Naujienos kraunasi...

Nuo A iki Z: įdomiausi pasaulio krepšinio čempionato faktai

Autorius: Alfa.lt.
Nuo A iki Z: įdomiausi pasaulio krepšinio čempionato faktai
Aštuoniuose Kinijos miestuose startavo 2019 m. pasaulio krepšinio čempionatas, kuriame dėl šio sporto išradėjo Jameso Naismitho vardu pavadintos taurės kausis 32 šalių rinktinės.

Oficialios pirmenybių svetainės autoriai prieš pat turnyro startą nusprendė išrikiuoti svarbiausius čempionato faktus, o tam buvo pasitelkta anglų kalbos abėcėlė, rašo Alfa.lt.

A: Azija. Pasaulio čempionatą trečią kartą istorijoje rengs Azijos valstybė – prieš tai pirmenybės 1978 m. vyko Filipinuose, o 2006 m. jos buvo surengtos Japonijoje. Pirmu atveju čempione tapo Jugoslavija, o prieš 13 auksą iškovojo Ispanija.

B: broliai. Scrubbai, Antetokounmpo, Sehovičiai, Websteriai, Hernangomezai... Atrodo, kad po brolių porą turi vos ne visos pasaulio čempionato grupės.

C: turnyro sistema (angl. competition system). Nuo 2014-ųjų pirmenybių ji pasikeitė. Nuo šiol pirmajame etape rinktinės žais keturių komandų grupėse, iš kurių tolyn žengs po dvi ekipas, nusinešiančias ten visų trijų pirmųjų rungtynių rezultatus. Antrajame etape iš aštuonių grupių liks keturios, o iš jų po dvi komandas pateks į ketvirtfinalį.

D: Dirkas. Vienas žymiausių visų laikų pasaulio čempionatuose dalyvavusių krepšininkų Dirkas Nowitzki turnyro metu viešės Kinijoje ir stebės rungtynes gyvai. Kaip pažymi renginio organizatoriai, turnyro ambasadoriumi tapusio vokiečio atvykimą jie laiko didžiule privilegija.

E: Egiptas. Šios šalies komanda pačiame pirmajame pasaulio čempionate 1950 m. užėmė penktąją vietą, o tai iki šiol yra aukščiausias Afrikos komandos rezultatas. Visgi šiemet Nigerija atrodo pasiruošusi šį rekordą pagerinti.

F: Fortas Hachimura. Būtent „fortą“ reiškia kylančios japonų krepšinio žvaigždės Rui Hachimuros vardas išvertus iš gimtosios kalbos. Žaidėjas, kurio vardas toks, negali nepatikti. Japonija jį jau įsimylėjo, o vos išvydę jį žaidžiant, R. Hachimurą pamėgs ir kitų šalių sirgaliai.

G: Giannis Antetokounmpo. Ties šia vieta nieko pridurti nė neverta.

H: ūgis (angl. height). Serbijos rinktinės milžinas Bobanas Marjanovičius bus aukščiausias turnyro žaidėjas – jo ūgis 222 cm. Savo ruožtu žemiausias krepšininkas rungtyniaus Filipinų komandoje – tai Markas Barroca, 176 cm ūgio įžaidėjas.

I: traumos (angl. injuries). Kostas Sloukas paskutinę akimirką spėjo į pasaulio čempionato traukinį, tačiau Milošas Teodosičius, Aleksejus Švedas, Thomasas Heurtelis ir daugelis kitų ryškių asmenybių pasiruošime patyrė traumas. Jiems belieka palinkėti sėkmės grįžtant į aikštelę, o šiuos žaidėjus praradusioms komandoms – užpildant jų paliktas spragas.

J: Jasonas Derulo ir Tia Rey. Būtent jie atliko čempionato himną, pavadintą „Champion“.

K: Kobe Bryantas. Ir Yao Mingas. Kartu su Dirku, tai – trys garsiausio šio čempionato ambasadoriai.

L: legendos. Angoliečiui Eduardo Mingui – 40-imt, argentiniečiui Luisui Scolai ir tunisiečiui Radhouane‘ui Slimane ir brazilui Alexui Garciai – 39-eri. Nukelkite prieš juos kepures, net jei jie ir žais prieš jūsų palaikomas komandas.

M: Juodkalnija (angl. Montenegro). Šios šalies krepšininkai įsirašys į pasaulio čempionų rekordų knygą, mat Juodkalnija taps mažiausia, kada nors šiame turnyre žaidusia šalimi – joje gyvena vos 600 tūkst. žmonių. Tačiau varžovai apie jų mažumą tikrai negalvos – pakaks išvysti prieš save milžinus Nikolą Vučevičių ir Bojaną Dubljevičių.

N: NBA. Iš viso pasaulio čempionate žais 54 krepšininkai iš stipriausios lygos planetoje. Daugiausiai žaidėjų – šeši – atstovaus Bostono „Celtics“ klubui.

O: olimpinės žaidynės. Kinijoje bus išdalinti septyni tiesioginiai kelialapiai į Tokijo olimpiadą – po dvi komandas pateks iš Europos ir Amerikos, po vieną – iš Azijos, Afrikos ir Okeanijos.

P: reitingas (angl. Power Rankings). Ačiū, kad juos sekėte – tai buvo geras būdas sekti komandų tobulėjimą vasaros metu ir susipažinti su naująja turnyro sistema.

Q: atrankos varžybos (angl. qualifiers). Daug mažiau girdėtų žaidėjų gavo šansą apsivilkti nacionalinės komandos aprangą per atrankos į pasaulio čempionatą varžybas, o kai kurie iš jų iškilo ir prisijungė ir prie pagrindinės komandos. Vienas geriausių to pavyzdžių – JAV rinktinės marškinėlius vilkintis Derrickas White‘as.

R: rekordai. Pasaulio čempionato dalyviai Kinijoje mėgins pagerinti individualius statistikos rekordus. Tiesa, tą padaryti nebus lengva, mat daugiausiai taškų pelnė korėjietis Jae Huras (54), daugiausiai kamuolių atkovojo turkai Omeras Ašikas ir Mirsadas Turkčanas (20), daugiausiai rezultatyvių perdavimų atliko kroatas Toni Kukočas (15), daugiausiai kamuolių perėmė turkas Sinanas Guleras (8), daugiausiai metimų blokavo kinas Yao Mingas (8).

S: socialiniai tinklai. Jei norite gauti tiesioginę informaciją iš pasaulio čempionato, sekite FIBA paskyras „Twitter“, „Instagram“, „Facebook“ ir „YouTube“ tinkluose.

T: trigubas dublis. Mes vis dar laukiame pirmojo trigubo dublio pasaulio čempionų istorijoje. T. Kukočas buvo arti jo 1994-aisiais, o Carlosas Arroyo liko tik per plauką nuo jo 2002 ir 2006 m.

U: JAV (angl. USA). Amerikiečiai turi galimybę tapti pirmąja rinktine, pasaulio čempionatą laimėjusia tris kartus iš eilės – prieš tai jie tą padarė 2010 m. Turkijoje ir 2014 m. Ispanijoje.

V: savanoriai (angl. volunteers). Tuo, kad sirgalių, komandų, žiniasklaidos atstovų, teisėjų ir visų kitų gyvenimas Kinijoje neapsunktų, rūpinsis net 3 000 apmokytų savanorių.

W: „Wukesong Sports Arena“. Joje turite būti rugsėjo 15-ąją, kai vyks pasaulio čempionato finalas. Joje įvyko ir vienos žymiausių tarptautinio krepšinio rungtynių, kuriose JAV rinktinė per Pekino olimpines žaidynes 2008-aisiais 118:107 parklupdė Ispanijos krepšininkus.

X: xie xie. Tai išvertus iš kinų kalbos reiškia „ačiū“. Tai bus svarbiausias žodis Kinijoje, kadangi tik taip galima išreikšti padėką visiems tiems žmonėms, dėl kurių šis turnyras įvyks.

Y: jaunasis talentas (angl. young gun). Lenkijos rinktinės puolėjas Aleksanderis Balcerowskis bus jauniausias Kinijoje vyksiančio turnyro žaidėjas – jam dar nesuėjo nė 19 metų. Dar praėjusią vasarą jis su Lenkijos rinktine žaidė Europos 18-mečių B diviziono čempionate...

Z: Zo (NBA legendos Alonzo Mourningo pravardė – Alfa.lt). A. Mourningas tapo vienu iš 11 žvaigždžių, kurios rugpjūčio 30-ąją vykusioje specialioje ceremonijoje buvo įtrauktos į FIBA Šlovės muziejų.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Neklumpantys vokiečiai Nowitzki akivaizdoje paliko suomius be pergalių
Neklumpantys vokiečiai Nowitzki akivaizdoje paliko suomius be pergalių
Pasaulio krepšinio čempionate toliau neklumpa Vokietija (3/0), kuri E grupės mače Okinavoje (Japonija) sutriuškino be pergalių liekančią Suomiją (0/3).Vokiečiai varžovus pranoko
Trys Europos krepšinio legendos įtrauktos į Šlovės muziejų
Trys Europos krepšinio legendos įtrauktos į Šlovės muziejų
Trys Europos ir NBA legendos – Pau Gasolis, Dirkas Nowitzkis ir Tony Parkeris – sekmadienį oficialiai bus įtrauktos į Jameso Naismitho Šlovės muziejų, rašo Krepšinis.lt.Kartu
Nowitzki įvardijo sunkiausią nesėkmę jo karjeroje
Nowitzki įvardijo sunkiausią nesėkmę jo karjeroje
Geriausiu visų laikų Vokietijos krepšininku tituluojamas Dirkas Nowitzki pralaimėjimą Ouklando "Golden State Warriors" 2007--ųjų NBA atkrintamųjų pirmajame atkrintamųjų etape
Paytonas papasakojo, kodėl sutiko tapti Kobe mokytoju
Paytonas papasakojo, kodėl sutiko tapti Kobe mokytoju
Buvusi NBA superžvaigždė Gary Paytonas papasakojo, kodėl sutiko tapti tragiškai žuvusios Los Andželo "Lakers" legendos Kobe Bryanto mokytoju, kai atvyko į Kalifornijos klubą ir
Kobe žmona prisiteisė beveik 29 mln. dolerių kompensaciją
Kobe žmona prisiteisė beveik 29 mln. dolerių kompensaciją
Los Andželo apygardos administracija sutiko sumokėti tragiškai žuvusios NBA žvaigždės Kobe Bryanto žmonai Vanessai beveik 29 mln. JAV dolerių už tai, kad policija paviešino sraigtasparnio
Nowitzkis negaili liaupsių Wembanyamai
Nowitzkis negaili liaupsių Wembanyamai
Vokietijos krepšinio bei Dalaso "Mavericks" legenda Dirkas Nowitzkis negaili komplimentų kylančiai Prancūzijos žvaigždei Victorui Wembanyamai, kuriam NBA naujokų biržoje žadamas
Slogus Kemzūros sugrįžimas: Panevėžyje rinktinę triuškino prancūzai su savo žvaigžde
Slogus Kemzūros sugrįžimas: Panevėžyje rinktinę triuškino prancūzai su savo žvaigžde
Lietuvos rinktinė (7-2) patyrė antrą pralaimėjimą 2023 metų pasaulio čempionato atrankos rungtynėse.Šiame FIBA atrankos lange vyriausiąjį trenerį Kazį Maksvytį pavaduojančio Kęstučio
Keturiskart NBA čempiono buvusių bendraklubių penkete – "Bulls", "Lakers" ir "Pistons" žvaigždės
Keturiskart NBA čempiono buvusių bendraklubių penkete – "Bulls", "Lakers" ir "Pistons" žvaigždės
Keturiskart Nacionalinės krepšinio aociacijos (NBA) čempionas Detroito "Pistons", Čilagos "Bulls" ir Los Andželo "Lakers" gretose Johnas Salley savo buvusių bendraklubių
Įspūdingas Nowitzkio pagerbimas Kelne – į arenos palubes pakelti milžiniški marškinėliai
Įspūdingas Nowitzkio pagerbimas Kelne – į arenos palubes pakelti milžiniški marškinėliai
Vokietijos nacionalinėje ekipoje marškinėlių numeris „14“ daugiau niekada niekam nebus suteikiamas. Mat jis visiems laikams liks pažymėtas geriausio visų laikų šios šalies
Slovėnijos rinktinė – jau Kelne: laukia svečių iš už Atlanto (prognozės Slovėnijoje)
Slovėnijos rinktinė – jau Kelne: laukia svečių iš už Atlanto (prognozės Slovėnijoje)
Po pralaimėjimo Vokietijai slovėnai namo negrįžo ir pirmadienio popietę pasiekė Kelno miestą, kuriame vyks Europos čempionato B grupės kovos, rašo Krepšinis.lt.Vokietijos rinktinė
Boshas: buvau šokiruotas pamatęs, kaip anksti keliasi Kobe
Boshas: buvau šokiruotas pamatęs, kaip anksti keliasi Kobe
Duikart NBA čempionas Majamio "Heat" gretose bei 11-os "Visų žvaigždžių" dalyvis Chrisas Boshas papasakojo, kokį įspūdį jam padarė tai, kaip anksti kėlėsi tragiškai
"Metų sugrįžimo" prizą atsiėmęs Thompsonas: kasdien skaičiau Kobe knygą
"Metų sugrįžimo" prizą atsiėmęs Thompsonas: kasdien skaičiau Kobe knygą
Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) žvaigždė bei vienas San Fransisko "Golden State warriors" lyderių Klay Thompsonas ESPY sporto apdovanojimų ceremonijoje atsiėmė "Metų
Odomas: Kobe visą laiką kalbasi su manimi, daug ką pasako
Odomas: Kobe visą laiką kalbasi su manimi, daug ką pasako
Skandalingoji buvusi NBA žvaigždė Lamaras Odomas papasakojo, jog iki šiol negali susitaikyti su savo bičiulio bei buvusio komandos draugo, Los Andželo "Lakers" legendos Kobe Bryanto
Iversonas: prieš Kobe galėjai padaryti tik tai – melstis, kad jam  būtų išeiginė
Iversonas: prieš Kobe galėjai padaryti tik tai – melstis, kad jam būtų išeiginė
Šlovės muziejaus narys Allenas Iversonas papasakojo, kaip jo atstovaujama Filadelfijos "76ers" komanda 2001 metų NBA finalo serijoje bandė sustabdyti Los Andželo "Lakers"
Duhonas: kartą Kobe susilažino iš 5000, kad kitame mače surinks trigubą dublį, spėkit, kas laimėjo?
Duhonas: kartą Kobe susilažino iš 5000, kad kitame mače surinks trigubą dublį, spėkit, kas laimėjo?
Devynis sezonus Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) lygoje praleidęs Chrisas Duhonas papasakojo istoriją, kaip kartą privertė lažintis Los Andželo "Lakers" legendą Kobe Bryantą."Mėgdavau
McGrady įvardijo geriausią "1x1" žaidėją NBA istorijoje, išskyrus jį patį
McGrady įvardijo geriausią "1x1" žaidėją NBA istorijoje, išskyrus jį patį
Šlovės muziejaus narys Tracy McGrady teigia, kad Los Andželo "Lakers" legenda Kobe Bryantas buvo geriausias žaidėjas vienas prieš vieną NBA istorijoje."Jei neskaityti
Iversonas prisiminė akimirkas, kai paskutinį kartą matė Kobe
Iversonas prisiminė akimirkas, kai paskutinį kartą matė Kobe
Šlovės muziejaus narys Allenas Iversonas papasakojo, kada paskutinį kartą matė tragiškai žuvusią Los Andželo "Lakers" legendą Kobe Bryantą."Čia tai klausimas. Niekas
Kobe našlė atnaujino bendradarbiavimą su "Nike", visas pelnas – labdaros fondui
Kobe našlė atnaujino bendradarbiavimą su "Nike", visas pelnas – labdaros fondui
Tragiškai žuvusios Los Andželo "Lakers" legendos Kobe Bryanto našlė Vanessa Bryant paskelbė apie naujo kontrakto su "Nike" pasirašymą.Visi pagal sutartį uždirbti
Dončičius papasakojo apie patarimą, kurį jam davė Kobe
Dončičius papasakojo apie patarimą, kurį jam davė Kobe
NBA superžvaigždė bei Dalaso "Mavericks" lyderis Luka Dončičius papasakojo, kokį patarimą jam kartą davė tragiškai žuvusi Los Andželo "Lakers" legenda Kobe Bryantas."Tai
"The Athletic": net legendinis Kobe "Lakers" neturėjo tokių įgaliojimų kaip LeBronas
"The Athletic": net legendinis Kobe "Lakers" neturėjo tokių įgaliojimų kaip LeBronas
Įtakingas sporto leidinys "The Athletic" pažymėjo ypač dideles po keturiskart NBA čempiono bei lygos MVP LeBrono Jameso galias Los Andželo "Lakers" komandoje."Koks nebūtų
Besišypsantys ir žvelgiantys vienas į kitą: Bryanto ir jo dukters žūties vietoje iškilo skulptūra
Besišypsantys ir žvelgiantys vienas į kitą: Bryanto ir jo dukters žūties vietoje iškilo skulptūra
Trečiadienį, prabėgus lygiai dvejiems metams po Kobe Bryanto, jo dukters Giannos bei dar septynių žmonių žūties, tragiško incidento vietoje iškilo atminimo skulptūra.Ją kūrė skulptorius
Shaqas, remdamasis asmenine patirtimi, palygino Kobe ir Morantą
Shaqas, remdamasis asmenine patirtimi, palygino Kobe ir Morantą
Šlovės muziejaus narys bei krepšinio ekspertas Shaquille'as O'Nealas, palygino savo buvusį bendražygį, tragiškai žuvusią Los Andželo "Lakers" legendą Kobe
Bookeris: mane įkvepia Mambos mentalitas, bet aš – ne Kobe Bryantas
Bookeris: mane įkvepia Mambos mentalitas, bet aš – ne Kobe Bryantas
Finikso "Suns" žvaigždė Devinas Bookeris nepatenkintas tuo, kad sirgaliai jį nuolat lygina su traiškai žuvusia Los Andželo "Lakers" legenda Kobe Bryantu."Vienintelė
"Mavericks" ne tik pagerbė Nowitzkį, bet ir pranoko NBA lyderius
"Mavericks" ne tik pagerbė Nowitzkį, bet ir pranoko NBA lyderius
Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį išskirtinis NBA vakaras vyko Dalase, kur buvo pagerbta tikra lygos legenda Dirkas Nowitzki.Vokietijos krepšinio superžvaigždės 41-u numeriu
Tikroji krepšinio šventovė – tyliame Apeninų slėnyje: čia meldžiasi ir rinktinės strategas
Tikroji krepšinio šventovė – tyliame Apeninų slėnyje: čia meldžiasi ir rinktinės strategas
Nors Lietuvoje krepšinis vadinamas antrąja religija, katalikiškoje Italijoje yra vieta, kur jos statusas gali dar labiau išaugti. Nedidukas Poreta Termės miestelis spaudžia Vatikaną
Kuzma: žmonės mėgaujasi Kobe žaidimu, tačiau nelabai jo supranta
Kuzma: žmonės mėgaujasi Kobe žaidimu, tačiau nelabai jo supranta
Vienas Vašingtono "Wizards" lyderių Kyle'as Kuzma pažymėjo tragiškai žuvusios Los Andželo "Lakers" legendos, penkiskart NBA čempiono Konbe Bryanto unikalumą."Žmonės
K.Brownas: "Lakers" trūksta tokio lyderio kaip Kobe, ten viskas pernelyg draugiška
K.Brownas: "Lakers" trūksta tokio lyderio kaip Kobe, ten viskas pernelyg draugiška
12 sezonų Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) lygoje praleidęs vidurio puolėjas Kwame'as Brownas papasakojo, ko trūksta Los Andželo "Lakers"."Lakers" kol kas atrodo
Valančiūnas – nebe Jonas, o Dirkas: sužavėti komandos draugai lietuviui lipdo legendos vardą
Valančiūnas – nebe Jonas, o Dirkas: sužavėti komandos draugai lietuviui lipdo legendos vardą
7 iš 7 tritaškių per vieną NBA rungtynių pusę – įspūdingas pasiekimas jau pačiam Stephenui Curry, o ką sakyti tada, kai taip pasižymi 211 cm vidurio puolėjas?Naujojo Orleano

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime