Naujienos kraunasi...

Buvęs "Neptūno" vadovas ir jo bendrininkai pripažinti kaltais – skirtos baudos

Autorius: klat.lt.
Buvęs "Neptūno" vadovas ir jo bendrininkai pripažinti kaltais – skirtos baudos
Klaipėdos apygardos teismas kaip pirmoji instancija baigė nagrinėti buvusio VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubo vadovo O. K. ir jo bendrininkų M. I. ir A. K. baudžiamąją bylą dėl labai didelės vertės turto iššvaistymo, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, aiškiai neteisingų duomenų apie krepšinio klubo turtą įrašymo į deklaracijas ir jų pateikimo valstybės įgaliotoms institucijoms, netikrų dokumentų pagaminimo ir panaudojimo.

Bylą išnagrinėjęs teismas nustatė, kad buvęs VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubo vadovas O. K., padedant M. I., kuris buvo JAV registruotos bendrovės „Omega action, inc.“ faktiniu vadovu, tyčia iššvaistė 378 533,92 Eur VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubui priklausančias pinigines lėšas. O. K. ir M. I., žinodami, kad VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubas iš bendrovės „Omega action, inc.“ realiai trenerių ir sportininkų licencijos ir teisių naudoti jų įvaizdį nepirks, suklastojo tris sutartis dėl žaidėjų ir trenerių įvaizdžio teisių naudojimo licencijos ir teisių pardavimo. Taip pat O. K. žinodamas, kad bendrovės „Omega action, inc.“ faktinio vadovo M. I. pateiktose  sąskaitose faktūrose įrašyti aiškiai neteisingi duomenys dėl trenerių ir sportininkų įvaizdžio naudojimo teisių pardavimo iš viso už 1 059 012,27 Eur, iš VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubo sąskaitos pervedė šią sumą į bendrovės „Omega action, inc.“  sąskaitą už tariamai parduodamas trenerių ir sportininkų  įvaizdžio naudojimo teises. M. I. iš šių gautų 1 057 426,98 Eur dalį pinigų – 678 893,06 Eur – pervedė VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubo 27 sportininkams ir darbuotojams į jų asmenines banko sąskaitas, o likusias jam patikėtas krepšinio klubo lėšas, t. y. 378 533,92 Eur, O. K. iššvaistė, padedamas M. I. Nustatyta, kad ta pati lėšų iššvaistymo schema buvo taikoma ir O. K. iššvaistant svetimą didelės vertės turtą padedant A. K., Estijoje registruotos bendrovės „Reval sport agency OU“ vadovui, t. y. suklastojus dešimt sutarčių dėl žaidėjų įvaizdžio teisių naudojimo licencijos ir teisių pardavimo per šią bendrovę iššvaistyta 112 352,01 Eur VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubui priklausančių piniginių lėšų.  

Teismas konstatavo, kad O. K., siekdamas išvengti mokėtinų mokesčių, apgaulingai tvarkė VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubo buhalterinę apskaitą, o M. I. ir A. K. padėjo jam tai daryti, t. y. O. K. žinodamas, kad VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubas jokių paslaugų ir žaidėjų ir trenerių įvaizdžio teisių naudojimo licencijos ir teisių iš bendrovės „Omega action, inc.“ nepirko, pateikė sąskaitas VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubo buhalterinę apskaitą tvarkančiai įmonei, o ši šiuos dokumentus įtraukė į VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubo buhalterinės apskaitos registrus.

Be to, O. K. siekdamas išvengti mokėtinų mokesčių, įrašė į deklaracijas  aiškiai neteisingus duomenis apie VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubo turtą ir pateikė jas valstybės įgaliotoms institucijoms. Taip pat išnagrinėjus bylą pasitvirtino kaltinimai O. K., M. I. ir A. K. dėl netikrų dokumentų pagaminimo ir panaudojimo ir didelės žalos padarymo, t. y. kaltinamieji tyčia pagamino netikrus dokumentus – licencijos ir teisių naudoti žaidėjų ir trenerių įvaizdį pardavimo sutartis dėl sportininkų ir trenerių įvaizdžio teisių naudojimo licencijos ir teisių pardavimo, patvirtino šias sutartis savo parašu, VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubo antspaudu ir pasirašė kitų įmonių atstovų vardu.

Kaltinamieji viso bylos nagrinėjimo metu savo kaltės nepripažino, teigdami, kad tarp VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubo ir įmonių „Omega action, inc.“ bei „Reval sport agency OU“ buvo susiklostę civiliniai teisiniai santykiai, nes tokių sutarčių dėl sportininkų įvaizdžio teisių naudojimo pasirašymas yra įprasta praktika. Kaltinamieji, siekdami tai pagrįsti, išsamiai išaiškino sportininkų įvaizdžio reikšmę „Neptūno“ krepšinio klubui, pabrėždami, kad tik pasirašęs šias sutartis dėl įvaizdžio teisių panaudojimo krepšinio klubas pasiekė tokių rezultatų. Kaltinamasis O. K. nurodė įvairius renginius ir klubo sportinius pasiekimus, tačiau negalėjo paaiškinti, kaip konkrečiai prie to prisidėjo įmonės „Omega action, inc.“ ir „Reval sport agency OU“, kurioms jis pervedė pinigų sumas. M. I. ir A. K. taip pat negalėjo logiškai paaiškinti, kodėl dalį VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubo pervestų pinigų įmonėms „Omega action, inc.“ bei „Reval sport agency OU“ šios pervedė sportininkams, kaip sportininkai šiuos pinigus uždirbo. Sportinės veiklos sutartyse, sudarytose tarp VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubo ir sportininkų, nurodyta, kad klubas turi teisę naudoti sportininko vardą ir atvaizdą reklamos tikslais, be to, pasirašydamas šią sutartį sportininkas patvirtina, kad yra vienintelis įvaizdžio teisių savininkas ir turi išimtinę teisę duoti leidimą naudotis įvaizdžio teisėmis. Todėl akivaizdu, kad už įvaizdžio teises VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubas mokėjo pinigus įmonėms „Omega action, inc.“ bei „Reval sport agency OU“ be jokio pagrindo. Nors O. K. teigė, kad valdybos nariai žinojo apie sudarytas sutartis dėl žaidėjų ir trenerių įvaizdžio teisių naudojimo ir pervedamus pinigus užsienio bendrovėms, tačiau tai savaime nereiškia, kad jo veiksmai buvo teisėti ir jis tinkamai atliko jam kaip klubo vadovui priskirtas pareigas.

Konstatuota, kad VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubui buvo padaryta turtinė žala, kilusi iš nusikalstamų veiksmų, o ne iš sutartinių teisinių santykių, nes įmonėms „Omega action, inc.“ bei „Reval sport agency OU“ pervestos pinigų sumos nebuvo atlygis už suteiktas paslaugas. Atvejai, kai, siekiant pagrįsti pinigų perleidimo teisėtumą, yra daromi manipuliaciniai veiksmai (melagingų sąskaitų faktūrų pateikimas į buhalterinę apskaitą), savaime rodo atliktų veiksmų didesnį pavojingumą, nes tikroji pinigų pervedimo priežastis yra maskuojama, o nustatyti teisiškai reikšmingus faktus tampa sudėtinga. Teismas pažymėjo, kad nors ir yra galimybė padarytą žalą atlyginti civilinėmis teisinėmis priemonėmis, tačiau kaltinamieji pasirinko priešingą teisei veikimo būdą – ne mokėti mokesčius valstybei, o bet kokiu būdu jų išvengti, be pagrindo pervedant pinigus įmonėms „Omega action, inc.“ bei „Reval sport agency OU“, klastojant dokumentus, pagrindžiančius tokių pinigų pervedimą.

M. I. ir A. K. veiksmus teismas kvalifikavo kaip padėjėjų, nes O. K. savo nusikalstamų veiksmų nebūtų galėjęs atlikti be jų indėlio. Nors M. I. ir A. K. teigia nežinoję, jog tokiais veiksmais daro kokį nors nusikaltimą ar kažką nelegalaus, visgi byloje surinktų ir ištirtų įrodymų visuma, priešingai, negu teigia kaltinamieji, patvirtina jų žinojimą tiek apie O. K. užimamas pareigas, tiek ir apie atliekamų veiksmų esmę.

Teismas išteisino M. I. dėl kaltinimų nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu, nes nepadaryta nusikalstama veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, t. y. pinigų pervedimas iš vienos banko sąskaitos į kitas banko sąskaitas buvo pasirinktas ne siekiant įteisinti nusikalstamu būdu gautus pinigus, o juos užvaldyti, nes kitaip realiai užvaldyti nusikalstamu būdu gautų piniginių lėšų nebuvo galima.

Skiriant bausmes visiems trims kaltinamiesiems atsižvelgta į padarytų nusikalstamų veikų pobūdį, kaltės formą (nusikalstamas veikas padarė veikdami tiesiogine tyčia), motyvus ir tikslus (veikos padarytos siekiant savanaudiškų tikslų), nusikalstamų veikų stadiją (nusikalstamos veikos baigtos), į asmenybes, šeiminę padėtį: O. K. skirta galutinė 22 596 Eur dydžio bauda, M. I. – 27 532 Eur dydžio bauda (subendrinta su ankstesniu nuosprendžiu paskirta bausme), A. K. – 11 298 Eur dydžio bauda. Baudas nurodyta sumokėti per 24 mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos. Teismas tenkino Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos civilinį ieškinį dėl valstybės biudžetui padarytos žalos atlyginimo ir priteisė 166 139,25 Eur turtinės žalos atlyginimą iš VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubo, VSDFV Klaipėdos skyriui iš VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubo priteistas 65 941,24 Eur turtinės žalos atlyginimas. Taip pat VšĮ „Neptūno“ krepšinio klubui solidariai iš O. K. ir M. I. priteistas 378 533,92 Eur turtinės žalos atlyginimas ir solidariai iš O. K. ir A. K. Priteistas 92 852,01 Eur turtinės žalos atlyginimas.

Apygardos teismo nuosprendis per 20 dienų nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos apeliaciniam teismui.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Po lengvo pasivaikščiojimo Trinchieri vardijo, ko nori iš naujoko, o Šeškus baisėjosi: man gėda
Po lengvo pasivaikščiojimo Trinchieri vardijo, ko nori iš naujoko, o Šeškus baisėjosi: man gėda
LKL reguliariojo sezono nugalėtojų vardo link užtikrintai artėjantys Kauno „Žalgirio“ (23-3) krepšininkai sekmadienį net namuose 101:57 nepasigailėjo Jonavos „CBet“
Naujoko debiuto sulaukęs "Žalgiris" rekordiniu skirtumu nušlavė jonaviečius
Naujoko debiuto sulaukęs "Žalgiris" rekordiniu skirtumu nušlavė jonaviečius
Kauno „Žalgiris“ (23-3) labai lengvai papildė pergalių sąskaitą Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) ir namuose 101:57 (30:15, 21:10, 26:13, 24:19) sutrypė Jonavos
Urbonas uteniškiams užkūrė pirtį, bet "Šiauliai" krito paskutinę minutę
Urbonas uteniškiams užkūrė pirtį, bet "Šiauliai" krito paskutinę minutę
Žydrūnas Urbonas stojo į kovą su klubu, kuriame praleido keliolika metų, tačiau puikiai pažįstama aplinka jo komandai svarbios pergalės neatnešė.Oliverio Kostičiaus treniruojama Utenos
Dominavęs "Rytas" privertė Mažeikių klubą kristi trečiąsyk paeiliui
Dominavęs "Rytas" privertė Mažeikių klubą kristi trečiąsyk paeiliui
Vilniaus „Ryto“ (22-5) komandai neprireikė pilnos sudėties, kad įveiktų Mažeikių „M Basket-Delamode“ (11-16) ekipą.Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“)
Į rikiuotę grįžęs Žagaras: mūsų tikslas gal ir būti finale
Į rikiuotę grįžęs Žagaras: mūsų tikslas gal ir būti finale
Ilgai lauktas sugrįžimas įvyko. Vilniaus „Wolves Twinsbet“ legionierius iš Latvijos Artūras Žagaras po sunkios traumos šeštadienį „Betsafe-LKL“ čempionato
Prienuose – ilgai lauktas Žagaro sugrįžimas ir triuškinanti "Vilkų" pergalė
Prienuose – ilgai lauktas Žagaro sugrįžimas ir triuškinanti "Vilkų" pergalė
„Betsafe-LKL“ čempionatas vienam vakarui sugrįžo į Prienus, kur dominavo latvių talento sugrįžimo sulaukę Vilniaus „Wolves Twinsbet“ (19-8) krepšininkai. Šeimininkų
Praėjusį sezoną atsimenantis Beručka: nemanau, kad yra didelis skirtumas su kuo žaisti
Praėjusį sezoną atsimenantis Beručka: nemanau, kad yra didelis skirtumas su kuo žaisti
Po susidariusios pertraukos tvarkaraštyje Vilniaus „Wolves Twinsbet“ šeštadienį grįžta į šalies čempionato kovas ir priims į svečius atvykstančią Pasvalio
Mažeikiškio Antetokounmpo pokalbiai su teisėju, treneriu ir komandos draugais
Mažeikiškio Antetokounmpo pokalbiai su teisėju, treneriu ir komandos draugais
„Betsafe-LKL TV“ dėmesio sulaukė Mažeikių „M Basket Delamode“ žaidėjas Alexas Antetokounmpo.Jauniausias iš brolių Antetokounmpo, rungtynių metu naudojo sportininkams
Generolui atiduota pagarba: Vilniuje iškelti "Ryto" legendos Eidsono marškinėliai
Generolui atiduota pagarba: Vilniuje iškelti "Ryto" legendos Eidsono marškinėliai
Ketvirtadienio vakarą Vilniaus „Rytas“, minėdamas 15-ąsias triumfo Europos taurėje metines, LKL rungtynių su Šiaulių „Šiauliais“ ilgosios pertraukos metu savo
Oficialu: "Žalgirio" gretas sustiprino amerikietis (Jankūno komentaras)
Oficialu: "Žalgirio" gretas sustiprino amerikietis (Jankūno komentaras)
Traumų išretintą Kauno „Žalgirio“ puolėjų liniją netrukus papildys naujokas. Lietuvos čempionų klubas iki sezono pabaigos pasirašė sutartį su 203 cm ūgio amerikiečiu
"Rytas" pagerbė legendą, įveikė "Šiaulius" ir pristatė jauniausią savo debiutantą
"Rytas" pagerbė legendą, įveikė "Šiaulius" ir pristatė jauniausią savo debiutantą
Vilniaus „Rytas“ (21-5) sužaidė ypatingas rungtynes Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“), pergale paženklindamas Chucko Eidsono pagerbimą.Vilniečiai savo arenoje 83:74 (24:18,
Visų laikų LKL rekordą pagerinęs Ebo nukalė triukšinančią pergalę
Visų laikų LKL rekordą pagerinęs Ebo nukalė triukšinančią pergalę
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) netikėtu rezultatu ir rekordu baigėsi dviejų antrosios lentelės dalies klubų susidūrimas. Kėdainių „Nevėžis-Optibet“
"Neptūno" gretose – gynėjas iš Graikijos
"Neptūno" gretose – gynėjas iš Graikijos
Klaipėdos „Neptūnas” pasikvietė 24 metų graiką Georgios Kamperidis, su kuriuo sutartis sudaryta iki sezono pabaigos. „Nusprendėme prieš svarbiausias kovas Lietuvos krepšinio
LKL klubai vienijasi labdaros turui "Už pergalę gyventi" (Kaukėno komentaras)
LKL klubai vienijasi labdaros turui "Už pergalę gyventi" (Kaukėno komentaras)
Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) kubai vienijasi labdaros turui ir skelbia naują iniciatyvą – labdaros turą „Už pergalę gyventi“.Per artimiausias kelias
Akistatos su sūnumi laukiantis Urbonas: jis man sakė: atvažiuosite, gausite malkų
Akistatos su sūnumi laukiantis Urbonas: jis man sakė: atvažiuosite, gausite malkų
„Šiaulių“ komanda išgyvena sudėtingą savaitę: pirmadienį sužaistos rungtynės su Kėdainiu „Nevėžiu-Optibet“, o dabar prieš akis – kovos su Vilniaus
Sezono mačą sužaidęs Ebo – apie sunkų laikotarpį dėl situacijos tėvynėje bei teorines kėdainiečių viltis
Sezono mačą sužaidęs Ebo – apie sunkų laikotarpį dėl situacijos tėvynėje bei teorines kėdainiečių viltis
„Betsafe-LKL“ reguliariajame sezone likus vos kelioms savaitėms, turnyrinės lentelės apačios klubai kabinasi į paskutiniuosius šiaudus vilties pasiekti atkrintamąsias varžybas.Pasvalio
Trinchieri mojavo protokolu: nesitikėjau tokio teisėjavimo krepšinio šalyje (pretenzijų turėjo ir Vovoras)
Trinchieri mojavo protokolu: nesitikėjau tokio teisėjavimo krepšinio šalyje (pretenzijų turėjo ir Vovoras)
38 pražangos ir penki jų limitą išnaudoję vienos komandos krepšininkai – Andrea Trinchieri teatrališkai tvirtino tokio atvejo per savo karjerą nepamenantis, užtat ilgai
Net penkių žaidėjų dėl pražangų netekęs "Žalgiris" krito 50 minučių trileryje
Net penkių žaidėjų dėl pražangų netekęs "Žalgiris" krito 50 minučių trileryje
Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ (14-12) įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“ (22-3).Georgios Vovoro kariauna
"Lietakabelis" pratęsė kontraktą su vyr. treneriu
"Lietakabelis" pratęsė kontraktą su vyr. treneriu
Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ atliko svarbų ėjimą kito sezono komplektacijoje – Aukštaitijos ekipa susitarė su vyr. treneriu Nenadu Čanaku dėl naujos sutarties.Panevėžiečių
LKL paskelbė atkrintamųjų varžybų datas
LKL paskelbė atkrintamųjų varžybų datas
Iki „Betsafe-LKL“ reguliariojo sezono pabaigos liko mažiau nei mėnesis, per šį laiką galutinai paaiškės komandų rikiuotė reguliariajame sezone bei sužinosime
Vienintelį tritaškininką turėjęs "Lietkabelis" į pergalingą kelią grįžo triuškinančiai
Vienintelį tritaškininką turėjęs "Lietkabelis" į pergalingą kelią grįžo triuškinančiai
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) užtikrintą pergalę pasiekė Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ (14-12). Nenado Čanako auklėtiniai savo arenoje laimėjo Aukštaitijos
"Žalgirio" fanai paaiškino, kodėl skandavo prieš Kauno merą nukreiptus šūkius
"Žalgirio" fanai paaiškino, kodėl skandavo prieš Kauno merą nukreiptus šūkius
Sekmadienį, prieš „Žalgirio“ ir „Ryto“ susitikimą krepšinio aikštelėje, žaliai baltų sirgaliai surengė triukšmingą eiseną, kurios metu aštrų
Kėdainiuose laimėję "Šiauliai" įsitvirtino devintoje vietoje
Kėdainiuose laimėję "Šiauliai" įsitvirtino devintoje vietoje
„Betsafe-LKL“ turnyrinės lentelės kaimynų dvikovoje triumfavę „Šiauliai“ (7-18) išsaugojo teorines viltis pasiekti atkrintamąsias varžybas.Žydrūno Urbono
Urbonas registruotas pagrindinėje "Ryto" komandoje (Žibėno komentaras)
Urbonas registruotas pagrindinėje "Ryto" komandoje (Žibėno komentaras)
Pirmadienio popietę Vilniaus „Rytas“ pasidalino naujienomis – prie pagrindinės komandos sudėties LKL kovoms prisijungs FIBA jaunimo Čempionų lygos MVP – Ignas Urbonas.Šį
"Juventus" priekinę liniją sustiprino amerikietis
"Juventus" priekinę liniją sustiprino amerikietis
Prieš lemiamą „Betsafe-LKL“ sezono atkarpą Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ sulaukė pastiprinimo puolėjų grandyje. Aukštaitijos klubą papildė 207 cm
Grįžimu į Lietuvą besidžiaugiantis Doualla puikiai atsiliepia ir apie Kėdainius, ir apie Pasvalį
Grįžimu į Lietuvą besidžiaugiantis Doualla puikiai atsiliepia ir apie Kėdainius, ir apie Pasvalį
Kovo pradžioje prie Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ prisijungęs 19-metis Darylas Doualla Lietuvoje leidžia jau antrąjį mėnesį ir džiaugiasi pasirinkimu atvykti į Aukštaitiją. Talentingas
Spindėjęs Lekavičius įvertino pasikeitimą "Žalgirio" sirgalių palaikyme
Spindėjęs Lekavičius įvertino pasikeitimą "Žalgirio" sirgalių palaikyme
Po rungtynių Lukas Lekavičius džiaugėsi pasiekta svarbia pergale ir įvertino, jog pagrindinė fanų tribūna atsidūrė už krepšio, rašo Krepšinis.lt.Kauno „Žalgiris“
Serijos su "Rytu" besitikintis Trinchieri – apie savo nuostabą dėl žiūrovų ir neįtikėtiną Lekavičių
Serijos su "Rytu" besitikintis Trinchieri – apie savo nuostabą dėl žiūrovų ir neįtikėtiną Lekavičių
Puspenkto mėnesio vietiniame fronte nepralaimintis šalies čempionas Kauno „Žalgiris“ (22-2) sekmadienį įsirašė jau keturoliktą pergalę iš eilės ir praktiškai

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime