Naujienos kraunasi...

Jubiliejų atšventusį legendinį trenerį žavi kūryba krepšinyje (interviu)

Autorius: Aistė Labinaitė, "Vakaro žinios".
Jubiliejų atšventusį legendinį trenerį žavi kūryba krepšinyje (interviu)
Birželio 14-ąją Rimantui Endrijaičiui sukako 75-eri. Tačiau apie gimtadienį buvęs krepšininkas, legendinės Vilniaus „Statybos“ treneris ir dabartinis Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ klubo prezidentas šnekėjo nenoriai.

Juk Gedulo ir vilties diena simbolizuoja 1941 m. Sovietų Sąjungos pradėtą masinį gyventojų trėmimą į Sibirą. „Tai liūdesio diena“, - sakė jis. Nors, kalbai pasisukus apie sportą, o ypač krepšinį, viskas pasikeitė. Ir tai nestebina, juk netgi 1998 m. parašyta R.Endrijaičio knyga vadinasi „Krepšinis - mano gyvenimas“. 

- Ar mėgstate švęsti savo gimtadienį? - „Vakaro žinios“ paklausė Rimanto ENDRIJAIČIO.

- Nemėgstu, nes birželio 14 d. yra liūdesio diena, kai žmones vežė į Sibirą. Nebent kas nors taip išprovokuoja švęsti, kad nebeturiu kur dėtis. Taigi ir šiemet reikės palaukti, kol praeis tos liūdnos dienos, tada bus galima pagalvoti.

- Tad veikiausiai ir apie gimtadienio dovanas negalvojate?

- Ką turiu, tą turiu. Tačiau, kalbant apie dovanas, svarbiausia, kad būtų gera sveikata. Ypač dabar - labai karšta, taigi reikia laikytis.

- Kiek iš tų metų atiduota krepšiniui, apskritai sportui?

- Sportuoju nuo 15 metų. Taigi su tuo reikalų turiu jau 60 metų. Žinote, dėl ko esu laimingas? Jog man sportas patiko nuo vaikystės. Tik nežinojau, kokią sporto šaką išsirinkti, ar krepšinį, ar tinklinį, ar lengvąją atletiką. Bandžiau įvairias sporto šakas ir visos gerai sekėsi. Tačiau, kad būsiu sportininkas, man jau seniai buvo aišku. Žinojau, kad nebūsiu artojėlis. Sportui potraukį turėjau iš karto.

- Kas lėmė, kad galiausiai pasirinkote krepšinį?

- Galbūt tai, kad atsidūriau Šilutėje. Ten žaidžiau ir tinklinį, ir krepšinį. O, jeigu reikėdavo, dar dalyvaudavau ir lengvosios atletikos varžybose. Ten ir supratau, kad labiausiai linkstu į krepšinį.

Šioje sporto šakoje galima panaudoti ir savo kūną, ir mąstymą. Į krepšinį daug kas telpa. Krepšinis - komandinė sporto šaka. Jei sako „bėk per mišką“, nemėgstu to. Man reikia, kad koks kamuoliukas, ar kompanija būtų, kad galėtume „komandiškai“ kažką padaryti, galbūt netgi apgauti, jei tai atneša komandai naudos. Kažką reikia kurti.

Man netinka, pavyzdžiui, nuo vieno taško nubėgti iki kito. Prisimenu, kai kariuomenėje seržantas sakė: „Iškasi nuo to iki ano taško, o paskui vėl užkasi ir galėsi būti laisvas, gausi pietus.“ O man reikia, kad būtų kūrybos. Gerbiu visas sporto šakas. Tikrai sunku ir su dviračiu važiuoti, ir irkluoti. Tačiau krepšinis mane patraukė tuo, kad reikia ir fizinės jėgos, ir mąstymo, reikia tobulinti kūną, bet reikia turėti ir „minkštumo“, tam tikrą koordinaciją. Taigi krepšinyje kūrybos yra pakankamai.

- Ar galite palyginti laikus, kai jūs pradėjote žaisti krepšinį ir dabar? Skyrėsi jaunimo požiūris, nusiteikimas?

- Manau, buvo ir tada, ir dabar. Tiesiog, kalbant apie skirtumus, pasikeitė sąlygos. Į rungtynes, pamenu, iš Šilutės į Raseinius važiavome žiemą, kai buvo 20 laipsnių šalčio su automobiliu, kuriame truputį buvo įmesta šieno, o priekyje nuo vėjo atitvaras. Pradėjome nuo to.

Taip pat ir „Inkaro“ krepšinio batelius galima paminėti. Juos reikėtų nuvežti į JAV krepšinio muziejų. Kitaip tariant, anų ir šių dienų sąlygos yra nepalyginamos. Ir gyvenimo sąlygos, ir maitinimas, ir aparatūra, ir aptarnavimas, ir medicina - viskas skiriasi.

- Kas iš jūsų viso sportinio kelio labiausiai įsiminė - kažkokios konkrečios rungtynės, pergalė ar vis dėlto laikas legendinėje Vilniaus „Statyboje“?

- Daug metų dirbau Vilniuje. Nuo 1963 m. žaidžiau sostinėje. Rungtyniavau Vilniaus „Žalgirio“, „Plastiko“, „Statybos“ krepšinio komandose. Paskui 12 metų (1975-1987 m.) buvau „Statybos“ vyriausiuoju treneriu. Vėliau laikai pasikeitė. Į Vilnių grįžau ir „Statybą“ vėl atgaivinau 1992-1994 m. Kitaip tariant, labai daug metų atidaviau Vilniaus krepšiniui.

Taigi darbas Vilniuje paliko man didžiausią įspūdį. Čia įveikėme ir Maskvos CASK (Rusija), ir Kauno „Žalgirį“. 1979 m. SSRS vyrų krepšinio čempionate pelnėme bronzos medalius. Tai buvo sunkiau padaryti nei užimti prizinę vietą Europoje.

- Ar dabar, matydamas Vilniaus krepšinį, esate patenkintas?

- Matau daug bėdų. Galbūt jiems pavyks išsikapstyti. Tie jauni žmonės turi išsikapstyti. Pavyzdžiui, Kauno „Žalgiris“ gerai tvarkosi. Ten ir treneris Šarūnas Jasikevičius, ir visa sistema gražiai dirba. O Vilniui dar kažko trūksta, kažkas stringa. Tačiau, tikiuosi, jog viskas pasikeis. Juk, atrodo, Vilnius dar yra Lietuvos sostinė, taigi turėtų pavykti. Futbolo neliko, rankinio neliko, nieko neliko. Kiti - tik „ant popieriaus“.

Taigi galbūt krepšinis susitvarkys, kad žmonės galėtų ateiti ir pasižiūrėti rungtynes. Daug metų Vilniaus klubas neblogai tvarkėsi. Nežinau, kas nutiko. Nesigilinu, kas kaltas šioje situacijoje.

- Buvote ir žaidėju, ir treneriu, dabar esate klubo direktorius, kurios pareigos sunkiausios?

- Manau, trenerio darbas yra sunkiausias. Pasakysiu tokį pavyzdį. Atėjo pirmą kartą moteris, kuri neturi jokio supratimo apie šią sporto šaką, į krepšinio rungtynes. Žiūri į žaidėjus, mato jų aprangas ir supranta, kad tai krepšininkai. Mato žmogų su lagaminėliu, ant kurio raudonas kryžius, supranta, kad tai medikas. Tada ji sako: „O ką veikia tas šizofrenikas, kuris rankomis mojuoja, kokia jo specialybė?“ (juokiasi).

Taigi tai labai sudėtinga specialybė, reikalaujanti ypatingų savybių. Nėra nė vieno trenerio, kuris viską laimėtų. Tai galima pasakyti apie bet kurios sporto šakos strategus. Taigi ir po nesėkmių turi atsikelti ir vėl eiti į mūšį. Po pralaimėjimo reikia ieškoti klaidų, problemų sprendimų ir vėl eiti kovoti.

Taip pat tu turi pakelti ir tuos 12-14 žmonių, kad jie irgi keltųsi, nebūtų palūžę ir pasimetę. Žinoma, daug kas priklauso ir nuo turimo biudžeto. Kiek turi pinigų, tokius ir žaidėjus nusiperki. Tačiau ir čia reikia supratimo. Juk, jeigu nupirksi brangius žaidėjus, bet nebus trenerio, nebus kam vadovauti, tai vėl bėda.

- Neseniai baigėsi Lietuvos krepšinio lygos sezonas. Kaip vertinate šiuos „Pieno žvaigždžių“ metus ir ko tikitės kitais?

- Šiais metais finišavome penktojoje LKL vietoje. Manau, pasirodėme normaliai. Padarėme, ką galėjome. Panevėžio „Lietkabelis“ užėmė ketvirtąją poziciją, kodėl jų neįveikėme? Tiesiog jų sudėtis šiame sezone buvo geresnė, šiek tiek galingesnė. Žiūrint į kitą sezoną, dabar dar sunku kažką pasakyti. Dar reikia pasidairyti, reikia žinoti, koks bus biudžetas.

Be biudžeto būtų galima tik apie orą kalbėti. O, jeigu norime ir kavos išgerti, reikia bent porą eurų turėti. Dabar visi klubuose galvoja, kokį trenerį susirasti. Ieškant trenerio, reikia galvoti, koks bus biudžetas. Kai turi biudžetą, trenerį, tada gali galvoti, kokią komandą gali surinkti.

Žinoma, dažnai daug kas remiasi į pinigus. Tačiau, juk būna, kad ir turintys mažesnį biudžetą užima geresnę vietą, pavyzdžiui, galbūt, jeigu treneris geriau dirba, jeigu komandoje geresnė atmosfera, jeigu pataikytas suderinamumas tarp žaidėjų. Daug dar įvairių dalykų turi įtakos.

- Ko sau palinkėtumėte gimtadienio proga?

- Kad pats dar galėčiau pajudėti, pasportuoti. Kad sveikata dar leistų išeiti į krepšinio aikštelę su veteranais. Kad vaikai, anūkai būtų sveiki, kad jiems sektųsi. Taip pat, kad žmona dar šalia manęs būtų. Laimės truputį, kad sėkmės dar būtų. Ir, žinoma, sveikatos sau palinkėčiau, o ko daugiau tokiame amžiuje palinkėsi...

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Po lengvo pasivaikščiojimo Trinchieri vardijo, ko nori iš naujoko, o Šeškus baisėjosi: man gėda
Po lengvo pasivaikščiojimo Trinchieri vardijo, ko nori iš naujoko, o Šeškus baisėjosi: man gėda
LKL reguliariojo sezono nugalėtojų vardo link užtikrintai artėjantys Kauno „Žalgirio“ (23-3) krepšininkai sekmadienį net namuose 101:57 nepasigailėjo Jonavos „CBet“
Naujoko debiuto sulaukęs "Žalgiris" rekordiniu skirtumu nušlavė jonaviečius
Naujoko debiuto sulaukęs "Žalgiris" rekordiniu skirtumu nušlavė jonaviečius
Kauno „Žalgiris“ (23-3) labai lengvai papildė pergalių sąskaitą Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) ir namuose 101:57 (30:15, 21:10, 26:13, 24:19) sutrypė Jonavos
Urbonas uteniškiams užkūrė pirtį, bet "Šiauliai" krito paskutinę minutę
Urbonas uteniškiams užkūrė pirtį, bet "Šiauliai" krito paskutinę minutę
Žydrūnas Urbonas stojo į kovą su klubu, kuriame praleido keliolika metų, tačiau puikiai pažįstama aplinka jo komandai svarbios pergalės neatnešė.Oliverio Kostičiaus treniruojama Utenos
Dominavęs "Rytas" privertė Mažeikių klubą kristi trečiąsyk paeiliui
Dominavęs "Rytas" privertė Mažeikių klubą kristi trečiąsyk paeiliui
Vilniaus „Ryto“ (22-5) komandai neprireikė pilnos sudėties, kad įveiktų Mažeikių „M Basket-Delamode“ (11-16) ekipą.Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“)
Į rikiuotę grįžęs Žagaras: mūsų tikslas gal ir būti finale
Į rikiuotę grįžęs Žagaras: mūsų tikslas gal ir būti finale
Ilgai lauktas sugrįžimas įvyko. Vilniaus „Wolves Twinsbet“ legionierius iš Latvijos Artūras Žagaras po sunkios traumos šeštadienį „Betsafe-LKL“ čempionato
Prienuose – ilgai lauktas Žagaro sugrįžimas ir triuškinanti "Vilkų" pergalė
Prienuose – ilgai lauktas Žagaro sugrįžimas ir triuškinanti "Vilkų" pergalė
„Betsafe-LKL“ čempionatas vienam vakarui sugrįžo į Prienus, kur dominavo latvių talento sugrįžimo sulaukę Vilniaus „Wolves Twinsbet“ (19-8) krepšininkai. Šeimininkų
Praėjusį sezoną atsimenantis Beručka: nemanau, kad yra didelis skirtumas su kuo žaisti
Praėjusį sezoną atsimenantis Beručka: nemanau, kad yra didelis skirtumas su kuo žaisti
Po susidariusios pertraukos tvarkaraštyje Vilniaus „Wolves Twinsbet“ šeštadienį grįžta į šalies čempionato kovas ir priims į svečius atvykstančią Pasvalio
Mažeikiškio Antetokounmpo pokalbiai su teisėju, treneriu ir komandos draugais
Mažeikiškio Antetokounmpo pokalbiai su teisėju, treneriu ir komandos draugais
„Betsafe-LKL TV“ dėmesio sulaukė Mažeikių „M Basket Delamode“ žaidėjas Alexas Antetokounmpo.Jauniausias iš brolių Antetokounmpo, rungtynių metu naudojo sportininkams
Generolui atiduota pagarba: Vilniuje iškelti "Ryto" legendos Eidsono marškinėliai
Generolui atiduota pagarba: Vilniuje iškelti "Ryto" legendos Eidsono marškinėliai
Ketvirtadienio vakarą Vilniaus „Rytas“, minėdamas 15-ąsias triumfo Europos taurėje metines, LKL rungtynių su Šiaulių „Šiauliais“ ilgosios pertraukos metu savo
Oficialu: "Žalgirio" gretas sustiprino amerikietis (Jankūno komentaras)
Oficialu: "Žalgirio" gretas sustiprino amerikietis (Jankūno komentaras)
Traumų išretintą Kauno „Žalgirio“ puolėjų liniją netrukus papildys naujokas. Lietuvos čempionų klubas iki sezono pabaigos pasirašė sutartį su 203 cm ūgio amerikiečiu
"Rytas" pagerbė legendą, įveikė "Šiaulius" ir pristatė jauniausią savo debiutantą
"Rytas" pagerbė legendą, įveikė "Šiaulius" ir pristatė jauniausią savo debiutantą
Vilniaus „Rytas“ (21-5) sužaidė ypatingas rungtynes Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“), pergale paženklindamas Chucko Eidsono pagerbimą.Vilniečiai savo arenoje 83:74 (24:18,
Visų laikų LKL rekordą pagerinęs Ebo nukalė triukšinančią pergalę
Visų laikų LKL rekordą pagerinęs Ebo nukalė triukšinančią pergalę
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) netikėtu rezultatu ir rekordu baigėsi dviejų antrosios lentelės dalies klubų susidūrimas. Kėdainių „Nevėžis-Optibet“
"Neptūno" gretose – gynėjas iš Graikijos
"Neptūno" gretose – gynėjas iš Graikijos
Klaipėdos „Neptūnas” pasikvietė 24 metų graiką Georgios Kamperidis, su kuriuo sutartis sudaryta iki sezono pabaigos. „Nusprendėme prieš svarbiausias kovas Lietuvos krepšinio
LKL klubai vienijasi labdaros turui "Už pergalę gyventi" (Kaukėno komentaras)
LKL klubai vienijasi labdaros turui "Už pergalę gyventi" (Kaukėno komentaras)
Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) kubai vienijasi labdaros turui ir skelbia naują iniciatyvą – labdaros turą „Už pergalę gyventi“.Per artimiausias kelias
Akistatos su sūnumi laukiantis Urbonas: jis man sakė: atvažiuosite, gausite malkų
Akistatos su sūnumi laukiantis Urbonas: jis man sakė: atvažiuosite, gausite malkų
„Šiaulių“ komanda išgyvena sudėtingą savaitę: pirmadienį sužaistos rungtynės su Kėdainiu „Nevėžiu-Optibet“, o dabar prieš akis – kovos su Vilniaus
Sezono mačą sužaidęs Ebo – apie sunkų laikotarpį dėl situacijos tėvynėje bei teorines kėdainiečių viltis
Sezono mačą sužaidęs Ebo – apie sunkų laikotarpį dėl situacijos tėvynėje bei teorines kėdainiečių viltis
„Betsafe-LKL“ reguliariajame sezone likus vos kelioms savaitėms, turnyrinės lentelės apačios klubai kabinasi į paskutiniuosius šiaudus vilties pasiekti atkrintamąsias varžybas.Pasvalio
Trinchieri mojavo protokolu: nesitikėjau tokio teisėjavimo krepšinio šalyje (pretenzijų turėjo ir Vovoras)
Trinchieri mojavo protokolu: nesitikėjau tokio teisėjavimo krepšinio šalyje (pretenzijų turėjo ir Vovoras)
38 pražangos ir penki jų limitą išnaudoję vienos komandos krepšininkai – Andrea Trinchieri teatrališkai tvirtino tokio atvejo per savo karjerą nepamenantis, užtat ilgai
Net penkių žaidėjų dėl pražangų netekęs "Žalgiris" krito 50 minučių trileryje
Net penkių žaidėjų dėl pražangų netekęs "Žalgiris" krito 50 minučių trileryje
Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ (14-12) įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“ (22-3).Georgios Vovoro kariauna
"Lietakabelis" pratęsė kontraktą su vyr. treneriu
"Lietakabelis" pratęsė kontraktą su vyr. treneriu
Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ atliko svarbų ėjimą kito sezono komplektacijoje – Aukštaitijos ekipa susitarė su vyr. treneriu Nenadu Čanaku dėl naujos sutarties.Panevėžiečių
LKL paskelbė atkrintamųjų varžybų datas
LKL paskelbė atkrintamųjų varžybų datas
Iki „Betsafe-LKL“ reguliariojo sezono pabaigos liko mažiau nei mėnesis, per šį laiką galutinai paaiškės komandų rikiuotė reguliariajame sezone bei sužinosime
Vienintelį tritaškininką turėjęs "Lietkabelis" į pergalingą kelią grįžo triuškinančiai
Vienintelį tritaškininką turėjęs "Lietkabelis" į pergalingą kelią grįžo triuškinančiai
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) užtikrintą pergalę pasiekė Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ (14-12). Nenado Čanako auklėtiniai savo arenoje laimėjo Aukštaitijos
"Žalgirio" fanai paaiškino, kodėl skandavo prieš Kauno merą nukreiptus šūkius
"Žalgirio" fanai paaiškino, kodėl skandavo prieš Kauno merą nukreiptus šūkius
Sekmadienį, prieš „Žalgirio“ ir „Ryto“ susitikimą krepšinio aikštelėje, žaliai baltų sirgaliai surengė triukšmingą eiseną, kurios metu aštrų
Kėdainiuose laimėję "Šiauliai" įsitvirtino devintoje vietoje
Kėdainiuose laimėję "Šiauliai" įsitvirtino devintoje vietoje
„Betsafe-LKL“ turnyrinės lentelės kaimynų dvikovoje triumfavę „Šiauliai“ (7-18) išsaugojo teorines viltis pasiekti atkrintamąsias varžybas.Žydrūno Urbono
Urbonas registruotas pagrindinėje "Ryto" komandoje (Žibėno komentaras)
Urbonas registruotas pagrindinėje "Ryto" komandoje (Žibėno komentaras)
Pirmadienio popietę Vilniaus „Rytas“ pasidalino naujienomis – prie pagrindinės komandos sudėties LKL kovoms prisijungs FIBA jaunimo Čempionų lygos MVP – Ignas Urbonas.Šį
"Juventus" priekinę liniją sustiprino amerikietis
"Juventus" priekinę liniją sustiprino amerikietis
Prieš lemiamą „Betsafe-LKL“ sezono atkarpą Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ sulaukė pastiprinimo puolėjų grandyje. Aukštaitijos klubą papildė 207 cm
Grįžimu į Lietuvą besidžiaugiantis Doualla puikiai atsiliepia ir apie Kėdainius, ir apie Pasvalį
Grįžimu į Lietuvą besidžiaugiantis Doualla puikiai atsiliepia ir apie Kėdainius, ir apie Pasvalį
Kovo pradžioje prie Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ prisijungęs 19-metis Darylas Doualla Lietuvoje leidžia jau antrąjį mėnesį ir džiaugiasi pasirinkimu atvykti į Aukštaitiją. Talentingas
Spindėjęs Lekavičius įvertino pasikeitimą "Žalgirio" sirgalių palaikyme
Spindėjęs Lekavičius įvertino pasikeitimą "Žalgirio" sirgalių palaikyme
Po rungtynių Lukas Lekavičius džiaugėsi pasiekta svarbia pergale ir įvertino, jog pagrindinė fanų tribūna atsidūrė už krepšio, rašo Krepšinis.lt.Kauno „Žalgiris“
Serijos su "Rytu" besitikintis Trinchieri – apie savo nuostabą dėl žiūrovų ir neįtikėtiną Lekavičių
Serijos su "Rytu" besitikintis Trinchieri – apie savo nuostabą dėl žiūrovų ir neįtikėtiną Lekavičių
Puspenkto mėnesio vietiniame fronte nepralaimintis šalies čempionas Kauno „Žalgiris“ (22-2) sekmadienį įsirašė jau keturoliktą pergalę iš eilės ir praktiškai

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime