Naujienos kraunasi...

A.Zdanevičiūtė: šiemet tarp "Ryto" ir "Žalgirio" bus dar įdomesnė kova (interviu)

A.Zdanevičiūtė: šiemet tarp "Ryto" ir "Žalgirio" bus dar įdomesnė kova (interviu)
FIBA nuotr.
Veržlumas, organizuotumas, tikslumas. Tokiomis savybėmis savo žaidimą grindžia viena didžiausių Lietuvos moterų krepšinio vilčių Audronė Zdanevičiūtė. Vilniaus krepšinio mokyklos (VKM) auklėtinė į žurnalistų klausimus atsakinėja trumpai, aiškiai ir atvirai. 166 cm vilnietė remiasi požiūriu, kad už žmogų turi kalbėti jo darbai.

 

2019 m. Europos U16 merginų čempionate su Lietuvos rinktine sidabro medalius iškovojusi A. Zdanevičiūtė kartu su Juste Jocyte pateko į simbolinį Senojo žemyno pirmenybių startinį penketą. Lietuvaičių duetas čempionate vidutiniškai generavo 37 iš 66 rinktinės taškų.

„Tas laimėjimas ne tik visiems parodė, kad Lietuvos moterų krepšinis gali kažką pasiekti, bet ir pačios krepšininkės patikėjo savimi, suprato, kad viskas yra įmanoma ir nereikia kreipti dėmesio, kas buvo ankščiau“, – įkvepiančiai kalba 2003 m. gimusi krepšininkė.

Šiuo metu A. Zdanevičiūtė kaip ir visa Vilniaus „Kibirkšties“ komanda yra saviizoliacijoje. Su Vilniauskm.lt svetaine nuotoliniu būdu bendravusi gynėja pasidalino mintimis apie paskutinį sezoną moksleivių krepšinyje, kalbėjo apie pirmuosius žingsnius profesionalės karjeroje ir Lietuvos moterų krepšinio ateitį.

Mėgsta finalų įtampą

– Visų pirma, kaip savijauta? – pradėjome pokalbį su A. Zdanevičiūte.

– Ačiū, mano savijauta tikrai gerėja ir jau pasiruošusi grįžti atgal į aikštelę. Stengiuosi kiek galiu pajudėti, bet dabar daugiau tvarkausi mokslų reikalus.

– Tai paskutinis tavo sezonas moksleivių krepšinyje. Kokie komandiniai ir asmeniniai tikslai?

– Tikrai sunku patikėti, kad tai jau paskutiniai metai moksleivių lygoje, kad jau užaugau. Visa tai tikrai palieka daug gerų emocijų, šiek tiek ir liūdnų. Labai džiaugiuosi savo komandomis, kuriose žaidžiau, nes jos davė labai daug mano tobulėjimui.

Kaip ir kiekvienais metais, mano tikslai aukščiausi. Su 2003 m. kartos komanda 2019 m. nepavyko pasiekti MKL finalinio ketverto, kai nusileidome Panevėžiui. Bet dabar yra naujas sezonas ir, tikiuosi, kad šiemet mes parsivešim aukso medalius.

– Remiantis statistika, nuo 2013 m. iki šios dienos MKL čempionate esi sužaidusi 164 rungtynes. Ar buvo rungtynių, kurios į atmintį įsirėžė labiau nei kitos?

– Finalai. Įsimintiniausias iš jų – 2001 m. kartos U18 finalas. Tai buvo kova iki pat paskutinių sekundžių. Likus 3 minutėms varžovės pirmavo 9 taškais, bet mes sugebėjome grįžti į rungtynes. Gaila, bet pralaimėjome 75:76. Taip pat įspūdį paliko žiūrovų palaikymas, kuris buvo superinis.

 

– Kokie prisiminimai iš „Jr. NBA Lietuva“ čempionato, kur teko kovoti su vaikinais?

– Su vaikinais man visada patiko žaisti, nes jie žaidžia agresyviau, taip pat ir greičiau. Jei neklystu, aš žaidžiau už Atlantos „Hawks“ komandą, su kuria pavyko patekti į antrąjį etapą.

– Kada supratai, kad gali iš tikrųjų žaisti labai gerai?

– Aš nesupratau net. Tiesiog atėjau į treniruotę užsikabinau ir iki šiol žaidžiu.

– Kodėl būtent krepšinis?

– Čia labiausiai „kalta“ dėl to yra mano darželio auklėtoja. Ji manyje kažką galbūt pamatė ir pasiūlė nuvesti mane į krepšinio treniruotę. Asmeniškai aš labiau norėjau lankyti futbolą. Bet kai pradėjau vaikščioti į treniruotes krepšinio, kažkaip užsikabinau ir iki šiol likau ištikima šiam sportui.

– Stebint tavo žaidimą, atrodo, kad esi labai veržli ir kiekvienoje situacijoje atiduodi 100 proc. jėgų. Ar toks įspūdis teisingas?

– Eidama į aikštę žinau, kad turiu atiduoti viską, ką galiu, kad laimėtume rungtynes ir nepavesčiau savo komandos. Todėl automatiškai išeina, kad stengiuosi atiduodi visus 100 procentų ir daugiau.

– Tavo patarimas jaunoms krepšininkėms. Kokį maistą ir gyvenimo būdą turi rinktis sportininkės?

– Čia aš mažiausiai išmanau. Bet, kaip ir visi sako, mažiau visokiausių greito maisto produktų, picerijų, restoranų. Geriau savo gamybos maistas.

– Kokius prisiminimus išsineši iš VKM?

Gerus. Nes čia aš užaugau kaip asmenybė, čia buvo mano antrieji namai, čia atradau save, susikūrė pirmieji tikslai. Daug prisiminimų: kelionės su komandomis, stovyklos, išvykos į rungtynes, pergalės, pralaimėjimai. Tikrai didelį ačiū noriu tarti savo keturioms komandoms, kurios padėjo man augti, davė patarimų, padėjo sunkiais momentais ir visada pasitikėjo. AČIŪ.

– Kokioms trenerėms ir treneriams esi dėkinga labiausiai?

– Esu dėkinga visoms trenerėms ir treneriams, kurie prisidėjo prie mano tobulėjimo ir matė, kad vis dėlto aš galiu kažką pasiekti krepšinyje.

Tiki moterų krepšinio ateitimi

– Tau teko žaisti ne viename Europos jaunimo čempionate. Kokie ryškiausi prisiminimai iš laiko praleisto Lietuvos rinktinėse?

– Geriausi prisiminimai yra sunkiai iškovotos pergalės. 2019 m. vasarą atstovavau U18 ir U16 rinktinėms. Iš U18 labiausiai įstrigo pergalė prieš namuose žaidusias bosnes. Ten buvo įtempta kova, kuria mes laimėjome.

 

– Su U16 rinktine tapote Senojo žemyno vicečempionėmis. Ar tiki, kad šis pasiekimas žymi šviesaus etapo pradžią Lietuvos moterų krepšinyje?

– Tikrai taip, nes tas laimėjimas ne tik visiems parodė, kad Lietuvos moterų krepšinis gali kažką pasiekti, bet pačios krepšininkės patikėjo savimi, suprato. kad viskas yra įmanoma ir kad nereikia kreipti dėmesio, kas buvo ankščiau.

– Jau spėjai debiutuoti ir moterų rinktinėje...

Iš moterų rinktinės įspūdžiai lieka patys geriausi. Tikra iš ten pasiėmiau daug naudingų pamokų. Dabar džiaugiuosi, kad gavau kvietimą į treniruočių stovyklą ir Europos čempionato atrankos rungtynes Turkijoje, kurios vyks lapkritį.

– Kalbant apie 2003, 2004, 2005 m. ir jaunesnes Lietuvos krepšininkes. Kaip įvertintum bendrą dabartinę situaciją moksleivių krepšinyje?

– Smagu, nes matau perspektyvių žaidėjų, kurios nori ir tobulėja. Taip pat stebiu jų žaidimą rinktinėse ir tikiuosi, kad jos nenustos tobulėti ir eis teisingu keliu.

– Kokias pagrindines problemas dabar matai merginų ir moterų krepšinyje?

– Moterų krepšinis buvo labai nutildytas. Apie jį beveik nieko negirdėjau, bet džiaugiuosi, kad po truputį bandome jį gaivinti, populiarinti. Tikiuosi, kad po kelių metų Lietuvoje girdėsim daugiau apie moterų krepšinį ir jo pasiekimus.

– Kaip sekasi derinti mokslus ir vis profesionalesnį krepšinį?

Kadangi mokausi sporto gimnazijoje, yra lengviau derinti mokslą ir sportą. Kartais būna, kad tenka ir kažko nepadaryti, neišmokti. Bet per daug niekas nenukenčia.

Ateities planus pasilieka sau

– Šių metų kovą persikėlei į pagrindinę „Kibirkšties-MRU“ komandą, tačiau dėl užklupusios pandemijos spėjai sužaisti tik dvejas rungtynes. Šiemet situacija vėl neapibrėžta. Kokie šio sezono tikslai „Kibirkštyje-MRU“?

– Tikslai tie patys. Mėgstu finalus, todėl stengsiuosi kiek galiu padėti savo komandai pasiekti ne tik finalus, bet ir čempionų titulus. Visose lygose, kur tik įmanoma

– Komandą šiuo metu treniruoja Gitautas Kievinas. Ar jo darbo metodai ir bendravimas kažkuo skiriasi nuo, tarkime, Jurgitos Štreimikytės-Virbickienės ar Inos Revinskienės?

– Jis mėgsta greitą žaidimą, kas man patinka ir greitose atakose jaučiuosi geriau. Trenerė Jurgita Štreimikytė-Virbickienė man padėjo dėti tuos pirmus žingsnius į moterų krepšinį ir dėl to aš labai esu dėkinga jai. Ši trenerė „Kibirkšties-VKM“ komandoje mums parodo pradžią ir mes išmokstam žaisti kaip komanda.

 

– Kaip manai, kiek reiks metų, kad „Kibirkštis-MRU“ vėl žaistų moterų Eurolygoje?

– Negaliu pasakyti, bet auga gera karta, taip pat ir pačioje „Kibirkštyje“ yra daug perspektyvių krepšininkių. Tikrai tikiu, kad greitu metu mes grįšime į Eurolygą.

– Ką manai apie Vilniaus „Ryto“ galimybes šio sezono LKL ir Čempionų lygoje?

– Šį sezoną labiau tikiu, kad „Rytas“ yra stipresnė komanda nei buvo ir, manau, kad šiemet tarp „Ryto“ ir „Žalgirio“ bus dar įdomesnė kova.

– Ar seki Europos ir NBA aktualijas? Kas domina labiausiai?

– Nėra, kad labai sekčiau, bet labiausiai seku NBA arba LKL. Mėgstamiausios komandos – „Warrios“ ir „Rytas“ Mėgstamiausias žaidėjas – Stephenas Curry.

– Kur matai savo kaip krepšininkės artimiausią ateitį ir kur save matai po 5 metų?

– Apie savo ateities planus garsiai nekalbu, kaip bus, taip bus jau.

– Tavo palinkėjimas visai VKM ir Vilniaus krepšinio bendruomenei.

– Linkiu, kad išliktumėte laiminti komanda ir išaugintumėte daug garsių krepšininkių ir krepšininkų.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
"Kibirkštis" pasitraukė iš Europos taurės turnyro
"Kibirkštis" pasitraukė iš Europos taurės turnyro
Lietuvos čempionės Vilniaus „Kibirkšties“ (2-4) krepšininkės skaudžiu pralaimėjimu atsisveikino su Europos moterų taurės turnyru, rašo Krepšinis.lt.Rimanto
"Kibirkšties" gretose – 3x3 čempionė: norėjau išbandyti save
"Kibirkšties" gretose – 3x3 čempionė: norėjau išbandyti save
Vilniaus „Kibirkšties“ komandą sustiprino 2023-aisiais Krokuvoje vykusio Europos žaidynių moterų 3×3 krepšinio turnyro čempionė Martyna Petrėnaitė.25-erių metų
Paaiškėjo "Kibirkšties" varžovės Europos taurėje: į Lietuvą atvyks turnyro vicečempionės
Paaiškėjo "Kibirkšties" varžovės Europos taurėje: į Lietuvą atvyks turnyro vicečempionės
Ketvirtadienį paaiškėjo Vilniaus „Kibirkšties“ varžovės moterų Europos taurės grupių etape. Iškritus burtams sostinės klubas pateko į C grupę.Joje vilnietės
"Kibirkšties" gretose – puolėja iš Ukrainos
"Kibirkšties" gretose – puolėja iš Ukrainos
Vilniaus „Kibirkšties“ puolėjų grandį papildė iš Latvijos atvykstanti 183 cm ūgio lengvojo krašto pozicijoje žaidžianti ukrainietė Viktorija Babych.„Nekantrauju
Darkart suklupusios dvidešimtmetės sieks išvengti paskutiniosios vietos
Darkart suklupusios dvidešimtmetės sieks išvengti paskutiniosios vietos
Pirmosios pergalės Europos čempionate Lietuvos dvidešimtmečių merginų rinktinė sieks paskutiniajame turnyro mače.Martyno Airošiaus treniruojama komanda Vilniuje 60:72 (15:19, 18:24,
Į Vilnių persikėlusios dvidešimtmetės pralaimėjo Lenkijai, šį kartą – po atkaklios kovos
Į Vilnių persikėlusios dvidešimtmetės pralaimėjo Lenkijai, šį kartą – po atkaklios kovos
Į Vilnių persikėlusi Lietuvos dvidešimtmečių merginų rinktinė toliau lieka be pergalių Lietuvoje vykstančiame Europos čempionate.Martyno Airošiaus auklėtinės 51:66 (11:19, 9:15,
Europos čempionato aštuntfinalyjre dvidešimtmetės neprilygo serbėms
Europos čempionato aštuntfinalyjre dvidešimtmetės neprilygo serbėms
Lietuvos dvidešimtmečių merginų rinktinė baigė kovą dėl Lietuvoje vykstančio Europos čempionato apdovanojimų.Martyno Airošiaus treniruojama komanda turnyro aštunfinalyje
Dvidešimtmetės nusileido ir suomėms, aštuntfinalyje – Serbijos barjeras
Dvidešimtmetės nusileido ir suomėms, aštuntfinalyje – Serbijos barjeras
Lietuvos dvidešimtmečių merginų rinktinė (0/3) nesėkme pabaigė Lietuvoje vykstančio Europos čempionato grupės etapą.Martyno Airošiaus treniruojama komanda 48:79 (16:22, 10:21, 12:18,
Prancūzėms nepasipriešinusios dvidešimtmetės lieka be pergalių
Prancūzėms nepasipriešinusios dvidešimtmetės lieka be pergalių
Lietuvos dvidešimtmečių merginų rinktinė (0/2), šeimininkaujanti Klaipėdoje ir Vilniuje vykstančiame Europos čempionate, ir toliau lieka be pergalių.Martyno Airošiaus auklėtinės
Lietuvos U 20 rinktinė Europos čempionato starte Klaipėdoje patyrė triuškinamą nesėkmę
Lietuvos U 20 rinktinė Europos čempionato starte Klaipėdoje patyrė triuškinamą nesėkmę
Lietuvos dvidešimtmečių merginų rinktinė (0/1) Klaipėdoje pradėjo Europos čempionato kovas, tačiau pirmosios pergalės dar teks palaukti.Martyno Airošiaus treniruojama komanda turnyro
Merginos užbaigė pasirengimą Lietuvoje vyksiančiam Europos čempionatui
Merginos užbaigė pasirengimą Lietuvoje vyksiančiam Europos čempionatui
Klaipėdoje ir Vilniuje nuo šeštadienio vyksiančiam Europos merginų jaunimo (iki 20 metų) čempionatui besirengianti Lietuvos rinktinė trečiadienį uostamiestyje sužaidė paskutiniąsias
Petronytė: skambučio iš "Kibirkšties" laukiau du mėnesius, o rinktinei niekada nesakiau "ne"
Petronytė: skambučio iš "Kibirkšties" laukiau du mėnesius, o rinktinei niekada nesakiau "ne"
Praėjusį sezoną Lietuvoje praleidusi Gintarė Petronytė vėl išvyksta žaisti į užsienį. Centro puolėja atskleidė, jog turėjo noro pasilikti Vilniuje ir gal net užbaigti karjerą „Kibirkšties“
U20 rinktinės žaidėjos: čempionate Lietuvoje žaisime ne penkiese, turėsime užnugarį
U20 rinktinės žaidėjos: čempionate Lietuvoje žaisime ne penkiese, turėsime užnugarį
Lietuvos merginų jaunimo (iki 20 metų) rinktinė pradėjo pasirengimą Europos čempionatui, kuris liepos 29 – rugpjūčio 6 dienomis vyks Klaipėdoje ir Vilniuje. Vienos svarbiausių komandos
Lemiamas paskutinės sekundės metimas parklupdė „Kibirkštį“ finale
Lemiamas paskutinės sekundės metimas parklupdė „Kibirkštį“ finale
„Betsafe-Baltijos lygos“ finale po dramatiškos kovos suklupo Vilniaus „Kibirkštis“. Gitauto Kievino auklėtinės Birštone vykstančiame finalo ketverto lemiamose
Netikėtai pralaimėjusi "Kibirkštis" užleido Baltijos lygos reguliariojo sezono nugalėtojos titulą
Netikėtai pralaimėjusi "Kibirkštis" užleido Baltijos lygos reguliariojo sezono nugalėtojos titulą
„Betsafe-Baltijos lygos“ reguliariojo sezono Vilniaus „Kibirkšties“ (19-3) ekipai laimėti nepavyko. Gitauto Kievino auklėtinės išvykoje išvykoje 82:87 (19:21,
Karalienės taurė lieka Vilniuje, Petronytė surengė kosminį pasirodymą
Karalienės taurė lieka Vilniuje, Petronytė surengė kosminį pasirodymą
„Karalienės taurės“ finale aukso medaliais pasidabino Vilniaus „Kibirkštis“. Gitauto Kievino auklėtinės 98:92 (27:12, 19:24, 24:35, 28:11) nugalėjo be vyr. trenerio
Klaipėdą drebins "Karalienės taurės" finalai ir Snaiperės konkursas
Klaipėdą drebins "Karalienės taurės" finalai ir Snaiperės konkursas
Jau šį sekmadienį keturios stipriausios „Adma Moterų lygos“ komandos keliaus į Klaipėdą, LCC tarptautinį universitetą (Kretingos g. 36), kur varžysis „Karalienės taurėje“.Į
Baltijos lygos lyderių dvikovoje – įspūdingas Petronytės pasirodymas ir "Kibirkšties" pergalė nepadoriu skirtumu
Baltijos lygos lyderių dvikovoje – įspūdingas Petronytės pasirodymas ir "Kibirkšties" pergalė nepadoriu skirtumu
„Betsafe-Baltijos lygoje“ susitiko dvi lyderiaujančios komandos. Gitauto Kievino treniruojamas Vilniaus „Kibirkšties“ (19-2) klubas savo aikštėje 83:46 (27:17, 24:8,
14-metė Kaukėno dukra debiutavo "Kibirkšties" gretose
14-metė Kaukėno dukra debiutavo "Kibirkšties" gretose
Mikrotraumoms įsisukus į Vilniaus „Kibirkšties“ komandą – šansas jaunosioms Lietuvos krepšininkėms. Prie sostinės ekipos prisijungė Venessa Kaukenas ir Sintija
"Kibirkštis" baigė žygį Europos taurėje
"Kibirkštis" baigė žygį Europos taurėje
Nebeturėjusi kur trauktis Vilniaus „Kibirkštis“ vėlų trečiadienio vakarą Prancūzijoje pasitiko lemiamą Europos taurės atkrintamųjų etapo iššūkį.Gitauto Kievino
Į atkrintamąsias patekusios "Kibirkšties" treneris: jos mylis sirgalius – tegu meilė nebūna be atsako
Į atkrintamąsias patekusios "Kibirkšties" treneris: jos mylis sirgalius – tegu meilė nebūna be atsako
Vilniaus „Kibirkštis“ po ilgos pertraukos tarptautinėje erdvėje šiemet grįžo į moterų Europos taurės varžybas, kuriose Lietuvos sostinės ekipa nebuvo pastumdėlės. Vilnietės
Dramatiška pergalė atvėrė "Kibirkščiai" Europos taurės atkrintamųjų duris
Dramatiška pergalė atvėrė "Kibirkščiai" Europos taurės atkrintamųjų duris
Paskutiniame moterų Europos taurės reguliariojo sezono ture Vilniaus „Kibirkštis“ (3/3) išvykoje antrą kartą nustebino F grupės lyderes Dėro „Uni Gyor“ (4/2).
Įspūdingo Petronytės žaidimo "Kibirkšties" pergalei Europos taurės mače nepakako
Įspūdingo Petronytės žaidimo "Kibirkšties" pergalei Europos taurės mače nepakako
Vilniaus „Kibirkšties“ (2/3) komanda po pertraukos sugrįžo į Europos taurės kovas, tačiau nesėkmingai. Ketvirtadienio vakarą Gitauto Kievino auklėtinės išvykoje surėmė
"Kibirkštis" namie po atkaklios kovos nusileido viešnioms iš Turkijos
"Kibirkštis" namie po atkaklios kovos nusileido viešnioms iš Turkijos
Vilniaus „Kibirkšties“ (2-2) komanda po ilgos pertraukos sugrįžusi į Europos taurės turnyrą demonstravo puikius rezultatus, tačiau trečiadienio vakarą Gitauto Kievino auklėtinės
Įspūdingą Europos taurės startą apibendrinusi Petronytė: sustoti nežadame
Įspūdingą Europos taurės startą apibendrinusi Petronytė: sustoti nežadame
Vilniaus „Kibirkštis“ (2:1) šiandien tęsia Europos taurės batalijų maratoną. Šįkart į Lietuvos sostinę atvyksta Ankaros „Botaš“ (1:2) ekipa. Su
Europos taurės turnyre – krauju sulaistyta "Kibirkšties" pergalė ir atominis naujokės debiutas
Europos taurės turnyre – krauju sulaistyta "Kibirkšties" pergalė ir atominis naujokės debiutas
Vilniaus „Kibirkštis“ (2/1) ketvirtadienį papildė savo pergalių taupyklę Europos taurės F grupės varžybose, namuose rezultatu 81:76 (17:25, 21:12, 22:21, 21:18) įveikusi ligšiolines
Europos taurėje – spurtą sugėrusios "Kibirkšties" pralaimėjimas
Europos taurėje – spurtą sugėrusios "Kibirkšties" pralaimėjimas
Vilniaus „Kibirkšties“ (1-1) krepšininkės ketvirtadienio vakarą Europos taurės namų rungtynėse surėmė ginklus su Ašdodo „Maccabi“ (1-1) iš Izraelio.Gerą
WNBA duetą pasitinkanti "Kibirkštis": kovą tikrai pažadame
WNBA duetą pasitinkanti "Kibirkštis": kovą tikrai pažadame
Vilniaus „Kibirkštis“ artėjantį ketvirtadienį tęs žygį moterų Europos taurės turnyre. Pirmajame mače Turkijoje sostinės krepšininkės 69:64 nukovė Ankaros „Botaš“

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime