienį) namuose žais 2021 metų Europos čempionato atrankos turnyro C grupės antrojo turo rungtynes su Čekijos komanda. Susitikimo pradžia Vilniaus „Siemens“ arenoje 19.30 val., o bilietus į šią akistatą platina tiketa.lt.

Abi ekipos skirtingų nuotaikų pasitinka šią pirmadienio dvikovą. Vasario 21 d. pirmajame varžybų ture lietuviai išvykoje pralaimėjo Belgijai (65:86), o čekai, kurie kaip vieni būsimųjų Senojo žemyno pirmenybių šeimininkų jau turi kelialapį į finalo etapą, savų žiūrovų akivaizdoje Pardubicuose pranoko Daniją (75:71).

Belgų pamokos išmoktos

Lietuvos rinktinės senbuviai, kurių pečius slegia atsakomybė dėl nesėkmės Monse, bet su kuriais siejamos ir didžiausios viltys mūšyje Vilniuje su Čekija, penktadienio prisiminimus veja šalin, kaip slogų sapną.

„Pailsėjome po ankstesnių rungtynių, išsivalėme savo galvas ir eisime į priekį nesidairydami atgal ir nesiblaškydami, – sako komandos kapitonas Mantas Kalnietis. – Rungtynės su čekais yra naujas švarus lapas ir jame bus jau kiti įrašai. Žinome ir suprantame savo klaidas ir jų daugiau stengsimės nekartoti. Privalome kautis dėl būtinos mums pergalės.“

„Žaisime prie savų sirgalių ir puikiai suprantama šių rungtynių svarbą. Žinome, kad tai pajėgi rinktinė, kurios neslegia jokia įtampa dėl patekimo į Europos čempionatą. Nieko mes dar nepralaimėjome“, – teigė Jonas Mačiulis.

„Tikiu, kad rungtynėse su čekais pamatysite kitokį mūsų veidą. Reikia kuo greičiau pamiršti rungtynes Belgijoje, padaryti tinkamas išvadas, ką ir darėme treniruotėse bei nuo pat pirmųjų mačo Vilniuje minučių būti agresyviems ir fiziškiems. Tokiais, kokiais norime ir galime būti. Be abejonės, norisi atiduoti duoklę fanams. Tiek tiems, kurie palaikė Belgijoje, tiek tiems, kurie palaikys mus „Siemens“ arenoje ir prie televizijos ekranų“, – įsitikinęs Mindaugas Kuzminskas.

Auklėtiniams antrina ir rinktinės vyriausiasis treneris Darius Maskoliūnas.

„Pasižiūrėjome, paanalizavome. Pagrindinės Čekijos stiprumas yra tas, kad jų branduolys 5-6 krepšininkai, kurie jau seniai rungtyniauja kartu ir šiuo metu žaidžia viename klube (Nymburko – red. past.). Taip pat jie turi tą patį trenerį. Tačiau mes žinome kaip žaisti su Čekija. Reikia gerbti užrašą ant marškinėlių „Lietuva“ ir reikia pirmadienį pataisyti situaciją“, – tvirtino D. Maskoliūnas.

Per pertraukėlę tarp dviejų turų Lietuvos rinktinės gretas sustiprino Rokas Jokubaitis ir treneris Tomas Masiulis, abu deleguoti iš Kauno „Žalgirio“.

Varžovų gretose – septyni pasaulio čempionato dalyviai

Nors čekai kelialapį į Euro2021 jau turi, į šį atrankos „langą“ atvyko dauguma geriausių šalies krepšininkų. Septyni žaidėjai su Čekijos (24-oji vieta FIBA reitinge) rinktine 2019 metų planetos pirmenybėse Kinijoje užėmė aukštą šeštąją vietą (pralaimėjo JAV 67:88, įveikė Japoniją 89:76, nugalėjo Turkiją 91:76, laimėjo prieš Braziliją 93:71, nusileido Graikijai 77:84, patyrė nesėkmę nuo Australijos 70:82, pranoko Lenkiją 94:84 ir turnyrą baigė pralaimėjimu Serbijai 81:90).

Tiesa, visų ryškiausių čekų krepšinio žvaigždžių Vilniuje nebus.

Tomašas Satoransky žaidžia NBA, Janas Vesely užimtas Eurolygoje, Pavelas Pumprla baigė karjerą rinktinėje, o natūralizuotas amerikietis Blake‘as Schilbas ir Ondrejus Balvinas šįkart dėl asmeninių priežasčių liko už rinktinės borto.

Jaromiras Bohačikas | FIBA.com nuotrauka

Štai todėl Čekijos rinktinės strategas Ronenas Ginzburgas atrinko tik vietos lygoje rungtyniaujančius žaidėjus ir perspektyvų jaunimą.

„Jaunieji mūsų krepšininkai Petras Šafarčikas, Simonas Purshlas ar Vitas Krejčis žaidžia labai gerai. Žinoma, jie kartais klysta, bet tai juk ir yra ta kaina, kurią mes mokame už tai, kad jaunimas jau gali atstovauti Čekijos nacionalinei rinktinei. Tai bus ypač naudinga mūsų krepšiniui ateityje.

Sunku, kai rinktinės sudėtyje iš karto atsiranda 5-6 nauji krepšininkai, kurie per tris šio atrankos „lango“ dienas turi sugerti į save visą naują jiems informaciją. Tai mums neigiamai atsiliepia puolime. Pusė komandos, sudarytos iš naujokų, kelia tam tikrų sunkumų“, – savo rūpesčiais dalinosi R. Ginzburgas.

Pirmąjį kartą Čekijos komandos kapitonu paskirtas Vojtechas Hrubanas prisipažįsta, kad šios pareigos kol kas jį slegia aikštėje.

„Man sunku susitaikyti su naujomis pareigomis aikštėje. Galvoje be krepšinio kirba per daug visokių minčių ir tai trukdo žaisti. Matyt, kad esu pernelyg motyvuotas. Mūsų rinktinės sudėtis – nauja, o vaidmenys komandoje vis dar skirstomi. Su kiekviena treniruote ir naujomis rungtynėmis mes vis tobulėjame. Mes dar tik mokomės nugalėti. Pasiteisina, kai aikštėje vienu metu žaidžia keli to paties klubo krepšininkai. Taip lengviau pagauti tinkamą ritmą, ypač – puolime“.

Praėjusį penktadienį pergalingame mače su danais Čekijos rinktinėje rezultatyviausi buvo Jaromiras Bohačikas (17 taškų), Martinas Peterka ir Martinas Križas (po 14).

Tarpusavio balansas – lietuvių naudai

Lietuva ir Čekija tarpusavyje įskaitant ir draugiškas rungtynes yra žaidusios penkis kartus, o pergalių balansas yra mūsiškių naudai (4:1).

Tas vienintelis blynas prisvilo 1999 metų Europos čempionate, kai Lietuva pralaimėjo Čekijai 62:78.

Vėliau sekė keturios pergalės iš eilės. 2007 metų „EuroBasket“ turnyre lietuviai sutriuškino varžovus 95:75, 2013-aisiais laimėjo draugišką mačą 69:55, 2015 metų Senojo žemyno pirmenybėse pranoko čekus tik po pratęsimo 85:81 (69:69), o pernai draugiškame susitikime prieš pasaulio čempionatą taip pat įrodė savo pranašumą 82:79.

FIBA sudarytame Europos čempionato atrankos dalyvių reitinge Lietuva rikiuojasi 4-oje vietoje, o mūsų priešininkė Čekija yra 8-oje pozicijoje.

XX amžiaus pabaigoje ir XXI pradžioje Čekija retai patekdavo į Europos čempionatą ir jo nuolatiniais dalyve tapo, kai komandų skaičius baigiamajame etape buvo padidintas iki 24.

Čekijos rinktinė nepraleido nė vieno Europos čempionato nuo 2013 metų, bet 2017-aisiais nepateko į Senojo žemyno pirmenybių atkrintamąsias varžybas.

Europos čempionato atrankos turnyre dalyvauja 32 komandos, suskirstytos į aštuonias grupes. Iš kiekvienos grupės į baigiamąjį etapą pateks po tris komandas.

Atrankos turnyre žaidžia ir būsimos Europos čempionato šeimininkės Gruzijos, Čekijos, Italijos ir Vokietijos rinktinės. Šioms keturioms komandoms kovoti dėl kelialapių nereikia.

Europos čempionatas vyks 2021 metų rugsėjo 2-19 dienomis.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Trinchieri gyrė geriausią versiją demonstruojančius dizaineriius bei užsiminė apie Šmito situaciją
Trinchieri gyrė geriausią versiją demonstruojančius dizaineriius bei užsiminė apie Šmito situaciją
Ketvirtadienį Eurolygos 32 ture Kauno „Žalgiris“ (13-18) namuose priims turnyro lentelės kaimynę Milano „Olimpia“ (14-17), kurią žalgiriečiai įveikė pirmame rate, rašo
"Žalgiris" – pagrindinis kandidatas prisivilioti Jokubaitį?
"Žalgiris" – pagrindinis kandidatas prisivilioti Jokubaitį?
Kauno "Žalgiris" kitą sezoną gali susigrąžinti karjerą gimtojo miesto komandoje pradėjusį Roką Jokubaitį.Krepšinio apžvalgininkas Alessandro Luigi Magi skelbia, kad Lietuvos
Solidus Sabonio pasirodymas neišgelbėjo nuo pralaimėjimo "Mavs", Valančiūnas gavo kuklias minutes
Solidus Sabonio pasirodymas neišgelbėjo nuo pralaimėjimo "Mavs", Valančiūnas gavo kuklias minutes
NBA čempionate antradienį naktį Sakramento „Kings“ (42-30) namuose net 96:132 (28:31, 25:27, 23:38, 20:36) neprilygo Dalaso „Mavericks“ ekipai (43-29), rašo Krepšinis.lt.Domantas
Evansas – apie nustebinusią Trichieri mintį ir didžiausią pamoką "Žalgiryje"
Evansas – apie nustebinusią Trichieri mintį ir didžiausią pamoką "Žalgiryje"
Kauno „Žalgirio“ lyderis Keenanas Evansas jau antrą sezoną Eurolygoje žiba vilkėdamas žaliai baltus marškinėlius.Amerikietis prieš dar vieną išbandymą Eurolygoje
NBA slenkstį minančio Buzelio pažadas Lietuvai: kai aš ateisiu, mes laimėsime viską
NBA slenkstį minančio Buzelio pažadas Lietuvai: kai aš ateisiu, mes laimėsime viską
Pirmą profesionalo karjeros sezoną NBA plėtojimosi lygoje baigiantis Matas Buzelis jau po kelių mėnesių išgirs savo pavardę NBA naujokų biržoje, o jo galvoje – mintys ne tik apie
Kol "Olympiakos" neigia, graikai jau aptarinėja milžinišką Evanso atlyginimą Pirėjuje
Kol "Olympiakos" neigia, graikai jau aptarinėja milžinišką Evanso atlyginimą Pirėjuje
Antradienį ryte Graikijos žiniasklaida paskelbė apie Pirėjo „Olympiakos“ ir Kauno „Žalgirio“ lyderio Keenano Evanso susitarimą. Nors klubas suskubo neigti pasirodžiusią
LKL Drausmės komisija nepatenkino Viliaus apeliacijos
LKL Drausmės komisija nepatenkino Viliaus apeliacijos
Kovo 16 d. vykusiose Vilniaus „Ryto“ – Klaipėdos „Neptūno“ rungtynėse dirbę teisėjai ketvirto kėlinio pabaigoje suklydo, neužfiksuodami „Ryto“ komandos
Net penkios išeivijos lietuvės yra ant merginų rinktinės slenksčio
Net penkios išeivijos lietuvės yra ant merginų rinktinės slenksčio
Savaitės trukmės treniruočių stovyklai į Lietuvą atvykusios penkios išeivijos lietuvaitės padarė gerą įspūdį Lietuvos rinktinės treneriams ir turi realių šansų kovoti dėl
"Wolves" laukia medikų uždegtos žalios šviesos Žagaro sugrįžimui
"Wolves" laukia medikų uždegtos žalios šviesos Žagaro sugrįžimui
Reabilitaciją po sunkios traumos tęsiantis Vilniaus „Wolves“ legionierius iš Latvijos Artūras Žagaras nekantrauja prisijungti prie komandos treniruočių. Vis tik, kovo mėnesio
Daugybės sveikinimų sulaukęs Sabonis atviras: nuostabu, bet džiaugiuosi, kad tai baigėsi
Daugybės sveikinimų sulaukęs Sabonis atviras: nuostabu, bet džiaugiuosi, kad tai baigėsi
NBA rekordą pagerinęs Domantas Sabonis sulaukė daugybės sveikinimų ir pagyrų, bet pats sako besidžiaugiantis, kad pagaliau ši tema bus baigta, rašo Krepšinis.lt.Praėjusią
Istorinis pasiekimas: Sabonis pagerino NBA rekordą ir įsirašė į išskirtinę kompaniją
Istorinis pasiekimas: Sabonis pagerino NBA rekordą ir įsirašė į išskirtinę kompaniją
Domantas Sabonis pagerino visų laikų NBA rekordą, o Sakramento „Kings“ (42-29) nutraukė prakeiksmą ir iškovojo ilgai lauktą pergalę, rašo Krepšinis.lt.Lietuvio ekipa
Graikijos žiniasklaida skelbia, kad Evansas jau turi susitarimą su OLY, klubas tai neigia
Graikijos žiniasklaida skelbia, kad Evansas jau turi susitarimą su OLY, klubas tai neigia
Graikijos žiniasklaida skelbia, kad Kauno „Žalgirio“ lyderis Keenanas Evansas pasiekė susitarimą su Pirėjo „Olympiakos“ ekipa kitam sezonui, rašo Krepšinis.lt.Ši
Buzelis itin netaikliai šaudė iš toli, bet vis tiek buvo tarp rezultatyviausių
Buzelis itin netaikliai šaudė iš toli, bet vis tiek buvo tarp rezultatyviausių
Pro šalį iš toli šaudęs, tačiau rezultatyviai žaidęs Matas Buzelis NBA G lygos mače nepadėjo savo atstovaujamai komandai pasidžiaugti reta pergale."G League Ignite"
"Mavericks" toliau nepaleidžia Sabonio ir "Kings", bet kitoje aikštėje – palankus rezultatas
"Mavericks" toliau nepaleidžia Sabonio ir "Kings", bet kitoje aikštėje – palankus rezultatas
Luka Dončičius surinko trigubą dublį, o slovėno Dalaso „Mavericks“ (42-29) toliau kaunasi dėl tiesioginės vietos NBA atkrintamosiose varžybose, rašo Krepšinis.lt.Dalaso
"Celtics" krito iššvaistę 30 taškų persvarą, "Knicks" gynėjas pagerino tritaškių rekordą
"Celtics" krito iššvaistę 30 taškų persvarą, "Knicks" gynėjas pagerino tritaškių rekordą
Atlantos „Hawks“ (32-39) panaikino 30 taškų deficitą ir patiesė geriausią NBA reguliaraus sezono komandą, o Niujorko „Knicks“ (43-28) gynėjas pasiekė klubo tritaškių
Tobulą kovo mėnesį "Neptūnas" užbaigė nutrauktu Utenos prakeiksmu
Tobulą kovo mėnesį "Neptūnas" užbaigė nutrauktu Utenos prakeiksmu
Klaipėdos „Neptūnas“ (10-12) tobulai užbaigė kovo mėnesį „Betsafe-LKL“ čempionate.Georgios Vovoro auklėtiniai išvykoje 96:83 (22:16, 29:21, 18:30, 27:16)
Kurtinaitis ir Čeponis: apie "Žalgirio" viltį, "Ryto" sudorotus "Vilkus" ir Eurolygos lietuvius
Kurtinaitis ir Čeponis: apie "Žalgirio" viltį, "Ryto" sudorotus "Vilkus" ir Eurolygos lietuvius
„Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ treneris Rimas Kurtinaitis ir komentatorius Vaidas Čeponis dalinasi mintimis apie naujausias aktualijas bei aptariamas temas.Šį
"Betsafe Mic'd Up": Vovoro emocijos ir pergalė prieš "Rytą"
"Betsafe Mic'd Up": Vovoro emocijos ir pergalė prieš "Rytą"
Praėjusį savaitgalį Vilniaus „Rytas“ po dramatiškos kovos namie 83:84 krito prieš Klaipėdos „Neptūną“.„Neptūnui“ tai buvo trečioji pergalė paeiliui,
Žaidėjas, nuo kurio prasidėjo "Olimpas", papasakojo apie legendinę Panemunės aikštelę
Žaidėjas, nuo kurio prasidėjo "Olimpas", papasakojo apie legendinę Panemunės aikštelę
11-oji „Tikslo link. Olimpas“ serija skirta komandos kapitonui Pauliui Danisevičiui. Žaidėjui, kuris pirmasis patikėjo Jono Vainausko projektu ir nuo kurio prasidėjo Palangos „Olimpo“
Fanams nusilenkęs Žibėnas pagarsino svarbiausią sezono tikslą ir iškėlė retorinį klausimą
Fanams nusilenkęs Žibėnas pagarsino svarbiausią sezono tikslą ir iškėlė retorinį klausimą
LKL vicečempionai Vilniaus „Ryto“ (17-4) krepšininkai atsikvošėjo po dviejų nesėkmių iš eilės prieš Kauno „Žalgirį“ ir Klaipėdos „Neptūną“
Pakeliui į pergalę Valančiūnas žaidė efektyviai, o Williamsonas – nesustabdomai
Pakeliui į pergalę Valančiūnas žaidė efektyviai, o Williamsonas – nesustabdomai
Dar vieną pergalę į savo sąskaitą įsirašė penktoje NBA Vakarų konferencijos vietoje skriejantys Naujojo Orleano „Pelicans“ (44-27) krepšininkai, rašo Krepšinis.lt.Luizianos
"Lietkabelis" pranoko Šeškaus karius
"Lietkabelis" pranoko Šeškaus karius
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) susidūrė dvi savo pozicijas pagerinti nusiteikusios ekipos. Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ (13-8) namie 90:80 (15:14, 22:21,
Karštame Viniaus derbyje – "Ryto" pergalė
Karštame Viniaus derbyje – "Ryto" pergalė
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) įvyko trečiasis sostinės derbis. Jame sudėtingą pergalę pasiekė Vilniaus „Rytas“ (17-4), kuris 99:83 (27:19, 23:25, 19:25,
Paskutiniame kėlinyje atitrūkęs "Žalgiris" iš Šiaulių išsivežė triuškinančią pergalę
Paskutiniame kėlinyje atitrūkęs "Žalgiris" iš Šiaulių išsivežė triuškinančią pergalę
Kauno „Žalgiris“ (20-2) turėjo pavargti, tačiau Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) trečiąkart nugalėjo „Šiaulių“ (5-17) ekipą.Andrea Trinchieri
"Žalgiris" Dubajuje jau iškovojo vieną trofėjų – dėjimų konkurse triumfavo prancūzas
"Žalgiris" Dubajuje jau iškovojo vieną trofėjų – dėjimų konkurse triumfavo prancūzas
Prieš Dubajuje vykstančio Eurolygos jaunimo (U 18) turnyro finalą, kuriame Kauno "Žalgiris" susitinka su Ulmo "Ratiopharm", kauniečiau jau spėjo iškovoti trofėjų.Talentų
Suspenduotas teisėjas Vilius pateikė apeliaciją LKL drausmės komisijai
Suspenduotas teisėjas Vilius pateikė apeliaciją LKL drausmės komisijai
Kovo 16 d. vykusiose Vilniaus „Ryto“ – Klaipėdos „Neptūno“ rungtynėse dirbę teisėjai ketvirto kėlinio pabaigoje suklydo, neužfiksuodami „Ryto“ komandos
Sabonis pakartojo NBA šio amžiaus rekordą ir su "Kings" išplėšė pergalę (rezultatai)
Sabonis pakartojo NBA šio amžiaus rekordą ir su "Kings" išplėšė pergalę (rezultatai)
Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Floridoje vykusios NBA reguliariojo sezono rungtynės tapo istorinėmis Domantui Saboniui – lietuvis pakartojo šio amžiaus lygos
Žalgiriečiai po dramatiškos pergalės pateko į Eurolygos jaunimo turnyro Dubajuje finalą
Žalgiriečiai po dramatiškos pergalės pateko į Eurolygos jaunimo turnyro Dubajuje finalą
Kauno "Žalgirio" talentai škovojo trečią pergalę iš tik pat galimų ir pateko į Eurolygos jaunimo (U 18) turnyro Dubajuje finalą.Vytauto Pliaugos auklėtiniai tik po dramatiškos

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime