Naujienos kraunasi...

Treneris sudegė didžiųjų lūkesčių lauže

Autorius: Arūnas Abromaitis, "Respublika".
Treneris sudegė didžiųjų lūkesčių lauže
Kinijoje vykusiame pasaulio krepšinio čempionate Lietuvos rinktinė liko be medalių, be olimpinio kelialapio ir... be trenerio. Mūsų krepšininkams atiteko devintoji vieta, ji yra prasčiausia per visą pasirodymų planetos pirmenybėse istoriją. Treneris Dainius Adomaitis apie pasitraukimą paskelbė dar prieš paskutines rungtynes, jo motyvas - nepavyko užsitikrinti vietos olimpinėse žaidynėse. Tačiau pasiekti šį tikslą buvo velniškai sunku. „Sporto gyvenimo“ kalbinti krepšinio specialistai mano, kad D.Adomaitis paskubėjo.

Skambus pasitraukimas

Lietuvos rinktinė lagaminus susikrovė praėjusį pirmadienį. Šansai patekti į ketvirtfinalį buvo prarasti dar anksčiau - šeštadienį, kai D.Adomaičio auklėtiniai pirmosiose antrojo etapo L grupės rungtynėse 75:78 nusileido prancūzams. Pirmadienį lietuviai 74:55 nugalėjo Dominikos Respublikos ekipą, tačiau pergalė reiškė tik tai, kad mūsiškiams atiteko devintoji, o ne 13-oji ar 14-oji vieta.

D.Adomaitis apie sprendimą atsistatydinti paskelbė sekmadienį. Jo pasitraukimą prisiminsime ilgai, nes po mačo su prancūzais treneris sukėlė skandalą spaudos konferencijoje. „Su australais žaidėme regbį, o dabar neleido jokio kontakto. Tai yra sumautas pokštas. Čia nėra krepšinio, nėra sistemos. Kam reikalinga VAR sistema? Nereikia būti protingam. Reikia būti sąžiningam, sustabdyti rungtynes ir peržiūrėti pakartojimą. Vyrai atiduoda visas savo jėgas, aukoja du vasaros mėnesius, palieka šeimas ir už tai negauna nė vieno dolerio. Didžiausia pagarba jiems, bet kažkas visiškai negerbia žaidimo. Tai yra sumautas pokštas“, - siuto D.Adomaitis, šiaip jau pasižymintis santūrumu.

Jo žodžiai skirti Tarptautinei krepšinio federacijai (FIBA). Paskutinę rungtynių su prancūzais minutę po Jono Valančiūno baudos metimo Rudy Gobertas ne pagal taisykles numušė kamuolį nuo lanko, bet teisėjas tylėjo. Tuo metimu J.Valančiūnas galėjo išlyginti rezultatą. Anksčiau tas pats teisėjas beveik tokioje pačioje situacijoje nuskriaudė graikus, kurie, beje, irgi turėjo daug lūkesčių, bet nepateko į ketvirtfinalį.

Sunkiau nei 2014-aisiais

FIBA pripažino teisėjo klaidą, bet skyrė D.Adomaičiui baudą. Daug kas palaikė trenerį, nes prastas teisėjavimas Kinijoje siutino ne tik lietuvius. Kad ir kaip būtų, skambus pasitraukimas nepakeis galutinio rezultato. Žiūrint tik į užimtą vietą, pasirodymas yra blogiausias per Lietuvos rinktinės dalyvavimo pasaulio čempionatuose istoriją. Iki šiol blogiausia pozicija buvo septintoji, ji užimta 1998 ir 2006 m.

D.Adomaitis rinktinės treneriu tapo 2016 m. rudenį. Užpernai iš Europos pirmenybių lietuviai iškrito aštuntfinalyje, taigi vieninteliu D.Adomaičio pasiekimu tapo patekimas į planetos pirmenybes. Žiūrint iš šio taško, sprendimas trauktis yra visiškai suprantamas, tačiau vertinant pasirodymus reikia atsižvelgti į kelią, kurį reikia nueiti.

2014 m. pasaulio čempionate mūsų rinktinė finišavo ketvirta. Rezultatas - daug geresnis, bet tada, kad lietuviai atsidurtų pusfinalyje, užteko atkrintamosiose varžybose įveikti vidutiniokes Naująją Zelandiją ir Turkiją. Kinijoje kelias buvo nepalyginamai sunkesnis.

Dar prieš čempionatą buvo galima numatyti, kad, norint pasiekti ketvirtfinalį, reikės įveikti kažkurią labai stiprią komandą - arba Australiją, arba Prancūziją. Jos abi priskirtos prie favoričių, abi turi daugiau garsių krepšininkų nei lietuviai. Tiek australams pirmajame etape, tiek prancūzams antrajame pralaimėta po labai atkaklios kovos.

Visi sutinka, kad rinktinės žaidimas buvo geresnis nei rezultatas. „Manau, žaidimas čempionate buvo pakankamai aukšto lygio. Rinktinė verta būti ne tokioje vietoje, kokioje atsidūrė, o žymiai aukštesnėje“, - sakė olimpinis čempionas Modestas Paulauskas. „Ar rinktinė nusipelnė devintosios vietos? Ne. Žaidimas nebuvo toks blogas, kad būtų užimta tokia vieta“, - pritarė buvęs rinktinės treneris Antanas Sireika.

Lietuvos krepšinio federacija rinktinei kėlė tikslą užimti 1-8 vietas. D.Adomaitis taikėsi aukščiau. Paskelbęs apie pasitraukimą, jis sakė, jog uždavinys buvo per čempionatą patekti į 2020 m. Tokijo olimpines žaidynes. Tam reikėjo tapti viena iš dviejų geriausių Europos komandų. Europoje yra ir Ispanija, Prancūzija, Serbija, todėl trenerio išsikeltas uždavinys buvo sunkiai pasiekiamas.

Yra ką apsvarstyti

Patekimas į 16-uką netenkina, tikslas nepasiektas, o jei nepasiektas - kaltas treneris. Tokius motyvus nurodė D.Adomaitis. M.Paulauskas su tokiu požiūriu nesutinka. „Be reikalo prigijo tas pasakymas, kad jei komanda pralaimėjo - pralaimėjo treneris. Komanda yra visuma - žaidėjai, trenerių štabas, galų gale, federacija. Kai laimime, visi džiaugiasi, vienas kitą sveikina ir apsidovanoja. O pralaimėjome, viskas - kaltas treneris. Manau, tai neteisinga. D.Adomaitis yra geras treneris. Be reikalo jis taip paskubėjo“, - sakė olimpinis čempionas.

„Matyt žmogus neatlaikė psichologinės įtampos. Gal jis pats tikėjosi daugiau. Sakyčiau, tas pareiškimas buvo ne visai apsvarstytas, tarsi apsidraudimas: ai, blogai vadovavau, tai dabar atsistatydinu ir palikite mane ramybėje. Niekas juk nepuola smerkti, trenerio darbe visko būna. Pirmiausia reikia pasakyti, kas buvo negerai“, - teigė A.Sireika. Jis pats iš rinktinės pasitraukė 2006 m., bet neiškart po pasaulio čempionato, o išlaikęs pauzę.

A.Sireikos nuomone, ir D.Adomaičiui nevertėjo skubėti: „Reikia kalbėti, kodėl taip įvyko, o ne tiesiog konstatuoti, kad neįvykdėme uždavinio. Kodėl neįvykdėme? Kodėl buvo iškart kategoriškai priimta mintis, kad veiks J.Valančiūno ir Domanto Sabonio duetas? Man rinktinėje pritrūko žaidimo improvizacijos ir penketukų variacijų. Kad komanda būtų sunkiau nuspėjama. Dabar turėjome du didelius, jie abu eidavo į starto penketą. Kitos komandos tai išryškino, bet mes neturėjome atsarginio varianto - greitesnio, labiau atakuojančio“.

Nepaisant to, jog žaidimas nebuvo blogas, A.Sireika mano, kad yra ką apsvarstyti. „Pirmiausiai užstrigome rungtynėse su australais. Jie turėjo didelius, galingus vyrus - Aroną Baynesą, Andrew Bogutą, kurie nebijojo mūsų aukštaūgių. Gal reikėjo išbandyti kažkokį kitokį variantą, bandyti greičiau bėgti.

Neturėjome ir aiškaus snaiperio. Pas mus visi neblogai pataiko, bet ryškaus snaiperio nebuvo. Prieš čempionatą, kai manęs kažkas klausė, iš ko tikiuosi proveržio, paminėjau Roką Giedraitį, tačiau jis liko visai be dėmesio. Juk Berlyno „Alba“ žaidė aukštame lygyje ir jis ten buvo svarbi figūra. Nors čia tik mano nuomonė, negalima kitam treneriui piršti savo minčių. Visgi, manau, kad buvo galima truputį daugiau varijuoti sudėtimi“, - svarstė A.Sireika.

Pasak jo, lemiamais rinktinei trūko lyderio: „Pačioje pabaigoje reikia turėti lyderį, bet mes nebuvome išsiryškinę, kam paduosime kamuolį paskutinėje atakoje. Kai žaidžia prancūzai, su kamuoliu būna Evanas Fournier arba Nando de Colo. Australai irgi turi tokį žmogų.“

Reikia atvėsti

Po D.Adomaičio sprendimo trauktis iškart pasigirdo svarstymai, kas jį pakeis. Dažniausiai minima Kazio Maksvyčio pavardė, nes Šarūnas Jasikevičius ir Rimas Kurtinaitis treniruoja Eurolygos klubus, o ši veikla nesuderinama su rinktinės stratego darbu.

A.Sireika mano, kad skubėti neverta ir renkantis D.Adomaičio įpėdinį: „Dabar reikia ne skirti naują trenerį, o įvertinti tai, kas įvyko - ar tai buvo tik vyriausiojo trenerio klaidos, o gal ne tik jo. Kolektyvinės, improvizacinės idėjos gali kilti ne tik iš vyriausiojo trenerio. Atsakomybę turi prisiimti visi. Reikia įvertinti, o ne skubėti. Iškart paskirti naują trenerį būtų dar viena klaida.“

M.Paulauskas tikisi, kad D.Adomaitis dar pakeis savo nuomonę. „Gal taip nuspręsta pasikarščiavus, gal praeis kelios dienos ir po pokalbių su draugais, treneriais, federacija jis priims kitą sprendimą. To jam ir linkiu - nepasiduoti požiūriui, kad treneris visada kaltas dėl pralaimėjimo. Tegul paskutinį žodį jis pasako šiek tiek atvėsęs“, - sakė olimpinis čempionas.

2020-aisiais rinktinės treneriui, kad ir kas jis būtų, teks padirbėti iš peties. Vasarį prasidės atranka į 2021 m. Europos čempionatą. Liepą vyks atranka į olimpines žaidynes, kurioje dalyvaus ir Lietuvos rinktinė. O liepos 24 - rugpjūčio 9 d. vyks pačios žaidynės. Jei pavyks į jas patekti, naujajam treneriui ateinančiais metais reikės kovoti trijuose frontuose.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Prancūzai plūsta ašaromis: sudegė istorinė arena, kurioje kadaise šeimininkavo Adomaitis
Prancūzai plūsta ašaromis: sudegė istorinė arena, kurioje kadaise šeimininkavo Adomaitis
Šiaurės Prancūzijoje įsikūręs BCM „Gravelines-Dunkerque“ krepšinio klubas per Kalėdas tapo benamiu – liepsna sunaikino dar 1986 metais pastatytą „Sportica“
Japonijoje – pergalių seriją nutraukęs skaudus niuksas Adomaičio ir Gudaičio klubui
Japonijoje – pergalių seriją nutraukęs skaudus niuksas Adomaičio ir Gudaičio klubui
Skaudžią nesėkmę Japonijos lygoje patyrė Dainiaus Adomaičio treniruojama Tokijo „Alvark“ (20-4) ekipa, kuriai atstovauja Artūras Gudaitis, rašo Krepšinis.lt.Lietuvių klubas
Japonijoje – eilinė lietuviškojo "Alvark" klubo pergalė
Japonijoje – eilinė lietuviškojo "Alvark" klubo pergalė
Japonijos pirmenybėse Dainiaus Adomaičio vadovaujama Tokijo „Alvark“ (19-3) su Artūru Gudaičiu savo žiūrovų akivaizdoje 83:68 (19:19, 26:18, 21:14, 17:17) nugalėjo Nagojos „Diamond
Lietuviškasis "Alvark" Japonijoje žygiuoja pergalių keliu
Lietuviškasis "Alvark" Japonijoje žygiuoja pergalių keliu
aponijos „B1 League“ čempionate pergales ir toliau štampuoja Dainiaus Adomaičio ir Artūro Gudaičio Tokijo „Alvark“ (14 pergalės-1pralaimėjimas) ekipa, rašo Krepšinis.lt.Lietuviškasis
Japonijoje – triuškinanti Adomaičio ir Gudaičio ekipos pergalė
Japonijoje – triuškinanti Adomaičio ir Gudaičio ekipos pergalė
Japonijos krepšinio čempionate ir toliau sėkmingai žaidžia Dainiaus Adomaičio treniruojama Tokijo „Alvark“ (10-1) su Artūru Gudaičiu – šeštadienį savo aikštėje
Japonijoje – dar dvi Adomaičio ir Gudaičio ekipos pergalės
Japonijoje – dar dvi Adomaičio ir Gudaičio ekipos pergalės
Japonijos krepšinio lygoje pergales skina Dainiaus Adomaičio treniruojama Tokijo „Alvark“ (8/1) ekipa, kurioje žaidžia vidurio puolėjas Artūras Gudaitis. „Alvark“ sekmadienį
Adomaičio komanda laimėjo Japonijoje, Gudaitis – tarp rezultatyviausių
Adomaičio komanda laimėjo Japonijoje, Gudaitis – tarp rezultatyviausių
Ketvirtą pergalę penktose Japonijos krepšinio čempionato rungtynėse iškovojo Dainiaus Adomaičio treniruojama Tokijo „Alvark“ (4-1) komanda – 72:58 (17:12, 19:13, 21:15,
Japonijoje – dar vienas solidus Gudaičio pasirodymas
Japonijoje – dar vienas solidus Gudaičio pasirodymas
Trečią pergalę Japonijos lygoje iškovojo Tokijo „Alvark“ (3 pergalės-0 pralamėjimų). Dainiaus Adomaičio auklėtiniai savo arenoje 75:60 (10:12, 20:22, 24:16, 21:10) nugalėjo
Japonijoje – galinga Adomaičio ir Gudaičio komandos pergalė
Japonijoje – galinga Adomaičio ir Gudaičio komandos pergalė
Japonijos pirmenybėse antrą pergalę prieš tą patį varžovą iškovojo Tokijo „Alvark“ (2 pergalės-0 pralaimėjimų) klubas, rašo Krepšinis.lt.Dainiaus Adomaičio
Aiški vėl į aikštelę išbėgsiančios auksinės 2003-ųjų rinktinės sudėtis – trūks dviejų žaidėjų
Aiški vėl į aikštelę išbėgsiančios auksinės 2003-ųjų rinktinės sudėtis – trūks dviejų žaidėjų
2003 metų rugsėjį Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė triumfavo Europos čempionate Švedijoje. Minint šios pergalės dvidešimtmetį, rugsėjo 21 dieną legendinė rinktinė
"Šiauliai" pristatė ateinančio sezono tikslus, Sireika perdavė estafetę įpėdiniui
"Šiauliai" pristatė ateinančio sezono tikslus, Sireika perdavė estafetę įpėdiniui
Ketvirtadienį įvyko „Šiaulių“ krepšinio klubo 2023-2024 m. sezono pristatymas, kuriame buvo aptarti tarpsezonio darbai, įvykę pokyčiai bei numatomi tikslai laukiantiems
Auksinė 2003 metų rinktinė vienam vakarui išbėgs į aikštelę
Auksinė 2003 metų rinktinė vienam vakarui išbėgs į aikštelę
2003 metais Lietuvos krepšinio rinktinė šaliai padovanojo Europos čempionato aukso medalius. Minint šios skambios pergalės dvidešimtmetį, rugsėjo 21 dieną Vilniaus „Avia
Nukraujavusiai rinktinei – drąsi Europos čempiono prognozė: tie praradimai bus tik į gera
Nukraujavusiai rinktinei – drąsi Europos čempiono prognozė: tie praradimai bus tik į gera
Nenumaldomai artėjančiame FIBA pasaulio čempionate Lietuvos rinktinės sudėtyje geriausiu atveju tebus penki tie patys krepšininkai, kurie gynė šalies garbę ir pernai vykusiose Europos
"Papasakok apie tai plačiau": Sireika ir jo karjeros vingiai
"Papasakok apie tai plačiau": Sireika ir jo karjeros vingiai
Penktadienį „Šiaulių“ klubo istorijoje baigėsi ilgas ir spalvingas etapas – vyr. trenerio postą paliko ilgametis ekipos treneris Antanas Sireika.Didžiąją dalį savo karjeros
Sireika palieka "Šiaulių" vyr. trenerio postą
Sireika palieka "Šiaulių" vyr. trenerio postą
„Nieko nėra amžino ir nieko nėra neįmanomo“, – šypteli vienas žymiausių krepšinio veidų Lietuvos istorijoje.Po 45 metų vyr. trenerio poste, iš kurių
Žinutę klubo vadovams turintis Sireika Šiauliuose tęstų darbus su esmine sąlyga
Žinutę klubo vadovams turintis Sireika Šiauliuose tęstų darbus su esmine sąlyga
Praėjusiame sezone dėl bronzos medalių kovoję „Šiauliai“ šiemet sezoną baigė nepatekę į „Betsafe-LKL“ atkrintamąsias, rašo Krepšinis.lt.Pirmadienį
 Maksvytis traukia iš duobelės Ulanovą: sunku visą sezoną sužaisti 100 procentų; Sireika palinkėjo sveikatos ir atkrintamųjų
Maksvytis traukia iš duobelės Ulanovą: sunku visą sezoną sužaisti 100 procentų; Sireika palinkėjo sveikatos ir atkrintamųjų
Kauno „Žalgiris“ pirmadienį 84:60 namie sutriuškino „Šiaulius“, o treneris Kazys Maksvytis po pergalės džiaugėsi, kad prieš lemiamą Eurolygos mūšį
Gimtadienį šventęs Paulauskas: metai bėga taip greit, kaip taksi skaitliukas, kai nenori mokėti pinigų
Gimtadienį šventęs Paulauskas: metai bėga taip greit, kaip taksi skaitliukas, kai nenori mokėti pinigų
Šiandien vienas tituluočiausių Lietuvos krepšininkų, Klaipėdos miesto garbės pilietis Modestas Paulauskas švenčia 78 metų gimtadienį. Olimpinis, dukart pasaulio ir keturis
Pažemintas "Rytas": sostinėje reikia pokyčių?
Pažemintas "Rytas": sostinėje reikia pokyčių?
Vis dar šalies čempionams Vilniaus „Ryto“ krepšininkams reikia persigrupavimo arba pokyčių. Tai tapo akivaizdu po savaitgalį Šiauliuose nugriaudėjusio Karaliaus Mindaugo
Japonijoje Adomaitis trina rankomis: malonu dirbti su tokia komanda
Japonijoje Adomaitis trina rankomis: malonu dirbti su tokia komanda
Japonijos sostinėje Tokijuje daugiau nei pusmetį dirbantis Dainius Adomaitis socialiniuose tinkluose įvertino pirmą sezono pusę ir turėjo kuo pasigirti, rašo Krepšinis.lt.„Praėjo
"Šiaulių" gretose – RKL siautėjęs gynėjas (Sireikos komentaras)
"Šiaulių" gretose – RKL siautėjęs gynėjas (Sireikos komentaras)
Į pagrindinę „Šiaulių“ krepšinio klubo vyrų komandos sudėtį įtraukiamas 18-metis gynėjas Jokūbas Stropus.197 cm ūgio plungiškis rungtyniauja Regionų krepšinio
Epochos pabaiga: Kalniečiui vadovavę ryškiausi Lietuvos strategai dėkoja likimui
Epochos pabaiga: Kalniečiui vadovavę ryškiausi Lietuvos strategai dėkoja likimui
Skirtingų Lietuvos krepšinio rinktinės laikotarpių strategai liko nustebinti žinios apie Manto Kalniečio karjeros pabaigą, tačiau šį žingsnį pateisino, suprato bei džiaugėsi galėję
Sireiką džiugino kūryba, Maksvytis teisino Polonarą: manau, juodas vakaras
Sireiką džiugino kūryba, Maksvytis teisino Polonarą: manau, juodas vakaras
Kauno „Žalgiris“ Šiauliuose per pirmą dvikovos pusę strigo kovoje su Antano Sireikos auklėtiniais (8/8), tačiau po ilgosios pertraukos pakeitė rungtynių eigą ir iškovojo
Sireika – apie krepšininko karjerą, japonų kultūrą ir meilę Šiauliams
Sireika – apie krepšininko karjerą, japonų kultūrą ir meilę Šiauliams
Betsafe-LKL TV pokalbių rubrikoje – interviu su „Šiaulių“ vyriausiuoju treneriu Antanu Sireika.Jaunystėje strategas kabinosi į krepšininko karjerą, tačiau galiausiai
"Šiauliai" išvyką į Estiją pažymėjo dar viena pergale
"Šiauliai" išvyką į Estiją pažymėjo dar viena pergale
Šiaurės Europos krepšinio lygoje Šiaulių "Šiaulių" (2/0) klubas iškovojo antrą pergalę paeiliui.Antano Sireikos auklėtiniai viešnagės Estijoje
Žibėnas nerimauja dėl "Ryto" gynybos, Sireika įkvėpimo semiasi iš "Žalgirio"
Žibėnas nerimauja dėl "Ryto" gynybos, Sireika įkvėpimo semiasi iš "Žalgirio"
Vilniaus „Rytas“ ketvirtajame kėlinyje panaikino 12 taškų deficitą ir stebuklingai išplėšęs pratęsimą jame nugalėjo „Šiaulius“ 107:101. Susirūpinęs
Istorinį lietuvių šansą prisiminęs Šiškauskas – apie išlindusį dopingo atvejį JAV rinktinėje: gaila ne bronzos
Istorinį lietuvių šansą prisiminęs Šiškauskas – apie išlindusį dopingo atvejį JAV rinktinėje: gaila ne bronzos
Lietuvos krepšinio rinktinė jau ilgiau nei du dešimtmečius nieko nepeša olimpinėse žaidynėse, o pernai apskritai pirmą kartą istorijoje kaip nepriklausoma šalis į jas
Slogus Kemzūros sugrįžimas: Panevėžyje rinktinę triuškino prancūzai su savo žvaigžde
Slogus Kemzūros sugrįžimas: Panevėžyje rinktinę triuškino prancūzai su savo žvaigžde
Lietuvos rinktinė (7-2) patyrė antrą pralaimėjimą 2023 metų pasaulio čempionato atrankos rungtynėse.Šiame FIBA atrankos lange vyriausiąjį trenerį Kazį Maksvytį pavaduojančio Kęstučio

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime