Naujienos kraunasi...

R.Grajauskas - apie NBA mainų karuselę, laisvųjų agentų rinką ir komentavimą

Autorius: Erikas Petrikas, SKM.
R.Grajauskas - apie NBA mainų karuselę, laisvųjų agentų rinką ir komentavimą
S.Čirbos nuotr.
Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) stovyklos toliau vaikams neleidžia nuobodžiauti. Šįkart į legendinę Lazdynų vidurinę mokyklą atvyko Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) DELFI.TV komentatorius Rokas Grajauskas, su kuriuo kiekvienas NBA rungtynes stebėti yra kur kas įdomiau. Taip pat kartu su R. Grajausku į šią stovyklą atvyko Vilniaus „Ryto“ jaunasis talentas, buvęs SKM žaidėjas – Marek Blaževič.

Po smagaus laiko praleidimo su vaikais – R. Grajauskas sutiko pakalbėti su SKM.LT ir prisiminė įdomiausias rungtynes, pasakė kelis patarimus, kurie yra naudingi komentuojant rungtynes bei papasakojo apie praėjusius mainus stipriausioje pasaulio lygoje.

Kaip jūsų vertėjo, aktoriaus, teatro studijos vadovo gyvenime atsirado komentavimas?

– Nuo pat vaikystės įsivaizdavau, jog norėčiau komentuoti ir tada, kai atsirado galimybė, tai ta galimybe suskubau pasinaudoti. Laimėjau Viasat Sport Baltic komentatoriaus konkursą, kurio prizas buvo vieną kartą pakomentuoti futbolo rungtynes kartu su Gediminu Reklaičiu.

Pakomentavome futbolą, jam visai patiko, buvo smagu dirbti, o galiausiai po daugmaž mėnesio man paskambino tas pats G. Reklaitis ir paklausė ar vis dar ieškau komentatoriaus darbo, nes Sport 1 ieško komentatoriaus, o aš atsakiau žinoma. Komentuojant Sport 1 įtikau tiems žmonėms, tad taip viskas ir prasidėjo.

Kai pradėjote komentuoti – ar turėjote kokį nors komentatoriaus pavyzdį, į kurį lygiavotės?

– Faktiškai visi, kas komentavo nuo tų laikų, kuomet aš buvau mažas. Tiek Linas Kunigėlis, tiek Robertas Petrauskas, tiek Tautvydas Meškonis. Vaikystėje man atrodė, jog tas, kuris bėgioja, žaidžia yra kietas, tačiau tas, kuris kalba, kuris viską žino, tai tas yra dievas šitoje sferoje. Dėl to visi tie žmonės, kurie komentavo nuo 1993 iki 2003 man padarė vienokią ar kitokią įtaką.

Kuo skiriasi komentavimas NBA rungtynių nuo tarkime Eurolygos, Europos taurės rungtynių?

– Skiriasi meistriškumai, greičiai, bet ir pati atmosfera yra kitokia. NBA yra labiau šou produktas ir komentuodamas NBA gali įdėti daugiau entuziazmo, kuris tinka tai atmosferai, bet pavyzdžiui netinka tai pačiai Eurolygai. Jeigu taip pat it NBA komentuotum Eurolygos rungtynes, atrodytų, jog kažkas prasilenkia, nesusiderina, tad NBA tuo atžvilgiu yra man mielesnis, artimesnis krepšinis.

Pats labai aktyviai domitės NBA virtuve, kas būtent jus taip žavi apie NBA? Ir kuo ši lyga prikausto eilinį žiūrovą?

– Viskas. Tai yra pajėgiausia krepšinio lyga ir ten žaidžia talentingiausi krepšininkai. Aš suprantu NBA skeptikus, kurie labiau vertina Eurolygos krepšinį arba tarptautinį, rinktinių krepšinį, bet NBA yra melodrama, kuri tęsiasi visus metus ir tuo pačiu viskas, kas vyksta informacijos prieinamumo, pateikimo atžvilgiu yra patogiai pasiekiama ir labai patogiai priimama.

Nors ir dabar sezonas nebevyksta, tačiau NBA toliau vyksta milijonas dalykų. NBA tas produktas, kuris prikausto dėmesį 11 mėnesių per metus.

Per visą gyvenimą tikriausiai teko komentuoti daug rungtynių, kokias rungtynes išskirtumėte, kurias labiausiai patiko komentuoti? Kodėl?

– Svarbių futbolo rungtynių neteko komentuoti, tiesa Olandijos lygoje buvo labai įdomi situacija, kuomet Amsterdamo „Ajax“ pirmavo visą sezoną, bet paskutinėse rungtynėse su Dutenhemo „De Graffshap“ ir „PSV“ laimėjo savo paskutiniąsias rungtynes, tad paskutinėmis minutėmis viskas apsivertė ir visgi „PSV“ tapo čempionais.

Iš krepšinio labiausiai įsiminė 2016 metų NBA finalai, kurie buvo nežmoniški. Mirsiu, nepamiršiu, kaip viskas šiuose finaluose viskas klostėsi (šypsosi).

Dar man įsiminė 2016 m. rungtynės, kuomet Stephenas Curry pataikė vos ne iš vidurio, išlygino 12 taiklių tritaškių rekordą ir išplėšė savo komandai pergalę.

Ar buvo įvykęs kažkoks nemalonus dalykas komentuojant rungtynes – nerišli kalba, nusikeikimas?

– Šitokių dalykų būna visada, kadangi komentavimas yra improvizacija, o viena iš improvizacijos taisyklių yra, kad nėra tokio dalyko kaip klaida, yra tiesiog neteisingas interpretacijos išsprendimas, tad jeigu kažką pasakai ne taip, tai visada gali išsukti, išvinguriuoti taip, kad viskas būtų logiška.

Viena situacija buvo šiemet, kuomet su vienu kolega komentavome rungtynes neišsijungė mikrofono ir tiesiai į eterį pasakė „Klay Thompson game“ ir nieko tame nieko blogo, necenzūrinio nebuvo, bet tai tiesiog išėjo į tiesioginį eterį, nors nenorėjo to skirti tiesioginiam eteriui.

Lietuvos komentatorių rinką po truputį įeina jaunimas. Kokių patarimų galėtumėte skirti jaunuoliams, kurie galbūt svajoja būti krepšinio, ar bet kokio kito sporto komentatoriais?

– Siūlyčiau vengti klišinių frazių, nes pas mus yra labai daug negyvai įsiėdusių eilučių, kurias vartoja visi. Pavyzdžiui „atsidaro savo taškų sąskaitą“ – yra milijonas daugiau būdų pasakyti, kaip žaidėjas pelnė pirmuosius savo taškus, bet visi kartoja šią frazę. Visose situacijose, kai kažkas ateina į galvą – paieškoti būdų, kaip kitaip išreikšti mintį nei tos frazės, kurios yra vartojamos visada.

Ar nustebino, jog Deividas Sirvydis buvo pakankamai aukštai pašauktas antrajame draftų rate?

– Taip, nustebino. Iš tikrųjų nesitikėjau, bet būtent tą akimirką, kai žiūrėjau draftus buvo tokia nuojauta, kad nejaugi taip aukštai pašaukė. Nepilnai minutei apsidžiaugiau, jog jis žais Dalase, tačiau, kai sužinojau, jog žais Detroite, tai, manau, jam bus sunku, nes pačiame Detroite irgi yra sudėtinga situacija.

„Pistons“ yra įstrigusi pačiame viduriuke – jie nėra pakankamai gera komanda, kad kovotų dėl čempionų titulų, tačiau nėra ir tokia prasta komanda, kuri gautų aukštus šaukimus ir gautų kažkokio papildomo talento. Tuo pačiu Detroito ekipa neturi pinigų algų biudžete, tad tai neleidžia prisivilioti žvaigždžių.

Labai sunku prognozuoti, kaip bandys Detroito komanda išspręsti šią situaciją, tačiau tikėkimės, kad Deividas, kurį taip aukštai pašaukė, gaus G lygos (dukterinė NBA lyga – aut. past.) patirties ir tuo pačiu, jog vieną dieną įsitvirtins Detroito „Pistons“ – būtų labai smagu.

Ar Anthony Daviso mainai į „Lakers“ iškart padarė Los Andželo komandą viena favoričių Vakarų konferencijoje?

– „Lakers“ komandai kol kas dar trūksta kelių domino detalių, kurios nukris laisvųjų agentų rinkoje. Daug yra komandų, kurios gali aplenkti „Lakers“, bet iš esmės taip – Los Andželo komanda neturėjo kitų būdų prisivilioti kitokių žvaigždžių, nors ir jie turi vietos algų biudžeto erdvėje.

Vis dėlto niekas nesiveržia žaisti Los Andžele, kadangi ten yra labai neaiški situacija su klubo valdyba, neaiškūs organizacijos priimami sprendimai, neaišku, kas išvis vadovauja šiai organizacijai – ar tai Jeanie Buss, ar tai generalinis vadybininkas Rob Pelinka, ar Kurtas Rambisas su žmona, kuri turi specialiai sugalvotas pareigas – projektų koordinatorius.

„Lakers“ reikėjo atlikti šiuos mainus. Mano manymu – tai teisingas sprendimas, tačiau „Lakers“ atidavė labai daug ateities šaukimų, labai stipriai rizikuoja, kadangi LeBronas Jamesas neeina jaunyn, o Anthony Davisas pastaruosius du sezonus sužaidė be didelių traumų, tačiau per visą karjerą turėjęs daug sveikatos problemų, tad užmauti čempionų žiedų neketinčiau, bet dabar yra didesni šansai laimėti nei prieš atliekant mainus.

Kaip manote, koks gali būti netikėčiausias NBA laisvojo agento ėjimas šią vasarą?

– Sunku pasakyti, tačiau būtų labai netikėta, jei Kawhi Leonardas nueitų į komandą, su kuria jis nebuvo visiškai siejamas, su kuria jis neturėtų jokių sąsajų – pavyzdžiui Orlando „Magic“ ar kažkas panašaus.

Manau, jog tų netikėtumų ar taip, ar taip bus. Viskas pamažu aiškėja, dėliojasi, bet šita vasara ir ateinantis sezonas bus pagaliau žvėriškai įdomus, kadangi nebus aišku, kuri komanda turi didžiausius šansus tapti čempionais.

Kaip vertinate SKM darbą?

– Sveikinimai laimėjus pirmąją vietą berniukų reitinge, šaunuoliai! Viskas gerai atrodo. Smagu, jog vaikai turi kuo užsiimti, gali tuo užsiimti saugioje aplinkoje ir tuo pačiu tobulėti ne tik kaip būsimieji sportininkai, bet ir kaip žmonės, kaip kolektyvo dalis, kaip bendruomenės dalis, o tokios stovyklos yra labai sveikintina iniciatyva ir aš labai palaikau tokio pobūdžio stovyklas bei tokius renginius, susitikimus su svečiais.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
"Lakers" nustūmė "Pelicans" su Valančiūnu ant bedugnės krašto
"Lakers" nustūmė "Pelicans" su Valančiūnu ant bedugnės krašto
Naujojo Orleano „Pelicans“ krepšininkams pirmuoju bandymu peršokti įkrintamųjų barjero nepavyko, rašo Krepšinis.lt.Septintą vietą reguliariajame NBA sezone
Paskutiniu JAV rinktinės žaidėju tapo "Clippers" žvaigždė
Paskutiniu JAV rinktinės žaidėju tapo "Clippers" žvaigždė
Paskutiniu JAV rinktinės krepšininku dvyliktuke Paryžiaus olimpiadai tapo Los Andželo "Clippers" žvaigždė Kawhi Leonardas.Antradienį buvo paskelbta, kad šalies krepšinio
Istorinis Sabonio sezonas gali baigtis jau šiąnakt: ar Curry su Greenu ir vėl nuliūdins lietuvį?
Istorinis Sabonio sezonas gali baigtis jau šiąnakt: ar Curry su Greenu ir vėl nuliūdins lietuvį?
Pernai 16 metų trukusį prakeiksmą pagaliau nutraukę ir į NBA atkrintamąsias sugrįžę Sakramento „Kings“ krepšininkai tą patį gali pakartoti ir šiemet, tačiau tokioms
"Pistons" savininkas: esu kupinas ryžto sukurti laiminčią komandą, ši vasara bus lemiama
"Pistons" savininkas: esu kupinas ryžto sukurti laiminčią komandą, ši vasara bus lemiama
Detroito "Pistons" komanda 2023-2024 metų Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) sezoną baigė kaip blogiausia lygo komanda.14 pergalių ir 68 pralaimėjimai, taip pat net 28 nesėkmių
Gobertas: tapti NBA čempionais bus sunku, tačiau nuo to tik įdomiau
Gobertas: tapti NBA čempionais bus sunku, tačiau nuo to tik įdomiau
Prancūzijos rinktinės bei Minesotos "Timberwolves" centras Rudy Gobertas papasakojo apie komandos nusiteikimą prtieš NBA atkrintamąsias varžybas."Nesvarbu, kas prieš mus
Sabonis pergalingai užbaigė reguliarųjį sezoną ir sužinojo varžovą įkrintamosiose
Sabonis pergalingai užbaigė reguliarųjį sezoną ir sužinojo varžovą įkrintamosiose
Paskutinėse reguliariojo sezono rungtynėse Sakramento „Kings“ (46-36) namų arenoje 121:82 (30:18, 35:19, 34:21, 22:24) nepaliko vilčių Vakarų konferencijos autsaiderei Portlando „Trail
Jameso kompanijai pralaimėję "Pelikanai" sezoną pratęs įkrintamosiose
Jameso kompanijai pralaimėję "Pelikanai" sezoną pratęs įkrintamosiose
Naujojo Orleano „Pelicans“ (49-33) sekmadienį namuose 108:124 (24:30, 29:40, 24:29, 31:25) neprilygo Los Andželo „Lakers“ ekipai (47-35) bei reguliariajame sezone Vakaruose užėmė
Po Sabonio ir Foxo klaidų "Kings" apmaudžiai paleido pergalę ir dar labiau komplikavo savo situaciją (rezultatai)
Po Sabonio ir Foxo klaidų "Kings" apmaudžiai paleido pergalę ir dar labiau komplikavo savo situaciją (rezultatai)
Domantas Sabonis surengė fantastišką pasirodymą, liko per plauką nuo trigubo dublio, tačiau Sakramento „Kings“ po dramatiškos kovos paskutinę minutę 107:108 (27:22, 27:23,
Valančiūnas su "Pelicans" nuginklavo "Warriors" (rezultatai)
Valančiūnas su "Pelicans" nuginklavo "Warriors" (rezultatai)
Naujojo Orleano „Pelicans“ su Jonu Valančiūnu penktadienį svečiuose 114:109 (17:26, 45:22, 26:27, 26:34) įveikė „Golden State Warriors“ krepšininkus ir iškovojo
Wembanyama su "Spurs" paskutinę sekundę sensacingai patiesė NBA čempionus
Wembanyama su "Spurs" paskutinę sekundę sensacingai patiesė NBA čempionus
Victoras Wembanyama ir Vakarų konferencijos autsaiderė San Antonijaus „Spurs“ komanda tėškė nelauktą antausį NBA čempionų titulą ginantiems Denverio „Nuggets“ krepšininkams,
Buzelis pateikė paraišką dalyvauti NBA naujokų biržoje
Buzelis pateikė paraišką dalyvauti NBA naujokų biržoje
Didžiausias Lietuvos krepšinio talentas Matas Buzelis oficialiai paskelbė dalyvausiantis NBA naujokų biržoje, rašo Krepšinis.lt.Šią informaciją paskelbė ESPN žurnalistas
Lietuvos bokštų akistatoje Sabonis žaidė rezultatyviau, bet pergale džiaugėsi Valančiūnas
Lietuvos bokštų akistatoje Sabonis žaidė rezultatyviau, bet pergale džiaugėsi Valančiūnas
Ketvirtadienį naktį NBA pirmenybėse Sakramento „Kings“ (45-34) namuose priėmė Naujojo Orleano „Pelicans“ (48-32) ir jai nusileido 123:135 (23:34, 35:30, 31:34, 34:37) bei patyrė
33-ejų NBA lyderių veteranas pratęsė sutartį ketveriems metams
33-ejų NBA lyderių veteranas pratęsė sutartį ketveriems metams
Praėjusį rugsėjį po mainų karuselės iš Milvokio 'Bucks" Finikso "Suns", o po kelių dienų – "Celtics" atsidūręs Jrue Holiday Bostone liks ilgam.Nors veteranas
Dviguba nesėkmė: nutrūko rekordinė Sabonio serija, o "Kings" išbarstė 20 taškų persvarą
Dviguba nesėkmė: nutrūko rekordinė Sabonio serija, o "Kings" išbarstė 20 taškų persvarą
Trečią niuksą per ketverias paskutines rungtynes NBA reguliariojo sezono finiše gavo dėl vietos atkrintamosiose besikaunantys Sakramento „Kings“ (45-34) krepšininkai, rašo
"Pelicans" su Valančiūnu skrieja į atkrintamąsias: laimėjo patys ir sulaukė palankių rezultatų
"Pelicans" su Valančiūnu skrieja į atkrintamąsias: laimėjo patys ir sulaukė palankių rezultatų
Naujojo Orleano „Pelicans“ (47-32) krepšininkai net ir be traumuoto vieno komandos lyderių Brandono Ingramo gerina savo pozicijas kovoje dėl tiesioginio bilieto į NBA atkrintamąsias
NBA lygoje – nulis baudų metimų, Giannio trauma ir pusšimtis Edwardso taškų
NBA lygoje – nulis baudų metimų, Giannio trauma ir pusšimtis Edwardso taškų
Keistas, bet išskirtines rungtynes NBA istorijoje sužaidė Rytų konferencijos lyderiai, rašo Krepšinis.lt.Antri žengiantys Milvokio „Bucks“ (48-31) namuose 104:91 (37:21,
Sabonis atskleidė, kad ispanai norėjo matyti jį savo rinktinėje, bet kalbas griežtai nukirto tėvas
Sabonis atskleidė, kad ispanai norėjo matyti jį savo rinktinėje, bet kalbas griežtai nukirto tėvas
Nuostabų sezoną NBA lygoje žaidžiantis Domantas Sabonis atskleidė, kad jaunystėje ispanai turėjo vilčių jį prisikviesti į savo šalies rinktinę, tačiau bet kokias jų viltis griežtai
LKL ekspertai – apie likusio reguliariojo sezono intrigas bei galimą MVP
LKL ekspertai – apie likusio reguliariojo sezono intrigas bei galimą MVP
„Betsafe-LKL" reguliarusis sezonas sparčiai eina į pabaigą, liko vos mėnuo iki paskutinių reguliariojo sezono rungtynių, tačiau kova krepšinio aikštelėje tampa vis įdomesnė.
Pergalingame "Pelicans" mače Valančiūno paslaugų beveik neprireikė
Pergalingame "Pelicans" mače Valančiūno paslaugų beveik neprireikė
NBA pirmenybėse Naujojo Orleano „Pelicans“ (46/32) svečiuose 113:105 (19:26, 37:24, 34:33, 23:22) pranoko Finikso „Suns“ ekipą ir nutraukė 4 nesėkmių seriją, rašo
Nepalanki "Lakers" pergalė žemyn nustūmė Sabonį ir "Kings", "Nuggets" sugrįžo į viršūnę
Nepalanki "Lakers" pergalė žemyn nustūmė Sabonį ir "Kings", "Nuggets" sugrįžo į viršūnę
Los Andželo „Lakers“ (45-33) iškovojo ketvirtą pergalę iš eilės ir Vakarų konferencijoje žemyn nustūmė Domanto Sabonio atstovaujamą Sakramento „Kings“ (44-33),
"Kings" su Saboniu prieš NBA lyderius krito po aukštaūgio metimo (konkurentai skynė pergales)
"Kings" su Saboniu prieš NBA lyderius krito po aukštaūgio metimo (konkurentai skynė pergales)
Skaudų pralaimėjimą išvykoje patyrė Domanto Sabonio atstovaujamas Sakramento „Kings“ (44-33). Lietuvio ekipa 100:101 (15:27, 35:27, 22:30, 28:17) nusileido Bostono „Celtics“
Ties trigubo dublio riba rungtyniavusio Valančiūno ekipa krito prieš autsaiderį
Ties trigubo dublio riba rungtyniavusio Valančiūno ekipa krito prieš autsaiderį
Jonas Valančiūnas sužaidė vienas geriausių sezono rungtynių, bet Naujojo Orleano „Pelicans“ (45-32) 109:111 (27:18, 34:33, 25:35, 23:25) nusileido San Antonijaus „Spurs“ (19-58),
Pralaimėję "Karaliai" tolsta nuo tiesioginio bilieto į atkrintamąsias (rezultatai)
Pralaimėję "Karaliai" tolsta nuo tiesioginio bilieto į atkrintamąsias (rezultatai)
NBA pirmenybėse Sakramento „Kings“ (44/32) svečiuose 109:120 (35:20, 25:32, 27:35, 22:33) nusileido Niujorko „Knicks“ ekipai (45/31) ir turnyro lentelėje smuktelėjo į 8-ą
Smūgis "Knicks" ambicijoms: klubo žvaigždės sezonas baigtas
Smūgis "Knicks" ambicijoms: klubo žvaigždės sezonas baigtas
Niujorko „Knicks“ (44-31) pasiekė prastos žinios – komandos žvaigždei Juliusui Randle’ui prireiks peties operacijos, kuri pabaigs puolėjo sezoną, rašo Krepšinis.lt.29-erių
Namuose kritę "Pelikanai" suteikė progą juos aplenkti būriui varžovų (rezultatai)
Namuose kritę "Pelikanai" suteikė progą juos aplenkti būriui varžovų (rezultatai)
NBA čempionate Naujojo Orleano „Pelicans“ (45-31) trečiadienį naktį namų arenoje 108:117 (26:24, 29:34, 21:33, 32:26) neprilygo Orlando „Magic“ kompanijai (45-31), rašo
Laimėję "Lakers" didina įtampą Vakaruose, rekordus gerinęs "Pistons" atsarginis suvertė 50 taškų
Laimėję "Lakers" didina įtampą Vakaruose, rekordus gerinęs "Pistons" atsarginis suvertė 50 taškų
NBA pirmeybėse Los Andželo „Lakers“ (44-33) svečiuose 125:120 (39:29, 28:31, 34:26, 24:34) pranoko Vašingtono „Wizards“ (15-62) bei Vakarų diviziono turnyro lentelėje
Dončičiaus trigubas dviženklis neišgelbėjo "Mavericks" San Fransiske (rezultatai)
Dončičiaus trigubas dviženklis neišgelbėjo "Mavericks" San Fransiske (rezultatai)
NBA čempionate pirmadienio naktį Luka Dončičius fiksavo trigubą dviženklį, tačiau tai neišgelbėjo „Mavericks“ (45-30) pajėgų „Golden State Warriors“ arenoje: čia
52 taškus pelniusio Bookerio nesulaikę "Pelikanai" neprilygo "Suns" (rezultatai)
52 taškus pelniusio Bookerio nesulaikę "Pelikanai" neprilygo "Suns" (rezultatai)
NBA čempionate Naujojo Orleano „Pelicans“ (45-30) namuose 111:124 (28:46, 26:28, 36:29, 21:21) neprilygo turnyro lentelės kaimynei Finikso „Suns“ (44-31), rašo Krepšinis.lt.„Pelikanai“

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime