Naujienos kraunasi...

R.Vyšniauskas: Nuo sofos prie televizoriaus iki olimpinių žaidynių

Autorius: Sporto namai.
R.Vyšniauskas: Nuo sofos prie televizoriaus iki olimpinių žaidynių
Buvęs Lietuvos rinktinės ir NBA lygos krepšininkas Linas Kleiza pristato naują projektą „Sporto namai“. Kiekvieną dieną interneto platformoje savo jausmais, mintimis ir rūpesčiais tiesiogiai su gerbėjais dalinsis Lietuvos sporto pasaulio atstovai: atletai, specialistai, apžvalgininkai.

Šįkart mintimis dalijasi žinomas sporto komentatorius Rytis Vyšniauskas.

Aš noriu jums papasakoti savo istoriją. Sporto komentatoriaus istoriją. Ji nėra tokia įspūdinga ir komplikuota kaip profesionalaus sportininko kelias, tačiau padės jums suprasti, kaip tampama sporto komentatoriumi Lietuvoje ir tuo pačiu geriau pažinti mane.

Visų pirma, tai viduje aš esu žaidėjas. Tai skamba kvailai, vaikiškai, nes aš niekada nebuvau nei labai talentingas, nei labai geras futbole ar krepšinyje. Vaikystėje lankiau treniruotes, bet treniruotis man buvo žiauriai nuobodu. Aš visada norėjau tik žaisti, varžytis, laimėti.

Per televiziją žiūrėdavau visas sporto transliacijas ir girdėdavau Liną Kunigėlį, Robertą Petrauską, Nerijų Kesminą... Aš norėjau būti ten kur jie. Nenorėjau kopijuoti, būti toks kaip jie, nes visada žinojau, jog galiu pavaryti ne ką blogiau.

Todėl nuo pat ankstyvos vaikystės dienas leisdavau futbolo ir krepšinio aikštelėse. Žaidžiau visur kur tik įmanoma: kieme, mokyklos salėje, mėgėjų lygose, manieže, stadione, 3x3 turnyruose. Gaila, bet ši mano aistra nelabai sutapo su fizinėmis galimybėmis ir aš triskart nusiplėšiau priekinį kryžminį dešinio kelio raištį. Būdamas pakankamai subrendęs supratau, kad žaisti aš nebegaliu, nes operacijos, skausmai ir visa kita nėra verta 6 taškų vidurkio Sostinės C lygoje. Tada atsigręžiau į savo seną svajonę tapti sporto komentatoriumi.

Vėliau komentuodavau veiksmą žaisdamas „FIFA“ ar „NBA“ žaidimus. Per televiziją žiūrėdavau visas sporto transliacijas ir girdėdavau Liną Kunigėlį, Robertą Petrauską, Nerijų Kesminą... Aš norėjau būti ten kur jie. Nenorėjau kopijuoti, būti toks kaip jie, nes visada žinojau, jog galiu pavaryti ne ką blogiau.

Svajonė buvo, bet neturėjau nė žalio supratimo, kaip tapti komentatoriumi Lietuvoje. Tuo metu aš studijavau Anglų filologiją LEU universitete. Iš tikrųjų žodis studijavau nelabai teisingas, netiktų ir žodis mokiausi. Lažybų punkte lankydavausi gerokai dažniau nei paskaitose.

Turėjau neįtikėtinai daug laisvo laiko, kurį, be abejo, paskirdavau sporto transliacijoms ir kompiuteriniam žaidimui „Football Manager“. Jam nemažai laiko skiriu lig šiol. Aš atradau, jog nuo 7 valandos ryto iki 15 valandos yra tas laikas, kai rungtynių beveik nevyksta, tad jį pasirinkau miegui. O naktimis aš žiūrėdavau NBA, NHL, Brazilijos Serie A ir t.t. Kol mano draugai vaikščiodavo į pasimatymus ir vakarėlius, aš žiūrėdavau Vitorijos „Caja Laboral“ ir Sienos „Montepaschi“ akistatas. Manau, kad tikrai įdomiu komentatoriumi gali būti tik absoliutus sporto fanatikas. Tuomet pasiruošimas transliacijoms vyksta natūraliai, nes viską stebi, skaitai ir absorbuoji labai daug informacijos. Jei komentatoriui nėra labai įdomu, jis pasiruošia tik toms dviems valandoms per kurias komentuos, tai labai jaučiasi ir tai nėra gerai. Aš ir dabar esu išprotėjęs dėl sporto ir gyvenu vien juo. Ne todėl, kad toks mano darbas, o todėl, kad tokia mano aistra.

Žodžiu, 2013 metais „Viasat Sport Baltic“ skelbė konkursą, kurio nugalėtojas galėjo pakomentuoti Europos krepšinio čempionato rungtynes Italija-Turkija su Gediminu Reklaičiu. Konkursą aš laimėjau ir gavau pirmą progą paragauti tiesioginio eterio. Labai jaudinausi, bet patirtis buvo fantastiška, man labai patiko. O tuo pačiu ir užmezgiau svarbią pažintį su žmogumi, kuris vėliau man daug padėjo. Tačiau tai tebuvo vienos rungtynės, vienas kartas, po kurio man vėl teko grįžti į savo įprastą gyvenimą.

Tuo metu Lietuvoje vis daugiau sporto tapo pasiekiama internetinėmis transliacijoms. Atsirado ir poreikis surasti naujų komentatorių, tad internete buvo skelbiamas konkursas užimti NKL komentatoriaus vietą. Pamenu, kad man tai parodė pusbrolis ir pasiūlė išmėginti jėgas. Pavyko gerai pasirodyti ir čia, tad gavau šansą. Tai buvo rungtynės Šakiuose. „Zanavykas“ žaidė su „Mažeikiais“. Visi liko patenkinti mano darbu ir čia prasidėjo pirmieji žingsniai.

Aš važinėdavau po visą Lietuvą ir komentuodavau krepšinį bei futbolą. Už transliaciją gaudavau 50 litų, tačiau pinigai man nerūpėjo. Aš kaifavau nuo eterio, nuo darbo ir buvau labai laimingas. Grįžęs namo klausydavau savo įrašų, nes jaučiausi pats sau fainas. Dabar viskas yra kitaip, dabar aš savo įrašų klausau, nes ieškau klaidų, noriu tobulėti. Lygiai kaip ir sportininkai analizuoja savo pasirodymus.

Tais laikais mano auditorija būdavo labai kukli. Mama visada pagirdavo, ar duodavo pastabų, gaudavau dar vieną kitą atsiliepimą ir tiek. Dabar tenka sulaukti ir kitokių nuomonių, atsiranda nepatenkintų, sakančių, kad vaidinu labai kietą ir viską išmanantį, kažkam balsas nepatinka, kažkas mano, kad nesu objektyvus. Aišku, prie visko prisideda ir aktyvumas socialiniuose tinkluose, bet iš pradžių man skaityti neigiamus atsiliepimus apie save buvo skaudu, imdavau į širdį. Dabar aš tik pasijuokiu, o už gerą kritiką ir pastabas padėkoju. Tiesą pasakius, vienu metu jaučiausi tiek liaupsinamas ir mylimas savo aplinkoje, kad tikrai pradėjau per gerai apie save galvoti. Todėl pikti komentarai tik padėjo laiku nusileisti ant žemės ir nustoti svaigti.

Internete komentuoti sekėsi gerai, žmonės jautė mano norą ir pastangas, tad greitai gavau šansą televizijoje su LKL. Tai ir tapo mano didžiuoju tramplinu. Praėjo labai ne daug laiko ir 2016-ųjų vasarą turėjau garbę komentuoti Europos futbolo čempionatą bei Olimpines žaidynes. Du labai stambius sporto renginius. Šiemet laukia dar viena nauja patirtis, kelionė į Europos krepšinio čempionatą ir darbas ten. Komentuoti Lietuvos rinktinę yra ir malonumas, ir didelė atsakomybė, nes čia esi po padidinamuoju stiklu, o jei nepatiksi, žmonės atitinkamai sureaguos. Tiesa, to visiškai nebijau ir net širdžių komentatoriumi būti nesiruošiu. Nesu ir nebūsiu tas, kuris eteryje tampa sirgaliumi ir nustoja objektyviai vertinti įvykius aikštelėje. Jei teisėjai nesušvilps žingsnių Valančiūnui, aš taip ir pasakysiu.

Esu labai laimingas tinginys, pavertęs savo beprotišką aistrą pragyvenimo šaltiniu. Ir kas dabar pasakys, kad visą gyvenimą spoksodamas į televizoriaus ekraną bei žaisdamas kompiuterinius žaidimus laiką leidau veltui?

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
R.Vyšniauskas: "Pacers" neturi šansų be Sabonio, Los Andželo klubai - nesustabdomi
R.Vyšniauskas: "Pacers" neturi šansų be Sabonio, Los Andželo klubai - nesustabdomi
Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) stipriausios komandos tęsia kovą dėl titulo. Kol kas visiems Orlando Volto Disnėjaus pramogų parke esantiems krepšininkams ir personalo darbuotojams
Komentatorius R.Vyšniauskas įvardijo savo NBA favoritą - tai ne "Lakers" ar "Bucks"
Komentatorius R.Vyšniauskas įvardijo savo NBA favoritą - tai ne "Lakers" ar "Bucks"
Dėl koronaviruso pandemijos į Orlande esantį Volto Disnėjaus parką perkeltas ir pratęstas NBA sezonas sėkmingai vyksta pagal kruopščiai sudėliotą scenarijų. Komandos įpusėja žaisti
TV3 eteryje - visą pasaulį pakerėjęs M.Jordano šūvis
TV3 eteryje - visą pasaulį pakerėjęs M.Jordano šūvis
Daugiau nei 20 tūkstančių „Cleveland Cavaliers“ klubo sirgalių „Richfield Coliseum“ arenoje iš nevilties griebiasi už galvos ir negali patikėti, tuo, ką tik pamatė.
Krepšinio ekspertai apie "Ryto" kovą su CSP: laimėsime, jei varžovams primesime savo žaidimo taisykles
Krepšinio ekspertai apie "Ryto" kovą su CSP: laimėsime, jei varžovams primesime savo žaidimo taisykles
Vilniaus „Ryto“ komanda puikiai startavo Europos taurės varžybose, nugalėdama vieną iš turnyro favoritų – Krasnodaro „Lokomotiv“. Šiandien lietuvių laukia
R.Vyšniauskas apie "Ryto" kovą su "Lokomotiv": laukia rimti iššūkiai
R.Vyšniauskas apie "Ryto" kovą su "Lokomotiv": laukia rimti iššūkiai
Šiandien Vilniaus „Ryto“ krepšinio komanda pradeda Europos taurės sezoną. Vilniaus „Rytas“ susirems su stipriu varžovu – Krasnodaro „Lokomotiv“.
Mindaugas Lukauskis. Neišsipildžiusi svajonė
Mindaugas Lukauskis. Neišsipildžiusi svajonė
Krepšinis mane lydi visą gyvenimą. Jis yra įaugęs mūsų šeimai į kraują. Tėtis buvo krepšininkas ir didelis krepšinio fanas, mama – irgi. Mano žmona labai domisi
Erildas Budraitis. 10 negirdėtų analitinių faktų apie išskirtinį lietuvių startą Eurolygoje
Erildas Budraitis. 10 negirdėtų analitinių faktų apie išskirtinį lietuvių startą Eurolygoje
Po pirmųjų penkių Eurolygos turų 11 lietuvių į aikštelę išleidusios ekipos - Kauno „Žalgiris”, Milano „Olimpia” ir Atėnų „Panathinaikos” - rikiuosi
"Zenit" pasirinkęs R.Gadiliauskas: D.Gordonas pasakė: "Bet kas, tik ne "Rytas"
"Zenit" pasirinkęs R.Gadiliauskas: D.Gordonas pasakė: "Bet kas, tik ne "Rytas"
Prieš trejus metu išsipildė mano pirmoji svajonė – būdamas vos 15 metų tapau Las Palmo „Gran Canaria“ klubo nariu. Su Ispanijos klubu sudarėme ketverių metų kontraktą,
Erildas Budraitis. Išaugusi LKL ir NBA komandų kantrybė
Erildas Budraitis. Išaugusi LKL ir NBA komandų kantrybė
Šeštadienį įvykęs Gedimino Petrausko pasitraukimas bei šviežias Fynikso „Suns” trenerio Earlo Watsono atleidimas - suprantami, bet pastaruoju metu LKL ir NBA lygose
Steponas Babrauskas. Kapitono atsakomybė
Steponas Babrauskas. Kapitono atsakomybė
Kapitono pareigos nėra tik prierašas rungtynių protokole. Tai yra garbė, su kuria ateina ir atitinkama atsakomybė. Atsakomybė vesti komandą į priekį ne tik esant ant parketo rungtynių metu,
Atranka į  3×3 šimtmečio rinktinę: į aikštelę iškviesti L.Kleiza ir M.Stonkus (video)
Atranka į 3×3 šimtmečio rinktinę: į aikštelę iškviesti L.Kleiza ir M.Stonkus (video)
Lietuvos krepšinio federacija, TV3 televizija ir „Sporto namai“ toliau tęsia atranką į Lietuvos 3×3 šimtmečio rinktinę. Antrajame etape su galimybe dalyvauti oficialiuose
M.Grigonis. Į pergales su Lietuva
M.Grigonis. Į pergales su Lietuva
Mano šeima yra tipinė lietuviška. Tėvas ir senelis žiūri visas „Žalgirio“ ir Lietuvos rinktinės rungtynes, brolis labai serga ir domisi krepšiniu, o močiutė negali
Prasidėjo atranka į reprezentacinę Lietuvos šimtmečio 3x3 krepšinio komandą
Prasidėjo atranka į reprezentacinę Lietuvos šimtmečio 3x3 krepšinio komandą
2020 metų Tokijo olimpiadoje bus naujovių – į olimpinę programą buvo įtrauktas krepšinis 3 prieš 3. Šiuo metu FIBA 3 prieš 3 reitinge Lietuvos vyrai yra 31-oje vietoje
V.Šulskis: kodėl Libanas (žaidėjas apie savo karjerą)
V.Šulskis: kodėl Libanas (žaidėjas apie savo karjerą)
Šį klausimą dažnai girdžiu iš aplinkinių ar perskaitau internete. Žinoma, menka paslaptis, kad svariausia priežastis buvo finansinė. Libano komandos pasiūlymas buvo kone dukart didesnis
R.Vyšniauskas. Eurolygos komandų reitingas (1-8 vietos)
R.Vyšniauskas. Eurolygos komandų reitingas (1-8 vietos) (1)
Jau atslūgus emocijoms po Europos krepšinio čempionato, pradedu ruoštis klubinio krepšinio sezonui. Po truputį startuoja nacionaliniai čempionatai, o aš skirsiu dėmesį
R.Vyšniauskas. Eurolygos komandų reitingas (9-16 vietos)
R.Vyšniauskas. Eurolygos komandų reitingas (9-16 vietos)
Jau atslūgus emocijoms po Europos krepšinio čempionato, pradedu ruoštis klubinio krepšinio sezonui. Po truputį startuoja nacionaliniai čempionatai, o aš skirsiu dėmesį
R.Skaisgirys: turime dėkoti D.Adomaičiui
R.Skaisgirys: turime dėkoti D.Adomaičiui
Penktadienį, prieš antrojo Europos krepšinio čempionato pusfinalio mačą tarp Serbijos ir Rusijos rinktinių, laidoje „Sporto namai“ apsilankė TV laidų prodiuseris, buvęs
R.Vyšniauskas: Graikija - rimtas iššūkis jau aštuntfinalyje
R.Vyšniauskas: Graikija - rimtas iššūkis jau aštuntfinalyje (1)
Naujienų portale "Sporto namai" sporto komentatorius Rytis Vyšniauskas pasidalijo mintimis apie būsimą Lietuvos rinktinės varžovę "Eurobasket 2017" aštuntfinalyje
R.Vyšniauskas: Nuo sofos prie televizoriaus iki olimpinių žaidynių
R.Vyšniauskas: Nuo sofos prie televizoriaus iki olimpinių žaidynių
Buvęs Lietuvos rinktinės ir NBA lygos krepšininkas Linas Kleiza pristato naują projektą „Sporto namai“. Kiekvieną dieną interneto platformoje savo jausmais, mintimis ir rūpesčiais
R.Vyšniauskas apie LKL reguliarųjį sezoną: labiausiai nustebino "Juventus" (interviu)
R.Vyšniauskas apie LKL reguliarųjį sezoną: labiausiai nustebino "Juventus" (interviu)
„Tete-A-Tete Casino – LKL“ čempionato reguliarusis sezonas pasibaigė, o jame triumfavo viso sezono metu galingą žaidimą demonstravęs Kauno „Žalgiris“. Kauniečiai
R.Vyšniauskas apie LKL trečiąjį ratą: "Tai buvo labiausiai nenuspėjamas ratas"
R.Vyšniauskas apie LKL trečiąjį ratą: "Tai buvo labiausiai nenuspėjamas ratas"
„Tete-A-Tete Casino – LKL“ čempionato reguliaraus sezono kovos artėja link finišo tiesiosios. Trečiasis ratas baigtas, o jį vainikavo nuostabų žaidimą demonstruojančių

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime