Naujienos kraunasi...

R.Kurtinaitis talentu netiki: svarbiausia darbas ir drausmė

Autorius: Vilmantas Remeika, Alfa.lt.
R.Kurtinaitis talentu netiki: svarbiausia darbas ir drausmė
Rimas Kurtinaitis prieš daugiau nei tris dešimtmečius su Kauno „Žalgiriu“ iškovojo ne vieną skambią pergalę. Tačiau jis tikriausiai ir pats nepasakytų, kiek kartų šiame amžiuje stojo prieš kauniečius būdamas kitų komandų vyriausiuoju treneriu.

Penktadienį R. Kurtinaičio laukia dar viena akistata su buvusiu savo klubu. Eurolygos 15-ojo turo rungtynėse 59-erių lietuvio treniruojama Maskvos srities „Chimki“ (7-7) ekipa mėgins dar labiau apsunkinti Kauno „Žalgirio“ (3-11) padėtį.

Tarp žvaigždžių

R. Kurtinaitis dirba gerai pažįstamoje aplinkoje. „Chimki“ jis treniravo 2011­–2016 m., o į Maskvos priemiesčio rajoną sugrįžo šių metų sausį, kai klubas atleido graiką Georgiosą Bartzoką.

Permainos „Chimki“ neišgelbėjo: komanda su 9 pergalėmis ir 21 pralaimėjimu Eurolygoje liko 13-oje vietoje, o VTB Jungtinėje lygoje tradiciškai suklupo finale.

Nepaisant to, lietuviui buvo pasiūlyta nauja sutartis iki 2021 m. vasaros ir jis ją nedvejodamas pasirašė.

R. Kurtinaitis su „Chimki“ du kartus laimėjo Europos taurę (2012 ir 2015 m.), o jo pergalių ir pralaimėjimų balansas Eurolygoje yra teigiamas (30-27).

Šį sezoną „Chimki“ laikomi realiais pretendentais į Eurolygos atkrintamąsias varžybas, nes turi geriau subalansuotą komandą. Joje liko didžiausia klubo žvaigždė Aleksejus Švedas, taip pat Sergejus Monia, Anthony Gillas, Janis Timma ir Jegoras Vialcevas. Prie jų prisijungė Jonas Jerebko, Davidas Bookeris, Dairis Bertanis, Stefanas Jovičius. Į ekipą iš NBA sugrįžo Timofejus Mozgovas, tiesa, dėl traumos šį sezoną jis dar nerungtyniavo.

Komandoje apstu aukščiausio lygio žvaigždžių, tad Rusijos žurnalistai R. Kurtinaičio teiravosi, kaip pavyksta suvaldyti jų egoizmą. Juolab kad anksčiau netrūko pranešimų apie A. Švedo ir lietuvio konfliktus.

„Svarbiausia sugebėti juos kontroliuoti, nes žvaigždės yra turtingi žmonės, dažnai iš skirtingų šalių ir skirtingo charakterio bei mentaliteto, su savitu požiūriu. Būtina juos suvienyti, bet tai nėra lengva ir tenka atsižvelgti į įvairias asmenines savybes“, – aiškino treneris.

Jam visuomet patiko serbų specialisto Željo Obradovičiaus darbo metodai: „Jis geriausias, nes devynis kartus laimėjo Eurolygą. Žaidžiau jo treniruojamame Madrido „Real“. Željko buvo jaunas, piktas ir kontroliavo mus, bet tai davė rezultatų. Manau, turime laikytis panašios koncepcijos.“

Kovotojas geriau už talentą

Per visą trenerio karjerą R. Kurtinaitis garsėjo kaip griežtos rankos šalininkas, žaidėjus apkraunantis varginančiomis pratybomis. Toli gražu ne visiems tai patinka, o tokie sunkūs bei monotoniški darbo metodai kartais laikomi atgyvenusiais.

„Neturiu priežasties galvoti, kad mano darbo metodai pasenę. Juk lėktuvų pilotams, kurie nepraleido ore tam tikro valandų skaičiaus, niekas neleistų pilotuoti naikintuvo. Todėl jei nori žaisti krepšinį aukščiausiu lygiu, privalai treniruotis. Trijų valandų pratybos prieš kelerius metus mums padėjo laimėti Europos taurę, – aiškino R. Kurtinaitis. – Krūvius mes mažiname lemiamoje sezono stadijoje, prasidėjus atkrintamosioms varžyboms. Tu gali visiškai nesitreniruoti ir išėjęs į aikštę sumušti bet kuriuos varžovus. Tačiau komandoje tau reikia turėti tokių meistrų, kaip Michaelas Jordanas, Larry Birdas, Kobe Bryantas ir LeBronas Jamesas.“

Nors strategas ateinantį pavasarį švęs 60 metų jubiliejų, vis dar turi iš ko mokytis. Jis sako, kad, be Ž. Obradovičius, jam imponuoja Ettore Messina ir Šarūnas Jasikevičius, o griežti jų darbo metodai duoda norimą rezultatą.

Būtent Š. Jasikevičius praėjusią vasarą buvo atsidūręs gandų sukūryje, kai kalbėta apie galimą „Žalgirio“ trenerio persikėlimą į NBA. R. Kurtinaičio perspektyva dirbti NBA niekada nežavėjo, nežavi ir dabar.

„Trenerio vaidmuo NBA nėra reikšmingas. Ten visiškai kitoks stilius. Lygos taisyklės sudėliotos taip, kad visos galimybės pasirodyti gerai sudarytos žaidėjams. Ten vertinami krepšininkai, gerai žaidžiantys vienas prieš vieną ir kaupiantys asmeninius statistinius rodiklius – nuo to priklauso jų sėkmė. Europoje toks modelis neveikia. Turime Davido Blatto pavyzdį. Jis gerai padirbėjo su Klivlando „Cavaliers“, pateko į finalą, bet klubas nebuvo patenkintas. Tikriausiai todėl, kad treneris bandė kontroliuoti žaidėjus ir reikalavo disciplinos“, – savo poziciją Jungtinės lygos svetainei dėstė R. Kurtinaitis.

Jo krepšinio filosofijoje sunkus darbas ir pastangos yra aukščiau už bet kokį talentą.

„Didžiausias talentas yra gebėjimas būti kariu. Tai galioja visoms sporto šakoms. Kas yra talentas? Mokėjimas susikurti galimybę atakuoti krepšį? Dabar kiekvienas sugeba tai padaryti, net vidurio puolėjai mėto tritaškius. Bet ne visi gali kovoti dėl kamuolio kiekviename aikštės centimetre. Aš visuomet renkuosi karį, nes jį galima daug ko išmokyti. O priversti talentingą žaidėją viską atiduoti aikštėje yra sudėtingiau“, – tvirtino treneris.

R. Kurtinaitis visuomet teigė, kad sezono metu nevartoja jokio alkoholio ir neatsigeria net alaus. O atsipalaiduoja su draugais per atostogas vasarą. Griežtus reikalavimus jis taiko ir sau.

„Aš neturiu kada ilsėtis ar pramogauti. Dažnai žiūriu kitas rungtynes, analizuoju statistiką ir strategiją. Mano asistentai taip pat apdoroja daug informacijos. Žmonės to nepastebi, jiems svarbiausias yra rezultatas: laimėjai ar pralaimėjimai. Analizėms turiu laiko, nes mano šeima Lietuvoje, o vienas aš nevaikštau į renginius, kino teatrus ir restoranus“, – pasakojo „Chimki“ treneris.

Banguotas sezonas

Panirti į analizes R. Kurtinaičiui tikriausiai teko ir po pastarųjų Eurolygos rungtynių trečiadienį Graikijoje. Ten „Chimki“ po pratęsimo apmaudžiai 98:109 pralaimėjo Kęstučio Kemzūros treniruojamai „Olympiakos“ komandai, nors pagrindinio rungtynių laiko pabaigoje turėjo 9 taškų pranašumą.

Tai jau trečias kartas šį sezoną, kai maskviečiai praleidžia per 100 taškų. Anksčiau tai nutiko per dvikovas su Madrido „Real“ (76:104) ir „Barcelona“ (94:102).

„Po tokių pralaimėjimų komanda visuomet jaučiasi emociškai prislėgta, bet esame profesionalai ir turime pamiršti tai bei judėti pirmyn. Namo grįžome ketvirtadienį ryte, o penktadienį laukia mačas su „Žalgiriu“. Tai tikrai bus dar vienos sunkios rungtynės“, – neabejojo R. Kurtinaitis.

Eurolygos sezoną „Chimki“ pradėjo pakiliai, per 8 turus laimėjo 6 kartus. Tačiau pastaroji atkarpa ne tokia gera ir jų pergalių bei pralaimėjimų balansas išsilygino (7-7).

„Žalgiris“ prieš „Chimki“. Faktai

* Iš 8 tarpusavio dvikovų Eurolygos varžybose 7 kartus laimėjo „Chimki“.

* 2010 m. lapkritį Kauno sporto halėje „Žalgirio“ pergalė 73:65 buvo pirma ir paskutinė tarpusavio kovose. Vėliau 7 rungtynes iš eilės laimėjo varžovai.

* Pastarosios tarpusavio rungtynės Maskvoje sausio 31 d. baigėsi „Chimki“ pergale 74:64. Ketvirtąjį kėlinį šeimininkai laimėjo net 27:8.

* 2016-ųjų sausį „Chimki“ mače su „Žalgiriu“ pasiekė savo rezultatyvumo Eurolygoje rekordą, kai kauniečius sutriuškino 111:80.

* „Žalgirio“ veteranas Paulius Jankūnas tik vieną sezoną praleido užsienyje ir 2009­–2010 m. žaidė būtent „Chimki“ komandoje.

Naujienos ir pranešimai iš krepšinio pasaulio
    
Naujoko debiuto sulaukęs "Žalgiris" rekordiniu skirtumu nušlavė jonaviečius
Naujoko debiuto sulaukęs "Žalgiris" rekordiniu skirtumu nušlavė jonaviečius
Kauno „Žalgiris“ (23-3) labai lengvai papildė pergalių sąskaitą Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) ir namuose 101:57 (30:15, 21:10, 26:13, 24:19) sutrypė Jonavos
Žalgiriečių Eurolygos epizodų dešimtuke – Hayeso dominavimas
Žalgiriečių Eurolygos epizodų dešimtuke – Hayeso dominavimas
Praėjusią savaitę stipriausiame Senojo žemyno klubiniame krepšinio turnyre kovas baigę Kauno „Žalgirio“ krepšininkai šį sezoną pažymėjo gausybe efektingų epizodų.„Žalgiris
Eurolygos atkrintamosiose teisėjaus du LKL arbitrai
Eurolygos atkrintamosiose teisėjaus du LKL arbitrai
Paaiškėjus visoms Eurolygos atkrintamųjų komandoms, buvo paskelbtas arbitrų, dirbsiančių lemiamų sezono kovų metu, sąrašas. Jame – dviejų „Betsafe-LKL“ teisėjų
Į Lietuvą jau atvykęs "Žalgirio" naujokas paaiškino, kuo gali padėti kauniečiams
Į Lietuvą jau atvykęs "Žalgirio" naujokas paaiškino, kuo gali padėti kauniečiams
Kauno „Žalgirio“ gretas ketvirtadienį oficialiai papildęs 28-erių metų 203 cm ūgio Demetre Riversas jau penktadienio popietę pasiekė Lietuvą.Su antra puse ir šuniu į Vilniaus
Sedekerskis ir "Baskonia" pačiupo paskutinį Eurolygos atkrintamujų bilietą
Sedekerskis ir "Baskonia" pačiupo paskutinį Eurolygos atkrintamujų bilietą
Penktadienį nuaidėjo pirmųjų istorijoje Eurolygos įkrintamųjų paskutinis mačas, po kurio paaiškėjo paskutinė į atkrintamąsias įšokusi komanda. Paskutinį bilietą sugriebė Tadas
"Žalgirio" arena – trečia lankomiausia Eurolygoje, užpildymas siekė beveik 100 procentų
"Žalgirio" arena – trečia lankomiausia Eurolygoje, užpildymas siekė beveik 100 procentų
Eurolygos varžybų lankomumas išaugo beveik 20 proc., o Kauno „Žalgiris“ pagal šį rodiklį užėmė trečią vietą, rašo Krepšinis.lt.Eurolyga paskelbė, kad
Eurolyga paskelbė ketvirtfinalių mūšių datas
Eurolyga paskelbė ketvirtfinalių mūšių datas
Eurolyga paskelbė ketvirtfinalio etapo tvarkaraštį, kuriame aiškūs visi rungtynių laikai, jeigu porose užtektų keturių mačų, rašo Krepšinis.lt.Atkrintamosiose netrūks
Oficialu: "Žalgirio" gretas sustiprino amerikietis (Jankūno komentaras)
Oficialu: "Žalgirio" gretas sustiprino amerikietis (Jankūno komentaras)
Traumų išretintą Kauno „Žalgirio“ puolėjų liniją netrukus papildys naujokas. Lietuvos čempionų klubas iki sezono pabaigos pasirašė sutartį su 203 cm ūgio amerikiečiu
Net penkių žaidėjų dėl pražangų netekęs "Žalgiris" krito 50 minučių trileryje
Net penkių žaidėjų dėl pražangų netekęs "Žalgiris" krito 50 minučių trileryje
Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ (14-12) įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“ (22-3).Georgios Vovoro kariauna
Strategas iš Lenkijos pasidalijo savo įspūdžiais apie naują Žalgirio  trenerių mokymų programą
Strategas iš Lenkijos pasidalijo savo įspūdžiais apie naują Žalgirio trenerių mokymų programą
Kauno „Žalgirio“ organizacija plečia savo veiklų diapazoną ir šalia jau kelerius metus vykdomų „Žalgiris Coaching Clinic“ trenerių mokymų prijungė naują programą
Tiek varžovus, tiek teisėjus auklėjęs Teodosičius suspenduotas kito sezono pradžiai
Tiek varžovus, tiek teisėjus auklėjęs Teodosičius suspenduotas kito sezono pradžiai
Žeminančiu pralaimėjimu Eurolygos sezoną užbaigusią Belgrado „Crveną Zvezdą“ atsivijo papildomi nemalonumai, rašo Krepšinis.lt.Po Stambulo vykusių rungtynių tarp „Anadolu
ASVEL ilgam pratęsė jauniausio Eurolygos vairininko sutartį
ASVEL ilgam pratęsė jauniausio Eurolygos vairininko sutartį
Vilerbano ASVEL vadovybė su prezidentu Tony Parkeriu priešakyje pasitenkino kukliais šio sezono rezultatais ir apdovanojo ekipos strategą Pierricką Poupet nauja sutartimi, rašo
LKL paskelbė atkrintamųjų varžybų datas
LKL paskelbė atkrintamųjų varžybų datas
Iki „Betsafe-LKL“ reguliariojo sezono pabaigos liko mažiau nei mėnesis, per šį laiką galutinai paaiškės komandų rikiuotė reguliariajame sezone bei sužinosime
Netikėtumas: "Virtus" Stambule užbaigė "Anadolu Efes" sezoną Eurolygoje
Netikėtumas: "Virtus" Stambule užbaigė "Anadolu Efes" sezoną Eurolygoje
Bolonijos "Virtus" Eurolygos įkrintamosiose varžybose netikėtai eliminavo dvikovos favoritu laikytą Stambulo "Anadolu Efes" klubą.Lucos Banchi auklėtiniai Turkijoje po atkaklios
Uraganinis "Maccabi" puolimas nepaliko vilčių Sedekerskio ekipai pirmajame įkrintamųjų mače
Uraganinis "Maccabi" puolimas nepaliko vilčių Sedekerskio ekipai pirmajame įkrintamųjų mače
Solidaus Tado Sedekerskio žaidimo nepakako Vitorijos "Baskonia" pergalei Eurolygos įkrintamųjų varžybų pirmajame mače.Duško Ivanovičiaus auklėtiniai išvykoje 85:113 (15:28,
"Barca" pratęs kontraktą su NBA antruoju šaukimu
"Barca" pratęs kontraktą su NBA antruoju šaukimu
Roko Jokubaičio atstovaujama Barselonos "Barcelona" pratęs sutartį su šį sezoną Europoje debiutavusiu Jabari Parkeriu, praneša Ispanijos žiniasklaida.Amerikietį 2014-ųjų
Šaro auklėtiniai gavo nelauktą antausį, Graikijos milžinų mūšyje – lemiamas Slouko žodis
Šaro auklėtiniai gavo nelauktą antausį, Graikijos milžinų mūšyje – lemiamas Slouko žodis
Netikėtą nesėkmę Turkijos Superlygoje patyrė Stambulo „Fenerbahče“ (21-5) krepšininkai, rašo Krepšinis.lt.Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai išvykoje
"Žalgiris" ir trečią kartą nukovė "Rytą", šįkart – užtikrintai
"Žalgiris" ir trečią kartą nukovė "Rytą", šįkart – užtikrintai
Lietuvos krepšinio lygoje („Betsafe-LKL“) vyko jau trečioji grandų akistata, kurią ir vėl laimėjo Kauno „Žalgiris“ (22-2).Andrea Trinchieri auklėtiniai namie 92:78 (27:22,
Tik vieną abejonę dėl Sirvydžio turintis Kurtinaitis: "Žalgiris" dėl to ir yra "Žalgiris"
Tik vieną abejonę dėl Sirvydžio turintis Kurtinaitis: "Žalgiris" dėl to ir yra "Žalgiris"
Po nepavykusių mėginimų tvirčiau užsikabinti NBA lygoje, kur per tris sezonus sužaidė tik 23 mačus, 23-ejų metų Deividas Sirvydis labai greitai užsirekomendavo grįžęs iš už Atlanto,
Kaip su "Real", taip ir su "Rytu": "Žalgirio" fanai iššlavė visus bilietus
Kaip su "Real", taip ir su "Rytu": "Žalgirio" fanai iššlavė visus bilietus
Trečiasis šio sezono LKL grandų mūšis tarp Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ krepšininkų sekmadienį vyks sausakimšoje arenoje, rašo Krepšinis.lt.„Antras
Iš arčiau: 3 įdomūs faktai apie "Žalgirio" ir "Ryto" susitikimą
Iš arčiau: 3 įdomūs faktai apie "Žalgirio" ir "Ryto" susitikimą
„Betsafe-LKL“ čempionate laukia paskutinis reguliaraus sezono derbio mūšis, kuriame šį sekmadienį Kauno „Žalgiris“ (21-2) namuose priims svečių, Vilniaus
Svarbiausius derbio akcentus minėjęs Birutis: kiekvienas turime suprasti, jog sezonas nesibaigė
Svarbiausius derbio akcentus minėjęs Birutis: kiekvienas turime suprasti, jog sezonas nesibaigė
Kauno „Žalgiris“ uždarė sezoną Eurolygoje ir gali pilnai koncentruotis „Betsafe-LKL“ batalijoms.Artimiausias kauniečių mačas laukia jau šį sekmadienį, kuomet
Įstabų proveržio sezoną sužaidęs Giedraitis: į rinktinę tikrai važiuočiau
Įstabų proveržio sezoną sužaidęs Giedraitis: į rinktinę tikrai važiuočiau
Jeigu Kauno „Žalgiris“ šį sezoną sugalvotų rinkti labiausiai patobulėjusį savo žaidėją Eurolygoje, užvirtų tikrai rimta kova, rašo Krepšinis.lt.Didelius žingsnius
Jankūnas – apie Evanso viliones kito sezono gaires bei naują sporto direktorių
Jankūnas – apie Evanso viliones kito sezono gaires bei naują sporto direktorių
Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubas užbaigė 2023–2024 m. Eurolygos sezoną, kuris šį kartą baigėsi nepatekus į atkrintamąsias.Ta proga Kauno „Žalgirio“
"Žalgirio" premija iš Eurolygos – triskart mažesnė nei pernai
"Žalgirio" premija iš Eurolygos – triskart mažesnė nei pernai
Kauno „Žalgiris“ Eurolygos reguliariojo sezono finiše užėmė 14-ą vietą, o tai yra paskutinė pozicija, už kurią turnyro organizatorė skiria premiją už pasiekimus sezono metu,
Įspūdinga Ulanovo ir Hayeso ataka – tarp gražiausių Eurolygos momentų
Įspūdinga Ulanovo ir Hayeso ataka – tarp gražiausių Eurolygos momentų
Eurolyga paskelbė paskutinio reguliariojo sezono turo gražiausių epizodų dešimtuką, į kurį pateko ir du momentai iš Kauno "Žalgirio" dvikovos su Madrido "Real".Edgaro
Jaiskevičius įvertino palaimėjimą Pirėjuje – išpešė nemažai naudos
Jaiskevičius įvertino palaimėjimą Pirėjuje – išpešė nemažai naudos
Po pralaimėjimo Pirėjo „Olympiakos“ komandai Stambulo „Fenerbahče“ vyriausiasis treneris Šarūnas Jasikevičius džiaugėsi gera repeticija prieš atkrintamąsias
Sedekerskio ekipa pasigerino poziciją, Jokubaitis prametė lemiamą metimą (aiškios įkrintamųjų poros)
Sedekerskio ekipa pasigerino poziciją, Jokubaitis prametė lemiamą metimą (aiškios įkrintamųjų poros)
Nors Vitorijos „Baskonia“ (18-16) prieš lemiamą Eurolygos turą buvo ramūs dėl vietos įkrintamosiose, bet Bolonijoje pasiekta pergalę sustiprino pastarųjų šansus įveikti

Vartotojo meniu
Diskusijos
Krepšinio torentai (220) 10.22 16:33
Ką šiuo metu klausotės? (2364) 12.19 00:07
NBA 2014-2015 (1022) 01.08 18:51
EuroBasket 2015 (56) 01.09 07:15
Nauja Eurobasket.lt versija (755) 11.17 15:45
Apie
Draugaukime