Naujienos kraunasi...

Kaip viena nekalta žinutė įplieskė neregėto masto konfliktą, dėl kurio NBA gali prarasti milijardus

Autorius: Alfa.lt.
Kaip viena nekalta žinutė įplieskė neregėto masto konfliktą, dėl kurio NBA gali prarasti milijardus
Viskas prasidėjo nuo nekalto pasidalinimo žinute socialiniame tinkle. Galiausiai tai peraugo į sužlugusią beveik du dešimtmečius trukusią sėkmingą Hjustono „Rockets“ ir Kinijos sąjungą bei grėsmę milijardų JAV dolerių netekti ir visai NBA lygai.

Hjustono „Rockets“ generalinis vadybininkas Darylas Morey veikiausiai negalėjo nė susapnuoti to, ką iššauks jo praėjusią savaitę „Twitter“ socialiniame tinkle paskelbta žinutė, rašo Alfa.lt.

„Kovokite už laisvę. Palaikykite Honkongą“, – parašė šiuo metu su komanda Tokijuje esantis amerikietis, apeliuodamas į jau kelis mėnesius besitęsiančius ir praėjusį penktadienį savo piką pasiekusius protestus, kuriuos Honkongo gyventojai pradėjo dėl Kinijos valdžios noro priimti prieštaringai vertintą ekstradicijos įstatymą, o vėliau tęsė dėl esminių demokratijos laisvių pažeidimų.

Nors „Twitter“ Kinijoje yra blokuojamas, D. Morey žinutė netruko išplisti didžiausioje pasaulio valstybėje. „Rockets“ vadovą ėmė atakuoti tūkstančiai kinų, o pats ilgai šios šalies krepšinio sirgalių garbintas Hjustono klubas, kuriame visą savo NBA karjerą praleido legendinis šalies krepšininkas Yao Mingas, imtas maišyti su žemėmis.

Į situaciją greitai sureagavo „Rockets“ savininkas milijardierius Tilmanas Fertitta, pareiškęs, kad pasidalintoje žinutėje išsakyta pozicija yra tik D. Morey, o ne viso Teksaso valstijos klubo nuomonė. Kaipmat padaręs klaidą suvokė ir D. Morey, kuris išsyk ištrynė žinutę iš „Twitter“ ir patikino nenorėjęs įžeisti „Rockets“ sirgalių iš Kinijos.

„Savo žinute nenorėjau įžeisti komandos aistruolių ir savo draugų Kinijoje, – praėjus parai po neapdairios žinutės paskelbimo sakė D. Morey. – Paprasčiausiai pasidalinau mintimi, susijusia su komplikuoto įvykio interpretacija. Po to, kai paviešinau tą mintį, turėjau daug laiko ir galimybių apgalvoti visas tų įvykių (protestų Honkonge – Alfa.lt) perspektyvas. Visada vertinau Kinijos žmonių ir rėmėjų palaikymą, tad tikiuosi, kad tie, kuriuos nuvyliau, supras, kad juos įžeidžiau dėl nesusipratimo. Mano žinutė niekaip nebuvo susijusi su „Rockets“ arba NBA pozicija.“

Visgi žala jau buvo padaryta. Nepraėjus nė 48 valandoms nuo D. Morey žinutės, nuo „Rockets“ atsiribojo kone visi su klubu susiję kinai – šalies krepšinio federacija, valdoma Yao Mingo, pagrindiniai rėmėjai ir net nacionalinė Kinijos televizija CCTV, pareiškusi, jog nebetransliuos „raketų“ rungtynių.

Hjustono klubui tai turėtų būti didžiulis smūgis. Dar nuo pat tada, kai raudonus šios komandos marškinėlius vilkėjo Yao Mingas, „Rockets“ buvo bene mėgstamiausia NBA komanda Kinijoje.

Savo didžiulės gerbėjų bazės Azijos šalyje garbei „raketos“ bent kelerias rungtynes per sezoną žaisdavo su Kinijos rinkai pritaikytais marškinėliais su hieroglifais, o Hjustono klubo vedlio Jameso Hardeno marškinėliai Kinijoje eilę metų puikuojasi arti perkamiausių sąrašo viršūnės. Dar prieš mažiau nei savaitę „Rockets“ rungtyniavo ir prieš Kinijos klubą, kai namie didžiuliu skirtumu (141:70) sutriuškino Šanchajaus „Sharks“ ekipą su Donatu Motiejūnu priešakyje.

Nutrūkę ryšiai su Kinija skaudžiai smogs ir pačiam T. Fertittai, mat šis amerikietis verslininkas prieš dvejus metus už „Rockets“ suplojo tuo metu rekordinę 2,2 mlrd. JAV dolerių sumą. Viena iš tokios didelės sumos priežasčių buvo ir „raketų“ populiarumas Kinijoje, nešęs šiai komandai šimtus milijonų dolerių kasmet.

Daugelis tikėjosi, jog įsiplieskusį konfliktą padės numalšinti įtakingų asmenybių – NBA komisaro Adamo Silverio ir pirmojo NBA komandos savininko iš Kinijos – Joe Tsai – įsikišimas. Vis dėlto jų komentarai tik dar labiau įprasmino skirtis, kuriomis pasižymi JAV ir Kinija.

A. Silveris pirmąjį savo pranešimą šia tema išplatino dar sekmadienį, tačiau jį sukritikavo ne tik krepšinio gerbėjai, bet ir JAV prezidento rinkimų kandidatai ir JAV Senato nariai.

Ištikimas „Rockets“ sirgalius, senatorius Tedas Cruzas tikino, jog Kinijos veiksmų nepasmerkęs A. Silveris elgiasi gėdingai.

„Kaip ilgalaikis „Rockets“ aistruolis, didžiavausi tuo, jog Darylas Morey atkreipė dėmesį į Kinijos komunistų partijos veiksmus Honkonge. Dabar, vaikydamasi pinigų, NBA gėdingai atsitraukia“, – rašė 2016-aisiais nesėkmingai JAV prezidento posto siekęs politikas.

Sulaukęs dar ir tokių JAV politikos įžymybių, kaip Elizabeth Warren ir Marco Rubio, kritikos, A. Silveris antradienį pakoregavo ir papildė savo pranešimą, kuriame pareiškė, jog vertina D. Morey ir kitų krepšinio pasaulio atstovų teisę laisvai pasisakyti sau norima tema.

„NBA nežada užsiimti žaidėjų, komandų darbuotojų ar savininkų pasisakymų reguliavimu, – teigiama NBA komisaro pranešime. – Mes tiesiog negalime taip elgtis. Neišvengiama, kad žmonės – tarp jų ir amerikiečiai bei kinai – turės skirtingas nuomones skirtingais klausimais. Vis dėlto ne NBA lygai spręsti, kuri nuomonė yra teisinga, o kuri – ne. Lygybės, pagarbos ir laisvės vertybės ilgus metus apibrėžė NBA lygą ir toliau tą darys.“

Nors NBA komisaro antrasis pasisakymas pasižymėjo diplomatiškumu ir laviravimu tarp skirtingų pozicijų, toks A. Silverio atsakymas kinų nesužavėjo ir pyktis ant „Rockets“ peraugo į konfliktą su visa NBA lyga. CCTV netruko pranešti, jog atšaukia visų NBA ikisezoninių rungtynių transliacijas, tačiau manoma, kad jeigu A. Silveris nepakeis tono ir nenubaus D. Morey, Kinijoje greičiausiai nebus rodomi ir reguliariojo sezono susitikimai.

NBA mačų transliacijos didžiausioje pasaulio valstybėje kasmet sulaukia bemaž 800 mln. žiūrovų. Skaičiuojama, kad per metus stipriausia planetos krepšinio lyga ir jos komandos iš Kinijos atsiriekia apie 4 mlrd. dolerių kąsnį.

Situacijos nesušvelnino ir J. Tsai, kontrolinį Bruklino „Nets“ akcijų paketą iš ruso Michailo Prochorovo įsigijęs dar 2017 m. rudenį, o sandorį baigęs šį rugsėjį, kai galutinai perėmė viename iš Niujorko rajonų reziduojantį klubą.

Vienas iš „Alibaba“ kompanijos įkūrėjų, patenkantis tarp 150 turtingiausių pasaulio žmonių, pirmadienį pasisakė „Rockets“ konflikto su kinais klausimu, stodamas į pastarųjų pusę.

„Kai rugsėjį baigiau „Nets“ įsigijimo sandorį, nesitikėjau, kad pirmas mano viešas pareiškimas sirgaliams bus komentuojant politinį pareiškimą, kuriuo pademonstruotas šiurkštus nesupratingumas – taip šią situaciją suvokia šimtai milijonų NBA sirgalių iš Kinijos, – tikino Taivane gimęs ir Kanados pilietybę vėliau įgijęs J. Tsai. – Kai kurios temos kitose šalyse yra kontraversiškos, o būtent taip galima pavadinti NBA komandos generalinio vadybininko išreikštą paramą separatistiniam judėjimui Kinijos teritorijoje.

Vakarų žiniasklaida ir Kinijos kritikai ignoruoja faktą, kad 1,4 mlrd. šalies piliečių vieningai palaiko Kinijos teritorinį vientisumą. Ši tema net neturėtų būti situacijos nežinančių žmonių diskusijų objektu.“

Pasak žymaus kinų tinklaraštininko Kai Qu, ši A. Silverio ir J. Tsai pozicijų skirtis tik parodo, jog už „Rockets“, NBA ir Kinijos konflikto slypi tikra kultūrinė sandūra.

„Amerikiečiai tviteryje kritikuoja NBA už tai, kad ši ne iš karto palaikė žodžio laisvę. Tuo tarpu kinai „Weibo“ tinkle, kuris yra „Twitter“ atitikmuo Kinijoje, kritikuoja NBA dėl D. Morey nepasmerkimo ir nenubaudimo.

Tai – tikras kultūrinis susikirtimas. Visi, kurie pateko į jo sūkurį – tarp jų ir „Rockets“ bei A. Silveris, – neturi šansų iš šios situacijos išlipti sausi“, – tikina Kai Qu.

Akivaizdu, kad iš pažiūros nekalta žinutė įplieskė tokį konfliktą, kuris išryškino didžiąją dilemą tarp racionalaus išskaičiavimo ir vertybinio pamato gynimo. Laimėtojų šioje situacijoje, veikiausiai, nebus, o „sniego gniūžtės“ efektą įgavęs konfliktas gali sugriauti kelis dešimtmečius kurtą stipriausios pasaulio lygos vienos galingiausių pasaulio valstybių bendradarbiavimą. 

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Solidus Sabonio pasirodymas neišgelbėjo nuo pralaimėjimo "Mavs", Valančiūnas gavo kuklias minutes
Solidus Sabonio pasirodymas neišgelbėjo nuo pralaimėjimo "Mavs", Valančiūnas gavo kuklias minutes
NBA čempionate antradienį naktį Sakramento „Kings“ (42-30) namuose net 96:132 (28:31, 25:27, 23:38, 20:36) neprilygo Dalaso „Mavericks“ ekipai (43-29), rašo Krepšinis.lt.Domantas
NBA slenkstį minančio Buzelio pažadas Lietuvai: kai aš ateisiu, mes laimėsime viską
NBA slenkstį minančio Buzelio pažadas Lietuvai: kai aš ateisiu, mes laimėsime viską
Pirmą profesionalo karjeros sezoną NBA plėtojimosi lygoje baigiantis Matas Buzelis jau po kelių mėnesių išgirs savo pavardę NBA naujokų biržoje, o jo galvoje – mintys ne tik apie
Daugybės sveikinimų sulaukęs Sabonis atviras: nuostabu, bet džiaugiuosi, kad tai baigėsi
Daugybės sveikinimų sulaukęs Sabonis atviras: nuostabu, bet džiaugiuosi, kad tai baigėsi
NBA rekordą pagerinęs Domantas Sabonis sulaukė daugybės sveikinimų ir pagyrų, bet pats sako besidžiaugiantis, kad pagaliau ši tema bus baigta, rašo Krepšinis.lt.Praėjusią
Istorinis pasiekimas: Sabonis pagerino NBA rekordą ir įsirašė į išskirtinę kompaniją
Istorinis pasiekimas: Sabonis pagerino NBA rekordą ir įsirašė į išskirtinę kompaniją
Domantas Sabonis pagerino visų laikų NBA rekordą, o Sakramento „Kings“ (42-29) nutraukė prakeiksmą ir iškovojo ilgai lauktą pergalę, rašo Krepšinis.lt.Lietuvio ekipa
"Mavericks" toliau nepaleidžia Sabonio ir "Kings", bet kitoje aikštėje – palankus rezultatas
"Mavericks" toliau nepaleidžia Sabonio ir "Kings", bet kitoje aikštėje – palankus rezultatas
Luka Dončičius surinko trigubą dublį, o slovėno Dalaso „Mavericks“ (42-29) toliau kaunasi dėl tiesioginės vietos NBA atkrintamosiose varžybose, rašo Krepšinis.lt.Dalaso
"Celtics" krito iššvaistę 30 taškų persvarą, "Knicks" gynėjas pagerino tritaškių rekordą
"Celtics" krito iššvaistę 30 taškų persvarą, "Knicks" gynėjas pagerino tritaškių rekordą
Atlantos „Hawks“ (32-39) panaikino 30 taškų deficitą ir patiesė geriausią NBA reguliaraus sezono komandą, o Niujorko „Knicks“ (43-28) gynėjas pasiekė klubo tritaškių
Pakeliui į pergalę Valančiūnas žaidė efektyviai, o Williamsonas – nesustabdomai
Pakeliui į pergalę Valančiūnas žaidė efektyviai, o Williamsonas – nesustabdomai
Dar vieną pergalę į savo sąskaitą įsirašė penktoje NBA Vakarų konferencijos vietoje skriejantys Naujojo Orleano „Pelicans“ (44-27) krepšininkai, rašo Krepšinis.lt.Luizianos
Wembanyamą tenkintų tik olimpinis auksas
Wembanyamą tenkintų tik olimpinis auksas
Victoras Wembanyama dar nėra dalyvavęs nė viename didžiajame krepšinio turnyre, bet (o gal – dėl to) pačiame svarbiausiame iš jų jau kelia savo komandai nekuklius tikslus, rašo
Sabonis pakartojo NBA šio amžiaus rekordą ir su "Kings" išplėšė pergalę (rezultatai)
Sabonis pakartojo NBA šio amžiaus rekordą ir su "Kings" išplėšė pergalę (rezultatai)
Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Floridoje vykusios NBA reguliariojo sezono rungtynės tapo istorinėmis Domantui Saboniui – lietuvis pakartojo šio amžiaus lygos
NBA G lygoje – įspūdingas Buzelio bei monstriškas varžovo pasirodymai
NBA G lygoje – įspūdingas Buzelio bei monstriškas varžovo pasirodymai
Universalų pasirodymą NBA G lygos mače surengęs Matas Buzelis nepadėjo savo atstovaujamai komandai pasidžiaugti reta pergale."G League Ignite" (2-29) namie 108:120 (30:30, 19:28, 34:31,
Valančiūnas ir "Pelicans" neišsigando "Heat" lyderio žodžių – pasismagino Majamyje (rezultatai)
Valančiūnas ir "Pelicans" neišsigando "Heat" lyderio žodžių – pasismagino Majamyje (rezultatai)
Naujojo Orleano „Pelicans“ (43-27) su Jonu Valančiūnu toliau užtikrintai skina pergales NBA pirmenybėse. Lietuvis liko šalia dvigubo dublio, o pelikanai nepasigailėjo Majamio „Heat“
"Kings" paslydo ant autsaiderių durų kilimėlio, Valančiūnas pateko į plakatą (rezultatai)
"Kings" paslydo ant autsaiderių durų kilimėlio, Valančiūnas pateko į plakatą (rezultatai)
Nesėkmes NBA lygoje patyrė abu „lietuviški“ klubai, Vakarų konferencijoje konkuruojantys ir tarpusavyje dėl geresnės startinės pozicijos prieš atkrintamąsias varžybas,
Durantas aplenkė Shaqą, sekantis taikynys – kitas legendinis centras
Durantas aplenkė Shaqą, sekantis taikynys – kitas legendinis centras
Finikso "Suns" šiąnakt namie 115:102 įveikė Filadelfijos "76ers", o nugalėtojų gretose 22 taškus sukaupęs komandos lyderis Kevinas Durantas pagal per karjerą pelnytus
"Bucks" treneris ir savininkas susitiko su Bidenu
"Bucks" treneris ir savininkas susitiko su Bidenu
Kaip praneša keli politico.com šaltiniai, Milvokio "Buck" vyriausiasis treneris Docas Riversas ir klubo savininkas Wesas Edensas susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu.Skelbiama,
Sabonis rinko trigubą dublį, "Kings" neturėjo su kuo žaisti (rezultatai)
Sabonis rinko trigubą dublį, "Kings" neturėjo su kuo žaisti (rezultatai)
Sakramento „Kings“ (40-28) klubui neprailgo viešnagė Kanadoje, kur jis 123:89 (32:27, 36:18, 31:20, 24:24) sutriuškino išgriuvusius Toronto „Raptors“ (23-46),
Po pergalės "Pelikanų" rūbinėje – ovacijos ir dovana Valančiūnui (rezultatai)
Po pergalės "Pelikanų" rūbinėje – ovacijos ir dovana Valančiūnui (rezultatai)
NBA čempionate Naujojo Orleano „Pelicans“ (42-26) svečiuose 104:91 (27:21, 37:24, 21:24, 19:22) pranoko Bruklino „Nets“ (26-43) ekipą bei pasiekė trečią pergalę iš
Valančiūnas – apie Buzelio potencialą, Jokubaitį NBA ir savo ateities planus
Valančiūnas – apie Buzelio potencialą, Jokubaitį NBA ir savo ateities planus
Lietuvos rinktinės kapitonas Jonas Valančiūnas kalbėdamas su „Mundo Deportivo“ žurnalistu Toni Canyameras įvertino Mato Buzelio ir Roko Jokubaičio šansus NBA lygoje bei stipriai
Sabonio kontraktas įtrauktas į "blogiausių" NBA lygoje dvidešimtuką
Sabonio kontraktas įtrauktas į "blogiausių" NBA lygoje dvidešimtuką
"The Ringer" ir garsus krepšinio apžvalgininkas Billas Simmonsas paskelbė "blogiausių NBA kontraktų" sąrašą, į kurį pateko ir Domantas Sabonis.Šio sezoną
"Pelicans" treneris paaiškino, kodėl smuko Valančiūno minutės aikštėje
"Pelicans" treneris paaiškino, kodėl smuko Valančiūno minutės aikštėje
Naujojo Orleano „Pelicans“ treneris Willie Greenas paaiškino, kodėl pastaruoju metu stipriai smuko Jono Valančiūno žaidybinis laikas, rašo Krepšinis.lt.Per paskutinius
Įspūdingą seriją pratęsęs Sabonis galingu dėjimu įtvirtino svarbią "Kings" pergalę
Įspūdingą seriją pratęsęs Sabonis galingu dėjimu įtvirtino svarbią "Kings" pergalę
Domantas Sabonis surinko 50-ą dvigubą dublį iš eilės, o tai virto svarbia Sakramento „Kings“ (39-28) klubo pergale, rašo Krepšinis.lt.Karaliai namie 121:111 (28:32,
"Warriors" toliau neranda kelio į pergales namie, "Lakers" gynėjas pralenkė Kobe
"Warriors" toliau neranda kelio į pergales namie, "Lakers" gynėjas pralenkė Kobe
Niujorko „Knicks“ (41-27) išvykoje patiesė San Francisko „Golden State Warriors“ (35-32), o tuo pasinaudojusi Los Andželo „Lakers“ (37-32) pakilo į 9-ą poziciją
Dončičius stebėjosi Ramadano metu žaidžiančiu Irvingu, Wembanyama apsilankys Paryžiuje
Dončičius stebėjosi Ramadano metu žaidžiančiu Irvingu, Wembanyama apsilankys Paryžiuje
Luka Dončičius neslėpė susižavėjimo Kyrie Irvingo pergalingu metimu ir stebėjosi, kaip komandos draugas gali žaisti Ramadano metu. Savo ruožtu San Antonijaus „Spurs“ su Victoru Wemabanyama
Hardenas aplenė Carterį ir lipa ant kulnų Garnettui
Hardenas aplenė Carterį ir lipa ant kulnų Garnettui
Nacionalinės krepšinio aociacijos (NBA) superžvaigždė bei veianas Los Andželo "Clippers" lyderių jamesas Hardenas pakilo į 20-ą vietą visų laikų rezultatyviausių lygos žaidėjų
Irvingas neįtikėtinu dvitaškiu per Jokičių su sirena išplėšė "Mavs" pergalę (rezultatai)
Irvingas neįtikėtinu dvitaškiu per Jokičių su sirena išplėšė "Mavs" pergalę (rezultatai)
Įspūdingą pergalę NBA pirmenybėse įsirašė Dalaso „Mavericks“ (39-29), kuri namie po Kyrie Irvingo metimo su sirena 107:105 (30:34, 28:27, 26:18, 23:26) palaužę lygos čempionę
Belgo dėjimas per Valančiūną – tarp įspūdingiausių NBA momentų
Belgo dėjimas per Valančiūną – tarp įspūdingiausių NBA momentų
Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) šeštadienį įvyko aštuoni susitikimai, penkiuose iš jų pegales šventė svečiai.Lyga paskelbė kovo 16 dienos gražiausių
"Pelicans" su Valančiūnu pratęsė sėkmingą atkarpą, "Lakers" prarado Davisą ir pralaimėjo (rezultatai)
"Pelicans" su Valančiūnu pratęsė sėkmingą atkarpą, "Lakers" prarado Davisą ir pralaimėjo (rezultatai)
Jono Valančiūno atstovaujamas Naujojo Orleano „Pelicans“ (41-26) klubas pasiekė dar vieną pergalę. Lietuvio ekipa namuose 126:107 (36:33, 37:35, 29:24, 24:15) pranoko Portlando „Trail
Sabonis priartėjo prie NBA rekordo, bet gynėjo nesulaikę "Kings" krito namuose
Sabonis priartėjo prie NBA rekordo, bet gynėjo nesulaikę "Kings" krito namuose
Domantas Sabonis surinko dar vieną dvigubą dublį, bet jo atstovaujamas Sakramento „Kings“ (38-28) 91:98 (22:21, 26:32, 26:22, 17:22) nusileido Niujorko „Knicks“ (40-27), rašo
"Pelikanai" ir be svaraus Valančiūno indėlio šventė svarbią pergalę (rezultatai)
"Pelikanai" ir be svaraus Valančiūno indėlio šventė svarbią pergalę (rezultatai)
Svarbią pergalę NBA čempionate įsirašė dėl tiesioginės vietos atkrintamosiose kovojantys Naujojo Orleano „Pelicans“ (40-26) krepšininkai, kurie namuose 112:104 (20:22,

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime