Naujienos kraunasi...

Į rusišką realybę pažvelgęs Kurtinaitis – apie Volkovą ir marodierius, lietuvių sprendimą ir ryžtą imti šautuvą

Autorius: Gediminas Inčiūra, Krepšinis.lt.


Beveik metus sovietinėje armijoje atitarnavęs, o vėliau Maskvoje, Permėje bei Chimkuose gerą dešimtmetį praleidęs olimpinis čempionas Rimas Kurtinaitis su nerimu stebi tai, kas dabar vyksta Ukrainoje, rašo Krepšinis.lt.

Krepšinio legendai iš Kauno savo laiku teko šaudyti ir automatu, o armijoje įgytus įgūdžius jis dabar panaudoja medžioklėje. Todėl paklaustas, ar esant reikalui galėtų stoti ginti savo šalies, Kurtis nė nedvejoja.

„Dėl automato nežinau. Šaudžiau juo prieš 5-10 metų, bet esu medžiotojas, turiu šautuvų ir savo teritoriją ginsiu“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ ryžtingai sakė treneris.

Buvęs jo bendražygis Aleksandras Volkovas, su kuriuo 1988-aisiais triumfavo Seulo olimpinėse žaidynėse, šiuo metu vilki kamufliažinę aprangą ir rankose laiko automatą.

Neseniai jo šeimos namas Černigove buvo subombarduotas, tad garsiausias visų laikų Ukrainos krepšininkas taip pat įsitraukė į kovą už savo šalį.

„Palaikau kontaktą su A. Volkovu, praktiškai kiekvieną dieną su juo kalbuosi. Jis gyvena šalia Kijevo ir ten budi, nes vyksta ne tik karas, bet dar siautėja ir vadinamieji plėšikai. Kadangi dabar visi apsiginklavę, tai jie plėšia namus. O A. Volkovas su kitais saugo tą rajoną nuo tokių dalykų“, – informacija apie marodierių plėšikavimus Ukrainoje pasidalijo R. Kurtinaitis.

Garsūs Lietuvos krepšinio vardai ir veidai – Arvydas Sabonis, Valdemaras Chomičius, Sergejus Jovaiša, Vladas Garastas, Modestas Paulauskas ir kiti – viešai pasmerkė Rusijos vykdomą agresiją. Kai kurie iš jų tai padarė rusiškai – tam, kad jų žodžiai pasiektų ir tikslinę auditoriją.

Tiesa, puikiai Rusiją pažįstantis Rimas, nors ir sveikina tokį savo bendražygių žingsnį, abejoja jo veiksmingumu.

„Jie paprasčiausiai išsakė savo pilietinę nuostatą, ką ir turėjo padaryti. Bet žinome, kad ten uždarytas ir feisbukas, ir instagramas, ir visa kita. Aišku, kažkiek žinių galbūt vis tiek nueina. O Lietuvoje ir Europoje mes gi patys žinome, kas iš tikro vyksta. Privalome kalbėti, bet abejoju, kad tai pasieks tą galą.

Rusai yra kitokie žmonės, kurie gyvena kitokiame pasaulyje su kitokiu supratimu. Kas mums atrodo, kad jau yra blogai, jiems yra normalu. Tokia jau jų tauta. Rusijoje apie 80 procentų žmonių neturi užsienio pasų ir negali keliauti. Ir tik koks 10 proc., kuriuos sudaro oligarchai ir jų šeimos, važiuoja ilsėtis į Egiptą, Turkiją, Maldyvus ir kokį nors Vietnamą. Tad ir kelionių sankcijos aktualios tik mažai daliai jų“, – komentavo jis.

Svarstydamas, ar, jei stebuklingai Rusija taptų demokratine valstybe, jai iškart turėtų būti panaikintos visos dabar taikomos sankcijos, R. Kurtinaitis buvo atsargus.

„Viskas gyvenime keičiasi. Mes pamename Rusiją prie prezidento Boriso Jelcino, kuri palaikė mūsų nepriklausomybę. Kaip greitai viskas gali pasikeisti? Nesu šioje srityje kažkoks didelis specialistas, bet jeigu nuo ryt jie pradės sakyti, kad jau yra geri, tų sankcijų niekas taip greitai nenuims, vis tiek reikės kokių dvejų, trejų ar penkerių metų tam, kad jie įtikintų pasaulį, jog jų vertybės pasikeitė. Tai užims laiko“, – dėstė buvęs žalgirietis.

R. Kurtinaitis prieš pusantrų metų dar pats plušėjo Rusijoje ir treniravo Eurolygoje žaidusį Maskvos srities „Chimki“ klubą, tačiau jį ištikus finanzinei krizei ir pasipylus pralaimėjimams buvo atleistas.

Kaip jis elgtųsi šiandien, jei vis dar darbuotųsi ten pat?

„Čia nėra ką galvoti, viskas būtų paprasta. Kiekvienas iš mūsų žino, kad yra negerai – vyksta karas. Ir žinome, kuri pusė tą karą sukėlė. Tai čia nėra jokių klausimų, sprendimas būtų labai paprastas: jeigu dar dirbčiau, tai jau nebedirbčiau.

O gyvenimas taip susidėliojo, kad man teko daug laiko praleisti Rusijoje, ilgai gyvenau ten. Matyt, buvo taip lemta, kad prieš metus palikau Chimkus“, – ramiai kalbėjo Barselonos ir Atlantos žaidynių bronzos medalininkas.

Jis neslepia, kad „Chimki“ jam liko skolingas ne vieną šimtą tūkstančių eurų, kurių veikiausiai taip ir nebepavyks susigrąžinti.

„Matote, aš manau taip: kada vyksta karas, niekas krepšinio nebežaidžia. Tai nenoriu net kalbėti skolų tema, ten visas tas galas taip ir liko... Daug liko, bet kažkokių vilčių į atgavimą aš nebededu. Bet tai nėra svarbiausia. Svarbiausia, kad žmonės žūsta, čia yra esmė. Kas tie pinigai – šiandien juos išleisi, rytoj vėl uždirbsi, čia nėra problema“, – filosofiškai į skausmingą finansinį praradimą žvelgė R. Kurtinaitis.

Vertindamas kitų lietuvių pasitraukimą iš savo komandų Rusijoje, kai tik ši šalis užpuolė Ukrainą, Kurtis tikino kito kelio jiems ir nematęs.

„Aišku, tai skausminga finansiškai. Man teko kalbėti ir su Kaziu Maksvyčiu prieš jam priimant sprendimą, nes mes susiskambinome. Kaip ir minėjau, pinigai – dideli, bet tai sąlyginis dalykas. O dar yra etika, moralė ir pilietinis požiūris į visą šitą situaciją, todėl sveikinu, kad jie visi paliko Rusiją. Aš nė neįsivaizduoju, kad lietuviai būtų galėję kažkaip kitaip pasielgti. Neabejoju, kad jie suras savo kelią. Taip, Rusija – didelė šalis, bet likti be jos dar nėra pasaulio pabaiga.

Kurį laiką mūsų sportininkams išvis nereikia ten važiuoti, net jei ir yra likusios galiojančios sutartys. Taip, tai yra šalis, kurioje gali uždirbti pinigų, o sportininko karjera trunka tik iki kokių 35-erių metų ir tai, jei be traumų. Per tą laiką reikia atsidėti gyvenimui. Tačiau įvykiai yra tokie, kad kažką turi aukoti – negali likti nei nuošaly, nei laviruoti per vidurį. Aš su savo pažiūromis ir viskuo paaukojau daug pinigų, kurių jau nesugebėsiu iš Rusijos turbūt niekada atgauti. Bet žmonės Ukrainoje juk aukoja savo gyvybes“, – nesulyginamus dalykus supriešino jis.

Sulaukęs pastebėjimo apie tai, kad ir pats karjeros pradžioje (1981–1983 m.) yra gynęs CSKA garbę, R. Kurtinaitis šios patirties neišsižadėjo.

„Tada buvo kiti laikai, 1980 metai, kita situacija. Sovietų Sąjungoje, jei prastai mokydavaisi universitete ar institute, buvo privaloma tarnyba armijoje. Aš irgi buvau šauktinis. O CSKA buvo SSRS rinktinė, kurioje man paskui teko ir pačiam gal dešimt metų žaisti bei tapti olimpiniu čempionu. Tuo metu visi gyvenome toje pačioje sistemoje.

Mano tėtis visada buvo tampomas saugumo pareigūnų, nes reiškė lietuviškas pažiūras. Jis turėjo daug problemų. Bet ir mane su broliu išauklėjo taip, kad realiai įvertintume visą tą gyvenimą. Tik ne mūsų valia rinktis buvo, toks jau metas. O jeigu žiūrint ir į pliusus, manau, kad žaidimas CSKA man davė impulsą ateičiai, kadangi patekti į tokią komandą buvo didelė garbė. Aš, būdamas jaunas kareivis, ten papuoliau.

Pakartosiu, kad prastai mokiausi ir nebuvau geras studentas, nes man atrodo, kad santvarka net nėra svarbi, kai esi jaunas ir turi daug polėkio. Buvo restoranai, merginos ir visi kiti dalykai, dėl ko ir atsidūriau armijoje, kur atitarnavau metus kaip reikiant, o paskui mane paėmė į CSKA.

Ar gailiuosi? Na, nesigailiu, nes visie tie dalykai, kurie įvyko, jų jau nebepakeisi. Taip jau buvo. Galvočiau, kad mums reikia žiūrėti į priekį. Dabar kas vyksta, tai yra baisu“, – konstatavo 61-erių metų strategas.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Sedekerskis ir "Baskonia" pačiupo paskutinį Eurolygos atkrintamujų bilietą
Sedekerskis ir "Baskonia" pačiupo paskutinį Eurolygos atkrintamujų bilietą
Penktadienį nuaidėjo pirmųjų istorijoje Eurolygos įkrintamųjų paskutinis mačas, po kurio paaiškėjo paskutinė į atkrintamąsias įšokusi komanda. Paskutinį bilietą sugriebė Tadas
"Žalgirio" arena – trečia lankomiausia Eurolygoje, užpildymas siekė beveik 100 procentų
"Žalgirio" arena – trečia lankomiausia Eurolygoje, užpildymas siekė beveik 100 procentų
Eurolygos varžybų lankomumas išaugo beveik 20 proc., o Kauno „Žalgiris“ pagal šį rodiklį užėmė trečią vietą, rašo Krepšinis.lt.Eurolyga paskelbė, kad
Mažeikiškio Antetokounmpo pokalbiai su teisėju, treneriu ir komandos draugais
Mažeikiškio Antetokounmpo pokalbiai su teisėju, treneriu ir komandos draugais
„Betsafe-LKL TV“ dėmesio sulaukė Mažeikių „M Basket Delamode“ žaidėjas Alexas Antetokounmpo.Jauniausias iš brolių Antetokounmpo, rungtynių metu naudojo sportininkams
Eurolyga paskelbė ketvirtfinalių mūšių datas
Eurolyga paskelbė ketvirtfinalių mūšių datas
Eurolyga paskelbė ketvirtfinalio etapo tvarkaraštį, kuriame aiškūs visi rungtynių laikai, jeigu porose užtektų keturių mačų, rašo Krepšinis.lt.Atkrintamosiose netrūks
Jaunimo rinktinėms – palankūs Krivo, Murausko, Jakučionio ir Jocytės atsakymai
Jaunimo rinktinėms – palankūs Krivo, Murausko, Jakučionio ir Jocytės atsakymai
Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) būstinėje ketvirtadienį susirinkę šalies jaunimo rinktinių treneriai pristatė savo pasirengimo ateinančios vasaros pirmenybėms planus ir pasidalino
ASVEL krizė gali paveikti ir Jocytės ateitį
ASVEL krizė gali paveikti ir Jocytės ateitį
Lietuvos moterų krepšinio žvaigždė Justė Jocytė ateinantį sezoną gali pradėti naujoje komandoje, praneša Prancūzijos žiniasklaida.Skelbiama, kad Vilerbano ASVEL mažins biudžetus
Murauskas keičia universitetą, žais kartu su Marčiulioniu
Murauskas keičia universitetą, žais kartu su Marčiulioniu
Paulius Murauskas nusprendė pakeisti universitetą po neitin sėkmingo pirmojo sezono NCAA. 20-metis antrąjį sezoną suvienys jėgas su Augustu Marčiulioniu, rašo Krepšinis.lt.P. Murauskas
Generolui atiduota pagarba: Vilniuje iškelti "Ryto" legendos Eidsono marškinėliai
Generolui atiduota pagarba: Vilniuje iškelti "Ryto" legendos Eidsono marškinėliai
Ketvirtadienio vakarą Vilniaus „Rytas“, minėdamas 15-ąsias triumfo Europos taurėje metines, LKL rungtynių su Šiaulių „Šiauliais“ ilgosios pertraukos metu savo
Oficialu: "Žalgirio" gretas sustiprino amerikietis (Jankūno komentaras)
Oficialu: "Žalgirio" gretas sustiprino amerikietis (Jankūno komentaras)
Traumų išretintą Kauno „Žalgirio“ puolėjų liniją netrukus papildys naujokas. Lietuvos čempionų klubas iki sezono pabaigos pasirašė sutartį su 203 cm ūgio amerikiečiu
LKF pristatyti jaunimo rinktinių treneriai paskelbė pasiruošimo planus
LKF pristatyti jaunimo rinktinių treneriai paskelbė pasiruošimo planus
Ketvirtadienį Lietuvos krepšinio federacijoje vyko susirinkimas, kuriame dalyvavo visų Lietuvos jaunimo rinktinių vyr. treneriai. Susirinkimo metu treneriai pristatė rinktinių pasiruošimo
Trinchieri mojavo protokolu: nesitikėjau tokio teisėjavimo krepšinio šalyje (pretenzijų turėjo ir Vovoras)
Trinchieri mojavo protokolu: nesitikėjau tokio teisėjavimo krepšinio šalyje (pretenzijų turėjo ir Vovoras)
38 pražangos ir penki jų limitą išnaudoję vienos komandos krepšininkai – Andrea Trinchieri teatrališkai tvirtino tokio atvejo per savo karjerą nepamenantis, užtat ilgai
NBA įkrintamosiose Karnišovo klubas laimėjo pirmą išlikimo mūšį, laukia akistata su "Heat"
NBA įkrintamosiose Karnišovo klubas laimėjo pirmą išlikimo mūšį, laukia akistata su "Heat"
Reguliariajame NBA sezone Rytuose 9-ą vietą užėmęs Čikagos „Bulls“ klubas namuose pergalingai pradėjo įkrintamąsias varžybas: 131:116 (40:22, 33:45, 37:25, 21:24) pranoko Atlantos
Net penkių žaidėjų dėl pražangų netekęs "Žalgiris" krito 50 minučių trileryje
Net penkių žaidėjų dėl pražangų netekęs "Žalgiris" krito 50 minučių trileryje
Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ (14-12) įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“ (22-3).Georgios Vovoro kariauna
Strategas iš Lenkijos pasidalijo savo įspūdžiais apie naują Žalgirio  trenerių mokymų programą
Strategas iš Lenkijos pasidalijo savo įspūdžiais apie naują Žalgirio trenerių mokymų programą
Kauno „Žalgirio“ organizacija plečia savo veiklų diapazoną ir šalia jau kelerius metus vykdomų „Žalgiris Coaching Clinic“ trenerių mokymų prijungė naują programą
Tiek varžovus, tiek teisėjus auklėjęs Teodosičius suspenduotas kito sezono pradžiai
Tiek varžovus, tiek teisėjus auklėjęs Teodosičius suspenduotas kito sezono pradžiai
Žeminančiu pralaimėjimu Eurolygos sezoną užbaigusią Belgrado „Crveną Zvezdą“ atsivijo papildomi nemalonumai, rašo Krepšinis.lt.Po Stambulo vykusių rungtynių tarp „Anadolu
ASVEL ilgam pratęsė jauniausio Eurolygos vairininko sutartį
ASVEL ilgam pratęsė jauniausio Eurolygos vairininko sutartį
Vilerbano ASVEL vadovybė su prezidentu Tony Parkeriu priešakyje pasitenkino kukliais šio sezono rezultatais ir apdovanojo ekipos strategą Pierricką Poupet nauja sutartimi, rašo
Žūtbūtinėje kovoje Domas stos prieš Joną: "Kings" nušlavė "Warriors"
Žūtbūtinėje kovoje Domas stos prieš Joną: "Kings" nušlavė "Warriors"
Devintą vietą NBA Vakarų konferencijoje užėmę Sakramento „Kings“ vyrai antrą sezoną iš eilės veržiasi į atkrintamąsias, rašo Krepšinis.lt.Mike'o Browno
"Lakers" nustūmė "Pelicans" su Valančiūnu ant bedugnės krašto
"Lakers" nustūmė "Pelicans" su Valančiūnu ant bedugnės krašto
Naujojo Orleano „Pelicans“ krepšininkams pirmuoju bandymu peršokti įkrintamųjų barjero nepavyko, rašo Krepšinis.lt.Septintą vietą reguliariajame NBA sezone
Paskutiniu JAV rinktinės žaidėju tapo "Clippers" žvaigždė
Paskutiniu JAV rinktinės žaidėju tapo "Clippers" žvaigždė
Paskutiniu JAV rinktinės krepšininku dvyliktuke Paryžiaus olimpiadai tapo Los Andželo "Clippers" žvaigždė Kawhi Leonardas.Antradienį buvo paskelbta, kad šalies krepšinio
Netikėtumas: "Virtus" Stambule užbaigė "Anadolu Efes" sezoną Eurolygoje
Netikėtumas: "Virtus" Stambule užbaigė "Anadolu Efes" sezoną Eurolygoje
Bolonijos "Virtus" Eurolygos įkrintamosiose varžybose netikėtai eliminavo dvikovos favoritu laikytą Stambulo "Anadolu Efes" klubą.Lucos Banchi auklėtiniai Turkijoje po atkaklios
Uraganinis "Maccabi" puolimas nepaliko vilčių Sedekerskio ekipai pirmajame įkrintamųjų mače
Uraganinis "Maccabi" puolimas nepaliko vilčių Sedekerskio ekipai pirmajame įkrintamųjų mače
Solidaus Tado Sedekerskio žaidimo nepakako Vitorijos "Baskonia" pergalei Eurolygos įkrintamųjų varžybų pirmajame mače.Duško Ivanovičiaus auklėtiniai išvykoje 85:113 (15:28,
"Ryto" skriaudikai žais Čempionų lygos finalo ketverte
"Ryto" skriaudikai žais Čempionų lygos finalo ketverte
Vilniaus "Rytą" FIBA Čempionų lygos įkrintamosiose varžybose eliminavęs Atėnų "Peristeri" klubas prasibrovė į finalo ketverto varžybas.Vassilio Spanoulio auklėtiniai Vokietijoje
Potenciali Lietuvos rinktinės varžovė olimpinėje atrankoje gali verstis be ryškiausios žvaigždės
Potenciali Lietuvos rinktinės varžovė olimpinėje atrankoje gali verstis be ryškiausios žvaigždės
Italijos vyrų krepšinio rinktinė olimpiniame atrankos turnyre gali verstis be ryškiausios savo žvaigždės Simone Fontecchio. Italai – potencialūs Lietuvos varžovai dėl bilieto
"Barca" pratęs kontraktą su NBA antruoju šaukimu
"Barca" pratęs kontraktą su NBA antruoju šaukimu
Roko Jokubaičio atstovaujama Barselonos "Barcelona" pratęs sutartį su šį sezoną Europoje debiutavusiu Jabari Parkeriu, praneša Ispanijos žiniasklaida.Amerikietį 2014-ųjų
Po ketvirto iš eilės pralaimėjimo – Šaro nusivylimas ir įspėjimas: turime labai mažai laiko
Po ketvirto iš eilės pralaimėjimo – Šaro nusivylimas ir įspėjimas: turime labai mažai laiko
Šarūnas Jasikevičius po ketvirto iš eilės pralaimėjimo bedė į skylėtą auklėtinių gynybą ir pasiuntė žinutę – ištaisyti klaidas laikas nėra daug, rašo Krepšinis.lt.Pirmadienį
Šaro auklėtiniai gavo nelauktą antausį, Graikijos milžinų mūšyje – lemiamas Slouko žodis
Šaro auklėtiniai gavo nelauktą antausį, Graikijos milžinų mūšyje – lemiamas Slouko žodis
Netikėtą nesėkmę Turkijos Superlygoje patyrė Stambulo „Fenerbahče“ (21-5) krepšininkai, rašo Krepšinis.lt.Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai išvykoje
"Juventus" priekinę liniją sustiprino amerikietis
"Juventus" priekinę liniją sustiprino amerikietis
Prieš lemiamą „Betsafe-LKL“ sezono atkarpą Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ sulaukė pastiprinimo puolėjų grandyje. Aukštaitijos klubą papildė 207 cm
Gobertas: tapti NBA čempionais bus sunku, tačiau nuo to tik įdomiau
Gobertas: tapti NBA čempionais bus sunku, tačiau nuo to tik įdomiau
Prancūzijos rinktinės bei Minesotos "Timberwolves" centras Rudy Gobertas papasakojo apie komandos nusiteikimą prtieš NBA atkrintamąsias varžybas."Nesvarbu, kas prieš mus

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime