Naujienos kraunasi...

Lietuvių klausimas išmušė iš vėžių "FIBA-Europe" prezidentą (konferencija)

Autorius: Mindaugas Augustis, specialiai DELFI iš Lilio.
Lietuvių klausimas išmušė iš vėžių "FIBA-Europe" prezidentą (konferencija)
K.Čachovskio nuotr. DELFI
Penkios Europos komandos iškovojo kelialapius į olimpinės atrankos varžybas grumdamosios „Stade Pierre Mauroy“ stadione, šeštoji bilietą tiesiog nusipirks sumokėjusi mokestį už turnyro organizavimą. Ar tai neprasilenkia su sportiniu principu?

Toks klausimas sutrikdė paskutinę Europos čempionato dieną spaudos konferenciją surengusį „FIBA-Europe“ prezidentą Turgay Demirelį.

Sekmadienį pusantrų metų Senojo žemyno krepšiniui vadovaujantis turkas, jo dešinioji ranka Kamilis Novakas ir Prancūzijos krepšinio federacijos prezidentas Jeanas-Pierre'as Siutat žurnalistams pateikė savo nuomonę apie pirmą kartą keturiose valstybėse organizuotas pirmenybes.

„Bet kuri iš 24 komandų šiandien galėjo žaisti finale – tai tik įrodo Europos krepšinio jėgą. Kitas laimėjimas – pagerinti čempionato rungtynių lankomumo, akredituotų žurnalistų rekordai, augantys televizijos transliacijų reitingai“, – džiaugėsi T. Demirelis.

Anot jo, iš viso Rygoje (Latvija), Berlyne (Vokietija), Zagrebe (Kroatija), Monpeljė ir Lilyje (Prancūzija) buvo parduota 630 tūkst. bilietų į pirmenybių rungtynes – kone dvigubai daugiau nei prieš dvejus metus Slovėnijoje ar 2011 metais Lietuvoje. Dėl to „FIBA-Europe“ vadovai beveik nebeabejoja, kad 2017-aisiais Europos čempionatą taip pat reikės surengti keliose valstybėse. „Turbūt vienos šalies paraiškos nebegausime, nes visos linksta į bendradarbiavimo tarp kelių organizatorių variantą“, – teigė T. Demirelis.

„Komunikacija ir koordinacija tarp skirtingų organizacinių komitetų buvo rimtas iššūkis, bet rezultatas – pozityvus. Tai – istorinis žingsnis“, – šių metų pirmenybių sėkme neabejojo ir K. Novakas, einantis „FIBA-Europe“ generalinio sekretoriaus pareigas.

Paraiškas dėl kito žemyno čempionato organizavimo bus galima pradėti teikti spalį, o sprendimą „FIBA-Europe“ valdyba priims gruodžio viduryje.

2017 metų pirmenybės bus paskutinės, vykusios pagal dvejų metų ciklą. Nusileidę centrinės FIBA vadovybės spaudimui, europiečiai sutiko ateityje savo kontinentinį čempionatą rengti kas ketverius metus.

Jei Prancūzijoje finišuojantis turnyras buvo toks sėkmingas, kokia logika jį rengti dvigubai rečiau?

T. Demirelis tvirtino, kad krepšinis lygiuojasi į futbolo pavyzdį. Be to, esą pasirūpinta ir sportininkų sveikata, suteikiant jiems daugiau poilsio vasarą. Kita vertus, nacionalinių žemyno komandų laukia nauja atrankos sistema ir tarptautinių rungtynių langai klubų sezono metu. Jau aišku, kad NBA neišleis savo žaidėjų į atrankos dvikovas, tad jos vyks be pajėgiausių krepšininkų.

Bet ne viena šalis pasistengs suburti stipriausias pajėgas kitais metais, kuomet vyks trys papildomi atrankos į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes turnyrai. 18 komandų burtais bus suskirstytos į tris turnyrus, o olimpinius kelialapius pelnys tik jų nugalėtojai.

Anot K. Novako, turnyrų organizatoriai nebus renkami atsižvelgiant į kontinentines zonas: kitaip tariant, teoriškai visi trys turnyrai gali vykti Europoje, bet visi gali būti išdalinti ir kitiems žemynams. Analogiškai ir Europos komandas burtai gali suvesti į vieną kompaniją, bet gali ir išsklaidyti po tris turnyrus.

Senajam žemynui atstovaus penkios komandos, užėmusios 3-7 vietas Europos čempionate. Tačiau bet kuri iš žemiau likusių valstybių taip pat gali patekti į olimpinę atranką, jei įtiks FIBA ir pelnys teisę surengti vieną iš trijų turnyrų.

Jeigu atrankos varžybas organizuos 3-7 vietas išsidalinę prancūzai, serbai, čekai, graikai arba italai, kvietimas į jas automatiškai nukeliaus 8 pozicijoje likusiems latviams. DELFI žiniomis, pastarieji ir patys domisi galimybe rengti turnyrą Rygoje.

Teikti paraiškas dėl olimpinės atrankos varžybų organizavimo europiečiams bus leidžiama nuo ateinančio pirmadienio iki spalio 6 d. Turnyrų šeimininkai paaiškės lapkritį. Už varžybų organizavimą jiems teks pakloti mažiausiai 1,75 mln. eurų mokestį – netgi didesnį nei už 2017 metų Europos čempionato grupės turnyro priėmimą. DELFI pasiteiravus, ar komercinis principas išties turėtų iškilti virš sportinio, kuomet sprendžiama, kas galės varžytis dėl vietos olimpiadoje, T. Demirelis neturėjo aiškaus atsakymo.

„Už kiekvieną turnyrą – pavyzdžiui, pasaulio čempionatą – taip pat reikia sumokėti FIBA. Tai susiję su pajamų surinkimu ir paskirstymu. Matysime, koks šįkart bus mūsų sprendimo rezultatas. Aš manau, kad mes taip tik padidinome šansus daliai komandų, kurioms nepasisekė žemyno čempionate, kurioms galbūt sutrukdė traumos ar panašiai. Suteikėme joms antrą progą“, – dėstė turkas, kurio tėvynainiai dabar taip pat turės galimybę pretenduoti į olimpinės atrankos turnyro organizavimą.

„Pinigai yra tik vienas kriterijus, bet jų tikrai yra ir daugiau. Pavyzdžiui, infrastruktūra, arena ir taip toliau. Yra visa kandidatavimo procedūra, kurią turės atlikti potencialūs šeimininkai“, – paskubėjo pridurti K. Novakas.

– 1,75 mln. eurų yra įvardijamas kaip minimalus mokestis už atrankos turnyrą. Vadinasi, gali vykti aukcionas, kuriame laimės pasiūlęs daugiausiai? – DELFI paklausė „FIBA-Europe“ generalinio sekretoriaus

– Tai – bazinė suma, ją galima padidinti. Tačiau, kaip ir sakiau, renkantis šeimininkus lemia daug dalykų. Padėjęs ant stalo lagaminą su milijonais eurų, bet neturėdamas tinkamos arenos ar viešbučių, teisės rengti turnyrą negausi. Pinigai nėra vienintelė sąlyga. Be to, kalbame ne tik apie galimybes patekti į olimpiadą, bet ir krepšinio populiarinimą. Įvertinti reikia daug dalykų. Žinau, kad daug federacijų domisi šiais turnyrais. Žinau, kad ir jūs girdėjote pokalbių koridoriuose. Manau, priimsime geriausią sprendimą.

– Kokio dydžio mokestį reikės sumokėti už teisę rengti 2017 metų Europos čempionatą?

– Nemanau, kad reikėtų gilintis į detales, bet, pavyzdžiui, vienos grupės varžybos šaliai kainuotų 1,4 mln. eurų. Pasikartosiu, kad ir šiuo atveju kandidatūras vertinsime ne tik pagal finansinį, bet ir pagal kitus kriterijus. Mums svarbiausia, kad žaidėjai turėtų idealias sąlygas.

– T. Demirelis šiandien patvirtino, kad dėl karo šalies rytuose 2015 metų pirmenybių atsisakiusi Ukraina neturės jokios pirmumo teisės renkantis kito čempionato šeimininkus. Ar „FIBA-Europe“ bent grąžins ukrainiečiams dalį mokesčio, kurią jie jau buvo pervedę?

– Tai – teisinis klausimas. Iš savo pusės, mes dalį įsipareigojimų Ukrainai, už kuriuos ir yra sumokamas mokestis, jau įvykdėme, pavyzdžiui, vedėme reklamos kampanijas. Bet savo žodį turės pasakyti teisininkai.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Karjerą baigęs G.Leonavičius: galėčiau žaisti porą metų, bet laikas augti kitur
Karjerą baigęs G.Leonavičius: galėčiau žaisti porą metų, bet laikas augti kitur
Vienuolika sezonų Lietuvos krepšinio lygoje praleidęs Gintaras Leonavičius sportinę avalynę keičia į kostiumą.35-erių panevėžietis savaitgalį paskelbė baigiantis profesionalaus krepšininko
Iš Miuncheno - džiugios žinios Lietuvos krepšiniui!
Iš Miuncheno - džiugios žinios Lietuvos krepšiniui!
Savaitgalį Miunchene (Vokietija) vyko „FIBA Europe“ valdybos posėdis ir Generalinė Asamblėja. Šių susitikimų metu geros žinios pasiekė ir Lietuvos atstovus. „FIBA Europe“
FIBA čempionatuose vasarą dirbs didžiulis Lietuvos teisėjų ir komisarų desantas
FIBA čempionatuose vasarą dirbs didžiulis Lietuvos teisėjų ir komisarų desantas
Prasidėjusi vasara ir artėjanti krepšinio sezono pabaiga dar nereiškia atostogų Lietuvos krepšinio teisėjams. Šią savaitę Lietuvos krepšinio federaciją pasiekė
Naudingai žaidusio L.Kisieliaus ekipa FIBA J grupėje užsitikrino pirmą vietą
Naudingai žaidusio L.Kisieliaus ekipa FIBA J grupėje užsitikrino pirmą vietą
Minsko "Tsmoki" (5/1) komanda, kurios garbę gina lietuvis Laimonas Kisielius be didesnių problemų žengė į kitą FIBA Europos taurės turnyro etapą.Baltarusijos čempionai paskutinio J
"Vytautas" lengvai pasivaikščiojo Estijoje  ir užėmė pirmą vietą grupėje
"Vytautas" lengvai pasivaikščiojo Estijoje ir užėmė pirmą vietą grupėje (1)
Prienų Birštono "Vytauto" (3/1) komanda užsitikrino pirmąją vietą FIBA Europos taurės turnyro I grupėje bei žengė į kitą etapą.Virginijaus Šeškaus auklėtiniai
L.Kisieliaus ekipa pralaimėjo Izraelyje ir tapo "Šiaulių" varžove FIBA Iššūkio taurėje
L.Kisieliaus ekipa pralaimėjo Izraelyje ir tapo "Šiaulių" varžove FIBA Iššūkio taurėje
Laimono Kisieliaus atstovaujamai Minsko "Cmoki" komandai nepavyko prasibrauti į FIBA Čempionų lygos pagrindinį turnyrą.Baltarusijos čempionai atsakomose atrankos varžybose Izraelyje 67:71
FIBA Lietuvos klubų kol kas nesuviliojo (paraiškas pateikė 66 klubai)
FIBA Lietuvos klubų kol kas nesuviliojo (paraiškas pateikė 66 klubai)
Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) pasigyrė, kad išankstines paraiškas dalyvauti naujajame Čempionų lygos turnyre pateikė 66 klubai iš 19 valstybių.Skelbiama, esą
"FIBA Europe" pristatė savo planus
"FIBA Europe" pristatė savo planus
Tarptautinės krepšinio federacijos FIBA Europos padalinys antradienį pristatė savo planus nacionalinių federacijų generaliniams sekretoriams. Tarp jų buvo ir LKF generalinis sekretorius Mindaugas
Italai išsigando: federacija atsiribojo nuo FIBA nepaklususios "Legabasket"
Italai išsigando: federacija atsiribojo nuo FIBA nepaklususios "Legabasket" (2)
Italijos krepšinio federacija (FIP) išsigando FIBA grasinimų ir nusprendė išsižadėti nacionalinių pirmenybių, nes trys jos dalyvės Sasario „Dinamo“, Trento „Dilomiti
FIBA Čempionų lygoje - Azijos ir Afrikos klubai?
FIBA Čempionų lygoje - Azijos ir Afrikos klubai?
FIBA Europos organizacijos vadovybė Prancūzijos krepšinio federacijos kvietimu viešėjo Paryžiuje, kur toliau braižė ateinančio sezono FIBA Čempionų lygos ir FIBA Europos taurės
"Juventus" šventė pergalę ir žengė į atkrintamąsias (Sireikos komentaras)
"Juventus" šventė pergalę ir žengė į atkrintamąsias (Sireikos komentaras) (3)
Utenos „Juventus“ (4/2) krepšininkai įgyvendino tikslą, apie kurį prieš sezoną galėjo tik pasvajoti. Antano Sireikos auklėtiniai FIBA Europos taurės turnyro antrojo etapo
FIBA atsakas tartis norėjusiai Eurolygai - visiškas ignoravimas
FIBA atsakas tartis norėjusiai Eurolygai - visiškas ignoravimas
Paskelbusi, kad nuo ateinančio sezono reorganizuoja turnyro struktūrą ir mažina komandų skaičių iki 16-os, Eurolyga savo naująjį planą norėjo pristatyti FIBA atstovams, tačiau pastarieji į
Eurolyga neketina nusileisti FIBA: Barselonoje gimsta naujas planas
Eurolyga neketina nusileisti FIBA: Barselonoje gimsta naujas planas (1)
Eurolygos organizacija ir jos vadovas Jordi Bertomeu nėra pasirengęs paklusti FIBA taisyklėmis ir nenori jungtis prie naujai kuriamo Čempionų lygos turnyro. Ispanijos sporto portalas „El Mundo
30 milijonų ant stalo: FIBA toliau vilioja į Čempionų lygą
30 milijonų ant stalo: FIBA toliau vilioja į Čempionų lygą
Šveicarijoje vykusiame posėdyje FIBA organizacija Europos klubų atstovams pristatė ketinamos organizuoti Čempionų lygos turnyro viziją. Galingiausios Europos komandos į turnyrą viliojamos
Lietuvos rinktinė - oficialiai trečia pasaulyje (VIDEO)
Lietuvos rinktinė - oficialiai trečia pasaulyje (VIDEO)
Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) šiandien paskelbė naujus oficialius pasaulio vyrų ir moterų rinktinių reitingus. Europos čempionate sidabrą iškovoję Lietuvos krepšininkai
LKF rinktinių rezultatus įvertino labai gerai
LKF rinktinių rezultatus įvertino labai gerai
Trečiadienį į eilinį posėdį susirinkęs Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vykdomasis komitetas vienbalsiai įvertino įvairių Lietuvos rinktinių vasarą ir rudenį Europos čempionatuose
Kodėl J.Mačiuliui grasinęs fanas liks nenubaustas?
Kodėl J.Mačiuliui grasinęs fanas liks nenubaustas?
Visai neseniai praūžusi krepšinio karštinė, atrodo, kartu užmarštin nusinešė ir serbų sirgaliaus grasinimus nužudyti Joną Mačiulį bei jo šeimą.Šis išpuolis,
Rinktinės siela Juozukas buvo šiltai sutiktas "Sūduvos" komandoje (video)
Rinktinės siela Juozukas buvo šiltai sutiktas "Sūduvos" komandoje (video)
Nespėjus atslūgti emocijoms po Europos vyrų krepšinio čempionato, kuriame Lietuvos rinktinė tapo vicečempione, visi sidabrinės rinktinės nariai jau sugrįžo į savo klubus ir pradeda ruoštis
 Ispanai širsta dėl prancūzų įtarimų, kad P.Gasolis galėjo vartoti dopingą
Ispanai širsta dėl prancūzų įtarimų, kad P.Gasolis galėjo vartoti dopingą (1)
Ispanijos sporto žiniasklaida pastarosiomis dienomis mirga nuo žinučių, kuriose piktinamasi prancūzų elgesiu Europos krepšinio čempionate ir jam pasibaigus.Prieš keletą dienų Ispanijos
Lietuvius vienu metimu pražudyti galėjęs M.Belinelli vis dar pyksta
Lietuvius vienu metimu pražudyti galėjęs M.Belinelli vis dar pyksta
Vienas Italijos rinktinės lyderių Marco Belinelli vis dar negali atsigauti po Europos čempionato ketvirtfinalio rungtynėse su Lietuva patirto skaudaus smūgio – italai pralaimėjo lietuviams
Tarp gražiausių Europos čempionato epizodų lietuviams vietos neatsirado
Tarp gražiausių Europos čempionato epizodų lietuviams vietos neatsirado
Antradienį FIBA paskelbė gražiausių Europos pirmenybių epizodų dešimtuką, kuriame neatsirado vietos vicečempionams Lietuvos rinktinės žaidėjams.į "Top 10" pateko Nikola Kaliničius
Jauniesiems talentams - nepamirštamas savaitgalis su vyrų rinktine
Jauniesiems talentams - nepamirštamas savaitgalis su vyrų rinktine
Šeši šių metų “Sprite” talentų kovų čempionai visą praėjusį savaitgalį svečiavosi Prancūzijos mieste Lilyje. Ten jaunieji Lietuvos krepšinio talentai
Europos čempionato finalas - žiūrimiausias šio amžiaus įvykis Lietuvoje
Europos čempionato finalas - žiūrimiausias šio amžiaus įvykis Lietuvoje
Europos krepšinio čempionato finalas – žiūrimiausias šio amžiaus įvykis Lietuvoje: jį tiesiogiai per TV3 televiziją bei naujienų ir pramogų portale tv3.lt stebėjo apie 1,5
Šiauliečiai M.Žukauskas, G.Petrauskas ir V.Pauliukėnas: auga nauja karta
Šiauliečiai M.Žukauskas, G.Petrauskas ir V.Pauliukėnas: auga nauja karta
Sekmadienį Lietuvos rinktinė Europos vyrų krepšinio finale 63:80 (8:19, 25:22, 10:19, 20:20) nusileido Ispanijos rinktinei ir užsikabino sidabro medalius.Dienraštis "Šiaulų
Kauniečiams už palaikymą dėkojo keturi Europos vicečempionai
Kauniečiams už palaikymą dėkojo keturi Europos vicečempionai
Antradienio vakarą Kauno rotušės aikštėje bus pagerbti Lietuvos krepšininkai, kurie pasibaigusiame Europos čempionate iškovojo sidabro medalius. Skaičiuojama, kad sutiktuvėse
J.Valančiūnas atsiprašė prezidentės dėl nuleistos padangos
J.Valančiūnas atsiprašė prezidentės dėl nuleistos padangos
Antradienio popietę įvykusi sidabro medalius Europos čempionate pelniusios Lietuvos krepšinio rinktinės apdovanojimų ceremonija vėlavo dešimt minučių – paskutinis Prezidentūros
D.Gailius: sėdėti ant suolelio buvo keista, bet stengiausi iš širdies
D.Gailius: sėdėti ant suolelio buvo keista, bet stengiausi iš širdies (1)
Pirmadienio pavakarę į Lietuvą grįžę Europos vicečempionai Lietuvos krepšininkai buvo sutikti tūkstantinės minios krepšinio sirgalių. Lietuviams Europos čempionato finale nepavyko
D.Grybauskaitė: įsipareigoju nuvykti į olimpiadą, jei tai jums padės
D.Grybauskaitė: įsipareigoju nuvykti į olimpiadą, jei tai jums padės
Antradienį per pietus Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė prezidentūroje priėmė Europos vyrų krepšinio vicečempionę Lietuvos rinktinę ir įteikė jos nariams valstybės

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime