Naujienos kraunasi...

JAV rinktinės griūtis: ar pasaulio čempionate išvysime tikrą kovą dėl aukso?

Autorius: Alfa.lt.
JAV rinktinės griūtis: ar pasaulio čempionate išvysime tikrą kovą dėl aukso?
2006-ųjų rugsėjo 1-oji – būtent šią dieną paskutinį pralaimėjimą viename iš dviejų didžiųjų planetos turnyrų patyrė Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) rinktinės krepšininkai.

Nuo tada amerikiečiai pasaulio čempionatuose ir olimpinėse žaidynėse laimėjo net 43 rungtynes iš eilės, susirinko penkis aukso medalių komplektus ir susigrąžino nenugalimumo mitą, kuri buvo pametę po trijų nesėkmingų turnyrų šio šimtmečio pradžioje, rašo Alfa.lt.

Vis dėlto šiemet kalbos apie galimą JAV rinktinės dominavimo pabaigą tapo garsios kaip niekad. Dar prieš naujajam nacionalinės komandos strategui Greggui Popovichiui paskelbiant rinktinės kandidatų sąrašą buvo aišku, kad pasaulio čempionate nesivaržys visas būrys ryškių NBA asmenybių, tačiau dar skaudesnėmis netektimis amerikiečiams tapo pastarosiomis dienomis padėti nacionalinei komandai atsisakę krepšininkai.

Anthony Davisas, Jamesas Hardenas, Damianas Lillardas, Bradley Bealas, C. J. McCollumas – tai tik keli žaidėjai iš kone dešimties žaidėjų, per pastarąją savaitę pasakiusių rinktinei „ne“, grupės.

Iš originaliojo sąrašo, kuriame buvo per 20 žaidėjų, vienu metu likus vos 12-ai pavardžių, JAV rinktinės vadovai ėmėsi kviesti papildomus krepšininkus – netikėtus kvietimus pirmadienį ir antradienį gavo Bostono „Celtics“ duetas Marcusas Smartas ir Jaylenas Brownas, Čikagos „Bulls“ puolėjas Thaddeusas Youngas bei Julius Randle‘as iš Niujorko „Knicks“.

Visgi jie nė iš tolo neprilygsta žaidėjams, kurie jau atsisakė padėti rinktinei. Apskritai, iš 11 praėjusiame sezone į geriausių žaidėjų penketus patekusių amerikiečių, į Kiniją vykti ketina vos vienas – „Celtics“ naujokas Kemba Walkeris. Padėti nacionalinei komandai iš jų atsisakė ne tik J. Hardenas ir D. Lillardas, bet ir Stephenas Curry, Paulas George‘as, Kawhi Leonardas, Kyrie Irvingas, LeBronas Jamesas, Blake‘as Griffinas, Russellas Westbrookas ir traumą NBA finalo serijos metu patyręs Kevinas Durantas.

Palyginimui, iš keturių užsieniečių, kurie buvo išrinkti tarp 15 geriausių sezono žaidėjų, pasaulio čempionate nežais tik vienas – kamerūnietis Joelis Embiidas, kurio šalies komanda net nepateko į planetos pirmenybes. Visgi graikas Giannis Antetokounmpo, serbas Nikola Jokičius ir prancūzas Rudy Gobertas nacionalinių ekipų aprangas apsivilkti ketina.

Apskritai iš 16 žaidėjų, šiuo metu esančių JAV rinktinės kandidatų sąraše, į geriausių NBA žaidėjų komandą bent kartą yra patekę vos du krepšininkai – K. Walkeris ir Andre Drummondas. Abu jie tokį pasiekimą užfiksavo vos po sykį.

Savo ruožtu „Visų žvaigždžių“ rungtynėse yra žaidę septyni žaidėjai – K. Walkeris (3 kartus), A. Drummondas (2), Kevinas Love‘as (5), Kyle‘as Lowry (5), Paulas Millsapas (4), Khrisas Middletonas (1) ir Brookas Lopezas (1).

Be abejo, bendras amerikiečių pasirodymų „Visų žvaigždžių“ rungtynėse skaičius (21) vis dar gerokai lenkia kitų pasaulio čempionate žaisiančių ekipų žaidėjų pasiekimus – G. Antetokounmpo, N. Jokičius ir Marcas Gasolis kartu sudėjus į žvaigždžių rungtynes buvo išrinkti 7 kartus. Tačiau net ir toks skaičius nebeturėtų gąsdinti daugiau nei dešimtmetį net pasipriešinti amerikiečiams vargiai įstengdavusių jų varžovų.

Viena to priežasčių – augantis ir kitų rinktinių lygis. Nuo pat JAV komandos dominavimo pradžios 2008-aisiais, bene vienintelė pasipriešinti amerikiečiams įstengdavusi rinktinė buvo Ispanija, garbingai kovojusi prieš JAV tiek 2008-ųjų Pekino, tiek 2012-ųjų Londono olimpinių žaidynių finaluose.

Nors Pau Gasolio netekę bei su gerokai pasenusiu branduoliu į Kiniją vyksiantys ispanai nebėra tokie galingi, kaip prieš penkerius ar dešimt metų, jų susilpnėjimą ketina kompensuoti kitos išaugusios Europos ir pasaulio krepšinio jėgos.

Daugiausiai vilčių JAV nukarūnavimo norintys sirgaliai deda į Serbiją. NBA žvaigžde tapusio N. Jokičiaus vedamoje komandoje bus dar visas būrys pajėgių žaidėjų iš kitos Atlantos pusės – Bogdanas Bogdanovičius, Nemanja Bjelica, Bobanas Marjanovičius ir šią vasarą sparnus į NBA pakėlęs Marko Guduričius.

Gynėjų grandyje Serbijos rinktinėje bus Eurolygos klubuose įsitvirtinę atakų organizatoriai – Vasilije Micičius ir Stefanas Jovičius, o susigrąžinti komandos lyderio etiketę norės ir iš NBA į Europos taurėje rungtyniausiančią Bolonijos „Virtus“ ekipą pasukęs Milošas Teodosičius.

Kita pretendentė kibti į atlapus amerikiečiams yra Graikija. Po trejų metų pertraukos šios šalies komandos aprangą vilksis G. Antetokounmpo, o jam talkins ne tik broliai Kostas ir Thanasis, bet ir Eurolygos žvaigždės Kostas Sloukas, Nickas Calathesas, Giorgios Printezis ir Kostas Papanikolaou.

Vilčių pakovoti dėl kelis dešimtmečius savo rankose nelaikytų apdovanojimų turi ir kartu Lietuva H grupėje žaisiančios Australijos ir Kanados komandos, surinksiančios po dviženklį skaičių krepšininkų iš NBA.

Tiesa, visų šių komandų norus išversti iš sosto turėtų kiek apmalšinti faktas, jog JAV rinktinę treniruos bene geriausias pastarojo dvidešimtmečio NBA treneris G. Popovichius. Nacionalinės komandos vairą iš Mike‘o Krzyzewskio perėmęs slovėnų ir kroatų kilmės amerikietis iki šiol lieka vienu komandinio žaidimo pavyzdžių, o gavęs ne žvaigždėmis persotintą, o NBA mastais vidutinių gabumų JAV rinktinę strategas galės pasitelkti savo per 23 metus pririnktą patirtį.

Sunku paneigti, kad daugybės geriausių žaidėjų netekusi amerikiečių komanda tapo pažeidžiamesnė, tačiau ją favorite apginti nugalėtojų vardą vis dar laiko ir lažybininkai. Šie JAV rinktinei vis dar skiria kone triskart geresnius šansus laimėti auksą negu visoms kitoms komandoms kartu sudėjus.

Visgi amerikiečiai nėra apsaugoti nuo tolimesnės griūties – jeigu padėti rinktinei atsisakė ryškiausios žvaigždės, kas juos gali apdrausti nuo to, jog taip pat pasielgtų ir kandidatų sąraše vis dar likę žaidėjai?

O likusios komandos tik to ir laukia. Kraują pajutę varžovai supranta – tai gali būti istorinė galimybė nugvelbti pasaulio čempionų taurę.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Wembanyama: Popovichius ant manęs dar nerėkė, bet esu pasirengęs
Wembanyama: Popovichius ant manęs dar nerėkė, bet esu pasirengęs
Nacionaklinės krepšinio asociacijos (NBA) naujokų biržos pirmasis šaukimas Victoras Wembanyama jau treniruojasi San Antonijuje.Prancūzas pasisakė apie legendinį "Spurs" trenerį
Popovichius sužavėtas "Spurs" naujoku gruzinu
Popovichius sužavėtas "Spurs" naujoku gruzinu
Kaip jau rašėme, neseniai iš Milvokio "Bucks" atleistas Sandro Mamukelashvili ilgai be darbo nebuvo ir sukirto rankomis su San Antonijaus "Spurs" klubu.Šiąnakt
Legendinis Popovichius treniruos "Spurs" ir kitą sezoną
Legendinis Popovichius treniruos "Spurs" ir kitą sezoną
Nors buvo nemažai kalbų, kad San Antonijaus "Spurs" legenda Greggas Popovichius gali baigti trenerio karjerą, strategas lieka prie komandos vairo ir kitame NBA lygos sezone.Kaip praneša
Ypatingas svečias: Eurolygos finalo ketvertą Belgrade stebės Popovichius
Ypatingas svečias: Eurolygos finalo ketvertą Belgrade stebės Popovichius
Į Belgradą atvyksta NBA legenda, San Antonijaus „Spurs“ strategas Greggas Popovichius, kuris gyvai „Štark“ arenoje stebės Eurolygos finalo ketverto kovas.Apie tai pranešė
Walkeris: apgauti Popovichių balandžio 1-ąją gali tik beprotis
Walkeris: apgauti Popovichių balandžio 1-ąją gali tik beprotis
San Antonijaus "Spurs" gynėjas Lonnie Walkeris paaiškino, kad balandžio 1-ąją apgaudinėti komandos vyriausiojo trenerio Greggo Popovichiaus neverta."Jis net nemėgta, kai jam
Dominavę Sabonis ir Valančiūnas surengė galingus pasirodymus NBA (išvarytas Popovichius)
Dominavę Sabonis ir Valančiūnas surengė galingus pasirodymus NBA (išvarytas Popovichius)
Naktį iš penktadienio į šeštadienį vykusiose NBA čempionato rungtynėse sužibėjo abu Lietuvos rinktinės bokštai – Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas. Tiesa,
Valančiūno klubas grimzta į nesėkmių liūną, Popas pagerino NBA rekordą (rezultatai)
Valančiūno klubas grimzta į nesėkmių liūną, Popas pagerino NBA rekordą (rezultatai)
NBA čempionate ketvirtą nesėkmę iš eilės patyrė Jono Valančiūno atstovaujama Naujojo Orleano „Pelicans“ (27 pergalės/40 pralaimėjimų) ekipa. Šį kartą „Pelikanai“
Parkeriui šypseną sukėlusi "Ekinsta" ir teisėjų klaidą 2019-aisiais pripažinęs prancūzų treneris
Parkeriui šypseną sukėlusi "Ekinsta" ir teisėjų klaidą 2019-aisiais pripažinęs prancūzų treneris
„Tony Parkeris kuria filmą su mano auksu“, – 2013-ųjų Europos čempionato finalą su skauduliu „Krepšinio namų“ dokumentikos trečioje dalyje prisimena Linas Kleiza.Būtent
Legendinis Popovichius tapo istorinio pasiekimo autoriumi
Legendinis Popovichius tapo istorinio pasiekimo autoriumi
NBA reguliariojo sezono rungtynės prieš Bostono "Celtics" (99:97) tapo "Spurs" vyriausiajam treneriui Greggui Popovichiui 2000-osios prie San Antonijaus komandos vairo.72-ejų
Popovichius įvardijo dabartinį žaidėją, kuris panašus į Shaqą, Kobe ir Magicą
Popovichius įvardijo dabartinį žaidėją, kuris panašus į Shaqą, Kobe ir Magicą
San Antonijaus "Spurs" vyriausiasis treneris Greggas Popovichius įvardijo šiuo metu žaidžiantį krepšininką, kuris panašus į legendinius Shaquille'ą O'Nealą,
G.Popovichius: Trumpo šalininkai Kapitolijuje - apgailėtinas rasizmo pavyzdys
G.Popovichius: Trumpo šalininkai Kapitolijuje - apgailėtinas rasizmo pavyzdys
San antonijaus "Spurs" vyriausiasis treneris Greggas Popovichius taip pat pasisakė dėl Donaldo Trumpo šalininkų Kapitolijaus šturmo.71-erių strategas pasmerkė sistemą, kuri,
G.Popovichius - už J.Bideną: kategoriškai smerkiu baltųjų pranašumą
G.Popovichius - už J.Bideną: kategoriškai smerkiu baltųjų pranašumą
Savo palaikymu "Black Lives Matter" judėjimui garsėjantis Joe Bidenas palaikė kandidatą į JAV prezidentus nuo Demokratų partijos Joe Bideną."Mūsų šliai atėjo persilaužimo
NBA klubo vadovas: "Spurs" vietoje pirmiausia atleisčiau Popovichių
NBA klubo vadovas: "Spurs" vietoje pirmiausia atleisčiau Popovichių
Vieno Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) klubo valdytojas pareiškė, kad San Antonijaus "Spurs" komandoje būtrinos rimtos pertvarkos, taip pat ir vyriausiojo trenerio Greggo
G.Popovichius: kai girdžiu policijos sireną, galvoju apie baudą, o kiti - apie mirtį
G.Popovichius: kai girdžiu policijos sireną, galvoju apie baudą, o kiti - apie mirtį
San Antonijaus "Spurs" vyriausiasis treneris Greggas Popovichius tęsia pasisakymus socialinės bei rasinės nelygybės tema."Lotynoamerikiečiai bei juodaodžiai - dvi pagrindibnės grupės,
Paklaustas apie Belinelli savijautą Popovichius ilgai pasakojo apie rasinę nelygybę
Paklaustas apie Belinelli savijautą Popovichius ilgai pasakojo apie rasinę nelygybę
San Antonijaus "Spurs" vyriausiasis treneris Greggas Popovichius prieš dvikovą su Jono Valančiūno atstovaujama Memfio "Grizzlies" ekipa į klausimą apie italo Marco Belinelli
G.Popovichius: baltaodžiams treneriams reikia užsitarnauti juodaodžių žaidėjų pasitikėjimą
G.Popovichius: baltaodžiams treneriams reikia užsitarnauti juodaodžių žaidėjų pasitikėjimą
Dėl Jungtinėse Amerikos Valstijose pagreitį įgavusio judėjimo už juodaodžių teises dalis NBA krepšininkų pasisako prieš sezono atnaujinimą liepos pabaigoje, o jų poziciją supranta
G.Popovichius: ligoniui idiotui Trumpui neužtenka smegenų pasakyti: "Juodaodžių gyvybė turi reikšmę"
G.Popovichius: ligoniui idiotui Trumpui neužtenka smegenų pasakyti: "Juodaodžių gyvybė turi reikšmę"
San Antonijaus "Spurs" vyriausiasis treneris Greggas Popovichius pasmerkė JAV prezidento Donaldo Trumpo veiksmus dėl afroamerikiečio George'o Flloydo nužudymo ir po to sekusių vmasinių
Žiniasklaida: NBA gali būti įvestas kitoks amžiaus limitas
Žiniasklaida: NBA gali būti įvestas kitoks amžiaus limitas
NBA naujokų biržoje negali dalyvauti jaunesni nei 19 metų žaidėjai, o koronavirusas skatina lygos vadovybę pagalvoti ir apie viršutinę amžiaus ribą.ESPN praneša, jog atnaujinus sustabdytą
E.Atamanas: gal Obradovičius augina barzdą, nes mano, kad be jos nepateks į NBA?
E.Atamanas: gal Obradovičius augina barzdą, nes mano, kad be jos nepateks į NBA?
Turkijos čempionės ir Eurolygos finalo dalyvės bei šio sezono lyderės Stambulo "Anadolu Efes" komandos vyriausiasis treneris Erginas Atamanas pajuokavo dėl savo kolegos mirtinų priešininkų
"Spurs" legenda D.Robinsonas taip pat prisidėjo prie su koronavirusu kovojančios #AllInChallenge akcijos
"Spurs" legenda D.Robinsonas taip pat prisidėjo prie su koronavirusu kovojančios #AllInChallenge akcijos
San Antonijaus "Spurs" legenda Davidas Robinsonas prisidėjo prie nukentėjusiems nuo koronaviruso pandemijos padedančios akcijos #AllInChallenge.Šioje akcijoje dalyvauja daugybė garsenybių,
Ilgametis Prancūzijos rinktinės strategas prarado darbą Strasbūre
Ilgametis Prancūzijos rinktinės strategas prarado darbą Strasbūre
Strasbūro IG sekmadienį oficialiai paskelbė apie skyrybas su beveik dešimtmetį komandą treniravusiu Vincentu Collet.Nuo 2011 metų SIG vyriausiojo trenerio pareigas ėjęs prancūzas darbo
G.Popovichius – po apmaudžios nesėkmės: žiūrovai turėjo pareikalauti už bilietus sumokėtų pinigų
G.Popovichius – po apmaudžios nesėkmės: žiūrovai turėjo pareikalauti už bilietus sumokėtų pinigų
Ypač apmaudžią nesėkmę penktadienį naktį patyrė San Antonijaus „Spurs“ (17/23) klubas, kuris namie 120:121 (27:29, 31:38, 41:21, 21:33) nusileido prasčiausiai Rytų konferencijos komandai
N.Jokičius pripažino, kad jo gimtinėje krepšinis nėra mėgstamas, tačiau serbams patinka laimėti
N.Jokičius pripažino, kad jo gimtinėje krepšinis nėra mėgstamas, tačiau serbams patinka laimėti
Serbijos rinktinės ir Denverio „Nuggets“ žvaigždė Nikola Jokičius nedalija išankstinių pažadų apie dalyvavimą olimpiniame atrankos turnyre vasarą, bet džiaugiasi, kad prie
G.Popovichius apie T.Duncano išrinkimą į Šlovės muziejų: priklausys, kaip jis dirbs asistentu
G.Popovichius apie T.Duncano išrinkimą į Šlovės muziejų: priklausys, kaip jis dirbs asistentu
Nacionalinė krepšinio asociacija (NBA) paskelbė pretendentus į Šlovės muziejų, o tarp kandidatų atsidūrė ir "Spurs" legenda Timas Duncanas, kuris dabar dirba San Antonijaus
G.Popovichius nesuteikė "Spurs" dingsties manyti, kad paliks postą po šio sezono
G.Popovichius nesuteikė "Spurs" dingsties manyti, kad paliks postą po šio sezono
Pastaruoju metu netyla kalbos, kad San Antonijaus "Spurs" simboliu tapęs Greggas Popovichius po šio sezono paliks vyriausiojo trenerio postą, įvardijami ir jo įpėdiniai.Kaip praneša
Sąmyšis San Antonijuje: tapo neaišku, kas treniruoja "Spurs"
Sąmyšis San Antonijuje: tapo neaišku, kas treniruoja "Spurs"
San Antonijaus „Spurs“ praėjusią naktį namuose 116:121 nusileido Portlando „Trail Blazers“ komandai, o šio susitikimo viduryje tapo neaišku, kad vadovauja šeimininkų
A.Džordževičius: Popovichius sakė, kad esame pora sumautų nevykėlių
A.Džordževičius: Popovichius sakė, kad esame pora sumautų nevykėlių
Pasaulio krepšinio čempionate Kinijoje po rungtynių spaudos konferencijose ir toliau skamba angliškas keiksmažodis iš „F“ raidės.Šįkart juo savo šalies
G.Popovichius po pralaimėjimo didžiavosi savo auklėtiniais, JAV sirgaliai maišė rinktinę su žemėmis
G.Popovichius po pralaimėjimo didžiavosi savo auklėtiniais, JAV sirgaliai maišė rinktinę su žemėmis
Po FIBA pasaulio krepšinio čempionato ketvirtfinalyje patirto netikėto pralaimėjimo Prancūzijai surengtoje spaudos konferencijoje JAV rinktinės vyriausiasis treneris Greggas Popovichius teigė,

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime