Naujienos kraunasi...

Svarbiausi ketvirtfinalio akcentai: kodėl "Žalgirio" laukia neeilinė užduotis?

Autorius: Alfa.lt.
Svarbiausi ketvirtfinalio akcentai: kodėl "Žalgirio" laukia neeilinė užduotis?
Jau antradienį startuos Eurolygos atkrintamosios varžybos, kuriose antrus metus iš eilės kausis ir Lietuvos čempionai Kauno „Žalgirio“ krepšininkai.

Jiems šį kartą teko bene kiečiausias įmanomas riešutas – reguliarųjį sezoną laimėjęs ir Eurolygos pergalių rekordą pagerinęs Stambulo „Fenerbahče“ klubas, rašo ALFA.LT.

Oficialus Eurolygos tinklalapis nusprendė išnagrinėti Lietuvos ir Turkijos čempionų akistatą bei išskyrė keturis pagrindinius šios ketvirtfinalio serijos akcentus.

Visur gerai, namuose geriausia

Kad per reguliarųjį sezoną iškovotų net 25 pergales ir pralaimėtų vos penkis sykius, komanda negali gerai žaisti tik namų aikštėje – ji privalo žaisti subalansuotai bei parsivežti liūto dalį laimėjimų ir iš išvykų. Visgi nė viena komanda šiame Eurolygos sezone namuose nežaidė taip gerai, kaip tai darė „Fenerbahče“, tapusi pirmąja taip ir nepatyrusia pralaimėjimo kartėlio nuo tada, kai komandos pradėjo žaisti 30 rungtynių reguliariojo sezono formatu.

15 pergalių iš tiek pat galimų pasiekęs Stambulo klubas iš viso namuose laimėjo jau 17 Eurolygos mačų iš eilės – dviem pergalėmis jis užbaigė ir praėjusių metų kovas. Namie „Fenerbahče“ praleidžia mažiausiai taškų iš visų Eurolygos komandų (74,8), o pergales iškovojo vidutiniškai 11,1 taško skirtumu.

Tiesa, nors ir nė sykio nepralaimėjo, Turkijos ekipa namie nebuvo besąlygiškai dominuojanti jėga – tarp 15 laimėjimų buvo šeši, kuriuos „Fenerbahče“ pasiekė dviženkliais skirtumais. Tarp jų buvo ir sausį laimėtas mačas prieš „Žalgirį“, kai turkai triumfavo 78:61.

Visgi kelias pergales Stambulo krepšininkai iškovojo tik paskutinėmis sekundėmis, pavyzdžiui, Madrido „Real“ turnyro vicečempionai palaužė tik po Luigi Datome dvitaškio su pražanga, o prieš Tel Avivo „Maccabi“ laimėjo po Kosto Slouko tritaškio lemiamu metu.

Įdomu tai, kad „Žalgiris“ šį sezoną laimėjo jau septynerias rungtynes išvykose, o atkrintamąsias pasitinka laimėjęs net šešis susitikimus iš eilės. Šią seriją kauniečiams pratęsti bus nežmoniškai sunku – „Fenerbahče“ ekipos vairą perėmus Željko Obradovičiui, turkai dar nėra pralaimėję namų rungtynių ketvirtfinalyje (7-0).

Željko prieš Šarą

Gali pasirodyti neįprasta, kad amžiumi 16 metų besiskiriantys strategai yra tokie panašūs savo propaguojamu žaidimo stiliumi. Visgi šie palyginimai nėra laužti iš piršto, mat Šarūnas Jasikevičius buvo vienas kertinių Ž. Obradovičiaus auklėtinių Atėnų „Panathinaikos“ klube, su kuriuo 2009-aisiais lietuvis ir serbas laimėjo Eurolygą.

Dar vienas bendras šių strategų bruožas – nugalėtojo mentalitetas. Be abejo, joks treneris negali prilygti Željko pagal sėkmę Eurolygoje, kurioje jis su penkiomis skirtingomis komandomis iškovojo jau devynis titulus bei finalo ketvertuose žaidė net 18 kartų, jei įskaitysime vieną, kuriame jis pasirodė dar kaip žaidėjas. Nuo tada, kai atvyko į azijietiškąją Stambulo pusę, Ž. Obradovičius pavertė „Fenerbahče“ Eurolygos elito komanda – atkrintamosiose šios ekipos pergalių ir pralaimėjimų santykis yra net 12-1, o apskritai serbo treniruojamų komandų rezultatas siekia 26 laimėjimus ir 8 nesėkmes (76,5 proc.).

Visgi kitoje aikštės pusėje stovės strategas, dar būdamas žaidėju Eurolygą laimėjęs keturis kartus bei jau spėjęs pasižymėti ir per savo trumpą trenerio karjerą. Š. Jasikevičius dar nenuvairavo savo komandos iki čempionų titulo, tačiau pernai „Žalgirį“ jis nuvedė iki istorinio finalo ketverto, nors vyriausiuoju treneriu dirbo vos antrą visą sezoną.

Šiemet Šaro komanda užfiksavo dar vieną mažą stebuklą – nuvedė žalgiriečius į ketvirtfinalį nepaisydamas to, kad Lietuvos čempionai per pirmąsias 24 sezono rungtynes patyrė net 15 pralaimėjimų.

Kaip žaidėjas, Š. Jasikevičius atkrintamosiose buvo iškovojęs 11 pergalių ir pralaimėjęs 7 rungtynes. Kaip trenerio, jo rezultatas kuklesnis – 3-1. Treniruodamas „Žalgirį“, prieš Ž. Obradovičiaus komandą kaunietis laimėjo kartą per septynis bandymus, tačiau „trenerį Željko“ Šaras gali pažinoti geriau, nei Željko pažįsta „trenerį Šarą“. Tai gali padėti, bet ar to užteks?

Fenomenalus puolimo efektyvumas

„Fenerbahče“ ne tik turės namų aikštės pranašumą, dar nepralaimėjo namuose šiame sezone ir yra treniruojama tituluočiausio visų laikų turnyro trenerio, bet ir pasižymi vienu efektyviausių puolimų šiame amžiuje.

Stambulo klubas pirmauja Eurolygoje pagal dvitaškių (59 proc.) ir tritaškių (43,2 proc.) pataikymą. Iki šiol buvo vos du atvejai, kai kažkuri komanda po sezono pirmavo pagal abi šias kategorijas – 2004–2005 m. tai padarė „Maccabi“, o 2015–2016 m. – Maskvos CSKA. Abu šie klubai iškovojo ir čempionų titulus.

Pagrindinis skirtumas tarp „Fenerbahče“ ir minėtų dviejų komandų yra tai, kad Turkijos klubas atakuoja dar geriau nei tuometinės Izraelio ir Rusijos ekipos. Ž. Obradovičiaus auklėtinių dvitaškių pataikymas yra antras aukščiausias šiame amžiuje, o tritaškių – trečias. Abu procentai yra geriausi Eurolygoje per pastaruosius 17 metų.

„Fenerbahče“ trio – Muhammedas Ali (49,6 proc.), Marko Guduričius (48,8 proc.) ir Kostas Sloukas (46 proc.) iš toli atakuoja tiesiog fenomenaliai, o Nicolo Melli (45,5 proc.) yra vienintelis komandos žaidėjas, dvitaškius metantis prasčiau nei 55 proc. Prie šių skaičių pridėkite trečią geriausią rezultatyvių perdavimų ir klaidų santykį (1,56) ir suprasite, kad „Žalgirio“ laukia senokai turnyre nematytas lygio monstras.

reklama

Ar B. Daviesas sulauks pagalbos?

„Žalgirio“ vedlys Brandonas Daviesas sužaidė fantastišką reguliarųjį sezoną – pagal pelnytus taškus (14,4) jis buvo ketvirtas visame turnyre, taip pat pirmavo komandoje pagal atkovotus kamuolius (5,7). Žalgiriečiai išmeta mažiausiai tritaškių iš visų lygos ekipų (16,5), tačiau B. Daviesas tai kompensuoja mesdamas daugiausia dvitaškių (9,4), tai tik parodo, kaip stipriai nuo amerikiečio yra priklausoma Kauno komanda.

 

Brandonas Daviesas© Klubas

27-erių „centras“ atrodo realiausias pretendentas tapti labiausiai dominuojančiu ketvirtfinalio serijos žaidėju. Dviženklį taškų skaičių jis pelnė net 25 kartus, o dusyk pagerino ir savo rezultatyvumo rekordą, pelnydamas po 27 taškus. Palyginimui: joks „Fenerbahče“ žaidėjas šiame sezone nėra pelnęs daugiau nei 24 taškų.

Visgi serijoje prieš Eurolygos vicečempionus B. Daviesas susidurs su pajėgių aukštaūgių mišiniu – Janu Vesely, traumą vis dar besigydančiu Joffrey Lauvergne‘u, Nicolo Melli ir Ahmetu Duverioglu. Visi šie žaidėjai yra atletiški bei gynyboje žaidžia solidžiai ir disciplinuotai.

Kad „Žalgiris“ galėtų pasvajoti apie bent vieną arba net visas tris pergales prieš „Fenerbahče“, B. Daviesui neabejotinai reikės pagalbos. Jo kolegos aukštaūgių pozicijose – Deonas Thompsonas ir Antanas Kavaliauskas – turės produktyviai išnaudoti minutes pakilę nuo suolo, o dar svarbesni bus puolėjo Aarono White‘o bei gynėjų Nate‘o Wolterso, Leo Westermanno ir Thomaso Walkupo vaidmenys siekiant išlaikyti „Žalgirį“ kovoje dėl patekimo į antrąjį finalo ketvertą iš eilės.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
"Žalgiris" ir trečią kartą nukovė "Rytą", šįkart – užtikrintai
"Žalgiris" ir trečią kartą nukovė "Rytą", šįkart – užtikrintai
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) vyko jau trečioji grandų akistata, kurią ir vėl laimėjo Kauno „Žalgiris“ (22-2).Andrea Trinchieri auklėtiniai namie 92:78 (27:22,
Kaip su "Real", taip ir su "Rytu": "Žalgirio" fanai iššlavė visus bilietus
Kaip su "Real", taip ir su "Rytu": "Žalgirio" fanai iššlavė visus bilietus
Trečiasis šio sezono LKL grandų mūšis tarp Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ krepšininkų sekmadienį vyks sausakimšoje arenoje, rašo Krepšinis.lt.„Antras
Iš arčiau: 3 įdomūs faktai apie "Žalgirio" ir "Ryto" susitikimą
Iš arčiau: 3 įdomūs faktai apie "Žalgirio" ir "Ryto" susitikimą
„Betsafe-LKL“ čempionate laukia paskutinis reguliaraus sezono derbio mūšis, kuriame šį sekmadienį Kauno „Žalgiris“ (21-2) namuose priims svečių, Vilniaus
Svarbiausius derbio akcentus minėjęs Birutis: kiekvienas turime suprasti, jog sezonas nesibaigė
Svarbiausius derbio akcentus minėjęs Birutis: kiekvienas turime suprasti, jog sezonas nesibaigė
Kauno „Žalgiris“ uždarė sezoną Eurolygoje ir gali pilnai koncentruotis „Betsafe-LKL“ batalijoms.Artimiausias kauniečių mačas laukia jau šį sekmadienį, kuomet
Įstabų proveržio sezoną sužaidęs Giedraitis: į rinktinę tikrai važiuočiau
Įstabų proveržio sezoną sužaidęs Giedraitis: į rinktinę tikrai važiuočiau
Jeigu Kauno „Žalgiris“ šį sezoną sugalvotų rinkti labiausiai patobulėjusį savo žaidėją Eurolygoje, užvirtų tikrai rimta kova, rašo Krepšinis.lt.Didelius žingsnius
"Žalgirio" premija iš Eurolygos – triskart mažesnė nei pernai
"Žalgirio" premija iš Eurolygos – triskart mažesnė nei pernai
Kauno „Žalgiris“ Eurolygos reguliariojo sezono finiše užėmė 14-ą vietą, o tai yra paskutinė pozicija, už kurią turnyro organizatorė skiria premiją už pasiekimus sezono metu,
Jaiskevičius įvertino palaimėjimą Pirėjuje – išpešė nemažai naudos
Jaiskevičius įvertino palaimėjimą Pirėjuje – išpešė nemažai naudos
Po pralaimėjimo Pirėjo „Olympiakos“ komandai Stambulo „Fenerbahče“ vyriausiasis treneris Šarūnas Jasikevičius džiaugėsi gera repeticija prieš atkrintamąsias
Graikijos ir Turkijos grandų mūšyje – dramatiška Šaro kariaunos nesėkmė po pratęsimo
Graikijos ir Turkijos grandų mūšyje – dramatiška Šaro kariaunos nesėkmė po pratęsimo
Paskutiniame Eurolygos reguliariojo sezono ture įvyko nuožmus Graikijos ir Turkijos krepšinio grandų mūšis, kuriame nepakaklo pagrindinio laiko.Šarūn Jasikevičiaus treniruojama
"Žalgiriui" nepavyko trinktelėti durimis – paskutinę sekundę nusileista Eurolygos čempionams
"Žalgiriui" nepavyko trinktelėti durimis – paskutinę sekundę nusileista Eurolygos čempionams
Kauno „Žalgirio“ (14-20) krepšininkai pralaimėjimu užbaigė Eurolygos sezoną. Andrea Trinchieri auklėtiniai namuose rezultatu 62:64 (9:16, 16:15, 17:13, 20:20) nusileido Madrido
"Žalgiris" pratęsė kontraktą su Biručiu (trenerio ir žaidėjo komentarai)
"Žalgiris" pratęsė kontraktą su Biručiu (trenerio ir žaidėjo komentarai)
Kovas šiame sezone tęsiantis Kauno „Žalgiris“ jau deda pamatus ir kitam sezonui. Lietuvos čempionai pagal formulę „1+1“ pratęsė sutartį su pastaruoju metu gerą formą
Antras niuksas per kelias dienas: Jasikevičiaus auklėtiniai vėl prapylė Stambulo derbį
Antras niuksas per kelias dienas: Jasikevičiaus auklėtiniai vėl prapylė Stambulo derbį
Penktadienį prieš principinius varžovus neapgynę savų sienų Eurolygoje (80:82) pirmadienį Stambulo „Fenerbahče“ krepšininkai tiems patiems oponentams nusileido ir Turkijos
Po nesėkmės derbyje Jasikevičius akcentavo klaidas: nerodėme savo žaidimo
Po nesėkmės derbyje Jasikevičius akcentavo klaidas: nerodėme savo žaidimo
Po dramatiško pralaimėjimo Stambulo derbyje prieš „Anadolu Efes“ (80:82), Šarūnas Jasikevičius kalbėjo, jog „Fenerbahče“ nežaidė savo krepšinio
Dramatiškame Stambulo derbyje – Šaro auklėtinių nesėkmė ir gyvos "Anadolu Efes" viltys
Dramatiškame Stambulo derbyje – Šaro auklėtinių nesėkmė ir gyvos "Anadolu Efes" viltys
Šaruno Jasikevičiaus treniruojamai Stambulo „Fenerbahče“ (20-13) nepavyko sukomplikuoti principinio varžovo šansus žengti į atkrintamąsias. Lietuvio auklėtiniai namuose
Koks sezonas, tokia ir kulminacija: paskutinės vilties žaltvykslės nepaviję žalgiriečiai sunkiai gaudė kvapą
Koks sezonas, tokia ir kulminacija: paskutinės vilties žaltvykslės nepaviję žalgiriečiai sunkiai gaudė kvapą
Tarsi būtų pusvalandžiu pramiegoję žadintuvą ir po to visą dieną turėtų tekinomis vytis suplanuotą darbotvarkę – taip Kauno „Žalgiriui“ klostėsi šis Eurolygos sezonas,
Tragiškai tritaškius pataikęs bei Butkevičių praradęs "Žalgiris" krito Monake
Tragiškai tritaškius pataikęs bei Butkevičių praradęs "Žalgiris" krito Monake
Kauno „Žalgirio“ (14-19) krepšininkai patyrė pralaimėjimą Eurolygos išvykos rungtynėse. Andrea Trinchieri auklėtiniai išvykoje rezultatu 66:69 (11:20, 18:19, 12:15,
Iššūkis "Žalgiriui" – užsikūrusi "Monaco": elitinė gynyba, Motiejūno svarba ir MVP kandidatas
Iššūkis "Žalgiriui" – užsikūrusi "Monaco": elitinė gynyba, Motiejūno svarba ir MVP kandidatas
Kauno „Žalgiris“ (14-16) ketvirtadienį žengs į dar vieną išlikimo mūšį Eurolygoje. Andrea Trinchieri auklėtiniai išvykoje susirems su Donato Motiejūno atstovaujama
Žalgiriečius užstojęs Kurtinaitis prisiminė halės laikų istoriją: šiuo klausimu "Žalgirį" lydi sėkmė
Žalgiriečius užstojęs Kurtinaitis prisiminė halės laikų istoriją: šiuo klausimu "Žalgirį" lydi sėkmė
Andrea Trinchieri negailėjo karčių žodžių Panevėžyje išsiblaškiusiems savo auklėtiniams, tačiau Rimas Kurtinaitis nebuvo toks kategoriškas svečių iš Kauno atžvilgiu,
Nerimo ženklų matančiam "Monaco" strategui "Žalgiris" – sunkesnė mįslė nei "Barca" ar "Real"
Nerimo ženklų matančiam "Monaco" strategui "Žalgiris" – sunkesnė mįslė nei "Barca" ar "Real"
„Monaco“ jau dabar surinko tiek pat pergalių kaip praėjusiame sezone, kai įsispraudė tarp Eurolygos elito. Bet pernai reguliarųjį sezoną monegaskai baigė dviem pralaimėjimais ir dabar
Sirvydis ir Orelikas kūrė intrigą prieš be Sumnerio likusį "Žalgirį"
Sirvydis ir Orelikas kūrė intrigą prieš be Sumnerio likusį "Žalgirį"
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) įvyko dar vienas Karaliaus Mindaugo taurės (Citadele KMT) finalininkų susidūrimas. Kauno „Žalgiris“ (21-2) išvykoje
Į "Žalgirį" galintis grįžti Grigonis įvardijo ir sąlygą
Į "Žalgirį" galintis grįžti Grigonis įvardijo ir sąlygą
Vienu svarbiausių ginklų Ergano Atamano treniruojamame Atėnų "Panathinaikos" tapęs Marius Grigonis neatmeta galimybės sugrįžti į gimtąjį Kauną.Krepšininko "Conocimiento
Šarai, padėk: "Žalgirio" likimas Eurolygoje – ir Jasikevičiaus rankose (įkrintamųjų lenktynių apžvalga)
Šarai, padėk: "Žalgirio" likimas Eurolygoje – ir Jasikevičiaus rankose (įkrintamųjų lenktynių apžvalga)
Skrajojantis Kauno „Žalgiris“ (14-18) toliau kaitina aistruolių viltis ir kėsinasi sukurti stebuklą Eurolygoje. Dar prieš porą savaičių įkrintamųjų traukinys atrodė nuvažiavęs
Eurolygos rekordininkas nujautė apie tokias rungtynes, Šaras šmaikštavo apie savo auklėtinį
Eurolygos rekordininkas nujautė apie tokias rungtynes, Šaras šmaikštavo apie savo auklėtinį
Penktadienio vakarą krito beveik penkis metus išsilaikęs Eurolygos asmenininis taškų rekordas. Buvęs žalgirietis Nigelas Hayesas-Davisas rungtynėse prieš Berlyno ALBA suvertė
Eurolygos rezultatyvumo rekordą pagerinęs buvęs žalgirietis padėjo Šaro kariaunai sutriuškinti ALBA
Eurolygos rezultatyvumo rekordą pagerinęs buvęs žalgirietis padėjo Šaro kariaunai sutriuškinti ALBA
Į pergalių kelią Eurolygoje po nesėkmės Milane sugrįžo varžovų nepasigailėjusi Stambulo "Fenerbayče" (20-12).Šarūno jJasikevičiaus auklėtiniai namie 103:68 (34:18, 18:22,
"Žalgiris" neturėjo vargo su Messinos kariauna
"Žalgiris" neturėjo vargo su Messinos kariauna
Kauno „Žalgiris“ (14-18) toliau kabinasi į Eurolygos įkrintamąsias. Andrea Trinchieri auklėtiniai pilnoje „Žalgirio“ arenoje rezultatu 87:73 (14:17, 21:20, 24:17, 28:19) įveikė
Įvertino galimus scenarijus: „Žalgiriui“ – vos 2 proc., jog įšoks į Eurolygos Top-10
Įvertino galimus scenarijus: „Žalgiriui“ – vos 2 proc., jog įšoks į Eurolygos Top-10
Kauno „Žalgiris“ turi kukliausias teorines galimybes pakliūti į Eurolygos dešimtuką lyginant su artimiausiais konkurentais, taip pat pretenduojančiais į 9-ą ar 10-ą vietas, leidžiančias
Maldūnas: apie laukiančias akistatas namuose su "Rytu" ir "Žalgiriu"
Maldūnas: apie laukiančias akistatas namuose su "Rytu" ir "Žalgiriu"
Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ pasitinka du rimtus išbandymus: jau kovo 28 d. (ketvirtadienį) Panevėžyje stoja į kovą su Vilniaus „Rytu”, o balandžio 1 d. (pirmadienį)
"Žalgiris" – pagrindinis kandidatas prisivilioti Jokubaitį?
"Žalgiris" – pagrindinis kandidatas prisivilioti Jokubaitį?
Kauno "Žalgiris" kitą sezoną gali susigrąžinti karjerą gimtojo miesto komandoje pradėjusį Roką Jokubaitį.Krepšinio apžvalgininkas Alessandro Luigi Magi skelbia, kad Lietuvos
Išparduotas paskutinysis Eurolygos reguliariojo sezono mačas "Žalgirio" arenoje
Išparduotas paskutinysis Eurolygos reguliariojo sezono mačas "Žalgirio" arenoje
Eurolygos reguliariajame sezone bilietų į rungtynes „Žalgirio“ arenoje nebeliko. Sirgaliai pasirūpino, kad ir šios savaitės Kauno „Žalgirio“ krepšininkų susitikimą

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime