Naujienos kraunasi...

"Auksinės kartos" trenerio ambicijos rinktinėje

Autorius: Arūnas Abromaitis, "Respublika".
"Auksinės kartos" trenerio ambicijos rinktinėje
Naujasis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės strategas Kazys Maksvytis dirba pirmuosius darbus - formuoja trenerių štabą ir sudarinėja kandidatų sąrašą. 44-erių krepšinio specialistas neslepia, kad norėtų pratęsti istoriją, pradėtą su jaunių ir jaunimo komandomis, rašo "Respublika".

Tas istorijos skyrius buvo auksinis - K.Maksvyčio auklėtiniai laimėjo viską, kas įmanoma. Iškovoti medalius treneris tikisi ir su vyrų rinktine. „Juk nebus tikslas tik pasiekti kažkokį pergalių skaičių ar išeiti į kitą etapą", - teigia K.Maksvytis.

Intensyvūs metai

Rugsėjo viduryje po Lietuvos krepšinio federacijos vykdomojo komiteto posėdyje paskelbta, kad su K.Maksvyčiu pasirašyta sutartis iki olimpinio ciklo pabaigos ir jis perima rinktinės vairą iš Dariaus Maskoliūno. Šią savaitę naujasis nacionalinės komandos treneris su žurnalistais pasidalino artimiausiais planais.

„Pirmiausia laukia keli namų darbai. Pirmas iš jų - surinkti trenerių štabą. Po to - sudaryti žaidėjų sąrašą, dar vėliau - pasirengimo planą. Kol kas yra juodraštiniai planų variantai, po truputį pradedame kibti į darbus. Kai kurių trenerių sutikimą jau turiu, iš kai kurių dar laukiu. Kai kuriais atvejais reikia derinti ne tik su jais, bet ir klubais. Paprašyčiau šiek tiek palaukti", - sakė K.Maksvytis. Jis užsiminė, kad pranešimo apie suformuotą trenerių štabą galima laukti ateinančią savaitę.

Rinktinės kandidatų sąrašą K.Maksvytis turi sudaryti iki spalio 20 d. „Taip ilgai gal netempsime, juodraštį sau jau esu pasidaręs. Aišku, vienas sąrašas yra langams, kitas - vasarai. Pats sunkiausias etapas galbūt ir bus pats pirmasis, nes rinktinę „pačiupinėsiu" tik 3-4 dienas ir reikės iškart žaisti. Sunku per tokį trumpą laiką įdiegti kažkokias naujoves, susistyguoti iki galo. Pirmas turas bus labai svarbus ir norėčiau jam surinkti pačią stipriausią komandą, kokią tik įmanoma", - svarstė rinktinės treneris.

Per ateinančius 12 mėnesių jo laukia du iššūkiai. Visų pirma - 2023 m. pasaulio čempionato atranka, kurios F grupėje lietuviai varžysis su Čekija, Bosnija ir Hercegovina bei Bulgarija. Lapkričio 26 d. K.Maksvyčio auklėtiniai namie žais su bulgarais, o lapkričio 29 d. išvykoje susitiks su čekais. Antras atrankos langas atsidarys 2022 m. vasarį, trečias - liepą.

Kitas artimiausių 12 mėnesių iššūkis - 2022 m. rugsėjo 1-18 d. vyksiantis Europos čempionatas. Ir prieš jį, ir po jo teks tęsti pasaulio pirmenybių atranką. Antrojo atrankos etapo langai numatyti 2022 m. rugpjūtį ir lapkritį bei 2023 m. vasarį. Taigi per 12 mėnesių K.Maksvyčio laukia vienas čempionatas ir keturi langai.

Du atskirus sąrašus treneris paminėjo todėl, kad lapkritį ir vasarį rinktinei negalės padėti NBA ir Eurolygos klubų krepšininkai.

Subrendęs atsakomybei

Lietuvos rinktinės treneriu K.Maksvytis galėjo tapti dar 2019 m. rudenį, bet tada jo neišleido darbdaviai - Permės klubo „Parma" (Rusija) vadovai. Šįkart klubas barjerų nestatė. „Jau turėjome istoriją anksčiau ir buvome šiek tiek „apsišlifavę". Jie matė, kaip man tai buvo skausminga. Dabar apsidraudėme ir įtraukėme į sutartį šį punktą. Ir federacijos atstovai buvo labai aktyvūs, daug kalbėjo su Permės klubu. Viskas susidėjo ir šįkart nebuvo problemų", - pasakojo K.Maksvytis. Naujasis federacijos prezidentas Vydas Gedvilas dar prieš rinkimus neslėpė, kad trenerio poste mato būtent K.Maksvytį.

Ankstesnis rinktinės treneris D.Maskoliūnas kalnų nenuvertė. Jo vadovaujama komanda vargais negalais pateko į Europos čempionatą ir nepateko į Tokijo olimpines žaidynes. K.Maksvytis teigė suprantantis, kad sės į karštą kėdę, bet teigė atsakomybės nebijantis: „Reikia priprasti prie šito vardo - vyrų rinktinės treneris. Dėl atsakomybės, tai jau esu ją pajautęs. Vykstant jaunimo čempionatams, visada buvome po padidinamuoju stiklu. Vienas čempionatas vyko Lietuvoje, kitas - čia pat, Latvijoje. Iš mūsų visada reikalavo aukščiausių rezultatų. Atrodė, jei čempionai netaps čempionais dar kartą, bus labai blogai. Žinau, kad ši kėdė yra karšta. Dažniausiai visi pradeda panašiai - su entuziazmu, kaip ir aš dabar, bet po pralaimėjimų gali būti ne tik malonių akimirkų. Esu tam pasiruošęs."

Seni ryšiai padės

Kai K.Maksvytis treniravo jaunių ir jaunimo komandas, nuo 2008 iki 2012 m. laimėjusias tris Europos ir vieną pasaulio čempionatą, jose pirmuoju smuiku griežė Jonas Valančiūnas. Dabar tiek pastarasis, tiek Edgaras Ulanovas, tiek Rokas Giedraitis, tiek Arnas Butkevičius yra vyrų rinktinės nariai.

„Turėjau asmeninių ambicijų pratęsti istoriją, pradėtą su jaunimo rinktine, kol tie krepšininkai dar yra vyrų rinktinės žaidėjai. Gal, jei dabar nebūtų paskyrę, vėliau jau būtų ir ne taip įdomu tapti vyriausiuoju treneriu. Tačiau dabar norisi pratęsti istoriją ir įtampai esu pasiruošęs", - svarstė treneris.

Jo nuomone, seniai užmegzti ryšiai su krepšininkais turėtų padėti vyrų rinktinėje: „Kol kas kalbėjau tik su tais žaidėjais, su kuriais ir šiaip daugiau bendrauju. Kai kurie mane pasveikino, apsikeitėme maloniomis frazėmis. Tačiau, be abejo, reikės sėsti prie kandidatų sąrašo. Mėgstu išlaikyti gerą santykį su žaidėjais. Reikės pasikalbėti su kiekvienu kandidatu, išsiaiškinti jų situacijas.

Dabar bus kita rinktinė. Nežinau, ar buvę auklėtiniai turės pranašumą prieš kitus žaidėjus. Būnant Lietuvos rinktinės treneriu turbūt nereikėtų žiūrėti, ar krepšininkas yra iš tos „auksinės kartos", ar ne. Tačiau jie mane jau pažįsta, o aš pažįstu juos. Žinau, kaip jie elgiasi stresinėse situacijoje, jų stiprybes ir silpnybes. Manau, ši patirtis man tik padės."

Iškovojęs daug medalių su jaunimu, K.Maksvytis jų tikisi ir su vyrų rinktine. „Jei apie tai negalvočiau, neičiau į šias pareigas. Mums, treneriams, patogiau pradėti nuo kuklių tikslų, nes paskui gali prisikalbėti ir pralaimėti, nudegti. Bet aš žinau, kur einu, ir kitokių tikslų nėra. Juk nebus tikslas tik pasiekti kažkokį pergalių skaičių ar išeiti į kitą etapą. Jeigu jau einame, tikslas visada turėtų būti medaliai", - neabejojo rinktinės strategas. Nacionalinė komanda medalių neiškovojo nuo 2015 m., kai pelnė Europos čempionato sidabrą.

Tęstinumas ir permainos

Viena iš rinktinės problemų, kad geriausi jos krepšininkai - J.Valančiūnas ir Domantas Sabonis - žaidžia toje pačioje vidurio puolėjo pozicijoje. Leisti juos į aikštelę kartu bandė ir Dainius Adomaitis, ir D.Maskoliūnas, bet vaisių tai neatnešė.

K.Maksvytis mano, kad bandyti vis tiek reikia: „Pirmas tikslas yra turėti rinktinėje visus geriausius žaidėjus. Pas mus tokia situacija, kad toje pačioje pozicijoje turime žaidėjus iš geriausios pasaulio lygos. Treneriui tai yra galvos skausmas - padalinti minutes, surasti žaidimo braižą. Tačiau tai yra malonus galvos skausmas. Svarbiausia visus surinkti, o kai surinksime, bandysime viską derinti. Turėsime planą A su dviem aukštaūgiais, planą B su mobilesne sudėtimi. Manau, jei geriausi žaidėjai žaidžia vienoje pozicijoje, nereiškia, kad jų nereikia kviesti ar laikyti ant suolo."

Naujasis treneris nenori visko pradėti nuo balto lapo, jis bandys perimti pirmtakų patirtį. „Kol kas neteko su jais kalbėtis, bet būtinai reikės tai padaryti. Su D.Maskoliūnu tik apsikeitėme formaliomis žinutėmis, tačiau tikrai su juo susisieksiu paklausinėti apie užkulisius, žaidėjus, kuriais jis liko patenkintas ir kuriais galbūt nusivylė. Tikrai pasikeisime šia informacija", - teigė K.Maksvytis.

Tarp jo pagalbininkų turbūt bus ir vienas ar du krepšinio specialistai iš ankstesnių trenerių štabų. „Toks atrankos formatas, koks yra dabar, man neatrodo labai sąžiningas, nes treneris turi tik kelias treniruotes, bet po jų žaidėjai turi pergalingai žaisti už Lietuvą. Toks darbas yra nedėkingas, tačiau jį atliksime. Todėl manau, kad štabe turėtų būti bent vienas ar du žmonės, jau dirbę languose ir galintys pasidalinti savo patarimais", - paaiškino K.Maksvytis.

Permainų galima tikėtis kandidatų sąraše. Treneris neslepia norintis sugrąžinti į sudėtį savo auklėtinį Permės klube, gynėją Adą Juškevičių: „Manau, jis bus ypač reikalingas languose, kai nebus pagrindinių žaidėjų ir reikės per trumpą laiką pasiekti rezultatą. Man reikės kuo daugiau krepšininkų, kurie žino mano sistemą, yra su manimi dirbę. Bandysiu su Adu kalbėtis."

Dar vienu sugrįžėliu turėtų tapti aukštaūgis Donatas Motiejūnas. „Su D.Motiejūnu irgi kalbėjomės, jis mane pasveikino. Manau, jis irgi turėtų būti rinktinėje", - sakė K.Maksvytis. Tiesa, Eurolygoje žaisiantis D.Motiejūnas grįžti į rinktinę turbūt galės tik vasarą.

Dosjė

*Kazys Maksvytis

*Gimė 1977 m. birželio 15 d. Darbėnuose (Kretingos r.).

*Pasiekimai: su Lietuvos 16-mečių rinktine laimėjo 2008 m. Europos čempionatą, su 18-mečių rinktine - 2010 m. Europos čempionatą, su 19-mečių rinktine - 2011 m. pasaulio čempionatą, su 20-mečių rinktine - 2012 m. Europos čempionatą. Treniruodamas Klaipėdos „Neptūną", LKL čempionate 2013 m. iškovojo bronzą, o 2014 m. - sidabrą, treniruodamas Panevėžio „Lietkabelį" 2017 m. pelnė LKL sidabrą.

*Darbas klubuose: Vilniaus „Sakalai" (2011-2012 m.), Klaipėdos „Neptūnas" (2012-2015 ir 2017-2019 m.), Panevėžio „Lietkabelis" (2015-2017 m.), Permės „Parma" (nuo 2019 m.).

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
NBA slenkstį minančio Buzelio pažadas Lietuvai: kai aš ateisiu, mes laimėsime viską
NBA slenkstį minančio Buzelio pažadas Lietuvai: kai aš ateisiu, mes laimėsime viską
Pirmą profesionalo karjeros sezoną NBA plėtojimosi lygoje baigiantis Matas Buzelis jau po kelių mėnesių išgirs savo pavardę NBA naujokų biržoje, o jo galvoje – mintys ne tik apie
Maksvytis įvertino olimpinio turnyro burtus
Maksvytis įvertino olimpinio turnyro burtus
Antradienį Mieso mieste (Šveicarija) buvęs NBA krepšininkas ir triskart olimpinis čempionas Carmelo Anthony padėjo ištraukti Paryžiaus Olimpinių žaidynių krepšinio turnyro
Paaiškėjo galimi Lietuvos varžovai olimpiniame Paryžiuje
Paaiškėjo galimi Lietuvos varžovai olimpiniame Paryžiuje
Antradienį ištraukti olimpinio vyrų krepšinio turnyro burtai, po kurių galimus konkurentus grupių etape sužinojo ir Lietuvos komanda, prieš tai dar žaisianti lemiamoje atrankoje,
Paaiškėjo, kokių varžovų grupių etape Paryžiuje išvengtų olimpinę atranką įveikusi Lietuva
Paaiškėjo, kokių varžovų grupių etape Paryžiuje išvengtų olimpinę atranką įveikusi Lietuva
FIBA suskirstė būsimo Paryžiaus olimpinių žaidynių krepšinio turnyro dalyvius į keturis burtų krepšelius, rašo Krepšinis.lt.Tapo aišku, kad jeigu Lietuva įveiks
"7bet-NKL" aštuntfinalių spėjimais dalinasi garsūs Lietuvos krepšinio žmonės
"7bet-NKL" aštuntfinalių spėjimais dalinasi garsūs Lietuvos krepšinio žmonės
Kasmet prieš prasidedant Nacionalinės krepšinio lygos (7bet-NKL) atkrintamosioms garsūs Lietuvos krepšinio žmonės tradiciškai pateikia savo spėjimus.Laukiant pirmojo „7bet-NKL“
Latvija pakilo į rekordines aukštumas, o niuksą gavusi Lietuva – ties FIBA reitingo dešimtuko riba
Latvija pakilo į rekordines aukštumas, o niuksą gavusi Lietuva – ties FIBA reitingo dešimtuko riba
Pasibaigus pirmam atrankos langui Afrikoje, Amerikoje, Azijoje ir Europoje FIBA paskelbė atnaujintą rinktinių reitingą, rašo Krepšinis.lt.Jame nepakito Lietuvos krepšininkų vieta.
Po šalto dušo Taline ir strategas, ir kapitonas linksniavo tas pačias rinktinę kamavusias bėdas
Po šalto dušo Taline ir strategas, ir kapitonas linksniavo tas pačias rinktinę kamavusias bėdas
Nuožmi kova Estijos sostinėje baigėsi pirmąja Lietuvos rinktinės (1-1) nesėkme atrankoje į 2025 m. Europos čempionatą, rašo Krepšinis.lt.Sausakimšai užpildytoje Talino arenoje
Vieną kamuolį puolime atkovojusi rinktinė krito Estijoje
Vieną kamuolį puolime atkovojusi rinktinė krito Estijoje
Nuožmi kova Estijos sostinėje baigėsi pirmąja Lietuvos rinktinės (1-1) nesėkme atrankoje į 2025 m. Europos čempionatą.Sausakimšai užpildytoje Talino arenoje Kazio Maksvyčio vyrai 59:65
Pralaimėjimo estams nesureikšminęs Maksvytis paaiškino įvykusias permainas sudėtyje
Pralaimėjimo estams nesureikšminęs Maksvytis paaiškino įvykusias permainas sudėtyje
Lietuvos krepšinio rinktinė pirmadienį sieks antrosios pergalės atrankos lange į Europos čempionatą. Lietuviai atvyko į Taliną, kur testuos šeimininkų estų išbandymą, rašo
Maksvytis lyderiui turėjo amerikietišką posakį, sirgaliams – pastabą: nepykite, tai visiška nesąmonė
Maksvytis lyderiui turėjo amerikietišką posakį, sirgaliams – pastabą: nepykite, tai visiška nesąmonė
„Startavome nuo geros gynybos, užbaigėme solidžiu puolimu. Nusipelnėme šios pergalės“, – tvirtino K. Maksvytis, kurio auklėtiniai užtikrinta pergale pradėjo tiek atranką
Kelias link Eurobasket 2025 pradėtas lenkų sutriuškinimu
Kelias link Eurobasket 2025 pradėtas lenkų sutriuškinimu
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (1-0) pergalingai pradėjo atranką į 2025-ųjų Europos čempionatą.Kazio Maksvyčio auklėtiniai sostinėje 83:64 (16:19, 19:11, 27:19, 21:15) užtikrintai
Maksvytis apsisprendė dėl dvyliktuko mače su Lenkija
Maksvytis apsisprendė dėl dvyliktuko mače su Lenkija
Kazys Maksvytis išsirinko Lietuvos rinktinės dvyliktuką ketvirtadienį vyksiančioms Europos čempionato atrankos rungtynėms su Lenkija, rašo Krepšinis.lt.Trenerio sprendimu šį
Lenkija paskelbė sudėtį rungtynėms su Lietuvos rinktine
Lenkija paskelbė sudėtį rungtynėms su Lietuvos rinktine
Lenkijos vyrų krepšinio rinktinė paskelbė sudėtį 2025 m. Europos čempionato atrankos mačui su Lietuva. Šioje – du Eurolygos krepšininkai.Rungtynės vyks ketvirtadienį,
Maksvytis prieš Eurobasket atrankos startą su Lenkija: taktikos bus minimaliai
Maksvytis prieš Eurobasket atrankos startą su Lenkija: taktikos bus minimaliai
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė ketvirtadienį maču su Lenkija pradės pasirodymą atrankoje į kitų metų Europos čempionatą. Treneris Kazys Maksvytis sako, kad susitikime svarbiausią vietą
Maksvytis – apie komplikuotą rinktinės pasirengimą, netikėtus pokyčius ir lenkų iššūkį
Maksvytis – apie komplikuotą rinktinės pasirengimą, netikėtus pokyčius ir lenkų iššūkį
Pirmadienį vakare Vilniuje į pirmąją treniruotę susirinko Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, pradėjusi pasiruošimą atrankos langui į 2025 m. Europos čempionatą. Treneris Kazys
Olimpiniame atrankos turnyre – Lietuvos rinktinės rungtynės naktimis
Olimpiniame atrankos turnyre – Lietuvos rinktinės rungtynės naktimis
Lietuvos rinktinė Puerto Rike vyksiančiame olimpinės atrankos turnyre žais tada, kai mūsų šalyje jau bus vidurnaktis, rašo Krepšinis.lt.FIBA paskelbus tvarkaraštį paaiškėjo,
Valančiūnas ir Petronytė – 2023-iųjų Lietuvos krepšininkai
Valančiūnas ir Petronytė – 2023-iųjų Lietuvos krepšininkai
Po vienerių metų pertraukos moterų ir vyrų rinktinių aukštaūgiai susigrąžino geriausių Lietuvos krepšininkų titulus. Visą mėnesį trukęs sirgalių balsavimas lėmė, kad geriausiais
Lenkai paskelbė sudėtį mačui su Lietuvos rinktine
Lenkai paskelbė sudėtį mačui su Lietuvos rinktine
Lenkijos krepšinio rinktinė paskelbė 14-os žaidėjų sąrašą, kuris artėjančio 2025 metų Europos čempionato atrankos lango metu mes iššūkį Lietuvos ir Šiaurės
Iš JAV Maksvytis grįžo turėdamas tvirtus Lietuvos žvaigždžių atsakymus dėl vasaros
Iš JAV Maksvytis grįžo turėdamas tvirtus Lietuvos žvaigždžių atsakymus dėl vasaros
Pirmadienį Lietuvos krepšinio rinktinės strategas Kazys Maksvytis įvertino nacionalinės komandos gretas, kurios vasario antroje pusėje pradės 2025-ųjų Europos čempionato atrankos kovas,
Maksvytis iškeliavo už Atlanto
Maksvytis iškeliavo už Atlanto
Į Jungtines Amerikos Valstijas išvykstantis Lietuvos rinktinės vyr. treneris Kazys Maksvytis stebės NBA komandų treniruotes ir rungtynes bei planuoja susitikti su NBA rungtyniaujančiais lietuviais
Padalinta valstybės sporto piniginė: į pirmą vietą grįžo krepšinis
Padalinta valstybės sporto piniginė: į pirmą vietą grįžo krepšinis
Krepšinis vėl tapo gausiausiai iš valstybės biudžeto finansuojama sporto šaka Lietuvoje, kartu su lengvąja atletika ant trečio laiptelio nustūmęs praėjusių metų lyderį plaukimą.Nacionalinė
Rinktinės vairą susigrąžinęs Maksvytis: būtų juokinga, jei Giedrius plėšytųsi per dvi kėdes
Rinktinės vairą susigrąžinęs Maksvytis: būtų juokinga, jei Giedrius plėšytųsi per dvi kėdes
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerių štabo sutarimu ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) Vykdomojo komiteto sprendimu, 2025 m. Europos čempionato atrankos varžybų lange
Maksvytį prie "Žalgirio" vairo keičia Trichieri
Maksvytį prie "Žalgirio" vairo keičia Trichieri
Po šeštojo Kauno „Žalgirio“ pralaimėjimo Eurolygoje iš eilės, komandos trenerių štabe įvyko pokyčiai. Lietuvos čempionų klubą abipusiu sutarimu palieka
Iš komandos Kalėdas pavogęs Maksvytis turės priimti sprendimą dėl naujoko
Iš komandos Kalėdas pavogęs Maksvytis turės priimti sprendimą dėl naujoko
Eurolygos pirmąjį ratą Kauno „Žalgiris“ (5-11) užbaigs ketvirtadienį namuose dvikova su Tel Avivo „Maccabi“ (9-7), rašo Krepšinis.lt.„Žalgiris“
Maksvytis prisiėmė atsakomybę: tendencijos kartojasi – tai yra trenerio bėda
Maksvytis prisiėmė atsakomybę: tendencijos kartojasi – tai yra trenerio bėda
Kauno „Žalgiris“ šventes pasitinka prastomis nuotaikomis. Lietuvos čempionai penktadienį namuose 80:85 nusileido „Barcelonai“, o treneris Kazys Maksvytis po rungtynių
Maksvytis – apie atmosferą "Žalgiryje" bei "Barcos" lyderius
Maksvytis – apie atmosferą "Žalgiryje" bei "Barcos" lyderius
Dvigubą Eurolygos savaitę įpusėję Kauno „Žalgirio“ krepšininkai po trečiadienio rungtynių Stambule ketvirtadienį keliavo į Lietuvą, o jau kitą dieną jų laukia susitikimas
Su Evansu gyventi ir mirti pasiruošęs Maksvytis: nėra pergalės, bet nesu nusivylęs
Su Evansu gyventi ir mirti pasiruošęs Maksvytis: nėra pergalės, bet nesu nusivylęs
Kauno „Žalgiris“ (5-10) Eurolygos dvigubą savaitę pradėjo mesdamas rimtą iššūkį Šarūno Jasikevičiaus treniruojamai Stambulo „Fenerbahče“ (8-7), tačiau
Į Šaro valdas vykstantis Maksvytis: džiaugiuosi dėl jo, bet darysime viską, kad laimėtume
Į Šaro valdas vykstantis Maksvytis: džiaugiuosi dėl jo, bet darysime viską, kad laimėtume
Tris pralaimėjimus iš eilės sugėrę Kauno „Žalgirio“ krepšininkai ieškoti sėkmės iškeliauja į Turkijos megapolį Stambulą, rašo Krepšinis.lt.Ten

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime