Naujienos kraunasi...

M.Grigonis. Į pergales su Lietuva

Autorius: Marius Grigonis, "Sporto namai".
M.Grigonis. Į pergales su Lietuva
Mano šeima yra tipinė lietuviška. Tėvas ir senelis žiūri visas „Žalgirio“ ir Lietuvos rinktinės rungtynes, brolis labai serga ir domisi krepšiniu, o močiutė negali žiūrėti dvikovų, nes jai stoja širdis, jei komandai nesiseka. Emocijų ir nervų tiesiog per daug.

Pasakymas, kad žaidi ne dėl savęs, o dėl kitų – klišė. Tačiau mano atveju, tai tikra teisybė. Jaučiu, kaip tai svarbu mano seneliams, kuriems mano rungtynės Lietuvos rinktinėje yra didžiausia šventė. Jie didžiuojasi manimi, šneka ir skleidžia tą žinią, kad atstovauju savo šaliai.

Šeima yra didžiausias mano ramstis ir motyvacija.

2016-aisiais sužaidžiau gerą sezoną Manresoje, o visi artimieji bei draugai tik ir kalbėjo, kad tikrai būsiu pakviestas į Lietuvos rinktinės stovyklą. To tikėjausi ir aš, juk Lietuvoje situacija su antros pozicijos žaidėjais nebuvo ir nėra pati geriausia.

Net nepamenu, kur buvau, kai sužinojau, kad mane atrinko. Tikriausiai tai perskaičiau viename iš didžiųjų krepšinio portalų. Neabejoju, kad mano šeima šią žinią sužinojo dar anksčiau už mane. Jie nuolat sėdi krepšinio portaluose ir juos refreshina.

Jau tada emocijų buvo daug, bet juk tai – tik pradžia.

Iš rinktinės pažinojau Ulę ir Vaidą Kariniauską, kartu žaidėme „Žalgirio“ dubleriuose. Būtent su jais kartu ir atvažiavome į pirmąją rinktinės stovyklos dieną „Vanagupės“ viešbutyje Palangoje.

Buvo labai keista. Nieko nepažinojau, nežinojau, prie ko prieiti ir paspausti ranką. Mačiau Sabonį ir Kazlauską, galvojau, ar eiti prisistatyti, ar ne. Keistas jausmas.

Nors tą vasarą dirbau sunkiai, tačiau tikrai nemaniau, kad man pavyks jau pirmuoju bandymu patekti į Lietuvos rinktinę ir važiuoti į Rio olimpines žaidynes. Juk tai – kiekvieno sportininko svajonė. Buvo netikėta, tačiau labai malonu.

Debiutuoti pilna jėga oficialiose rungtynėse sutrukdė trauma. Ją patyriau per treniruotę likus dviem savaitėms iki pirmenybių pradžios, kuomet skilo piršto kaulas. 

Vaistų pagalba numušdavome skausmą ir tekdavo žaisti. Tai normalu.

Žinoma, skausmas daro daug įtakos metimui, kuris tampa nestabiliu. Vienas metimas – nieko, antras metimas – viskas ok, trečias – užkabini pažeistą vietą, ją ima skaudėti ir erzinti. Tai diskomfortas, kuris sukelia papildomas kliūtis sėkmingai atakuoti krepšį.

Galiausiai ir komandai čempionatas buvo visiškai nenusisekęs – sužaidėme tragiškai ir ketvirtfinalyje nusileidome australams.

Kai dabar pagalvoju, tai australai buvo kur kas stipresni už mus. Apdaužė ir pelnytai laimėjo. Galėjome sužaisti geriau, tačiau uždusome, nebuvo jėgų. Nemanau, kad galėjome laimėti tas rungtynes.

Labiausiai liūdna buvo dėl veteranų, kuriems tai buvo paskutinis šansas.

Žinojome, kad Javtokui tai  buvo paskutiniai metai rinktinėje. Skaudu buvo matyti nuliūdusį Seibutį, kuriam akyse kaupėsi ašaros. Tai griebė už širdies. Norėjosi, kad jie iškovotų medalį.

Dėl savęs esu ramus. Žinau, kad dar žaisiu olimpiadoje ateityje.

Žaidynės baigėsi, o mes išskirstėme po klubus. Sezono metu norisi kuo labiau patobulėti, pasisemti kuo daugiau patirties ir grįžti į rinktinę dar stipresniam. Tą man pavyko padaryti Tenerifėje. Sezonas buvo tikrai sėkmingas ir įsimintinas: tapome FIBA Čempionų lygos nugalėtojais, o aš – finalo ketverto MVP.

Su kitomis mintimis ir pasitikėjimu laukiau antrosios vasaros rinktinėje.

Visgi, jau pasirengimo etapo pradžioje vėl patyriau traumą. Šįkart – čiurnos.

Pirmą dieną užplūdo neigiamų emocijų banga. Ir vėl? Kodėl aš?

Laikui einant ateina suvokimas, kad traumos neišvengiama mūsų darbo dalis. Aš pats pasirinkau tokį kelią. Todėl krepšininkų karjeros būna trumpos, turi visą tai praeiti. Be to, traumų būna daug sunkesnių, čia tikrai nėra pats blogiausias įmanomas scenarijus.

Nusiraminau. Reikėjo toliau dirbti ir stengtis padėti komandai.

Žinojau, kad 100 proc. neatsigausiu, bet norėjau važiuoti į čempionatą ir įgauti kuo geresnę formą. Jaučiau, kad vis tiek galiu būti naudingas. Manau, kad tą jautė ir treneris Dainius Adomaitis.

Treneris pasitarė su gydytojais ir tikėjosi, kad jie spės mane atgaivinti. Adomaitis pasakė, kad komanda lauks manęs ir kad turiu tris savaites laiko atsistatyti. Jei nespėsiu – ką padarysi, mano vietą užims kitas. Viskas priklausė nuo manęs.

Buvo malonu žinoti, kad turiu tokį pasitikėjimą ir užnugarį. Stengiausi kuo įmanoma greičiau sugrįžti.

Kai patiri čiurnos traumą, reikia vaikščioti kuo daugiau, kad kraujas išsivaikščiotų iš čiurnos. Privalai pratintis toleruoti skausmą.

Po traumos pirmas dvi dienas praleidau Kaune, kur man buvo atlikti čiurnos tyrimai. Po jų grįžau į rinktinės stovyklą, o gydytojas atėmė ramentus ir liepė eiti vaikščioti. Iki kambario ėjau valandą laiko, skausmas – žiaurus.

Tu gali pagreitinti potrauminį atsistatymo periodą, tačiau turi būti užsispyręs priimdamas skausmą. Tai vienintelis dalykas, kuris šioje situacijoje priklauso nuo manęs.

Medikai ir fizioterapeutai vis užvedinėjo bet tuo pačiu ramino, kad tuoj viskas bus gerai. Jie drąsino ir bandė įtikinti, o tu sukandęs dantis per prievartą lauži.

Tai yra psichologija, lyg melavimas sau. Kartais pavyksta, o kartais – ne.

Jei galvosi, kad viskas bus gerai, tuomet ir atsistatysi greičiau. Privalai tikėti, nes tai vienintelis būdas su tuo kovoti.

Nuo mažų žingsniukų prieini prie didesnių krūvių, bėgiojimo. Žinoma, fizinės galimybės tampa visai kitokios. Turi prie to priprasti. Tu negali bėgti tokiu greičiu, kokiu buvai pratęs. Tu negali atsispirti taip, kaip tą darydavai anksčiau.

Čiurnos traumą patyriau ne pirmą kartą, tad žinojau, ko tikėtis. Ruošiausi sugrįžimui.

Nors nebuvau 100 proc. atsigavęs, tačiau buvau stipriai pažengęs į priekį, o treneris paėmė mane į galutinį dvyliktuką. 

Jaučiausi to vertas.

Tam dirbau visą sezoną. Visi matė, kaip tuomet atrodžiau. Visą pasirengimo ciklą buvau šalia komandos, žinojau jos virtuvę. Tikrai tikėjausi, kad esu vertas važiuoti į čempionatą ir kad būsiu ten naudingas.

Pasirengimo etapas taškų atžvilgiu man nesiklostė sėkmingai. Žinojau, kad atlieku gerą darbą gynyboje, ar kad sugebu atlikti kitas man patikėtas užduotis, tačiau nepataikiau nė vieno metimo.

Pirmųjų taškų Europos čempionate irgi teko palaukti. Pirmoje dvikovoje su Gruzija nežaidžiau, o  su Izraeliu pramečiau abu tritaškius. Pirmuosius taškus pelniau trečiajame pirmenybių mače su Italija.

Nesieju to su psichologija. Man nebe 18 metų, aš suprantu, kad visokių dienų būna. Faktas, kad visada norisi pradėti mačą taikliu metimu, tuomet nukrenta mini-spaudimas, o riešas – atsipalaiduoja.

Tačiau aš niekada nepergyvenu dėl pramestų metimų. Nenoriu, kad tai darytų įtaką mano pasitikėjimui savimi. Aš žinau, kad galiu pataikyti, žinau, kad pataikau per treniruotes. Privalau viską pamiršti ir toliau esant galimybei šaudyti. Kažkada įkris.

Mano toks darbas, esu metikas, tad kitaip galvoti negaliu. Negaliu psichologiškai išsimušti iš ritmo.

Nors pirmenybėse forma su laiku gerėjo, tačiau čempionatas baigėsi staigiai ir skausmingai. Vieną akimirką esi pirmoje vietoje grupėje, kitą – važiuoji namo po aštuntfinalio.

Viskas įvyko per greitai, kad suprasčiau. Velniškai liūdna. Laikui bėgant, suvokimas, kad viskas per greitai baigėsi, tik didėja.

Po rungtynių su graikais jautėmės sugniuždyti. Emocijas rūbinėje po pralaimėjimo galite įsivaizduoti ir patys. Ten – mirtina tyla. Žaidėjai sėdėjo nuleidę galvas. Atėjo treneris ir pasakė, kad gyvenimas tuo nesibaigė. Kovos laukia ir ateityje. Krepšininkai skirstėsi į dušus, o nepatogi tyla tvyrojo dar kokias dvi valandas.

Vakare rinkomės į paskutinę vakarienę, kurie yra lyg gedulingi pietūs. Labai sunku. Susirinkti neprivaloma, tačiau ateina visi, nes supranta, kad reikia. Visada reikia išlikt kartu, ypatingai – po tokių skaudžių pralaimėjimų.

Vakaro akcentas aiškus – privalome prisiminti šį pralaimėjimo skausmą. Privalome atsiminti, kaip dabar sėdime nuleidę galvas. Privalome šį liūdesį atsinešti į kitas rungtynes, kad nekartotume tų pačių klaidų.

Man pralaimėjimas graikams papildomos motyvacijos nesuteikė. Aš jos pilnas ir taip, nes nesu dar nieko laimėjęs su rinktine.

Jaučiu, kad dvi vasaras paeiliui negalėjau pilnai atsiskleisti ir kad turiu dar daug ką įrodyti. Bet tai normalu, kiekvienas žaidėjas keliantis sau kažkokius tikslus, tikisi, kad gali žaisti geriau.

Nekalbu apie statistiką, nekalbu apie taškus. Svarbiausia, kad atsirastų pergalės. Visi važiuojame padėti komandai ir laimėti kažką. Dabar nepavyko, bet tikiu, kad ateityje pavyks.

Svajoju rinktinėje žaisti daugybę metų. Turėti joje tvirtą rolę bei siekti pergalių su savo bendražygiais.

Manau, kad iškovoti medalį su rinktinę yra maksimumas, ką gali pasiekti krepšininkas. Tuo pačiu, tai neabejotinai svarbiausias mano karjeros tikslas.

Lietuvos rinktinės marškinėlių užsivilkimas, atstovavimas savo šaliai ir savo šeimos vardui yra neapsakomai didelė garbė ir pasididžiavimas. Visi tave stebi, palaiko ir nori, kad tau pasisektų.

To noriu ir aš. Tikiu, kad didžiosios pergalės laukia ateityje.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Graikai atskleidė įspūdingą Grigonio algą
Graikai atskleidė įspūdingą Grigonio algą
Krepšinio naujienų portalo „Eurohoops“ graikiška redakcija skelbia, kad naują sutartį sudaręs ir iki 2027 m. sezono pabaigos Atėnų „Panathinaikos“ klubui įsipareigojęs
Grigonis patvirtino, kad ilgam lieka PAO ir paaiškino sprendimo motyvus
Grigonis patvirtino, kad ilgam lieka PAO ir paaiškino sprendimo motyvus
Marius Grigonis patvirtino, kad ilgam lieka Atėnų „Panathinaikos“ gretose ir paaiškino šio sprendimo motyvus, rašo Krepšinis.lt.Šią vasarą 29-erių gynėjas
Grigonis ilgam liks "Panathinaikos"
Grigonis ilgam liks "Panathinaikos"
Vienu svarbiausių ginklų Ergano Atamano treniruojamame Atėnų "Panathinaikos" tapęs Marius Grigonis į gimtąjį Kauną artimiausiu metu negrįš.15min.lt žurnalistas Rokas Pakėnas
Įspūdingas Grigonis vedė PAO į sunkią pergalę prieš autsaiderius
Įspūdingas Grigonis vedė PAO į sunkią pergalę prieš autsaiderius
Netikėtai sunkią pergalę Graikijos pirmenybėse iškovojo Mariaus Grigonio vedamas Atėnų "Panathinaikos" (23-2).Ergino Atamano auklėtiniai išvykoje tik lemiamame kėlinyje
Baskai su įspūdingai kamuolius rinkusiu Sedekerskiu žengė į įkrintamąsias, Grigonio klubas įsitvirtino ketverte
Baskai su įspūdingai kamuolius rinkusiu Sedekerskiu žengė į įkrintamąsias, Grigonio klubas įsitvirtino ketverte
Vitorijos „Baskonia“ (17-16) klubas šį vakarą turi ką švęsti. Tado Sedekerskio atstovaujamas klubas išvykoje 95:91 (17:27, 25:21, 23:16, 30:27) pranoko Madrido „Real“
Į "Žalgirį" galintis grįžti Grigonis įvardijo ir sąlygą
Į "Žalgirį" galintis grįžti Grigonis įvardijo ir sąlygą
Vienu svarbiausių ginklų Ergano Atamano treniruojamame Atėnų "Panathinaikos" tapęs Marius Grigonis neatmeta galimybės sugrįžti į gimtąjį Kauną.Krepšininko "Conocimiento
Grigonis svariai prisidėjo prie dramatiškos PAO pergalės, "Real" turėjo vargo su Giedraičio ekipa
Grigonis svariai prisidėjo prie dramatiškos PAO pergalės, "Real" turėjo vargo su Giedraičio ekipa
Eurolygoje sunkią pergalę išvykoje įsirašė Atėnų „Panathinaikos“ (21-11) krepšininkai, kurie po pergalingo Kendricko Nunno metimo 81:79 (28:16, 23:23, 14:20, 16:20)
NBA slenkstį minančio Buzelio pažadas Lietuvai: kai aš ateisiu, mes laimėsime viską
NBA slenkstį minančio Buzelio pažadas Lietuvai: kai aš ateisiu, mes laimėsime viską
Pirmą profesionalo karjeros sezoną NBA plėtojimosi lygoje baigiantis Matas Buzelis jau po kelių mėnesių išgirs savo pavardę NBA naujokų biržoje, o jo galvoje – mintys ne tik apie
Grigonis vos per 7 minutes tapo vienu iš rzultatyviausių ir naudingiausių
Grigonis vos per 7 minutes tapo vienu iš rzultatyviausių ir naudingiausių
Įspūdingai savo laiką aikštėje išnaudojęs Marius Grigonis buvo vienas vedlių į triuškinančią Atėnų "Panathinaikos" 21-1) pergalę Graikijos pirmenybėse.Ergino
Atėnuose – PAO revanšas prieš "Barcą", dizaineriai nervų kare palaužė Šaro kariauną
Atėnuose – PAO revanšas prieš "Barcą", dizaineriai nervų kare palaužė Šaro kariauną
Eurolygos 31-ame ture Atėnuose „Panathinaikos“ (20/11) 89:81 (20:23, 14:23, 26:15, 29:20) pranoko „Barceloną“ (20/11) bei pasiekė revanšą už nesėkmę pirmame rate.
Motiejūno ekipa nesulaikė uraganinio "dizainerių" puolimo, Grigonis pranoko Giedraitį
Motiejūno ekipa nesulaikė uraganinio "dizainerių" puolimo, Grigonis pranoko Giedraitį
Skaudžią nesėkmę Eurolygoje patyrė Donato Motiejūno atstovaujama „Monaco“ (19-11), kuri namuose 80:98 (20:27, 24:31, 23:18, 13:22) neatsilaikė prieš Milano „Emporio Armani“
Paaiškėjo galimi Lietuvos varžovai olimpiniame Paryžiuje
Paaiškėjo galimi Lietuvos varžovai olimpiniame Paryžiuje
Antradienį ištraukti olimpinio vyrų krepšinio turnyro burtai, po kurių galimus konkurentus grupių etape sužinojo ir Lietuvos komanda, prieš tai dar žaisianti lemiamoje atrankoje,
Grigonis buvo vienas vedlių į PAO pergalę
Grigonis buvo vienas vedlių į PAO pergalę
Marius Grigonis buvo vienas vedlių į užtikrintą Atėnų "Panathinaikos" (10-) pergalę Graikijos pirmenybėse.Ergino Atamano auklėtiniai išvykoje 89:73 (24:22, 22:20, 18:16, 25:15)
Paaiškėjo, kokių varžovų grupių etape Paryžiuje išvengtų olimpinę atranką įveikusi Lietuva
Paaiškėjo, kokių varžovų grupių etape Paryžiuje išvengtų olimpinę atranką įveikusi Lietuva
FIBA suskirstė būsimo Paryžiaus olimpinių žaidynių krepšinio turnyro dalyvius į keturis burtų krepšelius, rašo Krepšinis.lt.Tapo aišku, kad jeigu Lietuva įveiks
Graikijos milžinų mūšyje – Brazdeikio triumfas prieš Grigonį
Graikijos milžinų mūšyje – Brazdeikio triumfas prieš Grigonį
Eurolygoje įvyko Graikijos krepšinio milžinų bei abiem komandoms atstovaujančių buvusių žalgiriečių mūšis.Igno Brazdeikio atstovaujamas Pirėjo "Olympiacos" (18-11) namie
Grigonis šį kartą pasirodė silpnai, bet PAO nepaliko šansų varžovams
Grigonis šį kartą pasirodė silpnai, bet PAO nepaliko šansų varžovams
Marius Grigonis šį kartą neišsiskyrė, tčiau Atėnų "Panathinaikos" (19-1) šventė dar vieną triuškinančią pergalę Graikijos pirmenybėse.Ergino Atamano auklėtiniai
Grigonis buvo vienas vedlių į pergalę prieš autsaiderius
Grigonis buvo vienas vedlių į pergalę prieš autsaiderius
Marius Grigonis buvo vienas Atėnų "Panathinaikos" (18-10) komandos vedlių į užtikrintą pergalę Eurolygoje.Ergino Atamano auklėtiniai namie 85:67 (20:17, 18:19, 2114, 26:17) susitvarkė
Grigonis rezultatyviai išnaudojo laiką pergalingame mače
Grigonis rezultatyviai išnaudojo laiką pergalingame mače
Marius Grigonis svariai prisidėjo prie triuškinančios Atėnų "Panathinaikos" (18-1) pergalės Graikijos pirmenybėseErgino Atamano auklėtiniai namie 96:73 (26:26, 25:16, 28:16, 17:15)
Latvija pakilo į rekordines aukštumas, o niuksą gavusi Lietuva – ties FIBA reitingo dešimtuko riba
Latvija pakilo į rekordines aukštumas, o niuksą gavusi Lietuva – ties FIBA reitingo dešimtuko riba
Pasibaigus pirmam atrankos langui Afrikoje, Amerikoje, Azijoje ir Europoje FIBA paskelbė atnaujintą rinktinių reitingą, rašo Krepšinis.lt.Jame nepakito Lietuvos krepšininkų vieta.
Grigonis svariai prisidėjo prie PAO pergalės Madride
Grigonis svariai prisidėjo prie PAO pergalės Madride
Po nesėkmės Kaune antrą pergalę iš eilės Eurolygoje iškovojo Mariaus Gigonio atstovaujamas Atėnų "Panathinaikos" (17-10).Ergino Atamano auklėtiniai išvykoje po permainingos
Vieną kamuolį puolime atkovojusi rinktinė krito Estijoje
Vieną kamuolį puolime atkovojusi rinktinė krito Estijoje
Nuožmi kova Estijos sostinėje baigėsi pirmąja Lietuvos rinktinės (1-1) nesėkme atrankoje į 2025 m. Europos čempionatą.Sausakimšai užpildytoje Talino arenoje Kazio Maksvyčio vyrai 59:65
Kelias link Eurobasket 2025 pradėtas lenkų sutriuškinimu
Kelias link Eurobasket 2025 pradėtas lenkų sutriuškinimu
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (1-0) pergalingai pradėjo atranką į 2025-ųjų Europos čempionatą.Kazio Maksvyčio auklėtiniai sostinėje 83:64 (16:19, 19:11, 27:19, 21:15) užtikrintai
Lenkija paskelbė sudėtį rungtynėms su Lietuvos rinktine
Lenkija paskelbė sudėtį rungtynėms su Lietuvos rinktine
Lenkijos vyrų krepšinio rinktinė paskelbė sudėtį 2025 m. Europos čempionato atrankos mačui su Lietuva. Šioje – du Eurolygos krepšininkai.Rungtynės vyks ketvirtadienį,
Lietuviai svetur: kas stebina, kas nuvilia, o kas banguoja?
Lietuviai svetur: kas stebina, kas nuvilia, o kas banguoja?
Po Europą išsibarstęs būrys lietuvių, kurių atstovaujamos komandos vietiniuose Ispanijos, Graikijos, Italijos ir Serbijos čempionatuose jau sužaidė daugiau nei pusę rungtynių, rašo
Jokubaitis liko be Ispanijos taurės, Brazdeikis Graikijoje ją nušvilpė iš Grigonio
Jokubaitis liko be Ispanijos taurės, Brazdeikis Graikijoje ją nušvilpė iš Grigonio
Graikijos taurę užtikrintai iškovojo Pirėjo „Olympiakos“ su Ignu Brazdeikiu, o Ispanijoje Roko Jokubaičio atstovaujama „Barcelona“ finale neprilygo Madrido „Real“
Olimpiniame atrankos turnyre – Lietuvos rinktinės rungtynės naktimis
Olimpiniame atrankos turnyre – Lietuvos rinktinės rungtynės naktimis
Lietuvos rinktinė Puerto Rike vyksiančiame olimpinės atrankos turnyre žais tada, kai mūsų šalyje jau bus vidurnaktis, rašo Krepšinis.lt.FIBA paskelbus tvarkaraštį paaiškėjo,
Valančiūnas ir Petronytė – 2023-iųjų Lietuvos krepšininkai
Valančiūnas ir Petronytė – 2023-iųjų Lietuvos krepšininkai
Po vienerių metų pertraukos moterų ir vyrų rinktinių aukštaūgiai susigrąžino geriausių Lietuvos krepšininkų titulus. Visą mėnesį trukęs sirgalių balsavimas lėmė, kad geriausiais
Graikijos lygoje – triuškinanti Grigonio ir PAO pergalė prieš Kuzminsko AEK
Graikijos lygoje – triuškinanti Grigonio ir PAO pergalė prieš Kuzminsko AEK
Eilinę pergalę Graikijos krepšinio pirmenybėse iškovojo Atėnų „Panathinaikos“ (17-1) su Mariumi Grigoniu, rašo Krepšinis.lt.Ergino Atamano auklėtiniai išvykoje

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime