Naujienos kraunasi...

V.Ginevičius: "Jaunieji žalgiriečiai noriai dedasi mano patarimus į galvą"

Autorius: Ignas Urbonas, jaunasis "Žalgirio" žurnalistas.
V.Ginevičius: "Jaunieji žalgiriečiai noriai dedasi mano patarimus į galvą"
Lino Šilkaičio nuotr., zalgiris.lt
Vidas Ginevičius beveik dešimtmetį praleido vilkėdamas Kauno „Žalgirio“ marškinėlius. Karjeros zenite organizavęs „Žalgirio“ pagrindinės komandos bei Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės atakas, šiemet aikštelės generolas savo patirtimi dalijasi su jaunaisiais „Žalgiris-2“ žaidėjais.

Net penkiolika karjeros sezonų rungtyniavęs gimtinėje V.Ginevičius džiaugiasi ramiu gyvenimu Lietuvoje. Čia daugiau laiko tenka ir šeimai, ir laisvalaikiui.

Patyręs įžaidėjas dar neįsivaizduoja savęs be krepšinio batelių, o tarpsezoniu neapsieina ir be dantytos futbolo avalynės. Pasibaigus Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) reguliariajame sezonui ilgametis „Žalgirio“ krepšininkas maloniai ir nuoširdžiai dalijosi savo mintimis prie puodelio kavos.

Į krepšinį – per ašaras

- Kas jus įkvėpė tapti krepšininku? Galbūt vaikystėje turėjote visai kitokių svajonių?

- Kiek atsimenu savo vaikystę, nelabai tų svajonių ir buvo... Brolis mane, septynerių ar aštuonerių metų vaiką, vos ne „per ašaras“ nuvedė į krepšinio treniruotę. Nuo to viskas ir prasidėjo.

- Kaip klostėsi jūsų karjera iki „Žalgirio“? Kokios jaunimo lygos gyvavo jums augant?
- Žaisdavome prieš sporto mokyklas iš visos Lietuvos. Pamenu, baigdami sporto mokyklą, iškovojome lygos čempionų titulą. Vėliau du sezonus teko atstovauti Jonavos „Statybai“, o tuomet šis klubas buvo sujungtas su „Žalgirio“ dubleriais.

- Didžiąją karjeros dalį praleidote Lietuvoje, o po gastrolių užsienyje 2009 m. vasarą netgi nepasirašęs jokio kontrakto, vėl grįžote į Lietuvą. Tiesiog nepajėgėte numaldyti šeimos bei gimtinės ilgesio?
- Iš tiesų, visuomet norisi žaisti Lietuvoje. Gaila, tačiau ne visuomet pavyksta susitarti su gimtosios šalies komandomis. Prieš grįždamas į Lietuvą 2009 m., rungtyniavau Rusijos glūdumoje – Vladivostoke. Vargindavo ilgos kelionės į rungtynes, be to, beveik dvejus metus negalėjau stebėti, kaip auga mano sūnus Arnas.

Dėl didžiulės „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ tarpusavio konkurencijos, kilo daug abejonių svarstant sostinės ekipos pasiūlymą. Galiausiai supratau, kad tai tiesiog yra mano darbas, tad spalio pabaigoje nusprendžiau prisijungti prie „Lietuvos ryto“ komandos.

- Jums taip pat teko ginti Lietuvos garbę nacionalinėje rinktinėje. Daugelis krepšininkų sutaria, jog emocijos, patiriamos ginant Lietuvos rinktinės garbę, nuo bet kokios klubinės patirties skiriasi it diena ir naktis. Kiek pritariate šiai nuomonei?
- Na, tokio ryškaus skirtumo galbūt ir nėra, tačiau atstovauti Lietuvai nacionalinėje rinktinėje tikrai yra didžiulė garbė. Ten juk suvažiuoja geriausi šalies krepšininkai iš įvairiausių pasaulio klubų, kurie, negaudami jokio atlyginimo,  paaukoja savo vasaros poilsį vardan Lietuvos. Būti ten – išties nerealus jausmas. Ypatingai žaisti olimpinėse žaidynėse.

NKL – naujų talentų kalykla

- Praėjusiame sezone žaisdamas  Kėdainių „Nevėžyje“ parodėte, jog dar tikrai turite parako ir stabiliai rungtyniavote LKL. Kaip nusprendėte sudėti ginklus stipriausioje Lietuvos krepšinio lygoje ir persikelti į jaunųjų žalgiriečių kolektyvą?

- Nusprendžiau, jog gana kelionių po Lietuvą ir pasaulį. Paprasčiausiai, norėjosi gyvenime šiek tiek daugiau ramybės. Be to, šiuo metu LKL komandos yra komplektuojamos labai vėlai, o „Žalgiris-2“ savo pasiūlymą pateikė dar birželį ir užtikrino puikias sąlygas, todėl, daug negalvodamas, priėmiau šį pasiūlymą.

- Nacionalinė krepšinio lyga garsėja kaip tiltas į LKL perspektyviausiems Lietuvos krepšininkams. Nors „Žalgiris-2“ tikrai ne ta komanda, kurioje apstu legionierių, pačioje lygoje jų pradeda rastis vis daugiau. Nemanote, kad užsieniečiai gali užgožti jaunuosius Lietuvos krepšininkus bei pristabdyti jų tobulėjimą? 
- Iš tiesų, geriausi šios lygos žaidėjai dažnai gauna progą pasireikšti LKL. Tiesa, yra buvę atvejų, kuomet NKL žaidėjas nesugeba prisitaikyti prie aukštesnio kalibro krepšinio bei yra privertas grįžti atgal į Nacionalinę krepšinio lygą. Taigi krepšininkams progų pasireikšti tikrai netrūksta, tačiau tuomet jau jiems patiems tenka „kabintis“ į atsivėrusias galimybes.

- Kalbant apskritai, legionieriai į komandos žaidimą įneša kažką naujo. Kuriuos krepšininkus įvardintumėte kaip geriausius užsieniečius, su kuriais yra tekę žaisti?
- „Žalgiryje“ teko žaisti su puikiu amerikiečiu, Steve‘u Woodberry, kuris dar buvo ir labai protingas. Taip pat rungtyniavau su NBA legenda Robertu Packu. Jis buvo nerealus tiek aikštelėje, tiek už jos ribų. Vienintelis šio krepšininko minusiukas buvo dažnos techninės pražangos už ginčus su arbitrais. Tačiau kalbant apskritai, jis buvo nuostabus žaidėjas ir žmogus.

- Per ilgą savo karjerą esate iškentęs ne vieną „šaltą dušą“ bei įmetęs daugybę pergalingų metimų. Kaip jaunieji „Žalgirio“ gynėjai priima jūsų pamokas?
- Net pačiam keista, tačiau jie tikrai klauso ir rodo didžiulį norą. Per rungtynes visko nutinka, būna ir užrėkiu ant jų, tačiau tai dėl užplūdusių emocijų… Po rungtynių prieini, atsiprašai… O šiaip jaunuoliai tikrai noriai dedasi mano patarimus į galvą.

- Šį sezoną, rungtyniaujant jauniausioje lygos ekipoje, daugeliui žaidėjų netgi tiktumėte į tėvus. Galbūt retkarčiais tenka atlikti ir tikrą tėviškąją pareigą – dalyti jaunuoliams patarimus ir už aikštelės ribų?
- (Juokiasi) Užtenka man ir savo sūnaus. Šituos dalykus palieku spręsti jiems patiems ir nesikišu į komandos draugų asmeninį gyvenimą.

Namų ūkis, šeima, laisvalaikis ir karjeros horizontai

- Nuo 2001 m., kuomet jus išrinko labiausiai patobulėjusiu LKL žaidėju, buvote ne vienos svarbios „Žalgirio“ pergalės kalvis. O namų ūkyje, ar dažnai tenka darbuotis plaktuku?

- Sunku dažnai imtis namų ūkio darbų, kai apskritai retai būni namuose. Aišku, nutinka, visko pasitaiko, bet plaktuku naudojuosi tik retsykiais.

- „Žalgiris“ neseniai tapo ne tik krepšinio, bet ir futbolo klubu. Galbūt, paliekant oranžinį kamuolį nuošalyje, esate futbolo ekspertas ar ištikimas kurios nors ekipos sirgalius?
- Iš tikrųjų, futbolui nesijaučiu svetimas. Sezonui pasibaigus, dažnai pats išbėgu ant žaliosios vejos. Be to, aktyviai stebiu Čempionų lygą, o pasaulio bei Europos čempionatuose taip pat nepraleidžiu praktiškai nė vienerių rungtynių.

- Žaisdamas krepšinį jūs – atakų organizatorius bei aikštelės generolas. Tikriausiai panašaus vaidmens tenka imtis ir draugų rate, šeimoje?
- (Šypsosi) Ne, tikrai šeimoje nėra taip, kad aš trenkčiau kumščiu į stalą ir viskas būtų nuspręsta. Kompanijoje taip pat nesistengiu vadovauti paradui.

- O jūsų sūnus Arnas į tėvą panašus ne tik išvaizda, bet ir charakteriu?
- Manau, kad taip. Tiksliai nepamenu, koks aš buvau tokio amžiaus, bet aplinkiniai mumyse įžvelgia daug panašumų.

- Po šitiek sezonų profesionalaus krepšinio, veikiausiai jau ne už kalnų metas, kai jums teks pakabinti sportbačius ant vinies bei į aikštelę pažvelgti kiek kitokiu kampu. Stengiatės vyti tokias mintis šalin, o galbūt jau įsivaizduojate save karjeros finišo tiesiojoje?
- Jeigu atvirai, dar neįsivaizduoju. Sau pasakiau, kad kol „turėsiu sveikatos“, kol „laikys kojos“... kodėl gi nebėgioti?

- Galbūt galvojate apie grįžimą į aukštesnę lygą?
- Kol kas jaučiuosi puikiai ir visuomet svarstau gaunamus pasiūlymus. Jeigu didžiosios traumos aplenks,  neatmetu galimybės grįžti į aukštesnį lygį.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
"Žalgirio" arena – trečia lankomiausia Eurolygoje, užpildymas siekė beveik 100 procentų
"Žalgirio" arena – trečia lankomiausia Eurolygoje, užpildymas siekė beveik 100 procentų
Eurolygos varžybų lankomumas išaugo beveik 20 proc., o Kauno „Žalgiris“ pagal šį rodiklį užėmė trečią vietą, rašo Krepšinis.lt.Eurolyga paskelbė, kad
Mažeikiškio Antetokounmpo pokalbiai su teisėju, treneriu ir komandos draugais
Mažeikiškio Antetokounmpo pokalbiai su teisėju, treneriu ir komandos draugais
„Betsafe-LKL TV“ dėmesio sulaukė Mažeikių „M Basket Delamode“ žaidėjas Alexas Antetokounmpo.Jauniausias iš brolių Antetokounmpo, rungtynių metu naudojo sportininkams
Generolui atiduota pagarba: Vilniuje iškelti "Ryto" legendos Eidsono marškinėliai
Generolui atiduota pagarba: Vilniuje iškelti "Ryto" legendos Eidsono marškinėliai
Ketvirtadienio vakarą Vilniaus „Rytas“, minėdamas 15-ąsias triumfo Europos taurėje metines, LKL rungtynių su Šiaulių „Šiauliais“ ilgosios pertraukos metu savo
Oficialu: "Žalgirio" gretas sustiprino amerikietis (Jankūno komentaras)
Oficialu: "Žalgirio" gretas sustiprino amerikietis (Jankūno komentaras)
Traumų išretintą Kauno „Žalgirio“ puolėjų liniją netrukus papildys naujokas. Lietuvos čempionų klubas iki sezono pabaigos pasirašė sutartį su 203 cm ūgio amerikiečiu
"Rytas" pagerbė legendą, įveikė "Šiaulius" ir pristatė jauniausią savo debiutantą
"Rytas" pagerbė legendą, įveikė "Šiaulius" ir pristatė jauniausią savo debiutantą
Vilniaus „Rytas“ (21-5) sužaidė ypatingas rungtynes Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“), pergale paženklindamas Chucko Eidsono pagerbimą.Vilniečiai savo arenoje 83:74 (24:18,
Visų laikų LKL rekordą pagerinęs Ebo nukalė triukšinančią pergalę
Visų laikų LKL rekordą pagerinęs Ebo nukalė triukšinančią pergalę
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) netikėtu rezultatu ir rekordu baigėsi dviejų antrosios lentelės dalies klubų susidūrimas. Kėdainių „Nevėžis-Optibet“
"Neptūno" gretose – gynėjas iš Graikijos
"Neptūno" gretose – gynėjas iš Graikijos
Klaipėdos „Neptūnas” pasikvietė 24 metų graiką Georgios Kamperidis, su kuriuo sutartis sudaryta iki sezono pabaigos. „Nusprendėme prieš svarbiausias kovas Lietuvos krepšinio
Marijampoliečiai dramatiškai palaužė "Olimpą" ir išlygino bronzinės serijos rezultatą
Marijampoliečiai dramatiškai palaužė "Olimpą" ir išlygino bronzinės serijos rezultatą
Netekčių pažymėtose „7bet-NKL“ mažojo finalo rungtynėse triumfavo Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“ krepšininkai, kurie namų tvirtovėje 83:81 (23:20, 20:15, 22:25,
LKL klubai vienijasi labdaros turui "Už pergalę gyventi" (Kaukėno komentaras)
LKL klubai vienijasi labdaros turui "Už pergalę gyventi" (Kaukėno komentaras)
Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) kubai vienijasi labdaros turui ir skelbia naują iniciatyvą – labdaros turą „Už pergalę gyventi“.Per artimiausias kelias
Akistatos su sūnumi laukiantis Urbonas: jis man sakė: atvažiuosite, gausite malkų
Akistatos su sūnumi laukiantis Urbonas: jis man sakė: atvažiuosite, gausite malkų
„Šiaulių“ komanda išgyvena sudėtingą savaitę: pirmadienį sužaistos rungtynės su Kėdainiu „Nevėžiu-Optibet“, o dabar prieš akis – kovos su Vilniaus
Sezono mačą sužaidęs Ebo – apie sunkų laikotarpį dėl situacijos tėvynėje bei teorines kėdainiečių viltis
Sezono mačą sužaidęs Ebo – apie sunkų laikotarpį dėl situacijos tėvynėje bei teorines kėdainiečių viltis
„Betsafe-LKL“ reguliariajame sezone likus vos kelioms savaitėms, turnyrinės lentelės apačios klubai kabinasi į paskutiniuosius šiaudus vilties pasiekti atkrintamąsias varžybas.Pasvalio
Trinchieri mojavo protokolu: nesitikėjau tokio teisėjavimo krepšinio šalyje (pretenzijų turėjo ir Vovoras)
Trinchieri mojavo protokolu: nesitikėjau tokio teisėjavimo krepšinio šalyje (pretenzijų turėjo ir Vovoras)
38 pražangos ir penki jų limitą išnaudoję vienos komandos krepšininkai – Andrea Trinchieri teatrališkai tvirtino tokio atvejo per savo karjerą nepamenantis, užtat ilgai
Net penkių žaidėjų dėl pražangų netekęs "Žalgiris" krito 50 minučių trileryje
Net penkių žaidėjų dėl pražangų netekęs "Žalgiris" krito 50 minučių trileryje
Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ (14-12) įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“ (22-3).Georgios Vovoro kariauna
Jurbarke vos neprisižaidusi "Kretinga" finalą pradėjo pergale
Jurbarke vos neprisižaidusi "Kretinga" finalą pradėjo pergale
Prasidėjusiame „7bet-NKL“ didžiajame finale plonu ledu vaikščiojusi „Kretinga“ įsirašė pirmąją pergalę. Arimanto Mikaločiaus kariauna išvykoje 87:78
"Lietakabelis" pratęsė kontraktą su vyr. treneriu
"Lietakabelis" pratęsė kontraktą su vyr. treneriu
Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ atliko svarbų ėjimą kito sezono komplektacijoje – Aukštaitijos ekipa susitarė su vyr. treneriu Nenadu Čanaku dėl naujos sutarties.Panevėžiečių
Strategas iš Lenkijos pasidalijo savo įspūdžiais apie naują Žalgirio  trenerių mokymų programą
Strategas iš Lenkijos pasidalijo savo įspūdžiais apie naują Žalgirio trenerių mokymų programą
Kauno „Žalgirio“ organizacija plečia savo veiklų diapazoną ir šalia jau kelerius metus vykdomų „Žalgiris Coaching Clinic“ trenerių mokymų prijungė naują programą
LKL paskelbė atkrintamųjų varžybų datas
LKL paskelbė atkrintamųjų varžybų datas
Iki „Betsafe-LKL“ reguliariojo sezono pabaigos liko mažiau nei mėnesis, per šį laiką galutinai paaiškės komandų rikiuotė reguliariajame sezone bei sužinosime
Vienintelį tritaškininką turėjęs "Lietkabelis" į pergalingą kelią grįžo triuškinančiai
Vienintelį tritaškininką turėjęs "Lietkabelis" į pergalingą kelią grįžo triuškinančiai
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) užtikrintą pergalę pasiekė Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ (14-12). Nenado Čanako auklėtiniai savo arenoje laimėjo Aukštaitijos
"Žalgirio" fanai paaiškino, kodėl skandavo prieš Kauno merą nukreiptus šūkius
"Žalgirio" fanai paaiškino, kodėl skandavo prieš Kauno merą nukreiptus šūkius
Sekmadienį, prieš „Žalgirio“ ir „Ryto“ susitikimą krepšinio aikštelėje, žaliai baltų sirgaliai surengė triukšmingą eiseną, kurios metu aštrų
78 naudingumo balus surinkęs puolėjų duetas atvedė "Olimpą" į pergalę mažojo finalo starte
78 naudingumo balus surinkęs puolėjų duetas atvedė "Olimpą" į pergalę mažojo finalo starte
„7bet-NKL“ mažojo finalo starte pirmąjį žingsnį bronzos medalių link žengė žvėriškus pasirodymus surengęs Palangos „Olimpo“ puolėjų tandemas ir kompanija. Sandžio
Kėdainiuose laimėję "Šiauliai" įsitvirtino devintoje vietoje
Kėdainiuose laimėję "Šiauliai" įsitvirtino devintoje vietoje
„Betsafe-LKL“ turnyrinės lentelės kaimynų dvikovoje triumfavę „Šiauliai“ (7-18) išsaugojo teorines viltis pasiekti atkrintamąsias varžybas.Žydrūno Urbono
Urbonas registruotas pagrindinėje "Ryto" komandoje (Žibėno komentaras)
Urbonas registruotas pagrindinėje "Ryto" komandoje (Žibėno komentaras)
Pirmadienio popietę Vilniaus „Rytas“ pasidalino naujienomis – prie pagrindinės komandos sudėties LKL kovoms prisijungs FIBA jaunimo Čempionų lygos MVP – Ignas Urbonas.Šį
"Juventus" priekinę liniją sustiprino amerikietis
"Juventus" priekinę liniją sustiprino amerikietis
Prieš lemiamą „Betsafe-LKL“ sezono atkarpą Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ sulaukė pastiprinimo puolėjų grandyje. Aukštaitijos klubą papildė 207 cm
Grįžimu į Lietuvą besidžiaugiantis Doualla puikiai atsiliepia ir apie Kėdainius, ir apie Pasvalį
Grįžimu į Lietuvą besidžiaugiantis Doualla puikiai atsiliepia ir apie Kėdainius, ir apie Pasvalį
Kovo pradžioje prie Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ prisijungęs 19-metis Darylas Doualla Lietuvoje leidžia jau antrąjį mėnesį ir džiaugiasi pasirinkimu atvykti į Aukštaitiją. Talentingas
Spindėjęs Lekavičius įvertino pasikeitimą "Žalgirio" sirgalių palaikyme
Spindėjęs Lekavičius įvertino pasikeitimą "Žalgirio" sirgalių palaikyme
Po rungtynių Lukas Lekavičius džiaugėsi pasiekta svarbia pergale ir įvertino, jog pagrindinė fanų tribūna atsidūrė už krepšio, rašo Krepšinis.lt.Kauno „Žalgiris“
Serijos su "Rytu" besitikintis Trinchieri – apie savo nuostabą dėl žiūrovų ir neįtikėtiną Lekavičių
Serijos su "Rytu" besitikintis Trinchieri – apie savo nuostabą dėl žiūrovų ir neįtikėtiną Lekavičių
Puspenkto mėnesio vietiniame fronte nepralaimintis šalies čempionas Kauno „Žalgiris“ (22-2) sekmadienį įsirašė jau keturoliktą pergalę iš eilės ir praktiškai
Pralaimėjimo priežastis įvardinęs Žibėnas su nerimu žvelgia į likusią sezono dalį
Pralaimėjimo priežastis įvardinęs Žibėnas su nerimu žvelgia į likusią sezono dalį
Po pralaimėjimo derbyje Giedrius Žibėnas kalbėjo apie pralaimėjimo priežastis bei žvelgė į likusią reguliaraus sezono dalį, rašo Krepšinis.lt.Vilniaus „Rytas“ (20/5)
Žaidimą kontroliavusi Šeškaus kariauna laimėjo Mažeikiuose
Žaidimą kontroliavusi Šeškaus kariauna laimėjo Mažeikiuose
Užtikrintą pergalę Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) pasiekė Jonavos „CBet“ (10-15) komanda, kuri svečiuose 79:62 (24:23, 22:13, 17:11, 16:15) įveikė Mažeikių

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime