Naujienos kraunasi...

S.Grišajevas: kėlė vargų Sabui, nokautavo amerikietį, bet neatlaikė povandeninių srovių

Autorius: Krepšinis.lt.


Europos krepšinio arenose XX a. priešpaskutiname dešimtmetyje būta mažai aukštaūgių, turėjusių rimtų argumentų po krepšiais grumiantis su Arvydu Saboniu. Tačiau 207 cm ūgio Sergejus Grišavejas, garsėjęs kibia savo gynyba, buvo kitoks.

Ne vienus metus rimtu Sabo varžovu po lenta buvęs puolėjas, kurio karjeroje netrūko skandalų, ir kuris savo laiku vilkėjo Vilniaus „Statybos“ marškinėlius, šiuo metu dirba krepšinio treneriu Rusijoje, tačiau iki šiol nevengia prisiminti savo spalvingos karjeros momentų ir į istoriją patekusio spyrio koja.

Prieš keletą dienų 55-erių jubiliejų atšventęs S. Grišajevas atsikvėpia. „Būta visko, bet pergalių buvo mažai“.

Nors vidurio puolėjas su tuometinės Sovietų Sąjungos rinktine ir tapo 1986-ųjų pasaulio čempionu Ispanijoje, tai buvo vienas iš nedidelio skaičiaus jo tarptautinių titulų, apie kurį tvirtai sudėtas vyras kalba su neslepiamu kartėliu.

Gimė greta Japonijos

Pirmuosius krepšinio žingsnius S. Grišajevas žengė itin netoli nuo Japonijos esančioje Sachalino saloje, Nevelsko mieste, kur ir gimė 1961-ųjų lapkričio 12-ąją, rašo vietos portalas Monavista.ru.

Galima sakyti, kad krepšinis pulsavo aukštaūgio ruso gyslomis – jo tėtis buvo žinomas to regiono krepšininkas, su sovietų rinktine dalyvavęs ir 1966-ųjų turnė po Japonija. Kaip pasakoja pats aukštaūgis, vienintelis tėvo noras buvo tas, kad sūnus taip pat taptų krepšininku. Dėl šios priežasties jis S. Grišajevą vesdavosi į treniruotes, kur berniukas valandų valandas praleisdavo su kamuoliu.

Vėliau prasidėjo rimtesnės treniruotės, o į išstypusį vaiką ėmė krypti ne tik vietinių, bet ir platesnėje sferoje dirbančių krepšinio specialistų akys. Pradžioje S. Grišajevas buvo pakviestas į Sachalino srities rinktinę, vėliau sudarė sutartį su tuo metu antroje pagal pajėgumą sovietų lygoje žaidusio Gorkio „Avtomobilist“ komanda, o iš ten atsivėrė kelias ir į Sovietų Sąjungos jaunimo rinktinę.

Neparankus Sabui

Su ja S. Grišajevas tapo Europos čempionu Jugoslavijoje, o netrukus garsus to meto treneris Vladimiras Kondrašinas pakvietė jį į Maskvos „Dinamo“. Greitai žaidėjas atsidūrė Maskvos „Spartak“, kur rungtyniavo aštuonerius metus.

Jis pradėtas kviesti ir tuometinę sovietų rinktinę, kurioje dėl vietos po saule jam teko grumtis su trejais metais jaunesniu A. Saboniu. Ir, kaip pripažino daugelis to meto specialistų, S. Grišajevas Arvydui buvo vienas iš neparankiausių oponentų tiesioginėse dvikovose. „

Kaip manęs buvo galima nekviesti į rinktinę, jeigu aš rinkdavo po trisdešimt taškų per rungtynes ir pats galėdavau draskyti Sabonio gynybą?“, – dabar juokiasi rusas.

Visgi bendros kalbos su treneriu Aleksandru Gomelskiu ir jo aplinka aukštaūgis taip ir nerado. 1986-aisiais Ispanijoje su sovietine rinktine jis tapo pasaulio vicečempionu, tačiau dar tose pirmenybėse tarp vidurio puolėjo ir rinktinės trenerių štabo perbėgo juoda katė, palikusi ženklą S. Grišajevo karjeroje.

Lietuvių ir „armiečių“ nesantaika

Kaip prisimena pats S. Grišajevas, sovietų rinktinėje ilgą laiką tarpusavyje kovojo du flangai – krepšininkai iš Lietuvos ir „armiečiai“, kaip buvo įprasta vadinti Maskvos CSKA žaidėjus.

„A. Gomelskiui tuomet nepavyko išvykti į užsienį. Vietoje jo vyriausiuoju treneriu buvo paskirtas Vladimiras Obuchovas, kuris iš tikrųjų buvo vaikų treneris. Galima teigti, kad jis nesugebėjo kontroliuoti lietuviškos ir „armiečių“ grupuotės. Lietuviai manė, kad reikia į aikštelę leisti vienus, o maskviečiai norėjo kitų. V. Obuchovas tapo situacijos įkaitu. Ir tuo pačiu suprato, kad yra laikinas žmogus, kurį po čempionato patrauks. Be konfliktų viduje mes tikrai būtume tapę pasaulio čempionais. Turėjome labai pajėgią rinktinę, kurios amerikiečiai nebūtų sustabdę. Deja, pralaimėjome 85:87, o Muggsy Boguesas finale išsprendė visas problemas“, – pasakoja rusas.

A. Sabonis prieš 1988-ųjų olimpines žaidynes Seule buvo patyręs traumą, tačiau net ir rizikuodamas A. Gomelskis jį paskutinę akimirką įtraukė į rinktinės sudėtį, S. Grišajevą palikdamas už komandos borto. Žvelgdamas iš laiko perspektyvos, rusas mano, kad atsidurti nacionalinėje komandoje galimybių jis nebeturėjo.

„Po minėtojo pasaulio čempionato apie mane buvo prišnekėta labai bjaurių dalykų. Kalbėjo, kad aš melagis ir gobšuolis. Interviu apie tai ėmė iš įvairių „Spartak“ žaidėjų, klausinėjo apie mane. Abejoju, kad kažkas po tokių skandalėlių būtų dar kvietęs mane į komandą. Iš kur atsirado tokios kalbos? Nežinau, galbūt pats A. Gomelskis kažkur prikišo ranką, tačiau aš rinktinėje daugiau nebežaidžiau“, – apie povandenines sroves, kurių atlaikyti nepavyko, pasakoja rusas.

„A. Gomelskis iš tikrųjų pasižymėjo meile aukštaūgiams. Aleksandras Belostenas, Vladimiras Tkačenka, Arvydas Sabonis... Visas A. Gomelskio žaidimas vyko per tokius krepšininkus.

Sovietų Sąjungos rinktinėje visuomet buvo tam tikros grupuotės – „armiečiai“ iš CSKA ir lietuviai, jeigu tiksliau – žaidėjai iš Baltijos šalių. Visi, kurie nepatekdavo į tas grupuotes, būdavo baltos varnos. Nesakyčiau, kad komanda buvo suskaldyta. Ji buvo normali, tačiau labai specifinė. Kad patektum į žaidimą, teko laviruoti tarp šių srovių“, – teigia A. Grišajevas, per savo karjerą CSKA marškinėlių taip ir neapsivilkęs.

„Išjungė“ varžovą

Visgi vyresnės kartos Lietuvos krepšinio aistruoliams šis aukštaūgis tikrai pažįstamas, kadangi 1994-1995 m. sezone jis vilkėjo „Statybos“ marškinėlius.

Tiesa, dar prieš persikėlimą į Lietuvą įvyko incidentas, taip pat savotiškai nuspalvinęs aukštaūgio karjerą.

1994-ųjų vasarį S. Grišajevas tapo pirmuoju rusu, atsidūrusiu Argentinos profesionalioje krepšinio lygoje, kur praleido keturis mėnesius. Krepšinis šioje Pietų Amerikos šalyje buvo šiurkštus, o pačiam S. Grišajevui tai nepatiko. Nepatiko taip, kad pats žaidėjas kartą pratrūko.

Vienose iš rungtynių tvirtai sudėtas jo varžovas amerikietis Rodney Blake‘as pamėgino S. Grišajevą šiurkščiai ištempti iš po krepšio. Viskas baigėsi tuo, kad R. Blake‘as atsidūrė ligoninėje, o argentiniečių žiniasklaida mėgavosi dviejų šalių milžinių priešprieša: „Ruso ir amerikiečio kova. Rusas pamokė amerikietį.“

„Jis tiesiog nepastebimai smogė man alkūne į dantis. Buvo įpratęs taip žaisti. Tu stovi, o jis tau daužo į dantis alkūne. Turi du pasirinkimus – arba lieki be dantų, arba atsitrauki nuo jo. Mes tuomet žaidėme Argentinos čempionato atkrintamosiose varžybose. Pirmąjį mačą mūsų komanda laimėjo, o prieš antrąjį varžovų treneris, greičiausiai, davė nurodymą. „Na, Blake‘ai, žaisk agresyviau“. Ir jis pradėjo aktyviai darbuotis alkūnėmis, netgi prakirto man lūpą. Kai man tenkė dar kartą, aš refleksyviai jam koja spyriau tiesiai į saulės rezginį. Na, ir žmogų išvežė į ligoninę. O man mėnesį uždraudė žaisti krepšinį“, – apie šį įvykį pasakoja S. Grišajevas.

Rezultatyvesnis tik D. Adomaitis

Netrukus po šio incidento suspenduotam S. Grišajevui vietą pasiūlė viena Urugvajaus komanda, tačiau krepšininkas tokio pasiūlymo atsisakė. Priežastys, anot jo, buvo elementarios: treniruočių aplinka Urugvajuje neatitiko netgi normų, kurios buvo įprastos sovietinėje aplinkoje – aplink aikštelę mėtėsi betoniniai blokai, metalinės konstrukcijos, kėlusios pavojų. Kaip pasakoja pats S. Grišajevas, jam norėjosi žaisti krepšinį, o ne užsiimti gladiatorių kovomis.

Tuomet aukštaūgis sugrįžo į Europą, o pirmoji jo stotelė Senajame žemyne tapo Lietuva. „Statybos“ marškinėlius jis vilkėjo 1994-1995 m. sezone.

Tuo metu 33-ejų S. Grišajevas buvo pats naudingiausias Vilniaus ekipos žaidėjas, o pagal rezultatyvumą nusileido tik dabartiniam Lietuvos rinktinės treneriui Dainiui Adomaičiui, vidutiniškai rinkęs po 16,8 taško.

Lietuvoje S. Grišajevas sužaidė 35-erias rungtynes, pagal atkovotus kamuolius (vid. 8,1 per mačą) buvo 7-as visoje lygoje, tačiau su „Statyba“ kalnų taip ir nenuvertė. Vilniaus komanda tąsyk suklupo dar ketvirtfinalio etape, 0-2 pralaimėjusi Kauno „Laverai“.

Vėliau S. Grišajevas žaidė Lenkijoje, Kinijoje, Bulgarijoje ir netgi Tunise, o karjerą baigė 2003-iaisiais.

„Sveikatos ir noro žaisti netrūko Tiesiog nebebuvo pasiūlymų, taip ir pabaigiau“, – dabar pripažįsta aukštaūgis, nuo krepšinio taip ir nenutolęs.

Nuo 2003 m. jis treniravo Saratovo „Avtodor“, Jekateriburgo JEVRAZ, Rostovo „Lokomotiv-2“ komandas, kurį laiką buvo Sankt Peterburgo „Spartak“ klubo trenerio štabo nariu, o šiuo metu dirba vienu iš trenerių gana kuklioje Jaroslavlio „Burevestnik“ komandoje, taip pat treniruoja vaikus.

„Vaikai – krepšinio ateitis. Ir aš labai tikiuosi, kad gaudami patarimų iš didelę patirtį sukaupusių žmonių jie ją panaudos tikslingai. Krepšinyje, kaip ir bet kuriame kitame sporte, svarbiausia – noras žaisti, gyventi krepšiniu, turėti viziją, tada ir bus ir rezultatai“, – tvirtina aukštaūgis.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Belgrade – "Žalgiriui" palankus rezultatas, o "Baskonia" sugėrė turkišką smūgį
Belgrade – "Žalgiriui" palankus rezultatas, o "Baskonia" sugėrė turkišką smūgį
Tiesioginis Kauno „Žalgirio“ (14-18) konkurentas dėl vietos Eurolygos įkrintamosiose – Belgrado „Partizan“ (14-18) sugriuvo lemiamu metu ir paleido svarbią pergalę, tačiau
"Žalgiris" neturėjo vargo su Messinos kariauna
"Žalgiris" neturėjo vargo su Messinos kariauna
Kauno „Žalgiris“ (14-18) toliau kabinasi į Eurolygos įkrintamąsias. Andrea Trinchieri auklėtiniai pilnoje „Žalgirio“ arenoje rezultatu 87:73 (14:17, 21:20, 24:17, 28:19) įveikė
NKL pusfinalių prognozės: Maksvytis mato autsaiderių finalą
NKL pusfinalių prognozės: Maksvytis mato autsaiderių finalą
Intriguojančios Nacionalinės krepšinio lygos (7bet-NKL) atkrintamųjų kovos nenustoja stebinti komandų sirgalių, o prieš naują etapą garsūs Lietuvos krepšinio žmonės tradiciškai
Skandalas NBA: teisėjų klaida lėmė lietuvių klubams neparankią "Clippers" pergalę
Skandalas NBA: teisėjų klaida lėmė lietuvių klubams neparankią "Clippers" pergalę
Naktį iš ketvirtadiienio į penktadienį Filadelfijoje vykusiose NBA rungtynėse tarp vietos „76ers“ (39-34) ir Los Andželo „Clippers“ (45-27) krepšininkų baigėsi
Nesenstantis LeBronas surinko trigubą dublį, Greenas – vėl išvarytas
Nesenstantis LeBronas surinko trigubą dublį, Greenas – vėl išvarytas
Penkta pergale iš eilės NBA čempionate džiaugėsi atkrintamųjų traukinį besivejantys Los Andželo „Lakers“ (41-32) vyrai. Jie svečiuose 136:124 (37:36, 32:25, 33:31 34:32) nugalėjo
Trinchieri gyrė geriausią versiją demonstruojančius dizaineriius bei užsiminė apie Šmito situaciją
Trinchieri gyrė geriausią versiją demonstruojančius dizaineriius bei užsiminė apie Šmito situaciją
Ketvirtadienį Eurolygos 32 ture Kauno „Žalgiris“ (13-18) namuose priims turnyro lentelės kaimynę Milano „Olimpia“ (14-17), kurią žalgiriečiai įveikė pirmame rate, rašo
"Žalgiris" – pagrindinis kandidatas prisivilioti Jokubaitį?
"Žalgiris" – pagrindinis kandidatas prisivilioti Jokubaitį?
Kauno "Žalgiris" kitą sezoną gali susigrąžinti karjerą gimtojo miesto komandoje pradėjusį Roką Jokubaitį.Krepšinio apžvalgininkas Alessandro Luigi Magi skelbia, kad Lietuvos
Solidus Sabonio pasirodymas neišgelbėjo nuo pralaimėjimo "Mavs", Valančiūnas gavo kuklias minutes
Solidus Sabonio pasirodymas neišgelbėjo nuo pralaimėjimo "Mavs", Valančiūnas gavo kuklias minutes
NBA čempionate antradienį naktį Sakramento „Kings“ (42-30) namuose net 96:132 (28:31, 25:27, 23:38, 20:36) neprilygo Dalaso „Mavericks“ ekipai (43-29), rašo Krepšinis.lt.Domantas
Evansas – apie nustebinusią Trichieri mintį ir didžiausią pamoką "Žalgiryje"
Evansas – apie nustebinusią Trichieri mintį ir didžiausią pamoką "Žalgiryje"
Kauno „Žalgirio“ lyderis Keenanas Evansas jau antrą sezoną Eurolygoje žiba vilkėdamas žaliai baltus marškinėlius.Amerikietis prieš dar vieną išbandymą Eurolygoje
NBA slenkstį minančio Buzelio pažadas Lietuvai: kai aš ateisiu, mes laimėsime viską
NBA slenkstį minančio Buzelio pažadas Lietuvai: kai aš ateisiu, mes laimėsime viską
Pirmą profesionalo karjeros sezoną NBA plėtojimosi lygoje baigiantis Matas Buzelis jau po kelių mėnesių išgirs savo pavardę NBA naujokų biržoje, o jo galvoje – mintys ne tik apie
Kol "Olympiakos" neigia, graikai jau aptarinėja milžinišką Evanso atlyginimą Pirėjuje
Kol "Olympiakos" neigia, graikai jau aptarinėja milžinišką Evanso atlyginimą Pirėjuje
Antradienį ryte Graikijos žiniasklaida paskelbė apie Pirėjo „Olympiakos“ ir Kauno „Žalgirio“ lyderio Keenano Evanso susitarimą. Nors klubas suskubo neigti pasirodžiusią
LKL Drausmės komisija nepatenkino Viliaus apeliacijos
LKL Drausmės komisija nepatenkino Viliaus apeliacijos
Kovo 16 d. vykusiose Vilniaus „Ryto“ – Klaipėdos „Neptūno“ rungtynėse dirbę teisėjai ketvirto kėlinio pabaigoje suklydo, neužfiksuodami „Ryto“ komandos
Net penkios išeivijos lietuvės yra ant merginų rinktinės slenksčio
Net penkios išeivijos lietuvės yra ant merginų rinktinės slenksčio
Savaitės trukmės treniruočių stovyklai į Lietuvą atvykusios penkios išeivijos lietuvaitės padarė gerą įspūdį Lietuvos rinktinės treneriams ir turi realių šansų kovoti dėl
"Wolves" laukia medikų uždegtos žalios šviesos Žagaro sugrįžimui
"Wolves" laukia medikų uždegtos žalios šviesos Žagaro sugrįžimui
Reabilitaciją po sunkios traumos tęsiantis Vilniaus „Wolves“ legionierius iš Latvijos Artūras Žagaras nekantrauja prisijungti prie komandos treniruočių. Vis tik, kovo mėnesio
Daugybės sveikinimų sulaukęs Sabonis atviras: nuostabu, bet džiaugiuosi, kad tai baigėsi
Daugybės sveikinimų sulaukęs Sabonis atviras: nuostabu, bet džiaugiuosi, kad tai baigėsi
NBA rekordą pagerinęs Domantas Sabonis sulaukė daugybės sveikinimų ir pagyrų, bet pats sako besidžiaugiantis, kad pagaliau ši tema bus baigta, rašo Krepšinis.lt.Praėjusią
Istorinis pasiekimas: Sabonis pagerino NBA rekordą ir įsirašė į išskirtinę kompaniją
Istorinis pasiekimas: Sabonis pagerino NBA rekordą ir įsirašė į išskirtinę kompaniją
Domantas Sabonis pagerino visų laikų NBA rekordą, o Sakramento „Kings“ (42-29) nutraukė prakeiksmą ir iškovojo ilgai lauktą pergalę, rašo Krepšinis.lt.Lietuvio ekipa
Graikijos žiniasklaida skelbia, kad Evansas jau turi susitarimą su OLY, klubas tai neigia
Graikijos žiniasklaida skelbia, kad Evansas jau turi susitarimą su OLY, klubas tai neigia
Graikijos žiniasklaida skelbia, kad Kauno „Žalgirio“ lyderis Keenanas Evansas pasiekė susitarimą su Pirėjo „Olympiakos“ ekipa kitam sezonui, rašo Krepšinis.lt.Ši
Buzelis itin netaikliai šaudė iš toli, bet vis tiek buvo tarp rezultatyviausių
Buzelis itin netaikliai šaudė iš toli, bet vis tiek buvo tarp rezultatyviausių
Pro šalį iš toli šaudęs, tačiau rezultatyviai žaidęs Matas Buzelis NBA G lygos mače nepadėjo savo atstovaujamai komandai pasidžiaugti reta pergale."G League Ignite"
"Mavericks" toliau nepaleidžia Sabonio ir "Kings", bet kitoje aikštėje – palankus rezultatas
"Mavericks" toliau nepaleidžia Sabonio ir "Kings", bet kitoje aikštėje – palankus rezultatas
Luka Dončičius surinko trigubą dublį, o slovėno Dalaso „Mavericks“ (42-29) toliau kaunasi dėl tiesioginės vietos NBA atkrintamosiose varžybose, rašo Krepšinis.lt.Dalaso
"Celtics" krito iššvaistę 30 taškų persvarą, "Knicks" gynėjas pagerino tritaškių rekordą
"Celtics" krito iššvaistę 30 taškų persvarą, "Knicks" gynėjas pagerino tritaškių rekordą
Atlantos „Hawks“ (32-39) panaikino 30 taškų deficitą ir patiesė geriausią NBA reguliaraus sezono komandą, o Niujorko „Knicks“ (43-28) gynėjas pasiekė klubo tritaškių
Tobulą kovo mėnesį "Neptūnas" užbaigė nutrauktu Utenos prakeiksmu
Tobulą kovo mėnesį "Neptūnas" užbaigė nutrauktu Utenos prakeiksmu
Klaipėdos „Neptūnas“ (10-12) tobulai užbaigė kovo mėnesį „Betsafe-LKL“ čempionate.Georgios Vovoro auklėtiniai išvykoje 96:83 (22:16, 29:21, 18:30, 27:16)
Kurtinaitis ir Čeponis: apie "Žalgirio" viltį, "Ryto" sudorotus "Vilkus" ir Eurolygos lietuvius
Kurtinaitis ir Čeponis: apie "Žalgirio" viltį, "Ryto" sudorotus "Vilkus" ir Eurolygos lietuvius
„Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ treneris Rimas Kurtinaitis ir komentatorius Vaidas Čeponis dalinasi mintimis apie naujausias aktualijas bei aptariamas temas.Šį
"Betsafe Mic'd Up": Vovoro emocijos ir pergalė prieš "Rytą"
"Betsafe Mic'd Up": Vovoro emocijos ir pergalė prieš "Rytą"
Praėjusį savaitgalį Vilniaus „Rytas“ po dramatiškos kovos namie 83:84 krito prieš Klaipėdos „Neptūną“.„Neptūnui“ tai buvo trečioji pergalė paeiliui,
Žaidėjas, nuo kurio prasidėjo "Olimpas", papasakojo apie legendinę Panemunės aikštelę
Žaidėjas, nuo kurio prasidėjo "Olimpas", papasakojo apie legendinę Panemunės aikštelę
11-oji „Tikslo link. Olimpas“ serija skirta komandos kapitonui Pauliui Danisevičiui. Žaidėjui, kuris pirmasis patikėjo Jono Vainausko projektu ir nuo kurio prasidėjo Palangos „Olimpo“
Fanams nusilenkęs Žibėnas pagarsino svarbiausią sezono tikslą ir iškėlė retorinį klausimą
Fanams nusilenkęs Žibėnas pagarsino svarbiausią sezono tikslą ir iškėlė retorinį klausimą
LKL vicečempionai Vilniaus „Ryto“ (17-4) krepšininkai atsikvošėjo po dviejų nesėkmių iš eilės prieš Kauno „Žalgirį“ ir Klaipėdos „Neptūną“
Pakeliui į pergalę Valančiūnas žaidė efektyviai, o Williamsonas – nesustabdomai
Pakeliui į pergalę Valančiūnas žaidė efektyviai, o Williamsonas – nesustabdomai
Dar vieną pergalę į savo sąskaitą įsirašė penktoje NBA Vakarų konferencijos vietoje skriejantys Naujojo Orleano „Pelicans“ (44-27) krepšininkai, rašo Krepšinis.lt.Luizianos
"Lietkabelis" pranoko Šeškaus karius
"Lietkabelis" pranoko Šeškaus karius
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) susidūrė dvi savo pozicijas pagerinti nusiteikusios ekipos. Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ (13-8) namie 90:80 (15:14, 22:21,
Karštame Viniaus derbyje – "Ryto" pergalė
Karštame Viniaus derbyje – "Ryto" pergalė
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) įvyko trečiasis sostinės derbis. Jame sudėtingą pergalę pasiekė Vilniaus „Rytas“ (17-4), kuris 99:83 (27:19, 23:25, 19:25,

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime