Naujienos kraunasi...

Vilnietis susikūrė darbo vietą Kauno "Žalgiryje": šį darbą atlikau vienintelis Lietuvoje

Vilnietis susikūrė darbo vietą Kauno "Žalgiryje": šį darbą atlikau vienintelis Lietuvoje
DELFI montažas
Susigalvoti sau darbo poziciją ir dar įtikinti Kauno „Žalgirio“ komandą, kad jiems reikia šios pozicijos darbuotojo. Tai padarė vilnietis Mykolas Stumbras. Užduotis – ne iš lengvųjų. Vaikinas pats sukūrė krepšinio analitikos įrankį, ėmė jį siūlyti ir ilgus mėnesius stengėsi prasibrauti ten, kur verda karštas krepšinio gyvenimas.

Vienintelis krepšinio analitikos įrankis Lietuvoje

M. Stumbras prieš keletą metų studijavo finansus ISM Vadybos ir ekonomikos universitete ir nenumanė, kad dar studijoms nepasibaigus nuspręs karjerą sukti visai ne finansų kryptimi. Tikram krepšinio fanui lemiamas buvo pokalbis su krepšinio analitiku Tomu Balčėčiu, dirbančiu Amerikoje. Jis mestelėjo mintį, kad žmogus, kuriam patinka skaičiai, analizė ir krepšinis, galėtų pagalvoti apie krepšinio analitiko darbą, rašoma ISM pranešime.

„Man tarsi akys atsivėrė. Prieš tai nepagalvojau apie tokią specialybę, bet po pokalbio su Tomu apėmė tikriausias užsidegimas – noriu dirbti krepšinio analitiku. Netgi susiformavau galutinį tikslą, kad sieksiu pozicijos NBA. Tačiau į tokias pozicijas pretenduoja po 200-300 žmonių į vieną vietą, todėl žvelgiau realistiškai ir suvokiau, kad reikia žengti žingsnis po žingsnio, tai reiškia – pirmiausia kreiptis į Lietuvos komandas.“

M. Stumbras vieną po kito sau brėžė ambicingus tikslus. Vienas jų – sukurti savo analitikos įrankį, kurį galėtų pasiūlyti krepšinio klubams. Anot pašnekovo, siekiant tikslų didelė parama yra ir supanti bendruomenė. Jis pasakoja, kad mokėsi tarp labai stiprių bendrakursių. Ne vienas iš kurso draugų turėjo tokius aukštus mokslų rezultatus, kad privačiame universitete studijavo nemokamai.

Anot Mykolo, kurse susidarė labai sveika konkurencija, noras padaryti geriau už kitus, gauti geresnį pažymį. Susiformavo įprotis viską daryti atsidavus 100 procentų. Šis įprotis neapleido ir išvykus mokytis pagal ISM dvigubo diplomo programą Norvegijos universitete. Įsikūręs šioje Šiaurės šalyje, M. Stumbras greitai pamatė, kad po studijų lieka pakankamai laiko sumanyto krepšinio įrankio vystymui.

Panašūs įrankiai jau veikė Amerikoje, tačiau Europoje, taigi ir Lietuvoje, jų nebuvo. Įrankis leidžia apskaičiuoti komandos puolimo ir gynybos reitingus, parodančius, kiek žaidėjas aikštelėje yra efektyvus. Taip pat M. Stumbras gali pateikti žaidėjų pataikymo procentą, parodyti, kiek žaidėjas atakų užbaigia ir taip išskaičiuoti, kuris yra efektyviausias.

„Kita mano įrankio dalis – „On“ ir „Off“ statistika. Tai rodo, kaip keičiasi komandos žaidimas su tam tikru žaidėju aikštėje. Pavyzdžiui, kaip „Žalgiris“ atrodo žaidžiant Edgarui Ulanovui. Ar ekipa geriau puola, ar geriau ginasi. Tai leidžia treneriams įvertinti žaidimą kitu kampu, ypač gynybą, nes ji labai sunkiai pamatuojama skaičiais“, – apie įrankį pasakoja Mykolas.

Kaip prasibrauti į krepšinio pasaulį?

„Patekti į krepšinio pasaulį yra labai sunku, tačiau iš jo išeiti – dar sunkiau“, – Mykolui yra sakęs krepšinio analitikas T. Balčėtis. Vaikinas labai greitai tai pajuto savo kailiu. Sugrįžęs į Lietuvą iš Norvegijos, M. Stumbras nieko nelaukęs pradėjo bendravimą su krepšinio klubais. Iš pradžių kreipėsi į Vilniaus „Ryto“ klubą, bet greitai suprato, kad vienintelė komanda, kuri gali sau leisti samdyti krepšinio analitiką, yra Kauno „Žalgiris“.

„1,5 metų – tiek truko mano krepšinio analitikos įrankio kūrimas. O į Kauno „Žalgirį“ bandžiau patekti 9 mėnesius. Pamenu, kaip visą vasarą skambindavau maždaug kas dvi savaites su klausimu, ar gausiu krepšinio analitiko darbą. Situacija buvo nepavydėtina. Klubui patiko, ką aš darau, tačiau, matyt, abejojo, kiek tai bus naudinga, ar verta investuoti. Niekas man nepasakė „ne“, tačiau ir atsakymo „taip“ nesulaukiau“, – prisimena M. Stumbras.

Mykolas negalvojo sudėti rankų, jis ieškojo kito kelio. Vaikino darbą ypač įvertino sporto žurnalistai, kurie jo analitika ėmė remtis savo darbuose, o M. Stumbro pavardė ir jo skaičiai vis sušmėžuodavo spaudoje.

„Tie straipsniai padėjo man praverti krepšinio pasaulio duris“, – įsitikinęs vaikinas.

Sutartis Roberto Javtoko automobilyje

Kol M. Stumbras laukė atsakymo iš „Žalgirio“, artėjo studijų pabaiga, taigi laukė ir baigiamojo bakalaurinio darbo rašymas. ISM universitetas reikalauja, kad studentai atliktų praktiką ir ja remdamiesi rašytų bakalaurinį darbą. Tačiau Mykolas neskubėjo vietos ieškoti kitur, nes vienintelis jo tikslas buvo „Žalgirio“ klubas.

„Nebuvo ką daryti, turėjau pradėti dirbti, kad galėčiau pabaigti universitetą, todėl įsidarbinau vienoje automobilius parduodančioje įmonėje. O gal ir nuovargis jau darė savo, norėjosi pailsėti nuo to laukimo. Pradėjau dirbti, rašyti bakalaurinį darbą, kai vieną dieną sulaukiau skambučio iš „Žalgirio“ klubo: „Kviečiame“ – išgirdau.“ – prisimena vaikinas.

M. Stumbras sako, kad pats sau susikūrė darbo poziciją ir ji tokia buvo vienintelė Lietuvoje. Darbas nebuvo pats lengviausias. Vaikinas patyrė, kad net ir „Žalgiryje“ pilno etato pozicijos krepšinio analitikui nėra, todėl jis dirbo pusę etato, o kitą pusę – finansų analitiku Kauno „Žalgirio“ arenoje. Be to, krepšinio analitiku dirbo pagal paslaugų teikimo sutartį, kuri, atėjus pandemijai, buvo nutraukta ir vėl pratęsta tik suvaržymams atlaisvėjus.

„Tačiau visi šie niuansai buvo niekis palyginti su tuo, kad atlikau darbą, apie kurį svajojau. Atmintin įsirėžė daug įsimintinų akimirkų, tarp jų – pokalbis su Šarūnu Jasikevičiumi arba pirmosios paslaugų teikimo sutarties pasirašymas Roberto Javtoko automobilyje. Taip buvo paprasčiau, jis irgi vilnietis, todėl iš Kauno atvežė man pasirašyti sutartį“, – prisimena M. Stumbras.

Nepratęsta sutartis

Analizuoti vienos populiariausių komandų Lietuvoje žaidimą ir už tai gauti pinigus atrodo kaip svajonių darbas, visgi M. Stumbras šiuo metu jo jau nebeatlieka. Komandą palikęs praėjusių metų gruodį, sako, kad iššūkis įkalbėti „Žalgirį“ bendradarbiauti lydėjo visada.

„Puikiai dirbome su treneriais Martinu Schilleriu, vėliau su Kaziu Maksvyčiu, jie vertino krepšinio analitiką, bet „Žalgirio“ vadovybė nematė krepšinio analitikos svarbos, todėl nusprendė nebepratęsti sutarties su manimi. Kadangi sezono pradžioje aktyviai dalyvavau tiek žaidėjų paieškoje, tiek ir komandos žaidimo aptarimuose, nepratęsta sutartis man buvo netikėtas įvykis“, – kalba M. Stumbras.

Visgi vaikinas nesutriko ir toliau tęsia darbus kaip laisvai samdomas finansų ir duomenų analitikas. Jis sako vertinantis laisvę, kurią suteikia laisvai samdomo specialisto darbas. Kita vertus, iššūkiu išlieka savo paslaugas parduoti, ieškoti bei surasti klientų.

Padeda ISM universitete įgytos pažintys, o su vienu lektorių, Adu Keserausku, Mykolas dabar netgi yra kolega, turi bendrų darbinių projektų. Vaikinas sako, kad yra tikras matematikas, todėl ten, kur reikia ką nors suskaičiuoti, išgauti formulę, pateikti analizę jam viskas sekasi kaip per sviestą.

„Daug sudėtingiau rinkodaros dalis. Kaip laisvai samdomas specialistas savo paslaugas ir patį save turiu gebėti parduoti, man tai tikrai nėra lengva. Tačiau nieko nėra neįmanomo. Turiu klientų, žinau, kaip atrodys mano darbas artimiausią mėnesį. Neapibrėžtumo yra, tiesa, ir jis šiek tiek baugina. Iš kitos pusės visiška laisvė ir tai, kad darbas ir pasirinkta sritis man patinka, ypač padeda eiti į priekį ir įveikti visus iššūkius“, – pokalbį užbaigia M. Stumbras.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
"Wolves" sugrąžins LKL kovas į  į Prienus
"Wolves" sugrąžins LKL kovas į į Prienus
Puiki žinia Prienų gyventojams – trečiąją vietą turnyro lentelėje šiuo metu užimantys Vilniaus „Wolves“ sužais vienerias „Betsafe-LKL“ čempionato rungtynes
Įvertino galimus scenarijus: „Žalgiriui“ – vos 2 proc., jog įšoks į Eurolygos Top-10
Įvertino galimus scenarijus: „Žalgiriui“ – vos 2 proc., jog įšoks į Eurolygos Top-10
Kauno „Žalgiris“ turi kukliausias teorines galimybes pakliūti į Eurolygos dešimtuką lyginant su artimiausiais konkurentais, taip pat pretenduojančiais į 9-ą ar 10-ą vietas, leidžiančias
Eurolygoje – "Žalgiriui" palanki "Maccabi" pergalė
Eurolygoje – "Žalgiriui" palanki "Maccabi" pergalė
Trečiadienį Eurolygoje – dar vienas Kauno „Žalgiriui“ palankus rezultatas. Serbijoje, Belgrado Aleksandaro Nikoličiaus Halėje šeimininkavę Tel Avivo „Maccabi“
Mažeikiškiai atsilaikė prieš "Pieno žvaigždes"
Mažeikiškiai atsilaikė prieš "Pieno žvaigždes"
Mažeikių „M Basket-Delamode“ (10-12) komanda pratęsė Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ (4-19) duobę Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“).Mažeikiškiai
Atmosferą Kaune gyręs Messina pasidalino receptu, kaip paties "Žalgirį"
Atmosferą Kaune gyręs Messina pasidalino receptu, kaip paties "Žalgirį"
Ketvirtadienį 13-oje vietoje Eurolygoje žengiančio Kauno „Žalgirio“ (13-18) laukia trečia paeiliui kova namuose. Šįkart žalgiriečiai į svečius priims gerą formą demonstruojančią
Trinchieri gyrė geriausią versiją demonstruojančius dizaineriius bei užsiminė apie Šmito situaciją
Trinchieri gyrė geriausią versiją demonstruojančius dizaineriius bei užsiminė apie Šmito situaciją
Ketvirtadienį Eurolygos 32 ture Kauno „Žalgiris“ (13-18) namuose priims turnyro lentelės kaimynę Milano „Olimpia“ (14-17), kurią žalgiriečiai įveikė pirmame rate, rašo
Maldūnas: apie laukiančias akistatas namuose su "Rytu" ir "Žalgiriu"
Maldūnas: apie laukiančias akistatas namuose su "Rytu" ir "Žalgiriu"
Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ pasitinka du rimtus išbandymus: jau kovo 28 d. (ketvirtadienį) Panevėžyje stoja į kovą su Vilniaus „Rytu”, o balandžio 1 d. (pirmadienį)
"Žalgiris" – pagrindinis kandidatas prisivilioti Jokubaitį?
"Žalgiris" – pagrindinis kandidatas prisivilioti Jokubaitį?
Kauno "Žalgiris" kitą sezoną gali susigrąžinti karjerą gimtojo miesto komandoje pradėjusį Roką Jokubaitį.Krepšinio apžvalgininkas Alessandro Luigi Magi skelbia, kad Lietuvos
Išparduotas paskutinysis Eurolygos reguliariojo sezono mačas "Žalgirio" arenoje
Išparduotas paskutinysis Eurolygos reguliariojo sezono mačas "Žalgirio" arenoje
Eurolygos reguliariajame sezone bilietų į rungtynes „Žalgirio“ arenoje nebeliko. Sirgaliai pasirūpino, kad ir šios savaitės Kauno „Žalgirio“ krepšininkų susitikimą
Luktelk, Eurolygos įkrintamųjų traukiny: kokie "Žalgirio" šansai pratęsti sezoną?
Luktelk, Eurolygos įkrintamųjų traukiny: kokie "Žalgirio" šansai pratęsti sezoną?
„Luktelk, luktelk, Evansai, dar sezoną luktelk“. Tokį plakatą į viršų kėlė Kauno „Žalgirio“ sirgaliai, tačiau šių metų Lietuvos atstovo Eurovizijoje Silvesterio
Evansas – apie nustebinusią Trichieri mintį ir didžiausią pamoką "Žalgiryje"
Evansas – apie nustebinusią Trichieri mintį ir didžiausią pamoką "Žalgiryje"
Kauno „Žalgirio“ lyderis Keenanas Evansas jau antrą sezoną Eurolygoje žiba vilkėdamas žaliai baltus marškinėlius.Amerikietis prieš dar vieną išbandymą Eurolygoje
Kol "Olympiakos" neigia, graikai jau aptarinėja milžinišką Evanso atlyginimą Pirėjuje
Kol "Olympiakos" neigia, graikai jau aptarinėja milžinišką Evanso atlyginimą Pirėjuje
Antradienį ryte Graikijos žiniasklaida paskelbė apie Pirėjo „Olympiakos“ ir Kauno „Žalgirio“ lyderio Keenano Evanso susitarimą. Nors klubas suskubo neigti pasirodžiusią
LKL Drausmės komisija nepatenkino Viliaus apeliacijos
LKL Drausmės komisija nepatenkino Viliaus apeliacijos
Kovo 16 d. vykusiose Vilniaus „Ryto“ – Klaipėdos „Neptūno“ rungtynėse dirbę teisėjai ketvirto kėlinio pabaigoje suklydo, neužfiksuodami „Ryto“ komandos
"Wolves" laukia medikų uždegtos žalios šviesos Žagaro sugrįžimui
"Wolves" laukia medikų uždegtos žalios šviesos Žagaro sugrįžimui
Reabilitaciją po sunkios traumos tęsiantis Vilniaus „Wolves“ legionierius iš Latvijos Artūras Žagaras nekantrauja prisijungti prie komandos treniruočių. Vis tik, kovo mėnesio
Graikijos žiniasklaida skelbia, kad Evansas jau turi susitarimą su OLY, klubas tai neigia
Graikijos žiniasklaida skelbia, kad Evansas jau turi susitarimą su OLY, klubas tai neigia
Graikijos žiniasklaida skelbia, kad Kauno „Žalgirio“ lyderis Keenanas Evansas pasiekė susitarimą su Pirėjo „Olympiakos“ ekipa kitam sezonui, rašo Krepšinis.lt.Ši
Tobulą kovo mėnesį "Neptūnas" užbaigė nutrauktu Utenos prakeiksmu
Tobulą kovo mėnesį "Neptūnas" užbaigė nutrauktu Utenos prakeiksmu
Klaipėdos „Neptūnas“ (10-12) tobulai užbaigė kovo mėnesį „Betsafe-LKL“ čempionate.Georgios Vovoro auklėtiniai išvykoje 96:83 (22:16, 29:21, 18:30, 27:16)
Kurtinaitis ir Čeponis: apie "Žalgirio" viltį, "Ryto" sudorotus "Vilkus" ir Eurolygos lietuvius
Kurtinaitis ir Čeponis: apie "Žalgirio" viltį, "Ryto" sudorotus "Vilkus" ir Eurolygos lietuvius
„Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ treneris Rimas Kurtinaitis ir komentatorius Vaidas Čeponis dalinasi mintimis apie naujausias aktualijas bei aptariamas temas.Šį
"Žalgiris" pardavė visus bilietus į mačą su Eurolygos čempionais, dar yra vietų šios savaitės rungtynėse
"Žalgiris" pardavė visus bilietus į mačą su Eurolygos čempionais, dar yra vietų šios savaitės rungtynėse
Eurolygos reguliariojo sezono paskutiniąsias rungtynes stebės sausakimša „Žalgirio“ arena – į sustikimą tarp Kauno „Žalgirio“ ir Madrido „Real“ komandų
"Betsafe Mic'd Up": Vovoro emocijos ir pergalė prieš "Rytą"
"Betsafe Mic'd Up": Vovoro emocijos ir pergalė prieš "Rytą"
Praėjusį savaitgalį Vilniaus „Rytas“ po dramatiškos kovos namie 83:84 krito prieš Klaipėdos „Neptūną“.„Neptūnui“ tai buvo trečioji pergalė paeiliui,
Fanams nusilenkęs Žibėnas pagarsino svarbiausią sezono tikslą ir iškėlė retorinį klausimą
Fanams nusilenkęs Žibėnas pagarsino svarbiausią sezono tikslą ir iškėlė retorinį klausimą
LKL vicečempionai Vilniaus „Ryto“ (17-4) krepšininkai atsikvošėjo po dviejų nesėkmių iš eilės prieš Kauno „Žalgirį“ ir Klaipėdos „Neptūną“
Prieš mūšį Kaune – dramatiška Milano klubo pergalė Italijoje
Prieš mūšį Kaune – dramatiška Milano klubo pergalė Italijoje
Dramatišką pergalę Italijos pimenybėse iškovojo čempiono titulą ginantis Milano "Emporio Armani" (16-8) klubas.Ettore Messinos auklėtiniai savo gerbėjų akivaizdoje 86:84
Tragiškai iš toli atakavę žalgiriečiai po pratęsimo krito finale
Tragiškai iš toli atakavę žalgiriečiai po pratęsimo krito finale
Kauno „Žalgirio“ jaunuoliams nepavyko laimėti Dubajuje vykusio Eurolygos jaunimo atrankos turnyro. Sekmadienį finale Vytauto Pliaugos auklėtiniai rezultatu 84:89 (19:11, 19:22, 18:23, 21:21,
"Lietkabelis" pranoko Šeškaus karius
"Lietkabelis" pranoko Šeškaus karius
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) susidūrė dvi savo pozicijas pagerinti nusiteikusios ekipos. Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ (13-8) namie 90:80 (15:14, 22:21,
Karštame Viniaus derbyje – "Ryto" pergalė
Karštame Viniaus derbyje – "Ryto" pergalė
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) įvyko trečiasis sostinės derbis. Jame sudėtingą pergalę pasiekė Vilniaus „Rytas“ (17-4), kuris 99:83 (27:19, 23:25, 19:25,
Paskutiniame kėlinyje atitrūkęs "Žalgiris" iš Šiaulių išsivežė triuškinančią pergalę
Paskutiniame kėlinyje atitrūkęs "Žalgiris" iš Šiaulių išsivežė triuškinančią pergalę
Kauno „Žalgiris“ (20-2) turėjo pavargti, tačiau Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) trečiąkart nugalėjo „Šiaulių“ (5-17) ekipą.Andrea Trinchieri
"Žalgiris" Dubajuje jau iškovojo vieną trofėjų – dėjimų konkurse triumfavo prancūzas
"Žalgiris" Dubajuje jau iškovojo vieną trofėjų – dėjimų konkurse triumfavo prancūzas
Prieš Dubajuje vykstančio Eurolygos jaunimo (U 18) turnyro finalą, kuriame Kauno "Žalgiris" susitinka su Ulmo "Ratiopharm", kauniečiau jau spėjo iškovoti trofėjų.Talentų
Kurtinaitis pakabino lubas "Lietkabeliui", šaipėsi iš naujoko ir turėjo pastabų Tubeliui
Kurtinaitis pakabino lubas "Lietkabeliui", šaipėsi iš naujoko ir turėjo pastabų Tubeliui
Pažemintas Vilniuje Panevėžio „Lietkabelis“ vis labiau tolsta nuo trečios vietos Lietuvos krepšinio lygos (LKL) lentelėje, kuri potencialiai padėtų pusfinalyje išvengti
Suspenduotas teisėjas Vilius pateikė apeliaciją LKL drausmės komisijai
Suspenduotas teisėjas Vilius pateikė apeliaciją LKL drausmės komisijai
Kovo 16 d. vykusiose Vilniaus „Ryto“ – Klaipėdos „Neptūno“ rungtynėse dirbę teisėjai ketvirto kėlinio pabaigoje suklydo, neužfiksuodami „Ryto“ komandos

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime