Naujienos kraunasi...

Atsakymai iš pirmų lūpų: kodėl žinomi Lietuvos treneriai vis dar neturi darbo?

Autorius: Balys Šmigelskas | Alfa.lt.
Atsakymai iš pirmų lūpų: kodėl žinomi Lietuvos treneriai vis dar neturi darbo?
Liepa jau įpusėjo, o krepšinio rinkoje vis dar galima rasti daug žymių Lietuvos strategų, kurie dar nežino, ką veiks kitą sezoną. Naujienų portalas Alfa.lt nutarė sudaryti žinomų trenerių sąrašą ir šviežiausias naujienas sužinoti iš pirmų lūpų.

Paaiškėjo, kad bronzos medalius iškovojęs ir su treneriu Dainiumi Adomaičiu atsisveikinęs Utenos „Juventus“ nė nebandė kalbėtis su Lietuvoje dirbti norą viešai pareiškusiu Kęstučiu Kemzūra. Uteniškių skambučių taip pat tikina nesulaukę Darius Maskoliūnas, Antanas Sireika, Kazys Maksvytis ir Valdemaras Chomičius.

Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) trenerių dar neturi 3 klubai – Alytaus „Dzūkija“, Kėdainių „Nevėžis“ ir „Juventus“. Panašu, kad minėti treneriai kitąmet darbuosis už Tėvynės ribų.

Metai be krepšinio žlugdė psichologiškai

Dvejus metus iš eilės Čekijos čempionu su Nymburko ČEZ tapęs Kęstutis Kemzūra teigia, kad dabar teikia prioritetą darbui Lietuvoje, tačiau pabrėžia, kad šio noro neabsoliutina.

„Yra toks noras, bet gyvenime ne visada būna taip, kaip nori. Nėra labai keista, kad vis dar esu be klubo. Visur yra didelė konkurencija. Gali nutikti visaip. Gal bus taip, kad nesurasiu pasiūlymo, kuris bus įdomus. Kita banga prasideda nuo Naujųjų – kažkam nepasiseka, kažkas nori permainų ir pan. Suprantu, kad užsienyje dažniausiai uždirbi daugiau. Namuose atlygis ir sąlygos, sakykime, gali būti kuklesnės, bet visa tai kompensuoja buvimas Lietuvoje. Iš „Juventus“ jokio pasiūlymo nesu sulaukęs. Kaip sakiau, galbūt tas įdomesnis ir patrauklesnis pasiūlymas bus užsienyje. Mano noro dirbti Lietuvoje nereikia priimti tiesiogiai. Esu atviras visiems pasiūlymams“, – teigė pasaulio bronzą su rinktine 2010 m. iškovojęs treneris.

Tuo metu D. Maskoliūnas vasaras leidžia Lietuvos rinktinės trenerių štabe, o dalį praėjusio sezono dirbo Sopoto „Trefl“. Vasaros pradžioje buvo pasirodę pranešimų, kad stratego paslaugomis domisi Panevėžio „Lietkabelis“, tačiau susitarimo pusėms pasiekti nepavyko. Treneris pripažįsta, kad vis dar yra laukia.

„Nėra didelio skirtumo, ar dirbti Lietuvoje, ar svetur. Laukiu pasiūlymų, tai, ką turiu, dabar manęs netenkina. Visi nori treniruoti „Barceloną“, „Real“ arba dar kažką. Tas pats ir Lietuvoje – treneriai nori dirbti „Žalgiryje“, „Lietuvos ryte“, „Neptūne“, tačiau tos pozicijos jau užimtos. „Juventus“? Klubas turi vadovybę ir ji renkasi trenerius. Su Utenos klubo vadovais nesu bendravęs. Ar įmanomas variantas, kad visai niekur nedirbsiu? Nežiūriu taip toli“, – nukirto D. Maskoliūnas.

2014–2015 m. Algirdui Braziui buvo pirmieji metai karjeroje, kai kaunietis netreniravo jokios komandos. Specialistas teigia, kad pastarieji metai buvo itin sunkūs psichologiškai, taip pat, kad ši situacija dabar tikrai nepasikartos.

„Su amžiumi, jeigu yra galimybė, norisi būti arčiau namų. Tai tikrai svarbus dalykas. Mane asmeniškai labiau traukia rytinė pusė – Lenkija, Rusija, anksčiau būdavo Ukraina. Puikiai žinau tų kraštų žmonių mentalitetą, todėl galiu ne tik treniruoti komandą, bet ir gyventi visavertį gyvenimą, nes žinau tos šalies kalbą. Aišku, labai svarbu lygis, kuriame klubas žaidžia, be abejo, svarbi ir finansinė pusė. Šiuo metu situacija tokia, kad trenerių rinka užpildyta. Sudėtinga rasti klubą, kuris tave tenkintų. Ukrainos krepšinio praktiškai neliko, Rusija į lietuvius trenerius po politinių įvykių taip pat pradėjo žiūrėti šalčiau. Lenkijoje tų klubų nėra daug, ir ta rinka labai maža. Lietuvoje tų komandų, kur yra normali finansinė situacija, taip pat nėra daug. Dabar vyksta bendravimas su agentu, klausimas yra atviras. Praėjęs sezonas buvo pirmas, kai turėjau priverstines atostogas. Nemanau, kad situacija pasikartos. Ieškosiu variantų, nes metus prabuvus be darbo yra labai sunku psichologiškai. Nekalbu apie finansinius dalykus. Pajutau, ką reiškia būti be darbo, sėdėti namuose ir tik stebėti, kaip dirba kiti. Sunku su tuo gyventi. Tikrai kažkur dirbsiu“, – neabejojo A. Brazys.

Judės į egzotišką krepšinio šalį?

Su „Neptūnu“ Eurolygoje praėjusį sezoną debiutavęs Kazys Maksvytis šiuo metu atostogauja užsienyje ir ilsisi nuo kamuolio bumbsėjimo. Vis dėlto treneris atskleidė, kad jau yra gavęs finansiškai patrauklų pasiūlymą iš egzotiškos krepšinio šalies:

„Kažkoks judėjimas vyksta ir šiai dienai yra finansiniu požiūriu gana patrauklus pasiūlymas iš ne krepšinio šalies rinkos. Aišku, jeigu parodyčiau entuziazmą, į naują klubą galėčiau išvykti jau rytoj. Kol kas neskubu rinktis, atostogauju ir laukiu, kol turėsiu šansą išvykti į didesnes krepšinio tradicijas turinčias šalis. Šansai dirbti Lietuvoje kasdien mažėja. Visi didieji klubai jau turi trenerius, o su „Juventus“ jokio kontakto nebuvo. Žinau tik tai, kad tikrai negaliu sau leisti prabangos ilsėtis ir noriu tobulėti.“

Į Europos krepšinio viršūnę rinktinę 2003-iaisiais atvedęs Antanas Sireika tvirtina, kad nebuvo sulaukęs jokio „Juventus“ pasiūlymo. Svajonę prisivilioti šį trenerį ne kartą yra deklaravęs buvęs A. Sireikos auklėtinis, dabar Utenos klubo prezidentas Žydrūnas Urbonas.

„Konkrečiai į mane „Juventus“ nesikreipė, todėl nieko tuo klausimu mąstyti negaliu. Labai malonu, kad buvęs auklėtinis Ž. Urbonas atiduoda jėgas krepšiniui, yra klubo prezidentas, gyvena krepšiniu, yra puikus žmogus ir buvo puikus žaidėjas. Bet tai įtakos man dirbti Utenoje šiuo metu neturi. Mes dabar nebendraujame. Dar nesijaučiu senas ir dar tikrai norėčiau kažkur dirbti. Labai rimto pasiūlymo dar nėra, nerimtų, žinoma, yra. Abejoju, ar liksiu Lietuvoje“, – kalbėjo A. Sireika.

Valdemaras Chomičius, dar vienas Lietuvos rinktinės trenerių štabo narys, Dniepropetrovsko „Dnipro“ praėjusį pavasarį atvedė į dar neregėtas aukštumas – klubas pasiekė Ukrainos čempionato finalą. Pavydėtinu apsukrumu garsėjantis treneris atskleidžia, kad jo paslaugomis pastaruoju metu domėjosi Klaipėdos „Neptūnas“, o jo ateitis paaiškės artimiausiomis savaitėmis.

„Su „Dnipro“ dar nesu pasirašęs naujo kontrakto, bet aš ir neskubu. Šiuo metu abejoju, nes neaišku, kas ten kaip vyksta. O vyksta neramumai. Artimiausiomis dienomis turbūt bus naujienų. Pirmiausia turi apsispręsti Ukrainos krepšinio federacija – kokia bus lyga, kokios komandos joje žais. Svarbu turėti darbą, kuriame galiu save realizuoti. Man patinka komandoje turėti jaunų žaidėjų. Dabar kai kurie tingi dirbti, o aš stengiuosi parodyti, kad tik sunkus darbas gali atnešti rezultatų. Labai malonu juos pamatyti sezono pabaigoje. Dabar klausimas kyla toks, ar sugebėsime išlaikyti buvusį ekipos branduolį. Du žaidėjai jau išėjo. Šiai dienai Superlygoje yra likusios 4–5 komandos, kurios gali žaisti. Įdomus reiškinys ir tas, kad Čerkasų klubas savo noru pasitraukė iš lygos. Pastaruosius dvejus metus treniravomės sporto mokykloje, neturėjome sąlygų dirbti individualiai ir taip toliau. Vėliau klubas surado lėšų ir salė buvo suremontuota. Dabar viską turime – štanginę, baseiną, reabilitacijos centrą. Pasiūlymai iš Lietuvos? Kalbos vyko tik su „Neptūnu“. Jeigu neliksiu Ukrainoje, tikrai blogiau nebus. Turiu mažą dukrą ir dėmesį skirsiu jai“, – užbaigė V. Chomičius.

Žinomi Lietuvos treneriai, kurie vis dar neturi darbo:

Kęstutis Kemzūra (praėjusį sezoną dirbo Nymburko ČEZ),

Kazys Maksvytis (praėjusį sezoną dirbo Klaipėdos „Neptūne“),

Darius Maskoliūnas (dalį praėjusio sezono dirbo Sopoto „Trefl“),

Valdemaras Chomičius (praėjusį sezoną dirbo Dniepropetrovsko „Dnipro“),

Algirdas Brazys (praėjusį sezoną nedirbo),

Antanas Sireika (praėjusį sezoną nedirbo),

Rimantas Grigas (dalį praėjusio sezono dirbo Minkso „Cmoki-Minsk“),

Tadas Stankevičius (praėjusį sezoną dirbo Prienų „Prienuose“),

Mindaugas Budzinauskas (dalį praėjusio sezono dirbo Panevėžio „Lietkabelyje“),

Saulius Štombergas (Lietuvos jaunių rinktinės treneris),

Romualdas Petronis (dalį praėjusio sezono dirbo Kauno „JAZZ-Diremtoje“).

Pastaba: į sąrašą sąmoningai neįtrauktas Lietuvos rinktinės strategas Jonas Kazlauskas, kuris pastaraisiais metais nerodo entuziazmo dirbti klubiniame krepšinyje.

Komentuoti
2015-07-15 14:53:52 Cituoti
Tas Kazlauskas, kaip tik entuziazmu spinduliuoja, bet senas krienas man rodos per daug apie save gerai galvoja ir atmetinėja Loko visokius pasiūlymus. Man jo pajėgumas/išsisėmimas pilnumoj ant lėkštutės buvo išdėtas cska treniruojant, kai vimdydavo pergalęs, o finišo linijoj per vieną metimą šiknas sveikas išnešdavo.
Puslapiai: 1
Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Maksvytis įvertino olimpinio turnyro burtus
Maksvytis įvertino olimpinio turnyro burtus
Antradienį Mieso mieste (Šveicarija) buvęs NBA krepšininkas ir triskart olimpinis čempionas Carmelo Anthony padėjo ištraukti Paryžiaus Olimpinių žaidynių krepšinio turnyro
"7bet-NKL" aštuntfinalių spėjimais dalinasi garsūs Lietuvos krepšinio žmonės
"7bet-NKL" aštuntfinalių spėjimais dalinasi garsūs Lietuvos krepšinio žmonės
Kasmet prieš prasidedant Nacionalinės krepšinio lygos (7bet-NKL) atkrintamosioms garsūs Lietuvos krepšinio žmonės tradiciškai pateikia savo spėjimus.Laukiant pirmojo „7bet-NKL“
Po šalto dušo Taline ir strategas, ir kapitonas linksniavo tas pačias rinktinę kamavusias bėdas
Po šalto dušo Taline ir strategas, ir kapitonas linksniavo tas pačias rinktinę kamavusias bėdas
Nuožmi kova Estijos sostinėje baigėsi pirmąja Lietuvos rinktinės (1-1) nesėkme atrankoje į 2025 m. Europos čempionatą, rašo Krepšinis.lt.Sausakimšai užpildytoje Talino arenoje
Pralaimėjimo estams nesureikšminęs Maksvytis paaiškino įvykusias permainas sudėtyje
Pralaimėjimo estams nesureikšminęs Maksvytis paaiškino įvykusias permainas sudėtyje
Lietuvos krepšinio rinktinė pirmadienį sieks antrosios pergalės atrankos lange į Europos čempionatą. Lietuviai atvyko į Taliną, kur testuos šeimininkų estų išbandymą, rašo
Maksvytis lyderiui turėjo amerikietišką posakį, sirgaliams – pastabą: nepykite, tai visiška nesąmonė
Maksvytis lyderiui turėjo amerikietišką posakį, sirgaliams – pastabą: nepykite, tai visiška nesąmonė
„Startavome nuo geros gynybos, užbaigėme solidžiu puolimu. Nusipelnėme šios pergalės“, – tvirtino K. Maksvytis, kurio auklėtiniai užtikrinta pergale pradėjo tiek atranką
Maksvytis apsisprendė dėl dvyliktuko mače su Lenkija
Maksvytis apsisprendė dėl dvyliktuko mače su Lenkija
Kazys Maksvytis išsirinko Lietuvos rinktinės dvyliktuką ketvirtadienį vyksiančioms Europos čempionato atrankos rungtynėms su Lenkija, rašo Krepšinis.lt.Trenerio sprendimu šį
Maksvytis prieš Eurobasket atrankos startą su Lenkija: taktikos bus minimaliai
Maksvytis prieš Eurobasket atrankos startą su Lenkija: taktikos bus minimaliai
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė ketvirtadienį maču su Lenkija pradės pasirodymą atrankoje į kitų metų Europos čempionatą. Treneris Kazys Maksvytis sako, kad susitikime svarbiausią vietą
Einikis jau demonstravo legendinį kablį, Chomičius komentavo renginį
Einikis jau demonstravo legendinį kablį, Chomičius komentavo renginį
Valdemaras Chomičius, Gintaras Einikis ir Lietuvos krepšinio federacijos projektas „Diena su legenda” aplankė Nacionalinę krepšinio akademiją (NKA) ir jos auklėtinius.„Projektas
Maksvytis – apie komplikuotą rinktinės pasirengimą, netikėtus pokyčius ir lenkų iššūkį
Maksvytis – apie komplikuotą rinktinės pasirengimą, netikėtus pokyčius ir lenkų iššūkį
Pirmadienį vakare Vilniuje į pirmąją treniruotę susirinko Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, pradėjusi pasiruošimą atrankos langui į 2025 m. Europos čempionatą. Treneris Kazys
Iš JAV Maksvytis grįžo turėdamas tvirtus Lietuvos žvaigždžių atsakymus dėl vasaros
Iš JAV Maksvytis grįžo turėdamas tvirtus Lietuvos žvaigždžių atsakymus dėl vasaros
Pirmadienį Lietuvos krepšinio rinktinės strategas Kazys Maksvytis įvertino nacionalinės komandos gretas, kurios vasario antroje pusėje pradės 2025-ųjų Europos čempionato atrankos kovas,
Grįžo Einikis ir jo legendinis kablys!
Grįžo Einikis ir jo legendinis kablys!
Klaipėdos krepšinio mokyklos auklėtiniai treniruotėje sulaukė garbių svečių – Olimpinio, pasaulio ir Europos čempiono Valdemaro Chomičiaus ir triskart Olimpinio prizininko Gintaro
Maksvytis iškeliavo už Atlanto
Maksvytis iškeliavo už Atlanto
Į Jungtines Amerikos Valstijas išvykstantis Lietuvos rinktinės vyr. treneris Kazys Maksvytis stebės NBA komandų treniruotes ir rungtynes bei planuoja susitikti su NBA rungtyniaujančiais lietuviais
"Wolves" išsiskyrė su Kemzūra, paskyrė naują vyr. trenerį
"Wolves" išsiskyrė su Kemzūra, paskyrė naują vyr. trenerį
Vilniaus „Wolves“ komandos vyr. treneris Kęstutis Kemzūra palieka savo postą. Sprendimas nutraukti sutartį priimtas abipusiu susitarimu.Krepšinio specialistas į komandos trenerių
Kemzūra prieš dvikovą Rygoje su Ukrainos klubu: svarbiausia esame mes patys
Kemzūra prieš dvikovą Rygoje su Ukrainos klubu: svarbiausia esame mes patys
Vilniaus „Wolves“ trečiadienį Rygoje žais bene svarbiausias šio sezono rungtynes Europos taurės („BKT EuroCup“) turnyre prieš Slobožanskės „Prometey“,
Duobę 0:19 aiškinęs Kemzūra: jie paėmė mus už gerklės ir mes suskydome
Duobę 0:19 aiškinęs Kemzūra: jie paėmė mus už gerklės ir mes suskydome
Namų tvirtovės prieš principinius varžovus neapgynę Vilniaus „Wolves“ (12-5) smuktelėjo ir LKL turnyro lentelėje. Juos nelauktai į ketvirtą poziciją žemyn nustūmė Utenos
Rinktinės vairą susigrąžinęs Maksvytis: būtų juokinga, jei Giedrius plėšytųsi per dvi kėdes
Rinktinės vairą susigrąžinęs Maksvytis: būtų juokinga, jei Giedrius plėšytųsi per dvi kėdes
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerių štabo sutarimu ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) Vykdomojo komiteto sprendimu, 2025 m. Europos čempionato atrankos varžybų lange
Šoko dėl trenerių rokiruotės neslėpęs Sabonis: gaila Kazio – taip nuspręsta iš viršaus
Šoko dėl trenerių rokiruotės neslėpęs Sabonis: gaila Kazio – taip nuspręsta iš viršaus
Su Kaziu Maksvyčiu išsiskyręs Kauno „Žalgiris“ tvirtu žingsniu priartėjo prie Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) finalo ketverto, rašo Krepšinis.lt.Žalgiriečiai, kuriems
Maksvytį prie "Žalgirio" vairo keičia Trichieri
Maksvytį prie "Žalgirio" vairo keičia Trichieri
Po šeštojo Kauno „Žalgirio“ pralaimėjimo Eurolygoje iš eilės, komandos trenerių štabe įvyko pokyčiai. Lietuvos čempionų klubą abipusiu sutarimu palieka
Iš komandos Kalėdas pavogęs Maksvytis turės priimti sprendimą dėl naujoko
Iš komandos Kalėdas pavogęs Maksvytis turės priimti sprendimą dėl naujoko
Eurolygos pirmąjį ratą Kauno „Žalgiris“ (5-11) užbaigs ketvirtadienį namuose dvikova su Tel Avivo „Maccabi“ (9-7), rašo Krepšinis.lt.„Žalgiris“
Kemzūra baisėjosi teisėjų darbu, Čanakas džiaugėsi žaidėjų charakteriu
Kemzūra baisėjosi teisėjų darbu, Čanakas džiaugėsi žaidėjų charakteriu
Be trijų svarbių žaidėjų į Vilnių atvykęs Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ (9/5) šeštadienį 78:73 įveikė Vilniaus „Wolves“ (11/4) ir nutraukė dviejų pralaimėjimų
Maksvytis prisiėmė atsakomybę: tendencijos kartojasi – tai yra trenerio bėda
Maksvytis prisiėmė atsakomybę: tendencijos kartojasi – tai yra trenerio bėda
Kauno „Žalgiris“ šventes pasitinka prastomis nuotaikomis. Lietuvos čempionai penktadienį namuose 80:85 nusileido „Barcelonai“, o treneris Kazys Maksvytis po rungtynių
Maksvytis – apie atmosferą "Žalgiryje" bei "Barcos" lyderius
Maksvytis – apie atmosferą "Žalgiryje" bei "Barcos" lyderius
Dvigubą Eurolygos savaitę įpusėję Kauno „Žalgirio“ krepšininkai po trečiadienio rungtynių Stambule ketvirtadienį keliavo į Lietuvą, o jau kitą dieną jų laukia susitikimas
Su Evansu gyventi ir mirti pasiruošęs Maksvytis: nėra pergalės, bet nesu nusivylęs
Su Evansu gyventi ir mirti pasiruošęs Maksvytis: nėra pergalės, bet nesu nusivylęs
Kauno „Žalgiris“ (5-10) Eurolygos dvigubą savaitę pradėjo mesdamas rimtą iššūkį Šarūno Jasikevičiaus treniruojamai Stambulo „Fenerbahče“ (8-7), tačiau
Į Šaro valdas vykstantis Maksvytis: džiaugiuosi dėl jo, bet darysime viską, kad laimėtume
Į Šaro valdas vykstantis Maksvytis: džiaugiuosi dėl jo, bet darysime viską, kad laimėtume
Tris pralaimėjimus iš eilės sugėrę Kauno „Žalgirio“ krepšininkai ieškoti sėkmės iškeliauja į Turkijos megapolį Stambulą, rašo Krepšinis.lt.Ten
Kemzūra prieš mūšį su "Joventut" priminė "Wolves" nuostolius bei varžovų sustiprėjimą
Kemzūra prieš mūšį su "Joventut" priminė "Wolves" nuostolius bei varžovų sustiprėjimą
Pirmajame Europos taurės („BKT EuroCup“) rate patyrusi apmaudžią nesėkmę po pratęsimo svečiuose (98:107) Vilniaus „Wolves“ trečiadienio vakarą savo namuose sieks revanšo
Evanso išvykimo galimybę pakomentavęs Maksvytis: reikėjo sukrėtimo, kad visa organizacija susivienytų
Evanso išvykimo galimybę pakomentavęs Maksvytis: reikėjo sukrėtimo, kad visa organizacija susivienytų
Išvadas padaręs ir į paskutinių dienų įvykius Nemuno saloje sureagavę Kauno „Žalgirio“ (12-2) vyrai LKL čempionate 79:55 sutriuškino Vilniaus „Wolves“ (11-3)
Permainų nuotaikos Kaune: skelbia, kad Maksvytį gali pakeisti Trinchieri
Permainų nuotaikos Kaune: skelbia, kad Maksvytį gali pakeisti Trinchieri
Kauno „Žalgiris“ (5-9) ketvirtadienį patyrė trečią iš eilės pralaimėjimą Eurolygoje ir tai gali priversti imtis permainų, rašo Krepšinis.lt.Vokietijos žurnalistas
Gnaibyti auklėtinius pradėjęs Maksvytis rodė į Lavrinovičių: tai nemažai ką pasako
Gnaibyti auklėtinius pradėjęs Maksvytis rodė į Lavrinovičių: tai nemažai ką pasako
Namų parketas toliau nepadeda Kauno „Žalgiriui“ (5/9) tvirčiau atsistoti ant kojų – Lietuvos čempionai Nemuno saloje nusileido Belgrado „Partizan“ (8/6) 85:93. Kaziui

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime