Naujienos kraunasi...

Pragiedruliai apsiblaususioje Dzūkijos krepšinio padangėje: akademijos planuose – ir vyrų komanda

Autorius: Elvinas Žilinskas.
Pragiedruliai apsiblaususioje Dzūkijos krepšinio padangėje: akademijos planuose – ir vyrų komanda
Nuo šio sezono Alytaus arenoje nebeliko aukščiausio lygio krepšinio – „Wolves“ persikėlus į Vilnių, Dzūkijos sostinė neturi komandos nei Lietuvos krepšinio lygoje (LKL), nei Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL). Alytaus krepšinio akademijos (AKA) vadovas Povilas Tamulynas turi tikslą bei svajonę sukurti vyrų komandą Dzūkijos sostinėje.

Tiesa, P. Tamulynas galvoja, kad aukščiausio lygio krepšinio Alytuje dar teks palaukti. Viena to priežasčių – finansų stygius.

„Buvo „Dzūkija“, bet nėra paprasta organizuoti tokio lygio projektą, tam reikia labai didelių finansų. Savivaldybė tų finansų, kaip matėme, neskyrė tiek, kiek reikia.

Rėmėjų šiame krašte solidžiai komandai, jeigu kalbame apie LKL, sudėtinga rasti, todėl savininkas turėtų investuoti didelius savo pinigus į naują klubą“, – apie finansų trūkumą Alytuje kalbėjo akademijos vadovas.

Optimizmu netryško ilgametis „Dzūkijos“ vadovas Tomas Pačėsas, paklaustas apie Dzūkijos krašto krepšinio perspektyvas ir komandą LKL. „Manau, neįmanoma. Aš bijau būti pranašu, bet spėčiau, kad artimiausius penkerius, gal dešimt metų nebus.“

Metė akmenį į savivaldos daržą

Atlantos olimpinių žaidynių bronzos laimėtojas ilgą laiką vadovavo „Dzūkijos“ klubui, tačiau 2022 m. šį projektą pardavė bendrovei „Basketball Holding Company“, o klubas buvo pervadintas į „Wolves“ bei po metų išsikėlė į sostinę.

Jis tikino, jog dabartiniam Alytaus merui Nerijui Cesiuliui buvo siūlyta perimti komandą už vieną eurą du kartus, bet tai neįvyko.

Norą perimti komandą parodė Gediminas Žiemelis. „Čia yra politinis klausimas, politinei valdžiai buvo pasiūlyta prieš tai du kartus, kad perimtų komandą, nes finansavimas yra žemiau plintuso.

Gargždų rajono savivalda 350 tūkst. mokėjo, Jonava – virš 400 tūkst. duoda komandai, tai va, nekalbant apie milijonines sumas Klaipėdos, Vilniaus ar Kauno klubams.

Alytuje aš per 9 metus suskaičiavau, kad vienais metais komanda išvis nieko negavo, o vidurkis gaunamų lėšų per metus siekdavo 160 tūkstančių, iš to sumokėdavai už salę. Tad ta suma gaudavosi žiauriai juokinga“, – pasakojo T. Pačėsas.

„Wolves“ įtaka

Dažnai Alytuje sporto stovyklas rengiantis P. Tamulynas teigia, jog yra labai liūdna dėl dabartinės situacijos, kadangi dėl to labiausiai nukenčia jaunimas. Juk aukščiausio lygio klubas mieste būtų jam pavyzdys.

„Paimkime R. Meilutytę, olimpiadoje laimėjo auksą, iškart yra pagausėjimas plaukiančiųjų baseine. Čia lygiai taip pat. Vaikai mato tuos krepšininkus, mato tas varžybas, atvažiuojantį „Žalgirį“, kitas komandas, gal net Europos. Tie patys „Wolves“ buvo metų projektas Alytuje, vis tiek jie kūrė gerą reginį, vaikai matė, ėjo, juos stebėjo“, – pasakojo krepšinio akademijos įkūrėjas.

Pasak jo, nors „Wolves“ ir išsikėlė į Vilnių, ši komanda įsiminė jaunimui. Alytaus krepšinio akademijos treniruotėse galima pastebėti vaikus, vis dar bėgiojančius su dabar jau Vilniuje rungtyniaujančios komandos marškinėliais.

Apie nuskriaustą jaunimą prakalbo ir T. Pačėsas: „Tai aišku nukenčia (jaunimas), be abejo. Tai ir Gargždai nukentės: nėra komandos, nėra į ką lygiuotis, nėra ką kopijuoti, vis tiek atvažiuoja užsieniečiai, kuriuos seka, žino jaunimas, bando lygiuotis į juos.“

Startas – nuo RKL kovų

P. Tamulynas su kolegomis prieš beveik trejus metus įkūrė krepšinio akademiją, kuri sėkmingai dirba iki šiol bei turi didelį būrį sportuojančių jaunuolių mieste. Vadovas džiaugiasi, jog turi jaunųjų sportininkų įvairiose amžiaus grupėse, kurie varžosi tiek moksleivių krepšinio lygoje (MKL), tiek ir „Mantinga-Vaikų lygoje“.

„Apie tą idėją buvo galvojama ir svajojama labai ilgai, kadangi pats sportavau krepšinį, būtent studijavau dar sporto verslo vadybą Anglijoje, tame krepšinyje viriau nuo mažumės ir prisijungė tos vadybinės studijos. Vis mąsčiau apie tokį dalyką.

Vaikams vis stovyklas organizuodavau, ir visa ta idėja gimė būtent per karantiną, su kolega Karoliu Marcinkevičiumi, vėliau prisijungė ir Edgaras Jančiukas, Robertas Paliutis, o tokia bendrystė privedė prie to, kad šiai dienai sportuojančių turime apie 450 Alytuje“, – apie akademijos gretas kalbėjo pašnekovas.

Šiais metais P. Tamulynas su kolegomis Motiejumi Baubliu bei Ryčiu Amšiejumi įkūrė dar ir Varėnos krepšinio akademiją. „Norisi tai paminėti, nuo šių metų startavome su Varėnos krepšinio akademija, tas labai džiugu. Turime 107 auklėtinius ir Varėnoje, čia pagrindiniu treneriu sėkmingai darbuojasi Karolis Marcinkevičius, tad ta bendratis Dzūkijos krašte džiugina“, – pasakojo vadovas.

Kaip vieną iš tikslų alytiškis įvardijo akademijos augimą bei galimą Alytaus ir Varėnos jungtinę komandą. Taip pat P. Tamulynas užsiminė apie svajonę suburti vyrų komandą, kuri varžytųsi aukštesniame lygyje bei atskleidė kito sezono planus.

„Startuosime nuo kito sezono, matau, kad to reikia. Startuosime su Regionų krepšinio lyga (RKL), yra rėmėjai, kurie šiai dienai nori, kad mes vystytume tokį projektą ir stengsimės sukurti tokią tobulėjimo piramidę, kurioje jauniausio amžiaus vaikai matytų, kad jie turi perspektyvą bent truputį pajusti, koks yra tas vyrų krepšinis. Ir jau turime keletą sportininkų, kurie šiai dienai galėtų rungtyniauti RKL“, – atviravo alytiškis.

Akademijos vadovas džiaugėsi bendradarbiavimu su Lietuvos krepšinio federacija (LKF).

„Kaip akademija, iš šitos pusės matome federacijos pagalbą vystant projektus, rūpinantis inventoriumi. Bet kada paskambinus LKF darbuotojams, tikrai yra pasiryžę padėti“, – teigė pašnekovas.

Apie Alytaus krepšinio akademiją paklausus T. Pačėso, jis teigė, jog tai yra sveikintinas žingsnis, kadangi tai suburia vaikus sportuoti, tačiau prakalbus apie aukštesnį lygį, į tai žvelgia skeptiškai. Pasak jo, be infrastruktūros, salių, taip pat be pagalbos iš savivaldybės biudžeto sunku pasiekti aukštesnį lygį, kadangi visi LKL žaidžiantys klubai sulaukia didelės finansinės paramos.

„Alytiškių yra, baigs karjerą Vaidas Kariniauskas, Žygimantas Janavičius, Vaidas Čepukaitis, Mindaugas Sušinskas, yra nemažai iš Alytaus kilusių krepšininkų, kurie gal suvienys jėgas.

Sveikintina, kad Povilas Tamulynas daro akademiją ir buria vaikus, tai gal kažkada transformuosis ir iš savo uždirbtų pinigų padarys klubą, prisidės savivaldybė ir sėkmingai dalyvaus. Aš savo pasirodymą baigiau tam mieste ir manau negrįšiu, į tą pačią upę nebrisiu“, – tvirtino T. Pačėsas.

Alytus LKL komandą turėjo dešimt sezonų iš eilės, nuo 2013/2014-ųjų, kai prie LKL prisijungė „Dzūkija“. Per tą laiką geriausi komandos rezultatai buvo 2014/2015 m. sezone užfiksuota 6 vieta bei 2018 m. Karaliaus Mindaugo taurėje iškovota 4 vieta.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
"Lietkabelyje" – Kėdainiuose tobulėjęs bei traumų pristabdytas "Žalgirio" auklėtinis
"Lietkabelyje" – Kėdainiuose tobulėjęs bei traumų pristabdytas "Žalgirio" auklėtinis
Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ tęsia komplektacijos darbus artėjančiam sezonui – į ekipą atvyksta Dominykas Stenionis.Paskutinius trejus metus 1,79 m įžaidėjas priklausė Kėdainių
"Wolves" patvirtino trenerių štabą, liko ir praeito sezono vyr. treneris
"Wolves" patvirtino trenerių štabą, liko ir praeito sezono vyr. treneris
Vilniaus „Wolves Twinsbet“ klubas išlaikė turėtą trenerių štabą. Komandoje artėjantį sezoną vyriausiajam treneriui Alessandro Magro talkins Nedas Pacevičius, Marius Leonavičius
"Rytas" surado pamainą išvykusiam lyderiui Fosteriui
"Rytas" surado pamainą išvykusiam lyderiui Fosteriui
Vilniaus „Ryto“ komandos gretas papildys 25-erių metų gynėjas Jayvonas Graves. Įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo pozicijose rungtyniauti galintis amerikietis praėjusį sezoną atstovavo
Brazdeikio sugrįžimo norėjo ir Trinchieri: sutarėme, kad imame Iggy ir varom toliau
Brazdeikio sugrįžimo norėjo ir Trinchieri: sutarėme, kad imame Iggy ir varom toliau
Kauno „Žalgirio“ klubas trečiadienį oficialiai paskelbė naujieną apie į komandą po sezono pertraukos sugrįžtantį Igną Brazdeikį.Sudaryta nauja 2 metų sutartimi su 25 metų 201
Echodas atsisveikino su "Rytu", kuriame praleido 6 sezonus
Echodas atsisveikino su "Rytu", kuriame praleido 6 sezonus
Vilniaus "Rytas" atsisveikino su vienu iš komandos lyderių bei pergalės LKL čempionate kalviu Martynu Echodu.Anot 15min.lt žurnalisto Roko Pakėno, kaunietis karjerą tęs Manisos
LKF sprendimas: prie 13-os licencijuotų NKL klubų prisijungs dar 3
LKF sprendimas: prie 13-os licencijuotų NKL klubų prisijungs dar 3
Liepos 24 d. įvyko galutinis LKF klubų licencijavimo komisijos posėdis, kurio metu buvo licencijuoti klubai, atitinkantys Lietuvos antrosios vyrų krepšinio lygos dalyvio kriterijus. Viso licencijavimo
"Rytas" išlaikė amerikietį įžaidėją: esame kone įsitikinę, kad jo žaidimo kreivė kils
"Rytas" išlaikė amerikietį įžaidėją: esame kone įsitikinę, kad jo žaidimo kreivė kils
Vilniaus „Ryto“ gretose kitą sezoną ir toliau matysime 24-erių įžaidėją R.J. Cole'as. Amerikietis su klubu praėjusią vasarą pasirašė sutartį pagal formulę „1+1“,
"Wolves" išlaikė vieną iš lyderių
"Wolves" išlaikė vieną iš lyderių
Legionierius iš JAV Tre‘Shawnas Thurmanas ir toliau vilkės Vilniaus „Wolves Twinsbet“ klubo marškinėlius. 28-erių 201 cm ūgio puolėjas padėjo parašą ant naujos
Brazdeikis grįžo į "Žalgirį"
Brazdeikis grįžo į "Žalgirį"
Kauno „Žalgirio“ klubas sulaukė į komandos gretas po pertraukos sugrįžtančio krepšininko. Kauniečiai sudarė 2 metų kontraktą su Ignu Brazdeikiu.25 metų 201 cm ūgio universalus
"Nevėžio" gretas sustiprino amerikietis snaiperis
"Nevėžio" gretas sustiprino amerikietis snaiperis
Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ gynėjų grandį stiprina ne tik Europoje, bet ir profesionaliame krepšinyje debiutuosiantis 23 metų amerikietis Josephas Girardas III. Paskutinius penkerius
Žibėnas lieka prie "Ryto" vairo, jam talkins ir tie patys bendražygiai
Žibėnas lieka prie "Ryto" vairo, jam talkins ir tie patys bendražygiai
Naujam sezonui besiruošiančiam Vilniaus „Ryto“ klubui ir toliau vadovaus nepakitęs trenerių štabas. „Betsafe-LKL“ titulą su komanda nukalęs Giedrius Žibėnas
Serbijoje daugėja lietuvių: į šią šalį keliasi ir "Lietkabelio" aukštaūgis
Serbijoje daugėja lietuvių: į šią šalį keliasi ir "Lietkabelio" aukštaūgis
Serbija tapo patraukliu objektu Lietuvos krepšininkams, šioje šalyje rungtyniaus jau penktas tautietis, tik jis nedalyvaus ir Adrijos lygos kovose.Džiugas Slavinskas paliko Panevėžio
"Žalgirio" vyrams teks sunkiai lenkti nugaras – laukia NBA maratonui prilygstantis sezonas
"Žalgirio" vyrams teks sunkiai lenkti nugaras – laukia NBA maratonui prilygstantis sezonas
„Mūsų noras – mažinti rungtynių skaičių. Deja, nesame labai girdimi, nes mūsų balsas LKL valdyboje tik vienas ir daug įtakos neturime“, – dar prieš penkerius metus
"Neptūnui" į Europos turnyrą teks brautis per Ispanijos klubą
"Neptūnui" į Europos turnyrą teks brautis per Ispanijos klubą
Praėjusį sezoną šeštą vietą LKL čempionate užėmęs Klaipėdos „Neptūnas“ šį rudenį bandys prasibrauti į FIBA Europos taurės turnyrą.Uostamiesčio atstovai
"Šiauliuose" – rezervinės rinktinės narys, "Žalgirio" sistemos auklėtinis
"Šiauliuose" – rezervinės rinktinės narys, "Žalgirio" sistemos auklėtinis
„Šiaulių“ marškinėlius apsivilks iš Aukštaitijos atvykstantis 25-erių metų gynėjas Marius Valinskas. Su rezervinėjė Lietuvos rinktinėje šiemet rungtyniavusiu
"Nevėžio" priekinę liniją sustiprino serbas
"Nevėžio" priekinę liniją sustiprino serbas
Kėdainių „Nevėžis-Optibet“ pasirašė sutartį su 211 cm ūgio vidurio puolėju Dimitrije Nikoličius. Paskutinius tris sezonus 26-erių metų amžiaus aukštaūgis praleido
"Neptūno" gynėjų grandį sustiprino atletiškas amerikietis
"Neptūno" gynėjų grandį sustiprino atletiškas amerikietis
Klaipėdos „Neptūno” komandą stiprina Nathanas Johnsonas jaunesnysis, su kuriuo sudarytas kontraktas vieneriems metams. Uostamiesčio klubas baigė komplektaciją gynėjų grandyje. 2023-2024
Dar vieno klubo netekusi LKL patvirtino kito sezono čempionato formatą
Dar vieno klubo netekusi LKL patvirtino kito sezono čempionato formatą
Trečiadienį įvyko Lietuvos krepšinio lygos (LKL) valdybos posėdis, kuriame buvo svarstomi „Betsafe-LKL“ čempionato sistemos pokyčiai, iš lygos pasitraukus Pasvalio „Pieno
"Juventus" nestabdo: į Uteną atvyksta Lenkijoje žibėjęs amerikietis
"Juventus" nestabdo: į Uteną atvyksta Lenkijoje žibėjęs amerikietis
Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ klubas ir toliau lipdo komandą artėjančio sezono kovoms. Aukštaitijos klubą papildė 198 cm ūgio puolėjas Dominicas Greenas. „Uniclub
Dar viena "Ryto" pergalė: pratęstas kontraktas su kapitonu
Dar viena "Ryto" pergalė: pratęstas kontraktas su kapitonu
Margiris Normantas dar bent vienerius metus gins Vilniaus „Ryto“ komandos garbę. Iki liepos mėnesio vidurio turėjęs galimybę išvykti į kitą krepšinio klubą, 27-erių gynėjas
"Šiaulių" lyderis persikėlė į "Juventus"
"Šiaulių" lyderis persikėlė į "Juventus"
Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ tęsia komandos komplektacijos darbus. Aukštaitijos klubą papildė praėjusį sezoną Lietuvoje rungtyniavęs L.J. Thorpe‘as. Utenos
"Rytas" triumfuoja: džiaugiamės, kad pavyko pasiekti susitarimą su Masiuliu
"Rytas" triumfuoja: džiaugiamės, kad pavyko pasiekti susitarimą su Masiuliu
Vilniaus „Rytas“ išsaugojo vieną iš čempioniškos komandos puolėjų – Gytį Masiulį. 26-erių krepšininkas ir toliau gins juodai baltai raudonų garbę.„Džiaugiamės,
Šeškus atsisveikino su "CBet", Jonavos klubas turi naują trenerį
Šeškus atsisveikino su "CBet", Jonavos klubas turi naują trenerį
Jonavos „CBet” komanda pristato naująjį komandos vyr. trenerį. Virginijų Šeškų pakeis iš Šilutės kilęs 41-erių krepšinio specialistas Mantas Šernius. Pastaruosius
"Pieno žvaigždės" paliko LKL
"Pieno žvaigždės" paliko LKL
Liepos 15 dieną Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ klubas Lietuvos krepšinio lygai oficialiai pranešė, kad, susidūręs su iššūkiais surinkti reikalingą minimalų
Paskelbtas Eurolygos tvarkaraštis: startavo išankstinė bilietų prekyba į rungtynes "Žalgirio" arenoje
Paskelbtas Eurolygos tvarkaraštis: startavo išankstinė bilietų prekyba į rungtynes "Žalgirio" arenoje
Pirmadienį Eurolyga oficialiai paskelbė 2024–2025 m. sezono turnyro tvarkaraštį. Kauno „Žalgiris“ sezoną pradės spalio 3 d. susitikimu namuose su „FC Barcelona“
Lavrinovičius iš "Žalgirio" persikėlė į "Lietkabelį"
Lavrinovičius iš "Žalgirio" persikėlė į "Lietkabelį"
Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ tęsia sudėties komplektaciją 2024-25 m. sezonui – į Aukštaitiją atvyksta Danielius Lavrinovičius. Su aukštaūgiu sudaryta dvejų metų
"Wolves" turi dar vieną naujoką
"Wolves" turi dar vieną naujoką
Ketverius metus „Šiauliuose“ praleidęs vilnietis Danielius Baslykas grįžta į gimtąjį miestą ir kitą sezoną atstovaus Vilniaus „Wolves Twinsbet“ komandai. Su 197
Blaževičius – apie grįžimo į Lietuvą privalumus bei trūkumus ir naujai užgimusį Vilniaus derbį
Blaževičius – apie grįžimo į Lietuvą privalumus bei trūkumus ir naujai užgimusį Vilniaus derbį
Kitą sezoną Vilniaus „Wolves Twinsbet“ marškinėlius apsivilksiantis vidurio puolėjas Marekas Blaževičius į Lietuvą grįžta po dvejų Santjago de Kompostelos „Obradoiro

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (228) 05.16 00:00
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime