Naujienos kraunasi...

A.Sireika: sportininkas visada geriau susikoncentruos, jei vertins varžovą, o ne menkins

Autorius: Živilė Vyštartaitė.
A.Sireika: sportininkas visada geriau susikoncentruos, jei vertins varžovą, o ne menkins
2003 metais pripažinto stratego ir trenerio Antano Sireikos vadovaujama Lietuvos krepšinio rinktinė iškovojo auksą Europos čempionate Švedijoje. A. Sireikos treniruojama Lietuvos rinktinė tapo rezultatyviausia pirmenybių komanda. 2003 metais A. Sireikai suteiktas Šiaulių garbės piliečio titulas. Vykstant Europos krepšinio 2015 m. čempionatui treneris dalijasi mintimis apie sportą ir kultūrą.

„Matau krepšinį, jaunąją kartą, kurioje akivaizdžiai jaučiama pagarbos vyresniems žmonėms, elgesio kultūros stoka. Eidamas šaligatviu sutinki būrelį moksleivių, jie keikiasi prie suaugusio žmogaus, atrodo grubūs, lyg nesuprastų, kur esantys. Manau, ir sporte yra panašių dalykų, tad dažnai susimąstau, kodėl taip yra? Krepšinio varžybose, taip pat tenka pripažinti, stinga kultūros, mažai pagarbos vienas kitam, varžovui. Norėdami paraginti ar paskatinti sportininkus dažnai ir mes nerandame kitų žodžių, tik keiksmažodžiai, šūksniai, reikalavimai...

Negalima vaikus auklėti kaip robotus, tik ugdant sportinius gebėjimus, pamirštant, kad jis yra jautrus, individualus žmogus. Daugiau sporte galima pasiekti gerbiant priešininką, sportininkas visada labiau susikoncentruos, jei jis vertins, gerbs savo varžovą kaip stiprų, o ne menkindamas jį. Ši taisyklė galioja ir prieš, ir po varžybų – reikia mokėti ir pralaimėti: „Žmogau, būk mielas ir jausk pagarbą, pripažink stipresnį, mokykis įveikti kitą, bet mokėk gyventi ir nugalėtas“. Norėtųsi, kad ir sportininkai, ir sirgaliai būtų kultūringesni, ne tokie „super“ siautulingi, be pagarbos vienas kitam. Ne tik sporte, tačiau ir gyvenime dabar vyrauja pavydas, savanaudiškumas, egoizmas, o ne noras jausti pasitenkinimą gerai atliktu darbu“, - pastebi treneris A. Sireika.

-Kokią reikšmę Jūsų gyvenime turi kultūra? Kas buvo didžiausias pavyzdys?

- Manau, pats gyvenimas – didžiausia mano mokykla. Mane mokė nelengvas gyvenimas, nuo 5 metų užaugau be tėvo. Mama buvo pavyzdys, kad negalima lipti per galvas, kaip reikia gerbti kitus, daug dirbti, siekti, nes niekas už tave nieko nepadarys, – taip ji mane auklėjo nuo pat mažens.

-Kaip pasukote sporto keliu?

-Vaikystėje nedrįsau pasakyti, kad būsiu krepšininkas, tik rinkdavau kiekvieną naujieną ar nuotrauką apie legendinį Modestą Paulauską, bet kad sportuosiu ir dirbsiu sporto srityje, – žinojau visada ir tikrai. Mokiausi gerai, mokytojai prognozavo studijas Vilniaus universitete, tačiau paskutiniais metais mokykloje pasakiau, jog mano gyvenimas bus susietas su sportu: „Noriu daryti tai, kas man mieliausia, o mieliausias man sportas.“ Baigęs KKI (dabar – Sporto universitetas) kitokio darbo ir nedirbau, tik krepšinio treneriu.

-Kokios patirties įgijote būdamas Japonijoje?

-Išvyka į Japoniją dvejiems metams buvo savanoriška, tačiau tremtis. Iš pradžių buvo nelengva. Ten žmonės kitokios kultūros, kitokio požiūrio į darbą, pareigą, vienas į kitą. Pvz., pakeltas tonas jau yra kito žmogaus įžeidimas… O mes čia įpratę „būti teisingi“ kaip tik kuo garsiau šaukdami, nurodinėdami, pykdami…Ten viskas yra planuojama, numatoma, skaičiuojama. Visi turi darbą, jį brangina ir labai daug dirba. Žmogui nereikia tiek nervintis, panikuoti, ieškoti išeičių, rizikuoti. Gal todėl ten net stichinės nelaimės priimamos ramiai, rodos, „planuotai“. Organizuotumas ir paklusnumas – išskirtiniai jų bruožai. Manau, Japonijos kultūroje minusų yra kur kas mažiau nei Lietuvos, yra ko iš jų pasimokyti. Didžiulį įspūdį paliko duoto žodžio svarba, niekada nesijautė jokio žmonių skirstymo luomais. Visur matai nuolankumą, pagarbą, ramybę, jokio pažeminimo ar egoizmo. Jei japonai duoda žodį, dėl jo gali ir „nusižudyti“, nes reikia jį ištęsėti. Taip pat ir politikoje, jei politikai rinkėjams duotų pažadų neišpildo, nebeturi teisės dalyvauti renkamuose postuose, jie praranda pasitikėjimą visam gyvenimui. Valdininkai ten – patarnautojai, dirbantys žmogui.

-Dalyvavote blaiviame festivalyje „Naisių vasara“. Kaip vertinate festivalį, kokie įspūdžiai?

-Man nesvetimas kaimas. Sužinojau apie Naisiuose vykstančius festivalius, grįžęs iš Japonijos nutariau apsilankyti ir likau labai maloniai nustebintas. Nemažai važinėju po Lietuvos kaimus, turiu daug giminių. Tenka pripažinti, kad kaimo vaizdas ganėtinai niūrus, apleisti vienkiemiai, namai, net ir kaimeliai. Naisiai kaip feniksas kyla iš pelenų: piliakalniai, ežero pakrantė, žydintys gėlynai, sporto aikštė – kaip pavyzdiniai.

Mačiau tuos vaizdus seriale „Naisių vasara“, tačiau tokius pačius juos pamačiau apsilankęs Naisiuose. Manau, tai gražiausias Lietuvos kaimas.

-Esate puikus strategas, gerai žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje krepšinio treneris. Kokias taisykles ar vertybes skiepijate krepšininkams?

-Pamačius tokias šventes kaip festivaliai Naisiuose, pavyzdys įkvepia. Matau krepšinį, jaunąją kartą, kurioje akivaizdžiai jaučiama pagarbos vyresniems žmonėms, elgesio kultūros stoka. Eidamas šaligatviu sutinki būrelį moksleivių, jie keikiasi prie suaugusio žmogaus, atrodo grubūs, lyg nesuprastų, kur esantys. Manau, ir sporte yra panašių dalykų, tad dažnai susimąstau, kodėl taip yra? Krepšinio varžybose, taip pat tenka pripažinti, stinga kultūros, mažai pagarbos vienas kitam, varžovui. Norėdami paraginti ar paskatinti sportininkus dažnai ir mes nerandame kitų žodžių, tik keiksmažodžiai, šūksniai, reikalavimai...

Manau, kiekvienam reikia pradėti nuo savęs – keisti požiūrį auklėjant jauną žmogų, ugdant pagarbą vieni kitiems, visos tautos istorijai, jos kultūros palikimui. Jauskime išdidumą ir pagarbą savo kraštui, kiekvienam žmogui. Labai norėčiau matyti šiuos pokyčius mūsų visų gyvenime. Gal todėl toks mielas šis kaimas – Naisiai.

-Kaimuose nemažai geriančių žmonių. Naisiuose tai pavyksta sutvarkyti, tad kyla klausimas, kodėl to negalima padaryti sporte?

-Mano požiūris nepasikeis iki gyvenimo pabaigos: kiekvienas sportininkas pirmiausia yra žmogus, o tik paskui krepšininkas ar kitos sporto šakos atstovas. Nuo to ir reikia pradėti auklėti jaunus sportininkus.

Visada kolegoms, treneriams patariu: pirmiausia atėjęs į treniruotę ir pasisveikinęs su vaikais paklausk, kas gero mokykloje, namie? Kaip jis, jo tėtis ar mama jaučiasi, kas svarbaus ar netikėto nutiko? Tik paskui pereik prie sporto.

Negalima vaikus auklėti kaip robotus, tik ugdant sportinius gebėjimus, pamirštant, kad jis yra jautrus, individualus žmogus. Daugiau sporte galima pasiekti gerbiant priešininką, sportininkas visada labiau susikoncentruos, jei jis vertins, gerbs savo varžovą kaip stiprų, o ne menkindamas jį.

Ši taisyklė galioja ir prieš, ir po varžybų – reikia mokėti ir pralaimėti: „Žmogau, būk mielas ir jausk pagarbą, pripažink stipresnį, mokykis įveikti kitą, bet mokėk gyventi ir nugalėtas“. Norėtųsi, kad ir sportininkai, ir sirgaliai būtų kultūringesni, ne tokie „super“ siautulingi, be pagarbos vienas kitam. Ne tik sporte, tačiau ir gyvenime dabar vyrauja pavydas, savanaudiškumas, egoizmas, o ne noras jausti pasitenkinimą gerai atliktu darbu.

Sportininkai, kaip aktoriai scenoje, negali apsimetinėti, nes žmonės pradės švilpti. Taip yra ir krepšinio varžybose.

Jeigu tu atsiduodi, aikštelėje „kauniesi“ sąžiningai ir atsakingai, net ir pralaimėjus žmonės ploja atsistoję, ypač užsienio šalyse. Manau, tai labiau priklauso nuo bendro tautos kultūros lygio.

Jei norime, kad žiūrovai mus gerbtų, reikia pirmiausia išmokyti krepšininkus gerbti save, varžovus ir tuos, kurie atėjo jūsų pažiūrėti. Norėtųsi, kad taip būtų auklėjami pradedantys sportuoti vaikai.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Po lengvo pasivaikščiojimo Trinchieri vardijo, ko nori iš naujoko, o Šeškus baisėjosi: man gėda
Po lengvo pasivaikščiojimo Trinchieri vardijo, ko nori iš naujoko, o Šeškus baisėjosi: man gėda
LKL reguliariojo sezono nugalėtojų vardo link užtikrintai artėjantys Kauno „Žalgirio“ (23-3) krepšininkai sekmadienį net namuose 101:57 nepasigailėjo Jonavos „CBet“
Naujoko debiuto sulaukęs "Žalgiris" rekordiniu skirtumu nušlavė jonaviečius
Naujoko debiuto sulaukęs "Žalgiris" rekordiniu skirtumu nušlavė jonaviečius
Kauno „Žalgiris“ (23-3) labai lengvai papildė pergalių sąskaitą Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) ir namuose 101:57 (30:15, 21:10, 26:13, 24:19) sutrypė Jonavos
Urbonas uteniškiams užkūrė pirtį, bet "Šiauliai" krito paskutinę minutę
Urbonas uteniškiams užkūrė pirtį, bet "Šiauliai" krito paskutinę minutę
Žydrūnas Urbonas stojo į kovą su klubu, kuriame praleido keliolika metų, tačiau puikiai pažįstama aplinka jo komandai svarbios pergalės neatnešė.Oliverio Kostičiaus treniruojama Utenos
Dominavęs "Rytas" privertė Mažeikių klubą kristi trečiąsyk paeiliui
Dominavęs "Rytas" privertė Mažeikių klubą kristi trečiąsyk paeiliui
Vilniaus „Ryto“ (22-5) komandai neprireikė pilnos sudėties, kad įveiktų Mažeikių „M Basket-Delamode“ (11-16) ekipą.Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“)
Į rikiuotę grįžęs Žagaras: mūsų tikslas gal ir būti finale
Į rikiuotę grįžęs Žagaras: mūsų tikslas gal ir būti finale
Ilgai lauktas sugrįžimas įvyko. Vilniaus „Wolves Twinsbet“ legionierius iš Latvijos Artūras Žagaras po sunkios traumos šeštadienį „Betsafe-LKL“ čempionato
Prienuose – ilgai lauktas Žagaro sugrįžimas ir triuškinanti "Vilkų" pergalė
Prienuose – ilgai lauktas Žagaro sugrįžimas ir triuškinanti "Vilkų" pergalė
„Betsafe-LKL“ čempionatas vienam vakarui sugrįžo į Prienus, kur dominavo latvių talento sugrįžimo sulaukę Vilniaus „Wolves Twinsbet“ (19-8) krepšininkai. Šeimininkų
Praėjusį sezoną atsimenantis Beručka: nemanau, kad yra didelis skirtumas su kuo žaisti
Praėjusį sezoną atsimenantis Beručka: nemanau, kad yra didelis skirtumas su kuo žaisti
Po susidariusios pertraukos tvarkaraštyje Vilniaus „Wolves Twinsbet“ šeštadienį grįžta į šalies čempionato kovas ir priims į svečius atvykstančią Pasvalio
Mažeikiškio Antetokounmpo pokalbiai su teisėju, treneriu ir komandos draugais
Mažeikiškio Antetokounmpo pokalbiai su teisėju, treneriu ir komandos draugais
„Betsafe-LKL TV“ dėmesio sulaukė Mažeikių „M Basket Delamode“ žaidėjas Alexas Antetokounmpo.Jauniausias iš brolių Antetokounmpo, rungtynių metu naudojo sportininkams
Generolui atiduota pagarba: Vilniuje iškelti "Ryto" legendos Eidsono marškinėliai
Generolui atiduota pagarba: Vilniuje iškelti "Ryto" legendos Eidsono marškinėliai
Ketvirtadienio vakarą Vilniaus „Rytas“, minėdamas 15-ąsias triumfo Europos taurėje metines, LKL rungtynių su Šiaulių „Šiauliais“ ilgosios pertraukos metu savo
Oficialu: "Žalgirio" gretas sustiprino amerikietis (Jankūno komentaras)
Oficialu: "Žalgirio" gretas sustiprino amerikietis (Jankūno komentaras)
Traumų išretintą Kauno „Žalgirio“ puolėjų liniją netrukus papildys naujokas. Lietuvos čempionų klubas iki sezono pabaigos pasirašė sutartį su 203 cm ūgio amerikiečiu
"Rytas" pagerbė legendą, įveikė "Šiaulius" ir pristatė jauniausią savo debiutantą
"Rytas" pagerbė legendą, įveikė "Šiaulius" ir pristatė jauniausią savo debiutantą
Vilniaus „Rytas“ (21-5) sužaidė ypatingas rungtynes Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“), pergale paženklindamas Chucko Eidsono pagerbimą.Vilniečiai savo arenoje 83:74 (24:18,
Visų laikų LKL rekordą pagerinęs Ebo nukalė triukšinančią pergalę
Visų laikų LKL rekordą pagerinęs Ebo nukalė triukšinančią pergalę
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) netikėtu rezultatu ir rekordu baigėsi dviejų antrosios lentelės dalies klubų susidūrimas. Kėdainių „Nevėžis-Optibet“
"Neptūno" gretose – gynėjas iš Graikijos
"Neptūno" gretose – gynėjas iš Graikijos
Klaipėdos „Neptūnas” pasikvietė 24 metų graiką Georgios Kamperidis, su kuriuo sutartis sudaryta iki sezono pabaigos. „Nusprendėme prieš svarbiausias kovas Lietuvos krepšinio
LKL klubai vienijasi labdaros turui "Už pergalę gyventi" (Kaukėno komentaras)
LKL klubai vienijasi labdaros turui "Už pergalę gyventi" (Kaukėno komentaras)
Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) kubai vienijasi labdaros turui ir skelbia naują iniciatyvą – labdaros turą „Už pergalę gyventi“.Per artimiausias kelias
Akistatos su sūnumi laukiantis Urbonas: jis man sakė: atvažiuosite, gausite malkų
Akistatos su sūnumi laukiantis Urbonas: jis man sakė: atvažiuosite, gausite malkų
„Šiaulių“ komanda išgyvena sudėtingą savaitę: pirmadienį sužaistos rungtynės su Kėdainiu „Nevėžiu-Optibet“, o dabar prieš akis – kovos su Vilniaus
Sezono mačą sužaidęs Ebo – apie sunkų laikotarpį dėl situacijos tėvynėje bei teorines kėdainiečių viltis
Sezono mačą sužaidęs Ebo – apie sunkų laikotarpį dėl situacijos tėvynėje bei teorines kėdainiečių viltis
„Betsafe-LKL“ reguliariajame sezone likus vos kelioms savaitėms, turnyrinės lentelės apačios klubai kabinasi į paskutiniuosius šiaudus vilties pasiekti atkrintamąsias varžybas.Pasvalio
Trinchieri mojavo protokolu: nesitikėjau tokio teisėjavimo krepšinio šalyje (pretenzijų turėjo ir Vovoras)
Trinchieri mojavo protokolu: nesitikėjau tokio teisėjavimo krepšinio šalyje (pretenzijų turėjo ir Vovoras)
38 pražangos ir penki jų limitą išnaudoję vienos komandos krepšininkai – Andrea Trinchieri teatrališkai tvirtino tokio atvejo per savo karjerą nepamenantis, užtat ilgai
Net penkių žaidėjų dėl pražangų netekęs "Žalgiris" krito 50 minučių trileryje
Net penkių žaidėjų dėl pražangų netekęs "Žalgiris" krito 50 minučių trileryje
Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ (14-12) įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“ (22-3).Georgios Vovoro kariauna
"Lietakabelis" pratęsė kontraktą su vyr. treneriu
"Lietakabelis" pratęsė kontraktą su vyr. treneriu
Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ atliko svarbų ėjimą kito sezono komplektacijoje – Aukštaitijos ekipa susitarė su vyr. treneriu Nenadu Čanaku dėl naujos sutarties.Panevėžiečių
LKL paskelbė atkrintamųjų varžybų datas
LKL paskelbė atkrintamųjų varžybų datas
Iki „Betsafe-LKL“ reguliariojo sezono pabaigos liko mažiau nei mėnesis, per šį laiką galutinai paaiškės komandų rikiuotė reguliariajame sezone bei sužinosime
Vienintelį tritaškininką turėjęs "Lietkabelis" į pergalingą kelią grįžo triuškinančiai
Vienintelį tritaškininką turėjęs "Lietkabelis" į pergalingą kelią grįžo triuškinančiai
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) užtikrintą pergalę pasiekė Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ (14-12). Nenado Čanako auklėtiniai savo arenoje laimėjo Aukštaitijos
"Žalgirio" fanai paaiškino, kodėl skandavo prieš Kauno merą nukreiptus šūkius
"Žalgirio" fanai paaiškino, kodėl skandavo prieš Kauno merą nukreiptus šūkius
Sekmadienį, prieš „Žalgirio“ ir „Ryto“ susitikimą krepšinio aikštelėje, žaliai baltų sirgaliai surengė triukšmingą eiseną, kurios metu aštrų
Kėdainiuose laimėję "Šiauliai" įsitvirtino devintoje vietoje
Kėdainiuose laimėję "Šiauliai" įsitvirtino devintoje vietoje
„Betsafe-LKL“ turnyrinės lentelės kaimynų dvikovoje triumfavę „Šiauliai“ (7-18) išsaugojo teorines viltis pasiekti atkrintamąsias varžybas.Žydrūno Urbono
Urbonas registruotas pagrindinėje "Ryto" komandoje (Žibėno komentaras)
Urbonas registruotas pagrindinėje "Ryto" komandoje (Žibėno komentaras)
Pirmadienio popietę Vilniaus „Rytas“ pasidalino naujienomis – prie pagrindinės komandos sudėties LKL kovoms prisijungs FIBA jaunimo Čempionų lygos MVP – Ignas Urbonas.Šį
"Juventus" priekinę liniją sustiprino amerikietis
"Juventus" priekinę liniją sustiprino amerikietis
Prieš lemiamą „Betsafe-LKL“ sezono atkarpą Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ sulaukė pastiprinimo puolėjų grandyje. Aukštaitijos klubą papildė 207 cm
Grįžimu į Lietuvą besidžiaugiantis Doualla puikiai atsiliepia ir apie Kėdainius, ir apie Pasvalį
Grįžimu į Lietuvą besidžiaugiantis Doualla puikiai atsiliepia ir apie Kėdainius, ir apie Pasvalį
Kovo pradžioje prie Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ prisijungęs 19-metis Darylas Doualla Lietuvoje leidžia jau antrąjį mėnesį ir džiaugiasi pasirinkimu atvykti į Aukštaitiją. Talentingas
Spindėjęs Lekavičius įvertino pasikeitimą "Žalgirio" sirgalių palaikyme
Spindėjęs Lekavičius įvertino pasikeitimą "Žalgirio" sirgalių palaikyme
Po rungtynių Lukas Lekavičius džiaugėsi pasiekta svarbia pergale ir įvertino, jog pagrindinė fanų tribūna atsidūrė už krepšio, rašo Krepšinis.lt.Kauno „Žalgiris“
Serijos su "Rytu" besitikintis Trinchieri – apie savo nuostabą dėl žiūrovų ir neįtikėtiną Lekavičių
Serijos su "Rytu" besitikintis Trinchieri – apie savo nuostabą dėl žiūrovų ir neįtikėtiną Lekavičių
Puspenkto mėnesio vietiniame fronte nepralaimintis šalies čempionas Kauno „Žalgiris“ (22-2) sekmadienį įsirašė jau keturoliktą pergalę iš eilės ir praktiškai

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime